Vyvolání porodu, je to opravdu tak hrozné?

ronikaaaa
18. čer 2015

Holky prosím vás, které jste museli jít na vyvolání porodu, protože vaše miminko nechtělo přijít na svět dobrovolně, je to opravdu tak hrozné? Nejlépe kdyby mi mohli napsat maminky, které můžou porovnat přirozený porod - bez vyvolání a porod s vyvoláním. Všude totiž čtu jak se hlavně chtějí budoucí maminky vyvarovat vyvolání porodu pokud to zažili při prvním dítěti, ale říkám si, že možná to není u každé tak hrozné to vyvolávání, že je to třeba jako se vším v těhotenství. Jedna to má tak a druhá uplně jinak. Já už jsem totiž po termínu a pokud se naše dítko neumoudří přijít na svět dobrovolně do pondělí do rána tak jedu do porodnice a budou mi porod vyvolávat a trochu z toho mám strach.

duvi21
18. čer 2015

Dvakrat jsem rodila prirozene a pred pul rokem jsem mela vyvolavany porod. Je pravda, ze uz je to hodne let, co jsem rodila prirozene, clovek na tu bolest zapomene, ale co si pamatuju, bylo to srovnatelne. U vsech porodu jsem dosla do faze, kdy jsem chtela rict, at to dite ze me dostanou jakymkoli zpusobem, ale ze potrebuju, aby to uz skoncilo 🙂 Jestli by la bolest u tretiho o neco intenzivnejsi, tak to ale trvalo kratsi dobu. Silne, ty nejprotivnejsi bolesti jsem mela hodinu a mala byla na svete. Celkem jsem mela bolesti jen tri hodiny. Prirozeny porod je lepsi proto, ze je proste prirozeny. Ale pokud bude nutne vyvolani, myslim, ze se nemusis bat nejakeho velkeho rozdilu. Preji Ti zdrave miminko a aby se porod rozjel co nejdriv... Drzim pesti!

ronikaaaa
autor
18. čer 2015

@duvi21 Děkuji moc. Já doufám a pevně věřím, že to nějak zvládneme, vlastně nám ani nic jiného nezbývá 🙂

catchulinecka
19. čer 2015

@ronikaaaa Ahojky, tak já ti neodpovím, ale připojuji se s dovolením 🙂 jsem na tom stejně jako ty, pokud se to přes víkend nerozjede, tak v pondělí kontrola a bude se případně vyvolávat. Také sháním info a dost se bojím 😔
Jenže ve finále přesně jak říkáš, nějak to zvládnout musíme, ať tak nebo tak.

lucka_zaoralova
19. čer 2015

Ahoj holky, tak jdu taky přispět svou troškou do mlýna 🙂.
Mám dvě krásné holčičky a obě jsem rodila vyvolávaným porodem. Možná se budete divit, ale já porod považuju za nejkrásnější okamžik v mém životě 🙂. Jako neříkám, že to nebyla fuška, to byla - Adélku jsem rodila od cca 7hod od rána (to mi zavedli první tbl. a do půl hoďky nastoupily první bolesti) do 6h do večera a Leonku taky od 7h od rána do 3. Neměla jsem žádný epidurál, nic, jen teplá sprcha, milá porodní asistentka a partner, který mě držel za ruku.
Ale zase - některé maminy rodí vyvolávaně i jen 2-3 hoďky, tak jako některé maminky rodí přirozeně i třeba 2 dny, takže můj závěr a rada na konec? Těšte se, neřešte to a až bude mimíska po porodu u vás na bříšku, budete se cítit fakt nepopsatelně!!!!!!!
Hodně stěstíčka 🙂 a ať to máte co nejkratší 😉!

majkoz
19. čer 2015

@ronikaaaa @catchulinecka Holky, a jak dlouho jste po termínu? Pokud nemáte nějaké potíže, tak by se třeba dalo ještě s doktorama usmlouvat pár dní. Ale stejně si myslím, že obě porodíte do neděle 😀 Já bych mohla, ale srovnávat nebudu, akorát bych Vás strašila a každá ženská to má stejně jinak..Zkoušejte babský rady 😉 čas ještě máte! Držím pěsti!

melodygirl
19. čer 2015

@ronikaaaa tak já ti povím, že mě vyvolavaný porod, který trval dva dny skoro nebolel. Ovšem jsem případ, kdy děloha prostě příliš nereagovala ani na oxytocin. Jen jako silná menstruace, na kterou jsem byla zvyklá. Nicméně, neotvirala jsem se, tak byl třetí den císař. Spíš bych viděla problém v tom, že poslední dobou se mluví o škodlivosti umělého oxytocinu pro nervovou soustavu dítěte. U své dcery opravdu velká draždivost a úzkost, sešly se ale i genetické vlivy. Za mě vyvolávat tak den, když se nález nemění už bych šla do sekce. Oni dávají šanci i 3 dny, ale co jsem tak četla, tak, když to nejde během dne, tak to ve většině přirozeně neklapne.

catchulinecka
19. čer 2015

@majkoz Jéééé, kéž bys měla pravdu 😀 já mám dneska termín, jenže doktorovi se nelíbí mé otoky a vyšší tlak, tak proto to vidí po tom víkendu 🙂

jasekd
19. čer 2015

Mohu porovnat obe varianty, jenze si myslim, ze to stejne uplne porovnat nejde.
1.porod zacal spontanne v 40+0, trval cca 9 hodin od kontrakci po 5 minutach, ktere zacly v 5 rano, predtim mirnejsi bolesti behem noci. Bolesti hlavne krizove. Zpetne si myslim, ze jsem ten porod az tak uplne nezvladla, konec nebyl moc pekny a nevzpominam na to uplne rada. Manzel byl se mnou celou dobu.

2.porod vyvolavali ve 41+2, trval 12 hodin od 5min kontrakci. Tableta rano v 9,30. Od 10 hodin intenzivni kontrakce po 5 minutach, vic do bricha, min do zad, coz bylo lepsi. Byla jsem tam sama, m. hlidal starsi dite. Dorazil asi ve 20 hodin vecer, mala se narodila ve 22 hodin. Konec naprosto nekomplikovany, bez nastrihu, male siti. Zazitek o moc lepsi 🙂 Vsechno jsem zvladla daleko lip, i kdyz mozna ty bolesti byly intenzivnejsi, proste uz jsem vedela, jak na to. Verim, ze potreti bych to dala jeste lip, pokud by nenastalo neco neocekavaneho.

Na to vyvolani nevzpominam nejak spatne. Pravda, ze se jednalo spis o preindukci a slo pouze o Prostin, myslim, ze umely oxytocin, na ktery nakonec doslo u prvniho, jsem nemela. Takze nakonec ktery muj porod byl prirozenejsi? 😅 😀
Hodne kamosek porodilo za 4 hodiny od tablety, hodne bohuzel rodilo x hodin a skoncilo sekci. Dopredu bych se nebala a pokud to je vase druhe, treti... dite, snazila bych se hlavne maximalne vyuzit zkusenosti z prvniho porodu, a veci, co jsem poprvy delala spatne, delat lip, a vic si verit.

majkoz
19. čer 2015

@catchulinecka No jasně! Já mám vždycky pravdu!!! 😀 Zítra šup na špacír, jestli se na to cítíš, večer pomůže taťka a kdyby přišla bouřka, tím líp 😉

rousse
19. čer 2015

@ronikaaaa hlavně klid a nohy v teple🙂 Mě od 29. týdne hrozili předčasným porodem a nakonec jsem týden přenášela a musela jsem jít na indukci. Zavedli tabletu, za hodinu se rozjely kontrakce, které se daly v pohodě rozdýchat, zavedli druhou tabletu - celkově 6 hodin takových kontrakcí o ničem a nález dole furt stejný. Pak přišla jedna silnější kontrakce, při které mi praskla voda a rozjel se takový fičák, že jsem se nestihla ani rozkoukat a malá byla venku. Od odtoku plodovky za 2 hoďky. Bez epidurálu, bez kyslíku, bez nástřihu bez naprosto všeho na nás vykoukla naše 4 kilová a 54cm velká slečna. Taky jsem se toho bála jak čert kříže a nakonec můžu říct: jo, dobrý🙂

tampu
19. čer 2015

Ahoj, me taky vyvolavali porod. Praskla mi voda a syn musel ven. Nevim jake by to bylo bez vyvolani, ale rodila jsem jako prvorodicka a ani ne 4 hodinky, kontrakce prisly do pul hodinky a byly po 2 minutach. Rozhodne si nemuzu nijak stezovat. Nemej z toho strach. Kazdy to urcite snasi jinak, ale kdyz na to dojde tak to s miminkem urcite zvladnes a na tyhle obavy si ani nevzpomenes, proste udelas to nejlepsi pro mimi ☺

kommarova
19. čer 2015

První holčičku jsem rodila po vyvolávačce - asi v deset tableta, od půl dvanácté prudké bolesti - vystřelovaly do nohou a zad. Malá se narodila ve tři odpoledne. Takže relativní rychlovka, ale strašná bolest i přes epidurál a všechny možné analgezie. Druhá holčička přirozené (pouze Hamiltnův hmat lékařky - vůbec nebolel) slabé kontrakce začaly asi v jedenáct dopoledne, pak to trošku zesílilo a pak asi deset minut hrůzy (nestlihli mi dát apedurál) a malá byla na druhé zatlačení venku. Měla jsem oba porody neskutečně rychlé a v podstatě bezproblémové, i vzhledem k tomu, že obě holky měly hodně přes tři a půl kila a já jsem docela drobná. Ale každý reaguje jinak.....těžko radit nebo strašit nebo utěšovat🙂. Hodně štěstí a to narozené děťátko vám ty bolesti vynahradí okamžitě!!!

blondynka400
19. čer 2015

@ronikaaaa já měla prvná vyvolávaný (kvůli KP) a druhý spontní záhlavím. Když to srovnám, u vyvolávaného porodu jsem měla hlavně křížové kontrakce a hlavně to bolelo v podstatě pořád, nebyla jakoby ta klidová fáze mezi kontrakcema. Druhý přirozený porod do doby než praskla voda totální pohoda, pořád jsem si říkala, že nemůžu rodit, že to skoro nebolí (po zážitcích z prvního). Po prasknutí vody (v té době asi na 7cm) byly samotné kontrakce docela masakr (možná horší než u toho vyvolání), ale jenom v tu chvíli, jak odezněla byla jsme jako rybička, jako kdybych ani nerodila. To bych řekla, že byl největší rozdíl proti vyvolání. Samotný porod- druhá doba porodní tam už nevidím rozdíl, tedy myslím si. Těžko můžu porovnávat KP versus hlava. Pro mne bylo KP asi jednodušší, příjemnější, ale na čas to bylo tak stejně, tedy pár minut. Celkově porod od první kontrakce byl u vyvolání rychlejší, ale fakt fest kontrakce byly u vyvolavaného nějakých 5 hodin, zatímco u přirozeného tak hodinku po té vodě, do té doby to byla totální pohoda.
Vyvolání se neboj, ale musí to dělat doktor s hlavou a brát to tak, že to není úplně přirozený porod a není tedy od věci do něho medicinsky zasahovat.

blondynka400
19. čer 2015

@melodygirl co má co společného vyvolání a umělý oxytocin? 😕 Ten se přeci u vyvolání vůbec nemusí použít 😉

lrg
19. čer 2015

Měla jsem vyvolávaný a přirozený v rozmezí dvou let. Ty kontrakce u vyvolávaného byly bolestivější, ale šlo to zase rychle - nebyla jsem otevřená ani na kousek a od zavedení tablety to trvalo jen pár hodin, z toho ty fakt hodně bolestivé kontrakce tak 3 hodiny. A samotné vytlačení bylo taky hračka, vyletěla jak po másle. Druhý porod byl mnohem snesitelnější, ale zase bylo to podruhé a daly mi docela účinný lék na bolest, takže těžko říct. Ale určitě bych neřekla, že to byl nějaký obrovský rozdíl a každý koho já znám, co byl na indukci, si pochvaloval, že to bylo rychlé.

melodygirl
19. čer 2015

@blondynka400 To se sice použít nemusí, ale stává se že Pitocin použijí. U mě Prostin zabíral pouze málo, tak jsem Oxytocin - Pitocin dostala. Kontrakce se sice zintenzivněly, ale stejně to nestačilo, dva dny a sekce.

hedusska
19. čer 2015

Já byla rada za vyvolání porod trval od první bolesti tři hodiny ,ale nemám s čím srovnava t třeba bych tak rychle porodila i normálně (ale myslím že ne 😉 ) sice to bolelofakt hodně jak jsem se rychle otevírala ,ale jsem rada že jsem narodila třeba celý den

sim007
19. čer 2015

Porovnat nemuzu, ale za me vyvolani teda nic moc....prvni tabletu jsem dostala v pondeli a mala se narodila ve stredu v 17:27 ......mezitim jsem mela x tablet a nic....ve stredu rano po xte tablete konecne praskla voda a potom zase nic (neotevirala jsem se, temer zadne kontrakce)....tak jsem dostala kapacku oxitocinu a to byly teprve grády 🙂
Proste male byly nejake tablety a doktori u zadku....pujde az bude chtit 🙂

blondynka400
19. čer 2015

@melodygirl no jo, ale to je pro mne chyba. Nevěřím tomu, že když prostoglandiny porod nerozjedou, rozjede se po něčem jiném.... Zase na druhou stranu za nás se oxytocinem vyvolávalo běžně (já sama jsem se třeba takto narodila) a žádné následky to na mne nezanechalo.

melodygirl
19. čer 2015

@blondynka400 S těmi následky je to hodně spekulativní, v příbalovém letáku popisují takto nežádoucí účinky, ale podle mě musí být predisponovaný jedinec, a to u nás bylo.

ladyhacek
19. čer 2015

Srovnávat tedy nemůžu, ale podle mě jde i o psychiku když si připustíš, že vyvolávaný porod bolí více tak podle tebe více bolet bude 🙂. Já tedy měla epidurál - nezvládala jsem správně dýchat, ale teď zpětně mi ta bolest nepřišla tak hrozná - ale v tu chvíli bych asi mluvila jinak - kdyby mi ho nenabídli a manžel nekývl že ho chci tak ho možná ani nemám,ale já nebyla schopná logicky uvažovat 😉 jen vím, že když malý přišel na svět tak jsem na vše zapomněla 🙂
popis mého porodu - http://o-baby.blog.cz/1504/muj-porod

Neboj není to tak hrozné 😉 a když stojí to za to

blondynka400
19. čer 2015

@melodygirl ono asi jako u každého léku..... Ale věřím tomu, že nějaký vliv to mít může.

sedmiteckas
19. čer 2015

Myslím, že nejde nijak srovnávat a ani si domýšlet, jaký indukovany porod bude. Každý porod je přece jiný. Ja mela indukovany, nastoupila jsem v neděli ráno a malá se narodila v pondělí po poledni, takže nějakých 27 hodin od zavedení první tablety. Bylo to hodně vyčerpávající, prodělá noc, oxytocin a další lahůdky, malou asi musel primář postrasit císařem, aby konečně vylezla 🙂 jsem nesmirne ráda, že se to nakonec povedlo "normální" cestou.

