Porod v době ”covidové”. Máte zkušenosti?

mrs_v
13. dub 2020

Milé ženy, obracím se na vás protože momentálně provádím průzkum ČR porodnic ohledně postupu v případě Covid pozitivní rodičky. A chtěla bych znát vaše zkušenosti. Respektive ověřit si, jestli to co nemocnice píšou, je pravda.
Například některé nemocnice v důsledku opatření omezují i plošně kontakt matky a dítěte (“ruší bonding” a pod) . A teď nemluvím o tzv. Covid+ ženách, ale u všech. Porodnice totiž svorně tvrdí, že se nic takového neděje ale pak ty zkušenosti žen jsou odlišné.

Pokud jde o ženy s podezřením na nákazu nebo přímo pozitivní tak jsou nemocnice které mají postup matku a dítě izolovat. V případě ženy s podezřením do výsledku testu (tedy nejméně na 5-10h min), v případě pozitivní dokud nebude, nebo do propuštění dítěte.

Pokud jste v této době rodily a chcete se podělit, tak vaše zkušenosti (i samozřejmě ty pozitivní) uvítám. Jde primárně o ověření relevance informací co chodí z nemocnic, ale případně bych mohla předat tyto zkušenosti i dále Např. Lidem kteří kvůli situaci v porodnictví potažmo zdravotnictví interpelují ministra zdravotnictví.

Držte se v této nelehké době ❤️

lovemusicsun
14. dub 2020

Ahoj, já rodila před třemi týdny v Thomayerce. Bonding jsem s dcerou měla celé dvě hodiny, volala jsem při tom manželovi a sdíleli jsme ho přes videohovor.
Roušku jsem u porodu mít nemusela, jen mimo sál. Stejně tak na šestinedělí - byla jsem na pokoji sama, roušku jsem musela mít jen když jsem šla mimo pokoj nebo když na pokoj někdo přišel. Všechen personál měl roušky po celou dobu. Samozřejmostí bylo, že za mnou nesměla žádná návštěva.
Za mě to za daných okolností bylo super. Personál milý, stejně tak PA i doktorka u porodu. Žádné separování matky a dítěte na 2 metry apod. Prostě normální chod porodnice s přihlédnutím k aktuálnímu stavu.

barulina
14. dub 2020

Ja teda nevim. Sama ted prenasim a cekam kdy to prijde, a vadi mi a je mi smutno ze muj u porodu nebude, i petici jsem podepsala, ale kdyz se na to podivam s odstupem, dceru jsem porodila ve 20 hod a dostala ji rano. A nikdo na tom nevidel nic zleho, tak samo me kamaradky napriklad. To ze tatkove byt nesmi je mi lito, ale zbytek se podle me nafukuje

krupka3
14. dub 2020

@barulina Nikdo na tom nevidel nic zleho? A co treba tvoje miminko? A zes na tom nevidela nic zleho ty sama je trosku... nenormalni. Precti si treba knihu Fascinujici mysl novorozence, kde jsou lidi uvedeni do sve pameti a vykladaji o vlastnim narozeni (od malych deti po dospele), vsechny verze byly overovany s jejich matkami, shoduji se. VSECHNY deti, ktere jsou oddeleny od mamy se okamzite ptaji, kde mama je a chteji s ni byt. Nebyt s mamou v nich vyvolava enormni mnozstvi stresu. Dite ma totiz naprogramovano byt s matkou, a matka ma od prirody naprogramovano totez. Samozrejme jsou situace, kdy je to nevyhnutelne, ale pak neni zrovna potreba (ani vhodne) psat ostatnim zenam, ktere predstavou o separaci ditete trpi, ze "se to moc nafukuje".

guliii
14. dub 2020

@krupka3 souhlasím malý se narodil o měsíc dřív a viděla jsem ho po porodu jen pár vteřin a pak až druhý den, kdy jsem se za ním šla podívat. Mohla jsem k němu každé tři hodiny na chvíli. A bylo to pro mě velice těžké. Ale jinak to nešlo. Kdyby ano tak bych nedovolila, aby ho ode mě odvezli.

barulina
14. dub 2020

@krupka3 no me miminko i ja jsme byly rady, ze zijeme. A fakt jsem byla rada, ze se po 3 dennim porodu z toho 22 hod na por sale zakoncem vexem s komplikacema vyspim.

barulina
14. dub 2020

@krupka3 nevidim duvod nenapsat svuj nszor.

mrs_v
autor
14. dub 2020

@barulina a to jsi rodila kde?
No pro mě teda je omezování kontaktu něco jako “never ever”, chápu i když nesouhlasim, že další osoba představuje určité riziko, ovšem omezovat kontakt matky a dítěte představuje riziko právě pro to dítě. Když je dítě neustále s matkou minimalizuje se riziko nákazy jako když hodiny leží na noborozeneckém třeba a střídá se tam hodně lidí. :/

barulina
14. dub 2020

@mrs_v rodilajsem v ostrave. Jj kazda mame nazor, s tim tvym souhlasim. Nicmene zpetne celou tu akci vidim prifoujle a to jsem ta ktere se to tyka. Krom teda osoby u porodu to me stve a dost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru