Strach z dalšího porodu po prvním vyvolaném. Máte někdo podobné pocity?

mamajj
8. bře 2024

Moje zkusenost s vyvolanim: nastupovala jsem 41+2 tt a prvni den dopoledne se zacalo balonkem. Byla jsem uplne zavrena, tudiz mi doktorka otevrela na vlozeni balonku cipek silou, bolest dost hrozna, krvacela jsem az na podlahu, zaveden spravne na podruhe. Spustil i stredni kontrakce, ale k veceru zeslabovaly az vymizely. Pred pulnoci mi balonek vyndavali, protoze jsem mela horsi vysledky monitoru, tak zda to nepomuze… byla jsem z balonku otevrena na 2cm, pry splnil ukol, ale monitor se nezlepsil, nepomohla ani infuze, tak jsem mela zavolat manzela, ze se jede na sal na prasknuti plodovky vse urychlit. Na sale mi rekli, at manzela odvolam, ze si ditko znovu natoci monitorem. Na zaklade jejich monitoru mi rekli, ze rodit nejdu, nechaji me vyspat a rano se bude pokracovat prostaglandiny polykacimi. To se i stalo, znovu me prehupli na bezne oddeleni a za cely den 5 tablet - bez jedine kontrakce. Dalsi den dalsich 5 tablet, pricemz po poledni zacaly slabsi kontrakce a zesilovaly. Kolem 17h uz jsem nevedela co od bolesti, minuta kontrakce, minuta klidu a tak dokola. Prosila jsem o rajsky plyn, na doporuceni PA jsem vzala epidural, protoze to pry bude dlouhy porod. Otevirala jsem se slimacim tempem a mala taky nesestupovala. Ozvy vsak mela dobry. Po epiduralu praskli vodu, oxytocin… porad ale bylo vse hodne pomale. V noci kolem pul2 mi PA rekla, ze mi dava jeste hodinu na lepsi rozjezd, jinak uz asi cisar. Telo na dalsi oxytocin zafungovalo a otevrela jsem se na 7-8cm. Porodila jsem v 6 rano s malym nastrihem, siti bolestivy. Do toho jsem behem porodu X-krat zvracela…

PA nebyla spatna, byla i mila, ale citila jsem se vtlacena do polohy vleze na tlaceni (puvodne jsem se dala na 4, to pry jako prvorodicce nedoporucuje a nemuze mi pomahat k zachrane hraze). Odmerenost anesteziologickeho personalu radeji prejdu.

Po porodu jsem misto dojeti mela extremni pocit ulevy, ze to je cele za mnou, ze to bylo priserny a na nic jineho jsem myslet neumela. Sice jsem s malou mela hezky bonding, v hlave jsem vsak mela spis sokovy stav z toho zazitku.

Hojeni nebylo nic moc, behem tlaceni (kde mi mimochodem zeslably kontrakce a musela jsem si je tak nejak dovsugerovavat), jsem si udelala opravdu nehezke hemoroidy, ktere me bolely vic nez jizva ze siti. Jeste 2 mesice po porodu jsem mela bolesti bricha, gynekolog mi rikal, ze to je z toho dlouheho porodu. K tomu pocity povolene mocove trubice, roztrzeny vnitrek posevniho vchodu… ztrata pocitu hezke intimity meho tela.

Od porodu (skoro pul roku) mam pocit, ze dalsi nemohu dat, ze bych to psychicky nezvladla, ani ten strach z nej… takze jsem aktualne presvedcena, ze bych si zaridila cisare /rozumim tomu, ze je to operace, ale takhle to citim/. Mate nekdo podobne pocity z porodu? Pripadne se casem zmenily?