mercedesse
19. čer 2015

Tak já měla vyvolávaný druhý porod. U prvního jsem měla nastoupit na vyvolání v pondělí a v neděli jsem začala mít kontrakce a ráno v 4:37 se malej narodil. S tím, že nejhorší kontrakce jsem měla asi od půl druhé. Takže na prvorodičku to bylo celkem rychlý.
Druhý porod byl vyvolávaný taky pět dní po termínu, měl být dřív, ale nějak nebylo místo. Malá měla velkej váhovej odhad. Došlo jen na podání tablety na zkrácení čípku a pak se všechno rozeběhlo samo. Od sedmi od rána slabé kontrakce, pak jsem takové ještě celkem pohodové rozcházela po chodbách a ty nejhorší netrvaly ani hodinku a malá byla venku. Nástřih jsem měla jen v jizvě po prvním porodu. Ta hrozla, že praskne. Ale bylo to malinké šití. A to měla malá 4200g.
Věřím, že se to ještě rozeběhne. Já měla u prvního taky nervy a možná jsem si tím ten porod uspíšila. Každopádně přeju, ať to máte brzo úspěšně a co nejmíň bolestivě za sebou a máte miminka v náručí, je to nádhernej pocit.

anuliina
19. čer 2015

Ahojky.Tak já mohu porovnat vyvolavany i spontánní. Poprvé jsem rodila po vyvolání.Byl to rychlý porod.U druhého jsem rodila spontánně a muzu zhodnotit,že bolesti nebyly zdaleka takové,jak u prvního.Snad až poslední půlhodinu.No a teď třetí, mam ještě čerstvě v paměti,rodila jsem před třemi týdny.Byl to sice porod vyvolavany,nejbolestivejší,ale taky nejrychlejší. Malá byla za dvě hodinky na 4 zatlačeni venku.Možná to bylo i její vahou.Měla téměř 4,5 kg.A já kupodivu bez jediného skrabnuti nebo nastrihu. Celkove to zhodnotim tak,že ano vyvolavany porod je bolestivejsi,ale zpravidla to bývá rychlejší. V podstatě jde o to,že ty bolesti se nestupnuji,jako u přirozeného, ale přijdou ráz naraz.Rozhodne bych se toho nebala,každá z nas to snáší jinak.

p.e.t.u.l.k.a
19. čer 2015

Já měla oba porody vyvolané a super;)

romantika
19. čer 2015

@ronikaaaa ja mela vyvolavane oba a bohužel musim konstatovat ze hruza. ale ono jde prave o to, ze vyvolavani na každého funguje jinak, cili když na vas funguje jak na mne, ze na nepripravene cesty do hodiny porodite, znamena to, ze to co se deje cely den a cesty se otviraji pozvolne klidne, se roztahnete do hodiny, tak to proto boli. kontrakce co jsou cely den mate vmestnane do hodiny a tak, takze dechova zkouska. Tot vysvetleni. Ale jsou pak maminky, na které to nezabere, laduji jednu tabletu za druhou a prakticky se to natahne jak normalni porod a je to jako normalni porod. U prvního porodu ke mne i prisla po porodu doktorka, ze si cetla papiry, jestli mi dali něco na bolest, ze to muselo byt priserne. Prikladam to te rychlosti. Zlaty cisar, hned bych menila. Ale nebojte, zase je to takova rychlovka, ze za hodinu ani nevite ze něco bylo. Ja jsem jednou rikala kamarádce ze to bylo jak echt strevni chripka, nastup rychly, prubeh neudrzitelny a nakonec jsem byla blazena ze je to pryc. 🙂))))))) a stejnak jsem si jen nufala miminko. Taze zalezi na rychllosti toho vyvolavani jak to telo prijme a taky jak budou v tu dobu pripravene cesty. Ja mam v zaveru pocit ikdyz to bylo fuj bolave, ze jsem nerodila, dva porody každý max. hodinu a pul po prichodu do nemocnice a zavedeni tablety a miminko v naruci. Nejak jsem nemela cas se ani zamyslet. Podruhe rikali, ze trham rekord v rychlosti 🙂)))) takze asi budu výjimka. Jo a ještě teda co mne u obou porodu vyvedlo vic z miry, ze jsem nemela ani jednou klystyr ani holeni, v te rychlosti. To si pamatuji jsem v hlave resila porad vic, kdy to prijde a ono prislo dřív miminko.Verte ze bude fajn, dulezite aby se mimi narodilo zdrave!!!!!! Ten pocit mit u sebe mimi je tak ohromujici ze cokoliv prebije. Ja si spis pamatuji, ze mne podruhe a naposledy nebavilo to siti a porad jsem jim do toho kafrala 🙂)))))) A stejnak bych do toho sla znova, to zrozeni miminka je zazaracne.

