Z porodnice domů pěšky, může to manželka vůbec ujít?
Dobrý den... Mám takovej dotaz... Miminko čekáme v průběhu července, tzn. že bude hezky... Ale k problému. Jelikož nevlastníme automobil a nechceme nikoho otravovat, manželka přišla s nápadem mimi vložit do kočárku a domů dojít pěšky...
Máme to sice kousek od nemocnice, ale nejsem si dost dobře jistej, jestli je to vhodný a jestli to manželka vůbec může ujít...
Tak že dotaz zní: Bude vůbec manželka schopná, cca tř dny po porodu chodit, myslím tim chodit s kočárkem venku, né se někde přemístit po budově...
Moc dík za názory a rady.. 🙂
těžko říct, může to jít i nemusí, u prvního si to nedovedu opravdu představit, nebyli mi nic moc a byla jsem ráda že jsem, u druhého ano cítaila jsem se po porodu dobře, nebýt u porodu osobně ani nevím že rodím. miminka bych se nebála nevidím důvod proč by v kočárku nemohlo jet - nevím teda, proč bych měla týden být doma jak někdo psal, my šli hned ale tak nějak lepší mi přijde jen autem - požádat kamaráda, rodinu aby vás zavezl-my taky neměli auto když jsem rodila-manžel řidičák, ale nějak mě nenapadlo jet sanitkou - na co nebo jít pěšky. vezli nás rodiče a kdyby nemohli oni měla jsem domluvenou kamarádku, která byla připravana na telefonu 24 hodin denně
@meor - já myslím, že to bude taky hodně záležet na krevní ztrátě při porodu. Já měla první porod těžkej, ještě druhej den byl pro mě problém vstát z postele. Druhý porod pohodička bez nástřihu, z porodnice bych klidně odjela na kole 😀 Osobně bych volila taxík, ať už bude porod jakýkoli. Manželka se může cítit fit a pak vám sebou někde sekne 😒
Já jsem rodila v březnu císařem a šla jsem z porodnice po 4dnech pěšky procházkou. Z porodnice jsem to měla domů cca 1,5kilometru
Já myslím, ze to dojde
My jsme jeli u prvního do porodnice taxikem. Sanitku si můžete zavolat taky, ale bere jen rodičku, chlap musí se tam dopravit jinak. U prvního jsme neměli komu říct z rodiny, a z přátel byli všichni v práci, propuštělo se ve všední den dopoledne. Takže nás domů vezla sanitka, měli erární autosedačku. Ale museli jsme čekat, až budou mít čas. U druhého už brácha měl auto a zrovna přišel domů z práce, tak nás odvezl do porodnice a z porodnice zas švagrová, vycházelo to taky dobře že měla zrovna volno. Porodnici máme sice taky kousek, by se to dalo dojet i busem, ale ačkoli jsem po druhém porodu byla jak kdybych nerodila, tak to bylo rozhodně rychlejší a pohodlnější. Chodit v porodnických kalhotkách a s vložkama není nic moc příjemného. U prvního jsem měla i nástřih, takže taky nic moc. Radši bych pořešila kdo by mohl odvézt.
Autosedačku jsme měli půjčenou, protože jsme jezdili jen 2x měsíčně k prarodičům jejich autem, vlastní jsme nikdy neměli.
Ja bych klidne pesky sla, odesla jsem i z porodniho salu na pokoj a pomohla i sestricce se svými vecmi, aby to nemusela tahat sama 😀 Bylo mi a citila jsem se bajecne 🙂 Zalezi na porodu... 🙂
@paulia nejde nereagovat - máte pravdu, dneska téměř každý odnáší dítě v autosedačce, ale pokud někdo bydlí za rohem porodnice, je krásně, proč by nemohl jít domů krásnou procházkou s miminkem v kočárku? Naopak, sestřičky jsou prý nadšené, když si maminka zabalí miminko do krásné zavinovačky (nejlépe té klasické krajkové) a odváží v kočáru - prý jsou z toho dojaté hlavně ty staré sestry, dřív si tak maminky odnášely miminka běžně, načančané v těch zavinovčkách, dneska jede každý autem a dítě odnáší v sedačce. Jinak nás nikdy nikdo nekontroloval, jak si odnášíme dítě a jestli ho máme přikurtované v sedačce už v porodnici. Přeci ho můžu dát (při vhodném počasí) do zavinovačky (vhodné do autesedačky) a přikurtovat ho až v autě🙂
Ja hned po porodu mohla behat maraton,tudiz by to pro me nebyl nejmensi problem,ale takova jsem na oddeleni byla jedina.Taky jde o to,ze budete mit sebou docela dost kramu a urcite s tim nemuzete dopredu pocitat,protoze tezko odhadnete,jaky bude mit porod.Asi bych se radsi zkusila s nekym domluvit a kdyz to bude dobre,muzete jit klidne pesky 🙂
Po 1. porodu jsem sotva lezla - bolel mne každý sval na těle (byla jsem po narkóze), vzpamatovávala jsem se z toho ještě 6 měsíců a po druhém porodu jsem z porodního sálu mohla jít rovnou domů - já měla takové energie ... Taky bych se bála počasí, hlavně deště ... Manželku po porodu stejně nepustí hned, tak můžete rozhodnutí nechat na poslední chvíli.
@apacheee To je pravda ... Já jsem po mojich a dcerky komplikacích zůstala 14 dnů v nemocnici a domů jsme odváželi snad 4 tašky 😀
Podle mě je to asi spíš nesmysl...nebo nesmysl řešit to takhle dopředu. Jak už tu padlo, nevíte, jaké bude počasí, ženu může velice snadno ofouknout a z toho pak být zánět prsu jak Brno, může mít větší šítí, větší krevní ztrátu....Asi bych měla někoho na odvoz při horší variantě, a pokud by žena za pobyt v nemocnic naznala, že ale opravdu krátkou cestu domů zvládne, tak bych možná šla....ale ono se to velmi snadno podcení, fakt bych řešila až dle aktuální situace...
@meor na to jsem se ptala a bylo mi řečeno že to prostě nedovolí-nevím jak by to ale zkontrolovali,ale ze své zkušenosti-po porodu mi bylo fajn,jelikož jsem ale odjela a doma zůstali další 4 strávníci,tak prostě po cestě zpět jsem fakt musela do krámu nakoupit a přiznám se že to nebylo to pravý ořechový,malý je taky v létě a v obchodě vydýchaný vzduch,na můj momentální vkus a náladu hromada lidí a já se viděla fakt jen v posteli a to nejsem žádný titntítko a kus ženský a čtvrtý porod za sebou,už bych do toho nešla,ale prostě jsem zvyklá dělat si všecko sama,tak za sebe doporučuju aspon taxík-pokud fakt nebydlíte do 200 metrů od nemocnice
To teď fakt neřešte 🙂 Když bude v pohodě, může jít pěšky. Chůze se po porodu naopak doporučuje. Pokud bude mít komplikace nebo bude po císaři, máš docela dlouhou dobu (cca 3 dny) na to, abys splašil kamaráda s autosedačkou nebo zařídil taxi.
@raada Jojo, načančat miminko do kočárku a dát si s ním dvě podlaží po schodech z Apolináře 😀 Neboj, chápu, co chceš říct 😉
pokud bude v poradku tak proc ne ? ja jela z porodnice sice autem / uz to byl muj treti porod - /a i po prvnim jsem mohla jit behat marathon/ , ale parkovali jsme dal od porodnice takze jsem sla pesky 😀 a total pohoda... a jeli jsme rovnoou pak do nakupaku takze jsem v pohode chodila po kramech atd ...takze to mozne je proc ne ? Drzim pesti at je vse o.k. jo jinak jsem rodila zacatkem dubna / 3.4. 😀 / a bylo uz teda taky krasnee....tak pokud Vam nebude prset 😀
ja mela oba porody takove, ze jsem chodit fakt nezvladla. ale vtipne bylo, ze bohužel cesta autem bylo stejne utrpeni, tak jsem pak jela v leze. takove reci, jako ze nechcete nekoho otravovat si nechte od cesty a pekne si to uzijte. mate byt na co hrdi a nedělat drahoty. ja bych spis pocitala s variantou nechat se odvezt nez jit pesky. ale i kvůli prckovi, po propusteni se dovoluje ven jen v idealnich podmonkach, muze byt parak a mate maler jak hrom, manželce natečou prsa, coz se mi prave při propusteni zadarilo a nez jsme dojeli domu byl pruser na strese. stoprocentne bych si odvoz zaridila.lepe byt pripraveny
@raada Taktéž mi nejde nereagovat,i když opravdu lituji tohoto mého příspěvku.Napsala jsem pouze svoji osobní zkušenost a ne názor či souhlas s tímto postupem a reakce.... ☹ Samozřejmě,že pokud někdo bydlí poblíž,nepojede autem.Zavinovačky je sice úplně jiné téma,ale souhlasím,jsem příznivce klasického zavinování,jako jedna z mála.Toť vše k tomuto tématu.
@meor Připadá mi to skoro urážející takhle se ptát.. 🙂 Proč by nemohla? Nebude to přece hned po porodu.. a když další dny po porodu uvidí, že se na to necítí, můžete se s někým domluvit, nebo ten taxík.. Já jsem jela třetí den po porodu s dcerou k pediatrovi na prohlídku - autobusem s přestupem a bez kočárku (zpětně bych byla víc asertivní a žádala péči doma, ale zvládly jsme i tak..).
Ja jsem po obou porodech ihned chodila, zadny velky odpocinek jsem nepotrebovala a to jsem oba porody mela v radech deseti hodin.U druhe dcery jsem ve stredu odpo porodila a v nedeli ji dala tatinkovi a sla na nakupy😀.Jenze tezko rict, jak to bude mit partnerka zakladatele, muze byt sesita tak, ze bude stezi chodit, muze byt po sekci...je treba se prizpusobit akonkretni situaci a zdr. stavu.
Já jsem měla první porod klešťový s velkým rozsahem poranění, velké šití a větší ztrátou krve a popravdě jsem omdlívala ještě čtyři dny po porodu, takže po tomto porodu bych nebyla schopná ujít např. 500 m. Ale po druhý porod dopadl luxusně, žádný nástřih, žádná velká krevní ztráta, fungovala jsem okamžitě po porodu na 100%, takže bych bezproblémů kamkoliv došla. Každý porod je úplně jiný. Toť moje zkušenost 🙂
My jsme bydleli takhle kousek (10 - 15 minut) od porodnice a hodně jsem to řešila. Auto jsme sice měli, ale bydleli jsme přímo v centru, kde bylo nejbližší parkování jen o chlupík blíže než samotná porodnice. Takže: Cesta do porodnice je pro maminku pěšky lépe zvládnutelná než cesta z porodnice, ale dá se oboje. Jen musí být k dispozici osoba, která pomůže se zavazadly a pak i s kočárkem. Maminka samotná určitě nemůže nic nést, nejde jen o to, jestli to zvládne, ale i o zdraví.... Cestou tam by stačil jeden člověk, zpět by to chtělo dva lidi. Nejhorší je pobrat všechna ta zavazadla (lidi nosí do porodnice dárky, jídlo atd., takže se původní zavazadla ještě rozrostou). No a nebrala bych si rozhodně velké podpatky (já blbec jsem měla asi 10 cm).
Ja myslim,ze narychlo auto od pratel, rodiny sezenete.Pripadne dostante z nemocnice aspon placenou sanitu, to by se nemohli vymluvit.My osobne auto taky nemame, ale sedacku jsme meli a vozi nas jen rodina a pratele.Drsny je tu vetsi, porad presouvat!Holt to jinak nejde.Jestli je to treba do 100 m., tak by to zvladnout mohla.Nechala bych si pak aktualne poradit personalem.Spis opravdu vadi horko diteti.
sanitka vás odveze z porodnice,proč byste měli chodit pěšky,nechápu.Kolik lidí nemá auto,bydlí daleko,tak jede sanitkou.Určitě se vás budou ptát při propouštění jestli chcete sanitku.
Manželku úplně chápu..mám to samé v úmyslu, je pravda, že jste mě tady přivedli na myšlenky, že to třeba nepůjde, ale to vyřešíme po porodu.. Sedačku máme, můžeme to řešit podle situace. Bydlíme o ulici dál od nemocnice, tak mi přijde zbytečné se soukat do auta, raději bych také využila kočárek. Zavazadla může manžel odvést trochu dříve nebo by to takhle nešlo? A když bude pršet, můžeme využít pláštěnku? S tím horkem, v autě je přece ještě hůř nebo využít klimatizaci, která je podle mě ještě větší zlo než teplo?? Díky za info.. 🙂
muze, kdyz to bude kousek a bude se citit dobre. Ja si pamatuju, ze jsem nevydrzela chodit moc dlouho, ale asi tak za 14 dni uz jsem chodila dvakrat denne na 2 hodinove prochazky (4 hodiny celkem). Tak si vemte taxika. Jen musite mit autosedacku do nej. Nekdo znamy by vam mohl pujcit.
Když se nám(na jaře)narodilo 1.dítě,auto jsme ještě neměli,takže manžel naklusal do porodnice s prázdným kočárem,počkal na mě ve vestibulu a nikomu na oddělení nebylo divné,že si dítě z pokoje odnáším jen tak v zavinovačce.Rozloučili se se mnou ještě na pokoji,kde mi předali propuštěcí zpravu a bylo to.Porodnici máme cca 20 min. rychlé chůze a je pravda,že mi v půli cesty došla energie a museli jsme si chvíli sednout na lavičku.V pohodě jsme pak došli domů a ještě zvládli příchozí návštěvu.Rodila jsem normálně a nástřih jsem měla přes půl zadku 😀
Kdyby bylo špatné počasí nebo bych se na to necítila,objednala bych si Taxi a doma počkala na manžela,až dojde s kočárkem. 😉
Nejlepsi je nalozit manzelku na koleckovy kreslo s miminkem v naruci a dotlacit ji domu. Verim tomu ze by se v nemocnici dalo na chvili pujcit po domluve. Bude vycerpana, mozna sesita, bude rada ze toho nemusi moc nachodit. Aby si mohla sednout, nejlepsi je srolovat velkej rucnik/osusku, ohnout do tvaru podkovy a sednout si na to. No a pokud bude mit snadnejsi porod, muze to ujit po svych.

Tohle se nedá jen tak říct. Já jsem měla první porod takový, že jsem o něm po deseti minutách ani nevěděla, takže jsem lítala jako křepelka, i když byl nástřih, prostě jsem byla v pohodě a dobře se hojila, takže třeba pro mě by to nebyl problém, ale hodně holek je fakt rozbitých a neušly by to. Navíc se nedoporučuje jít s mimčem hned tak ven, doporučuje se pobýt alespoň 3 dny doma z porodnice. Navíc, kde máte jistotu, žer zrovna v den, kdy manželku pustí bude hezky? Může být i zima a lít jako z konve. Chce to se spíš s někým domluvit, myslím, že každý dobrý kamarád nebo někdo z rodiny vás domů odveze. 🙂