Jeste dodam, ze s dcerou se mi vytvoril hezky vztah instatne a prave kvuli tomu, ze byla behem porodu i potom uplne v poradku, jsem si rikala, ze nemam pravo se nejak litovat.. prece je spousta jinych hororovejsich porodu a zazitku, kde slo o zivoty ditete i matky. Zaroven vsak nechci bagatelizovat muj zazitek 😔

lobella
8. bře 2024

@mamajj jak ja ti rozumim...kazda doufa v pohodovy rychly porod a kdyz se to pak vse semele, je tezke to zpravovat, moje zkusenost...prvni porod vyvolavany v terminu, ja zavrena, mala nesestoupla, zacaly v utery rano vybolavaci tablety spodem, do odpo nic, dalsi tableta, ta mi rozjela kontrakce po 2-3minutach, vecerch dalsi tableta, kontrakce po 1-3 ale nic se dole nedelo, zacala jsem do toho zvracet, na pokoji, kontrakace celou noc, rano dalsi tableta, odpo dalsi, vecer ve stredu jsem byla otevrena na necely 1 cm, dalsi tableta, kontrakce ze bych se po...chodily max po 2 minutach celou dalsi noc, rano ve ct kolem 6 mi praskla voda, rikam si hura, ted se to rozjede, otevrena na 3 cm, sla jsem na sal, kde kontrakce zacaly slabnout, takze kapacky oxytocinu, neustale monitor, taky jsem chtela na 4, ale naposledy jsem spala z pondeli na utery, byl ctvrtek odpo,ja 3.den v kontrakcich, stale jsem zvracela k tomu vsemu, u tlaceni jsem mela pocit,ze do me doktor narval obe ruce, rvala jsem jsem bolesti, pak mala konecne vylezla, siti vnitrni na cipku nastesti nic velkeho...nakonec jeste tahaly nekakymi hacky placentu, protoze se neuvolnila...porod prisernost, jeste tyden po jsem byla jak sjeta, hucelo mi neustale v hlave, porod jsem zpravovala tak ze 70%, pak me cekal druhy, nastesti se vse rozbehlo doma prasklou vodou, kontrlace naskocily hned po 3 minutach, za 20 minut jsme byly v porodce to uz byly po minute, mala byla venku do 3 hodin od prasknuti vody, zadne siti, poloha na 4, jedina komplikace opet placenta, musela jsem pod narkozu, protoze se vubec neuvolnila a ja ztratila hodne krve...ted me ceka treti, modlim se, at to dopadne alespon jak pri druhem, i kdyz tu narkozu, nasledne zvraceni a hlavne oddeleni od mimca na x hodin nez se dokazu alespon sama postavit na nohy bylo hodne tezke...

aedoss
8. bře 2024

Dej tomu cas. Muj prvni porod byl taky maly horor. Po dvou nocich nevyspani, kontrakci, ktere nepostupovaly a neotevirani se, jsem uprostred porodu usnula vycerpanim, presly me kontrakce, ditko se seklo v porodnich cestach a uz bylo pozde na cisare. Nakonec me necim nadopovali, aby prisly kontrakce a skakali mi po brise (v ten moment jsem jim za to byla vdecna), dcerka se narodila lehce pridusena, ale v poradku. Zpetne musim rict, ze mi absolutne nevyhovovala poloha porodu, ale nevedela jsem, ze muzu chtit jinak, nikdo se se mnou nebavil, nikdo nic nekonzultoval a ja nemela silu se ptat, jen jsem se snazila spolupracovat, abych to uz mela za sebou. Docela jsem se z toho vzpamatovavala, jak fyzicky, tak psychicky. Ale pomahalo mi vedomi, ze to zhodnotili, jako bezny fyziologicky porod. Verim, ze se deji horsi porody, me to tenkrat jako prvorodicku nejak vzalo. Predstavovala jsem si to jinak. O druhem tehotenstvi jsem nechtela ani slyset. Rikala jsem si uz nikdy. Druhy porod byl po necelych trech letech. Byl vyvolavany. A uprimne bylo to znat, ze to neslo prirozene samo, ze bylo telo hnano umele. Za me byl bolestivejsi ten vyvolavany. Nicmene uz jsem treba aspon tusila, jak rodit a nepodlehat panice. Z porodniho salu jsem odesla aspon po svych. Pak byl jeste treti porod, mel byt vyvolavany. Ale do rana se rozjel sam. A byla to takova "pohoda", ze bych takovy porod prala vsem. Porad jsem cekala ty silene bolesti a kontrakce jedna za druhou, jako u toho vyvolavaneho, rikala jsem si, ze jestli to jeste zesili a zase to bude na xhodin tlaceni jako ten prvni, ze uz to nedam. Mno byl to asi takovy fofr, ze kdyz usoudili, ze se neco deje, dali me na porodni pokoj, pichli mi kapacku s atb kvuli tomu streptokoku, tak nestacila dokapat a maly byl na svete. Doporucuji si nejakym zpusobem ten tvuj porodni zazitek zpracovat. Ja v tehotenstvi nezvladala koukat na filmy, kde se rodilo. Asi nejaka zastrcena traumaticka vzpominka na ten prvni porod. On to cas trosku otupi ty vzpominky, pul roku je jeste brzy.

lis6
9. bře 2024

@mamajj ještě máš brzy po porodu, já se s ním vyrovnala asi po roce a půl. Rodila jsem císařem. A taky jsem nikde nenacházela pochopení, máš zdravý dítě, to je hlavní, co bys chtěla. Nedokázala jsem jim vysvětlit, co se mi děje, když jsem se těšila na porod a místo toho operace. Je to něco jako byste člověku, kterému právě z ničeho nic amputovali nohu říkali, hlavně že žiješ, vždyť o nic nejde, jen nemáš nohu, dějou se horší věci, ještě navíc když si ten člověk ani není jistej jestli k tý amputaci muselo dojít....
Po porodu jsem byla od sebe odpojená, trvalo mi to opravdu dlouho. Druhý porod jsem měla krásný a přeju takový každému.

journals
9. bře 2024

Myslím, že to co prožíváš je normální.
Můj první vyvolávaný porod trval 3 dny a nakonec skončil pro špatné ozvy akutním císařem. Ač si myslím, že jsem si trauma neodnesla, jak mi při druhém těhotenství v porodnici řekli o dalším vyvoláváním, tak jsem byla dost v panice, protože tohle už zažít nikdy nechci. Těch rizikových faktorů bylo nakonec víc, tak z toho byl nakonec plánovaný CS.

teenyel
9. bře 2024

Naprosto te chapu. Ja si po prvnim odnesla trauma a tezke deprese. A jak jsem slychala z okoli, ze to clovek casem zapomene, nestalo se tak. 4 roky jsem naprosto striktne odmitala myslenku, ze bych jeste nekdy vubec mela dalsi dite. Potkala jsem tenkrat byvaleho pritele, mladsiho, bezdetneho. Hodne me podporil v tom, abych to resila (to do te doby nikdo neudelal). Roky s psychiatrickou a psychoterapeutkou. S dotycnym to sice nevyslo, ale za toto mu jsem vdecna, odblokovalo to alespon cast, ze jsem se nebranila dalsimu diteti, ale strach z porodu se zpracovat nepovedlo. Psychiatricka mi dala doporuceni na cisare (duvody byly, ze prvni porod mi zafungoval jako spoustec uzkostne-depresivni a panicke poruchy + tokofobie). Jakmile jsem mela v ruce lekarskou zpravu, ktera by byla jako relevantni indikace pro cisare, hrozne jsem se uklidnila a po druhem mimcu jsem zacala dokonce touzit. Obrovdky pokrok po tech letech. Druhy porod probehl cisarem, rekonvalescence naprosto bezproblemova. Pro me milionkrat lepsi a akceptovatelnejsi. Vedela jsem, na co se pripravit, ze se proste jedna o velkou brisni operaci. Takze k porodu jsem sla uplne beze strachu, uplne v pohode. Bohuzel nevysla lokalni anestezie, musela jsem pod celkovou, ale kdyz me budili, hrozne mila sestricka mi hned pomalu zacala rikat, ze vse probehlo v poradku, ze maly je naprosto zdravy a ze za chvili mi ho privezou (a take privezli). Na JIP jsem mohla mit cely den v navstevnich hodinach manzela i maleho, odvezli ho vzdy jen na chvili a kdyz jsem chtela, zase ho dovezli. Druhy den jsme uz sli na rodinny pokoj a byli vsichni pohromade az do odjezdu z porodnice. Takze ani zadny sok po probuzeni, zadne dlouhe odlouceni. Nerozhodla bych se jinak.

trilien
9. bře 2024

@mamajj ja to chápem, môj vyvolavany pôrod trval 3 dni a v tretí den po celkovo 5 hodinach spanku za 3 dni, x-hodinach zvracania a pri klesajúcich ozvach už PA s anestéziologičkou a gynekologičkou na chodbe preberali moju SC. Dcéru pár hodín po porode odviezla záchranka do fakultnej nemocnice a začal další kolotoč, ktorý skončil až teraz, po viac ako roku. Z toho všetkého bol pôrod paradoxne to najjednoduchšie lebo trval krátko (3 dni) a psychicky ho pokladám za najmenšiu záťaž. Ak by som chcela ďalšie dieťa a prekážkou by bola trauma z pôrodu, našla by som si psychologičku, ktorá sa špecializuje na daný typ traumy, pôrodnicu, ktorej verim a svoju PA, prip dulu ako podporu pri porode. A popravde ja som pol hodiny pred pôrodom vravela, že úplne chápem ženy, čo sa rozhodnú pre sekciu 🙂

mamajj
autor
9. bře 2024

Moc dekuji za vsechny reakce… ono to proste vzdy pomuze se uz jen sverit a najit aspon kus pochopeni, i kdyz u cizich lidi. Ale kdo to muze pochopit vic, nez samy matky, co si treba podobnym porodem prosly nebo se dokazou empaticky vcitit 🙂 jsem rada, ze tady zaznely i pribehy, ktery skoncily “ozdravnym” porodem, kvuli tomu mam takovou malou nadeji, ze bych si to nekdy mohla rozmyslet… ale treba ne a vybojuji si cs, jako Teenyel. Myslenka na moznou sekci byla fakt jedina zachrana, proc si nerict, ze dalsi dite uz nechci. Taky je fajn si necist, ze kdyz nechci rodit, at si dalsi dite nedelam /tyhle “empaticke” maminy dokazou byt velmi napomocne/. Jinak tema si do terapie vezmu. A jeste jednou dekuji za sdileni vasich myslenkovych pochodu 🙏

lenerka1
9. bře 2024

Pracovat na psychice s odborníky, četbou, kurzy, dulou, cokoliv, co to pomůže zpracovat. Já mám paradoxně nejvíc připomínek k doktorce během bezbolestného porodu, furt měla potřebu mi do toho kecat a někam mě tlačit a manipulovat a nemít to v hlavě srovnané, věřím, že tělo by přešlo do režimu "hrozí nebezpečí, teď neroď" a to by celý proces mohlo zkomplikovat ne-li porod úplně zastavit. Některé pěkné příběhy, jak je důležité naladění osob u rodící ženy, jsem četla v knize myslím Zázrak porodu od Iny May.

kleio
11. bře 2024

Ahoj, můj první porod taky vyvolávali, byla jsem úplně zavřená. Byla jsem v porodnici 4 dny. Nejdřív tabletka na dozrání čípku - nic, další den balonek (taky mi ho tam rvali dost násilím s krví a bolestí) - nic, pak zas tablety atd. Poslední den mi řekli, že do mě dají hormonů nejvíc, co můžou, a jestli to nezabere do 2 hod, tak pújdu na CS. No, zabralo to, ale takové kontrakce bych nikomu nepřála, byly hned hrozně silné a prakticky jely bez přestávek. S polohou to bylo úplně stejně jako u tebe, velká poranění. Po 3 letech jsem šla do druhého a když došlo na to, že se bude muset znovu vyvolávat, byla jsem z toho hodně špatná. Zase úplně zavřená, zase mi dali půl tabletky na dozrání čípku. K překvapení mému i doktorů mi večer praskla voda a spustily se kontrakce, měly normálně přestávky a zesilovaly postupně, takže jsem s nimi mohla lépe pracovat. Myslím, že tento druhý porod probíhal stejně jako by probíhal přirozený porod, byly u něj pouze skvělé PA, nic, o co jsem si řekla, nebyl problém a trval 3,5 hod. Ráda bych jednou ještě 3. dítko a to už se vyvolávačky bát nebudu. Snad ti můj příběh zvedne náladu 🙂

mamajj
autor
12. bře 2024

@kleio Wow, dekuji! Obdivuji, ze jsi do vyvolani znovu sla. Je skvele, ze se prvni zazitek z porodu neopakoval 😊 tak snad i ten dalsi bude takovy

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru