icon

Poškozující řeči při porodu

spuldar
12. srp 2015

Jen sdílím, ale je to důležité, stůjte si za svým, nebojte se:
https://www.facebook.com/notes/985920648094980/...

Strana
z8
elu
18. srp 2015

@patrusa v to doufám, protože z pobytu na šestinedělí mám větší strach než z porodu 🙂

karlajasmine
18. srp 2015

Jako priznam se ze souhlasim i s tim, ze by se personal mel chovat pokud mozno hezky a ze ja sama jsem taky nervozni z toho, jak se ke me budou v te porodnici chovat, ale ze jsem zaroven videla nektere chovani nastavajicich matek uz v cekarnach pred ultrazvukem a pak se kolikrat tem sestrickam nedivim.. jedna maminka tam vesla jako kdyby ji to tam cely patrilo, hrozne si stezovala, ze nikdo 5min nebyl na recepci, protoze si sestricka skocila na zachod, a proste se chovala jako kdyby byla klientkou v nejakem 5* hotelu a personal se ji dostatecne nevenoval.. takze z tohohle hlediska to chapu i z te druhe strany.. ale doufam, ze se ke me a k vam vsem nastavajicim rodickam budou chovat aspon trosku slusne a budu se samozrejme snazit se tak chovat taky 🙂

anelamates
18. srp 2015

Problém vidím v tom, že když řijdete do nemocnice třeba s akutním zánětem ledvin nebo žlučníku nebo prasklím žaludečním vředem, nenesete si s sebou podle informací nasbíraných na netu papír, podle kterého si přejete, jak s vámi má peronál zacházet a co smí a co ne udělat s vaším bolavým žlučníkem. Přesto při něm nejde o život, ale o tu bolest. Totéž u zubaře - nesete si s sebou papír, co vám smí zubař udělat, když budete mít třeba váček na kořeni? Ne, svěříte mu to do rukou a tiše doufáte, že vám uleví. Jenom že s porody je to u nás jako se stavebníctvím - každý ví, jak vypadá cihla a domek, tak na co hernajs projektanty a solidní firmy, ne? Já přece vím nejlíp. A to stejné je právě v tomto oboru. A žádná z vás nebo jen málokterá si uvědomuje, že tímto dostává třeba lékaře mezi dva mlýnské kameny bud udělá, co považuje za nejlepší a riskuje, že vy ho poženete k soudu, anebo půjde podle vašeho papíru a riskuje totéž - že se něco může zvrtnout a vy nebo vaši příbuzní ho poženete k soudu, protože on je lékař am on měl vědět.
A znovu - nechápu vlastně vůbec název - poškozující řeči u porodu. Jak a čím vás poškodily? Možná vám na chvíli mohly zkazit náladu, ale poškodit?
A jinak - párkrát už jsem v nemocnici byla, a ne s angínou nebo něčím drobným, párkrát mě vyškrábli hrobníkovi z lopaty, a nikdy jsem se nesetkala s něčím špatným. Stačí se chovat k lékařům tak, jak si přejete, aby se choval on k nám. A normálně, když už třeba něco bolelo moc a skučela jsem, jsem se pak omluvila, protože chápu, že on dělal co mohl. A vždycky se na mne ten lékař - lékařka, setra - usmáli a řekli, že není důvod se omlouvat a že to chápou. Prostá lidská slušnost.

anelamates
18. srp 2015

@karlajasmine Neboj se, zvládly to jiné, dáš to taky. Dcera rodila v Hořovicch a bylo to tam ohromné, snacha na Kladně a taky si pochvalovala. Já na to prostředí jen závistivě hleděla. A jinak - když něco chceš, tak stačí hezky říct prosím vás - a když něco dostaneš, stačí říci děkuji. A když potřebuješ pomoci, uvědom si, že ti do hlavy nikdo nevidí a řekni to. A víš, co je nejlepší? Porodíš, dají ti dítě a zapomeneš na všechno. A budeš si říkat, že to všechno trápení za to tisíckrát stálo. A navíc - naši lékaři jsou jedni z nejlepších na světě. Vyjímky se najdou, to ano, ale to je všude. A co se týče chování, tak opravdu můžu srovnávat, a myslím si, že není zdaleka tak hrozné, jak se prezentuje. Však si založ třeba téma - holky, které jste rodily tam a tam a byly jste spokojené, ozvěte se. A uvidíš. kolik se jich ozve. On totiž častěji člověk zveřejní hanu než chválu.

aquila
18. srp 2015

@anelamates já jsem žádný papír neměla, tím myslím porodní plán. Zcela jsem se svěřila do rukou doktorů a sester, protože jsem sice zdravotník, ale ne porodník a rozhodně si nemyslím, že bych věděla líp než oni co v které situaci dělat. Nevím, jestli se to dá přímo nazvat poškozením, ale pokud mi porodní asistentka řekne, že dcera mi zůstala zaklíněná v porodních cestách, protože jsem začala brzo tlačit a protože jsem špatně spolupracovala a pak se dozvím od dalších odborníků, že je to nesmysl, že to, že dcera vůbec nemusela přežít, protože ta komplikace byla dost závažná, najednou kolem mě bylo asi 5 lidí a nikdo se mě ani po porodu neobtěžoval informovat, že se něco takového stalo a dozvěděla jsem se to až od dětské lékařky, která mě přišla uklidnit, že malá má sice ručičku modrou, ale nemá ji ochrnutou, tak to ve mně zanechalo špatný pocit a mávnout nad tím jen tak rukou mi prostě nejde. Já si prostě pořád myslím, že správná komunikace, empatie a lidské chování je i u porodu polovina úspěchu.

terinda
18. srp 2015

@anelamates super napsané a výstižné 🙂

Ono to fórum tak strašně láká k tomu, aby tu každý ze sebe dělal speciální případ 😉
Jediný strach v porodnici byl o dítě, nic jiného mě nezajímalo...

karlajasmine
18. srp 2015

@aquila Ja to chapu, ze to pro tebe musel byt hrozny zazitek, ale vezmi to z te druhe strany.. porodni asistentky a lekari se snazi, aby maminka tlacila a aby porod probehl v poradku, a pokud oni reknou ''tlacte'' a maminka netlaci nebo tlaci presne opacne, a diteti i mamince uz jde o zivot, musi to pro ne byt strasne tezka a frustrujici situace a takovahle poznamka jim muze pak klidne ulitnout. Oni v tu chvili na vase dusevni pohodli myslet prestanou, protoze jim jde o zivot vaseho ditete a snazi se na prvnim miste delat svoji praci. Oni v takove situaci nemaji cas si vedle vas sednout a v klidu vam do detailu vysvetlit, ze se vase dite dusi... jde jim o to, aby to dite v tu chvili zachranili. Neni to dobre, ze se kolem tebe sebehlo 5 lidi, kdyz ti to zachranilo dite? A asi to pak brali tak, ze kdyz se teda dite v poradku narodilo a vsechno dopadlo dobre, tak proc vas desit detailnim popisem toho, jak to mohlo dopadnout misto toho?

anelamates
18. srp 2015

@aquila To je mi líto, že se to stalo, a jsem ráda, že nakonec všechno dopadlo dobře. A bohužel co já vím, tak se to opravdu stává, když člověk začne tlačit předčasně. Ale nemusí to být jenom tím. A na druhou stranu - sama jsi říkala, že Tě sestra informovala, co se děje. No a pokud jsi sama zdravotnice, tak ti musí být jasné, že v tu chvíli začínají fofry na oddělení, protože dítě zaklíněné v porodních cestách je problém, a dost veliký. No zaplatbůh, byla jsi v nemocnici a dopadlo to dobře. Právě kvůli tomu já tak strašně nesnáším obhajovatelky domácích porodů a řeči typu - já toho vím víc než ten doktor, co já už všechno na netu nastudovala.
A ber to takto - nepoškodila tě ta řeč, i když tě asi dost mrzela, máš zdravé dítě, a já se omlouvám, že jsem mluvila o papíru - i když jsem to nebrala konkrétně v souvislosti s nikým tady.
Víš, já si myslím, že i u nás hodně lidí neuvědomuje, v jakém my vlastně žijeme přepychu. A tím míním i tuto lékařskou péči. Protože kamarádka žije v Anglii, platí si samozřejmě pojištění, rodila tam dvakrát. Po obědě do porodnice a večer už byla doma, protože připlácet na další pobyt byla taková pálka, že šla raději domů.Ale to je mimo, prostě važme si toho, co máme, a nestěžujme si na drobnosti. Raduj se z dítěte a tu řeč vypusť, neživ to v sobě. Víš, je tolik věcí, se kterýma se člověk musí v životě srovnat, a když si myslíš, že už je dobře, zase tě něco dostane na kolena.

karlajasmine
18. srp 2015

@anelamates Ta Anglie je katastrofa no.. tam kamaradka taky rodila, nechtela nastrih hraze, respektovali to.. a dopadlo to tak, ze kamaradka byla natrzena az pomalu u zaludku a vubec se ji to nehojilo..ma z toho problemy az do ted.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates jenže když příjdu do nemocnice se žlučníkem, tak jde o zdravotní problém, který je potřeba řešit. Když jdu rodit, je to přirozená věc a lékař by měl zasahovat, pokud by nějaký problém nastal. Jenže bohužel spousta zbytečných zásahů ty problémy naopak vyvolá, např. píchnutí vody, vyvolávání porodu jen proto, že včera proběhl nějaký vypočtený termín, neustálý monitoring, který brání v pohybu atd. A na tyhle věci existují důkazy a nechápu, proč to v ČR lékaři stále dělají. Teda asi chápu, někdo je to před 20 lety takhle naučila a oni jsou tak zvyklí.

anelamates
18. srp 2015

Jo takhle je to celkem všude, my si fakt málo uvědomujeme, co máme. Byli jsme se podívat za neteří na Kypru, při procházce jsme potkali mladou ženu s tak tříměsíčním miminkem na ruce - a to práý je učitelka jejich dcerky. Tak jsem se zaraženě díval na to mimino - no oni musí po třech měsících do práce. Mají tak krátkou mateřskou. A u nás? Totéž třeba lékařská péče - vlezete tam do ambulance a první, co děláte, že platíte za vstup. Všechny léky na předpis se hradí.
A ta Anglie, víš, to natržení se může stát všude, spíš mě zaráží to, že třeba po tom porodu tě vlastně vyhodí tak strašně brzy. A v Americe je to stejné, tak stojí porod solidní pálku. A zde se lidé rozhořčovali nad nějakými třiceti korunami, ale že si jdou k lékaři vyndat třísku, to už nevidí. A pak jsou strašně dotčení, když naševaše TV vysílá dokument o někom opravdu nemocném, který na léčbu nemá a musí doplácet anebo zemřít. Ale to už je úplně jiná záležitost.

betelgeuzz
18. srp 2015

@karlajasmine jenže kdyby ji nasřihli, tak to natržení bude nejspíš stejné, protože největší ruptury vznikají jako následek nástřihu.

anelamates
18. srp 2015

nebude, protože by ten tlak nebyl tak silný, to je právě jedna z pověr.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates no vidíš, já bych byla ráda, kdyby tě tady z porodnice pustili hned po porodu. Pak za něma přece chodí PA na kontroly. tady se akorát dočkáš vyhrožování, co se všechno stane, když brzy odejdeš a pak už se o tebe nikdo nestará.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates ne, není to pověra, to jsou výsledky výzkumů. Naopak pověra je, že je lepší nástřih. V ČR jsou i doktoři, kteří na tohle sami dochází.

karlajasmine
18. srp 2015

@betelgeuzz Ale fakt zalezi.. moji mamince u vsech porodu propichovali vodu, protoze uz mela kontrakce po snad 2 minutach a nutkani tlacit, a voda proste sama nepraskla.. tak co meli delat... nebo znama 14 dni prenasela, miminko uz melo 4,5 kilo a cipek mela porad zavrenej.. tak uz ji proste ten porod vyvolat museli a byla za to rada, protoze uz to fyzicky ani psychizky nedavala... Jako nerikam ze vsichni zdravotnici postupuji vzdy spravne ale obcas ten lekarsky zasah potreba je..

@anelamates no Amerika je naprosta katastrofa.. uz jenom to, ze polovina lidi tam nema penize vubec na zadnou zdravotni peci..

terinda
18. srp 2015

A já myslela, že u porodu jde min. o jeden život 😕
Tak mě asi dr. dost poškodila, když na mě křikla: Tlačte, jde vám o dítě! 😉

betelgeuzz
18. srp 2015

@karlajasmine a čemu vadí, že voda nepraskla? miminko se může narodit i v plodových obalech. to jen u nás to nikdo nezná, protože voda se píchne preventivně.
Já zas neříkám, že každý zásah je špatný, někdy opravdu je, ale tady se těmi zásahy nešetří a tím vznikají u porodů zbytečně komlikace. jak říkal doktor Záhumenský, nejtěžší pro něho bylo naučit se u porodu stát se založenýma rukama a nic nedělat.

aquila
18. srp 2015

@karlajasmine @anelamates
Jasně, mám zdravé dítě, všechno dobře dopadlo a jsem za to nesmírně vděčná. Taky si nemyslím, že v tu chvíli, kdy šlo o záchranu malé mě měl někdo informovat a probírat to se mnou, na to vážně nebyl čas. Ale myslím si, že třeba při šití, kdy už bylo jasné, že všechno dobře dopadlo, dcera je v pořádku, se mohla doktorka zmínit co se odehrálo. Nemyslím si, že jsem byla nějak neukázněná, snažila jsem se tlačení zastavit, ale jak už tady moc maminek psalo, prostě ať se člověk snaží sebevíc, tak ten tlak je tak příšernej, že se se to úplně nedá nebo aspoň mně to nešlo. Ale i moje gynekoložka mi potvrdila, že je to nesmysl, že to bylo tím, že dcera byla velká a špatně dorotovala. Taky vím, že kdybych rodila doma, tak to nedopadlo dobře. Nemám z toho žádné trvalé poškození, nechodím k psychoterapeutovi ani nic podobného, ale o tom myslím tahle diskuze není. Je to jen povzdech nad tím, co se nám některým stalo a nemuselo.

anelamates
18. srp 2015

@terinda Jo, protože ti lhala - jde o tvůj a dítěte.
A to vyvolání porodu - moje kamarádka na něm taky byla - přenášela rovněž dva týdny , a při píchnutí vody ji měla už zkaženou. A to byl fofr. Hned to lítalo. Naštěstí kluk byl zdraví. Čekat ještě den, nebyl by vůbec. Rodila by mrtvé dítě.

terinda
18. srp 2015

@anelamates ano vím, proto jsem výše psala min. jeden život 🙂

No a kupodivu taky nemám pocit, že by mi píchnutí vody na sále těsně před porodem nějak poškodilo dítě 😖
Naopak, miminko bylo dost malé a mohla jsem ho lépe a rychleji vytlačit 😉

Ono trochu pokory, víry a radosti by neškodilo.
Méně kafrání, stěžování a cynismu 😉

karlajasmine
18. srp 2015

@anelamates Jo..o takovem pripadu bohuzel taky vim, ne tedy osobne ale z jednoho anglickeho diskuzniho fora.. pani 14 dni prenasela a jeji dite bohuzel umrelo jeste nez se stihl vyvolat porod. :(

karlajasmine
18. srp 2015

Ja nevim.. proste za sebe muj nazor je ze radeji jeden zbytecny zakrok a zdrave dite, nez neudelat nezbytne nutny zakrok a aby dite umrelo. Takhle uvazuje vetsina nasich lekaru a uznavam, ze bohuzel se tim padem casto z porodu udela zbytecne lekarsky zakrok, ale jak rikam.. radeji budu rodit takhle nez aby nade mnou stal doktor se zalozenyma rukama a koukal se na to jak umiram... Ale abych to shrnula, asi proste uvidim u porodu 🙂 Protoze ted asi jeste nazor mit nemuzu, dokud neporodim.. tak uvidime.

anelamates
18. srp 2015

Siouhlasím s
@terinda opravdu stačí jenom trochu pokory a přiznání, že nemusím všechno vědět nejlíp a že mi málokdo chce skutečně ublížit.
@aquila Ano, měli, a chápu, že to zamrzí. Jedině bych řekla - příště bych se ptala na cokoliv zvláštního, co proběhlo. I po porodu.
@betelgeuzz Nevím, ale nemyslím si, že je to s těmi zásahy až tak prudké. Myslím si, že pokud porod probíhá, jak má, tak doktor nezasahuje. Navíc nevím, jak ted, opravdu jsem rodila dávno, ale doktor se objevil až na sále, když už teda bylo nutné dítě vytlačit. A fakt si myslím, že to nastřižení není tak hrozná záležitost, jak se z ní dělá. Ale to je můj názor. Já se prostě s lékaři nepřu. Udělala jsem tu blbost jednou, kdy jsem se bála operace, protože nenávidím anestezii - a málem jsem na to doplatila životem.

betelgeuzz
18. srp 2015

@karlajasmine jenže ten zbytečný zákrok tě o to zdravé dítě může i připravit. taky bych tu mohla vytahovat případy, kdy zbytečné zásahy zastavily porod a dítě pak tahaly kleštěma, akutním císařem apod., dítě má mozkovou obrnu. Doktor nemá stát se založenýma rukama a dívat se, jak umíráš, ale má být připraven, pokud by se něco stalo. A bohužel znám i případ, kdy lékaři vyhazovali tatínka od porodu, že si má zajít na kafe, ale on radši šel sehnat primáře a ten ženu na poslední chvíli zachránil. V porodnici, kde jsou ti zkušení lékaři, kteří vědí, co dělají. bohužel, skutečnost je někdy trochu jiná, ale přeji ti, aby se ti porod povedl podle představ a ty ses nemusela zařadit mezi ty, které až po porodu začnou pátrat, proč jejich porod nedopadl úplně nejlíp.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates myslíš, nebo víš? četla jsi nějaké studie? mimochodem, nejde jen o nástřih. A máš pravdu, je to jen tvůj názor, tak nech ostatním ten jejich, které mají názor jiný. A neshazuj to tím, že kdyby se chovaly slušně, tak by se lékaři taky chovali slušně. Já mám zkušenost jinou a to ne z porodu.

anelamates
18. srp 2015

@karlajasmine Nedej se vylekat, neslyšela jsem moc krát o tom, že by běžný nástřih hráze někomu poškodil dítě. Neboj se, chladnou hlavu, odhodlání a srdce do toho a bude všechno ok.

terinda
18. srp 2015

@betelgeuzz ano, porod je vždy riziko a ani lékař neví vše, ale ví toho víc, než internetově nastudovaná rodička 😉
A mnohem více je těch případů, kdy porod skončí šťastně jak pro dítě, tak pro matku. Vím o mnoha případech, včetně mě, kdy bylo 2x na kahánku....

Ona se dá špína házet na kdekoho 😉

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates a někdo psal, že nástřih poškodí dítě? neustále ty příspěvky překrucuješ a shazuješ.

terinda
18. srp 2015

... aneb, kdo chce psa bít, hůl si vždy najde 😎

Strana
z8