icon

Ambulantní porod - Chrudim, Pardubice

krdla
8. srp 2016

Ahoj holky,

porod se mi blíží a tak začínám shánět pro mě nejvhodnější porodnici v okolí. Nejblíže to mám do Chrudimi. Ale... už od začátku jsem věděla, že pokud budeme obě v pořádku, nechci aby prťous zažil první týden někde v nemocničním prostředí, ale pěkně doma, s mámou a tátou. Tudíž jsem se rozhodla, že chci rodit ambulantně a nebo být v porodnici den, max. 2.
Mým přáním je také spíše pasivnější porod ze strany porodní asistentky a taky bych chtěla rodit v poloze, která mi bude pohodlná, ne nutně na zádech.
Tak jsem kontaktovala porodnici Chrudim, s tím, že bych u nich ráda rodila a to ambulantně a bylo mi řečeno, že do 24 hodin mi mimčo v žádném případě domů nepustí, standart doby ležení na odd šestinedělí je 4 dny, v Pardubicích to mají podobně.
Máte někdo zkušenosti v tomto ohledu s porodnicemi v Pardubickém kraji nebo se striktním odmítnutím propuštění domů? 🙂 😕

terry1512
18. srp 2016

@anelamates Jaké vyhrožování třeba?
Tak například: pokud nebude vážit- nepustíme vás domů! Nevíme kolik dítě přibralo.
Nesmíte mít dítě na posteli-pokud ano vezmeme vám ho na sesternu!
Pokud nebude kojit po 2 hodinách-dostane mimino příkrm.
Nesmíte mu dát dudlík
Nesmíte ho nosit-musí ležet v té jejich vozící postýlce.
a to je jen část toho co zažila nejedna moje kamarádka po porodu.
A soukromí je snad normální.Jako nepřijde my normální že je maminka ve sprše a vlítne tam bez zaklepání sestřička a že má jít hned s dítětem k dr na nějakou kontrolu.To by snad těch 5 minut počkalo ne?Vyšetření na pokoji jasně můžeš odmítnout,ale to už jsi hned problémová.jiná maminka na pokoji není problém stou se člověk normálně domluví.Normální není ta neohleduplnost některých zdravotníků.
Nemyslím si že je zdravotník který by chtěl vědomě ublížit pacientovy,jen prostě někdy přes svoje vlastní ego a přesvědčenost o své pravdě nevidí že to není úplně správný přístup.
Upřednostňovat fyzické zdravý před psychickým si nemyslím že je úplně správně.Psychika děla opravdu hodně.Zvlášt u maminek.
A možná právě proto že jste měla děti již za komunistů, nechápete a nechcete připustit že to může fungovat i jinak než je momentálně zvykem u většinu zdrav zařízení.

tahejhula
18. srp 2016

Za dite vzdy odpovida rodic, je totiz zakonnym zastupcem. Zakonnym zastupcem neni zdravotnicke zarizeni. Vyjimka nastupuje ve chvili, kdy by svym jednanim primo ohrozil zdravi ci zivot ditete.

mrs_v
18. srp 2016

Úžasný jak se tu dokola opakuje "nejde o pohodlí jde o péči" fyziologické těhotenství a porod nejsou patologické stavy a nevyžadují hospitalizaci v řádu dnů.Lituju ženy co si chodí do porodnice odpočinout pak přemýšlím co za neschopnou rodinu mají,že by jim doma neposkytla lepší zázemí.Byl to můj manžel co navrhl ambulantní porod,ví jak mě nemocnice stresují a doma že budu víc v klidu.Kontrolovat přijde moje PA a kdyby se něco stalo tak funguje pohotovost.A ano pohodlí je po porodu dost důležité naproti tomu každodenní kontrola u vizity je úplně na hlavu stejně jako převažování a pod.

anelamates
18. srp 2016

@tahejhula Jak škodí?
No ale asi takto - za komančů jsme byli v porodnicích 7-10 dní. Ted jsou to 3-4 dny. Takže se dá předpokládat, že brzy se tu zavede totéž, co je třeba v Anglii, čili odchod domů v den porodu. A každý další den bude nadstandardem, který se bude platit. Myslím si, že to nebude trvat dlouho, vzhledem k tomu, jak prudce ubývá peněz na zdravotnictví.

@ulmanka0 Děkuji za přesnou informaci.

komive
18. srp 2016

@tahejhula Já bych ordinovala povinně lidem práci zdravotníka. Na 3 měsíce. Aby viděli pak ve všech pacientech tu dobrotu samu.

Neupírám, že někteří zdravotníci jsou jací jsou. Možnost ambulantního porodu je v právním systému zakotvená a nic proti ní nemám, pokud to bude zdravotně možné, tak jí využiju, stejně tak jako přirozený porod. Ale všeobecný hon na zdravotníky mi přijde prostě smutný. Pokud mám problém s konkrétním zdravotníkem, řeším to s ním, případně pak s jeho vedením, pokud předchozí osobní řešení nemělo odezvu.

tahejhula
18. srp 2016

@komive No a ted si predstav, kdyz je problematickych 80% sester na danem oddeleni. To je pak jizda.

anelamates
18. srp 2016

Jak vypadají současné porodnice vím a jsem z nich u vytržení. Nosila jsem v náručí všechny čtyři svá vnoučata, na kojení si holky nestěžovaly. A je třeba jenom chyba matky, že té nevychované sestře klidně neřekla -. nezlobte se , ale já se sprchuji, nemohla jste aspon zaklepat? A že budu problémová? No a? To je moje riziko, když jdu proti někomu. Samozřejmě.

ulmanka0
18. srp 2016

@myjusiatko
Co konkrétně, prosím?

betelgeuzz
18. srp 2016

@anelamates nemusíme se vracet do 19. století, stačí se podívat, jak funguje porodní a poporodní péče v jiných zemích, kde je porod doma a brzký odchod domů běžnou alternativou. 😉

tahejhula
18. srp 2016

Ale znovu opakuji, zakonnym zastupcem je vzdy rodic. Nikdy to neni nemocnice. Toto neplati treba v pripade, ze dite tepenne krvaci a rodic odmita lecbu. Rozhodne to neplati pro zdrave novorozence nebo ukony, ktere nejsou nezbytne nutne. Je videt, ze lide nemaji poneti, jak jsou jejich prava.

karlajasmine
18. srp 2016

@mrs_v jsi mi čím dál víc sympatická 😀 souhlasím.

ulmanka0
18. srp 2016

@komive
Souhlasím.

mrs_v
18. srp 2016

@sromulenka v podstatě vše za mě napsala
@tahejhula
Mám známé ve zdravotnictví různě.Jestli je něco co nás na míle dělí od západní Evropy,tak jsou to nejen platy ale hlavně přístup ke 3 věcem a to k etice,k medicínskému právu a k psychologii.
Už jenom to,že si dovolí někdo říkat ženám maminky by ho mělo permanentně diskvalifikovat k tomu aby mohl pracovat na porodnici.

tahejhula
18. srp 2016

A muzete byt v klidu, ja "drzkuji" nejen v porodnici. Zdravotnik z 95% pozna, ze se mnou nehne. Ta zbyvajici procenta to na me zkousi z pozice nejake pseudo moci, ale to narazi.

ulmanka0
18. srp 2016

@tahejhula
Zákonným zástupcem je samozřejmě rodič, to se nemění nikdy. Mění se zodpovědnost, kterou v případě ohrožení zdraví a života dítěte hospitalizovaného nezletilého přebírá zdravotník. Takto by na to bylo nahlíženo i v případě soudního sporu.

myjusiatko
18. srp 2016

@ulmanka0 Ze za dite odpovida lekar. Za dite momentem porodu odpovidaji rodice. Lekar muze zasahovat jen pokud je ohrozen zivot.

komive
18. srp 2016

@tahejhula To si umím představit. A nepřála bych ani nikomu být pak těch 20% v kolektivu. Ale vytáčí mě tohle obecné, že zdravotnický personál je peklo pekel a nejde nic jiného dělat, než se mu bránit. Myslím, že by se ta energie žen neměla obracet ve všeobecný vztek na zdravotníky, ale nějakým pozitivním směrem, třeba hnutím za vznik porodnických domů, se skutečným plánem a nalezením příznivců v zákonodárném systému.

mrs_v
18. srp 2016

@karlajasmine to jsem ráda,obvykle jen všechny štvu 😂

tahejhula
18. srp 2016

@ulmanka0 Coz ale neni pripad zdraveho novorozence (posuzuje se vzdy stav aktualni) nebo vykonu, ktere nejsou nezbytne.

tahejhula
18. srp 2016

@komive Ja naprosto bezne dekuji zdravotnikum, kteri se chovali kompetentne, profesionalne a lidsky. 😉

anelamates
18. srp 2016

A nedštít síru na diskuzních fórech, ale upozorňovat tam, kde je to třeba - proč neříkat těm lékařům či sestrám prostě tohle na mne nezkoušejte? Ano, dobře, odběr krve být musí, jistě, ale to neznamená, že na mne sestra nezaklepe, když jsem ve sprše nebo na záchodě. To je hrubiánství, stejně jako dělat anamnézu v přítomnosti cizích lidí. Asi tak.
A jsem ráda, že se ta diskuze začíná dostávat na tu správnou úroven, čili začínáme nacházet to společné - není všechno v pořádku, ale není to všude. A je nutno na to upozorňovat, ne vykřikovat, že je nemocnice peklo na zemi nadneseně řečeno.

tahejhula
18. srp 2016

@komive Jenze je pak dost blbe, kdyz muzes z celeho oddeleni ocenit tak akorat pani z kuchynky, co odnasi po obede tacy.

angelinie
18. srp 2016

Proste jednoduseji receno - vy muzete volat policii v pripade, ze vam v porodnici odmitaji zdrave dite vydat a pustit vas domu, oni zase mohou volat policii na vas v pripade, ze dite je v ohrozeni zivota a vy nechcete dovolit, aby mu byla poskytnuta odpovidajici pece. Takze ano, zodpovedny je rodic, ale nesmi dojit k tomu ohrozeni zivota...snad to pisu srozumitelne

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Spousta z nas to ale resi i v realu, tomu ver. 😉
Ja od sebe treba na ferovku vyhodila sestry, co mi chtely radit s kojenim. Proste ne, ale ty prvomamy se baly, i kdyz jim sestry mackaly prsy a dite pobizely k sani stipanim do tvari.

anelamates
18. srp 2016

@tahejhula No jo, ale pak je míč na tvé straně hřiště - špatný výběr porodnice, ne? Jestliže byli všichni krom té paní špatní.
A měla jsi těm prvorodičkám poradit, a bylo. Všechno je nakonec jenom v nás.

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Kdyz se ti narodi dite sedm tydnu pred terminem, moc na vyber neni. 😉

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates A ty si myslis, ze jsem neporadila? A k cemu je rada moje, kdyz na ne pak sestra bafne, hrne na ne nesmysly a uplne je vydepta?

komive
18. srp 2016

@anelamates To si nemyslím, porodnice mají nabídnout stejnou péči, i když se to těžko dělá.

@tahejhula A podávala jsi třeba stížnost poté na vedení? S konkrétními body, v čem bylo pochybeno? Pokud bych to takhle cítila, tak to udělám. Pak je otázka, jestli to tam s někým hne, ale v dnešní době bych řekla, že ano, každá rodička znamená peníze pro zdravotnické zařízení (a to nemyslím negativně, někde se ty peníze na platy a vybavení vzít musí).

mrs_v
18. srp 2016

@ulmanka0 pleteš si pojmy a dojmy.Rodičovská zodpovědnost je to co může být omezeno pouze rozhodnutím soudu v případě že je rozpor mezi tím co navrhuje zdravotník a tím co chce rodič,tak se podává podnět na OSPOD který předloží návrh na omezení RZ a soud musí do 24h přednostně rozhodnout.Toto se týká např.těch případů kdy rodiče nesouhlasí s chemoterapií.Pak jsou případy akutního ohrožení života kdy zdravotník může jednat i proti souhlasu či nesouhlasu zák.zástupce a pak jsou případy "běžné hospitalizace" kdy žádné takové právo nemá a v případě mimina např se musí i matky dovolit,jestli na to miminko můžou vůbec sáhnout.
Co se týká odpovědnosti tak zdrav.nese odpovědnost aby postup který navrhl a doporučil a nebo provedl se SVOBODNÝM A INFORMOVANÝM SOUHLASEM byl postup lege artis,tudíž podle nejnovějších vědeckých poznatků a nejlepšího svědomí.
V případě soudu se zkoumá čistě otázka lege artis. (na ty soudy chodím a vím co se tam děje), pokud jde o IS naše soudy jsou pořád dost ovlivněny paternalismem a např neřeší stížnosti na provedení zákroku navzdory nesouhlasu.Je to špatně ptž to je to co nás dělí od západu.Není prostě možné respektovat situaci kdy si někdo dělá s ženou co se mu zachce a soud mu to ještě posvětí.Je úplně jasné,že tohle se jednou bude řešit na úrovni ústavní stížnosti ale to trvá roky a chtělo by to nějaké "bububu" pro zdravotníky už teď.

tahejhula
18. srp 2016

A jeste. Kdyz mam sama pecovat o sve dite, odsavat pro nej mleko, chodit za nim, stihat svou hygienu, najist se a nekdy treba i vyspat, kdy mam jeste radit deseti nestastnym zenam? A ze tam ty holky brecely. Cloveka dost vycerpa uz boj za vlastni uzlicek. Aby mu nedelali tohle, aby naopak zkouseli tohleto...

Strana