kudlakova22
19. čer 2015

já mohu potvrdit přesně to, co už tu holky psaly 😀 První porod začal z ničeho nic prasknutím vody a skončil po 44 hodinách....takže běžel přirozeně,...bez pití, jídla, spánku,...no totální vyčerpání. Ale kontrakce v pohodě, daly se prodýchat, pohoda. Cca.9 hodin před koncem mi už teda konečně dali tabletu, takže kombinace přirozeného a vyvolaného, kontrakce se na chvíli zintenzivněly, ale moc jsem se neotvírala a při druhé fázi už byla děloha tak vyčerpaná, že kontrakce nebyly, tlačila jsem sama od sebe..tak mi pak rychle píchali oxytocin už ne do kapačky, ale rovnou do žíly...takže bolest malá, pak silnější a bylo. No a druhý porod jsem měla regulérně vyvolaný. Po týdenním přenášení jsem nastoupila do nemocnice, udělali oxytocinový test, ten orod nespustil, tak druhý den v 8 ráno zavedli tabletu a čekalo se. Cca v 11 začaly kontrakce, bylo to úplně jiné, než přirozené. Jsou takové přesné, silné. Zkracovaly se, zintenzivňovaly se a ve 13hod jsem šla na porodní na pásy. To už jsem měla kontrakce po 3 minutách a byl to teda fičák. Už mi to nenechalo vůbec odpočinout, jak šla jedna za druhou a pěkně intenzivní. Otvírala jsem se raketovým tempem a než jsem si vylezla na porodní lůžko, už jsem byla otevřená, 2x zatlačila a malý byl venku. Takže když to shrnu. Druhý, vyvolaný porod trval 3,5hodiny od první kontrakce a byl bolestivější o dost proto, že jde prostě jedna kontrakce za druhou a nedá se mezi nima odpočívat. Zato po porodu jsem na pokoji mohla normálně fungovat, jít se osprchovat a postarat se o prcka a nedospávala jsem porod několik měsíců...Kdežto u prvního, dlouhýho, jsem po porodu na pokoji zkolabovala totálním vyčerpáním, nemohla se postarat o malýho, ještě druhý den dopoledne jsem nemohla chodit...a dospávala jsem to několik měsíců. Pro mě teda jasně vyhrál druhý, vyvolaný, i když v tu chvíli hooodně intenzivní porod a po něm už pohoda. Určitě to zvládneš a taky budeš ráda, jak to bylo rychlý a máš miminko v náručí!!

luckaamilan
19. čer 2015

Vobec sa toho nebojte, dolezite je byt pozitivne naladena.
Moja gynekologicka mi vravela ,že rodila vsetky tri deti vyvolavaným porodom a inak by ani nechcela, ja rodila svojho syna tiez vyvolavackou. Kontrakcie nastali po 5 minutach od tablety a porod trval 9 hodin. Bolelo to, ale bola som pozitivne naladena a tesila sa na miminko, takže ani neviem jak tých 9 hodin ubehlo.
Ale stretla som na rizikovom par maminiek na ktorých tablety vobec nezabrali, na jednej to v Motole skusali dokocna uz tyzden a po týzdni sla pod nož. Takže som bola len a len rada, že mi ta tableta zabrala a vobec som neriesila bolest.

marikura
20. čer 2015

Také jsem měla vyvolavany porod...od první tabletky se narodil za 42 hodin B-) Více můj porodni příběh....ale výsledek za to stojí! 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru