Jaká jsou kritéria pro výběr porodnice?

azzazraksestane
8. srp 2016

Na co všechno se zaměřit při výběru porodnice? Např. dopravní vzdálenost a dostupnost... Díky

simkrk
8. srp 2016

To musite vedet asi vy ne?co cekate od porodnice,nekdo ma vysoke naroky a nekomu kdyz to tak reknu mu je to jedno :D 🙂 ja treba budu rodit ve meste kde bydlim,za posledni leta se to tam pry zlepsilo a maminky si ji chvalej,mam to blizko a nikam daleko by se me nechtelo jet 🙂

japona
9. srp 2016

@azzazraksestane Pro me byla číslo jedna péče o novorozence, tj. dobra neonatologie + zázemí nemocnice, kdyby byl jakýkoliv problém. Já bych si radeji vybrala "fabriku na děti", kde v případě nenadalych okolnosti něco vyresi, než porod v "domacim" prostředí s intimním osvětlením a aromalampou🙂

japona
9. srp 2016

@azzazraksestane Dostupnost je pochopitelne také dulezita. Pokud to se vzalenosti prezenete, může se vám stát, že porodite někde na parkovišti🙂

konekokira
9. srp 2016

Řeknu za sebe, protože každá maminka očekává něco jiného od porodnice 🙂 já si přeji přirozený porod v příjemném prostředí, kam si právě mohu vzít aromalampu a využít intimní osvětlení a pokud by se nedej bože stalo něco krizového, tak aby měli jip pro novorozence. Také kde by mi byl umožněn ambulantní porod, který neplánuji podstoupit, ale jsou to dobrá zadní vrátka, vzhledem k tomu, že v mém městě se do porodky neregistruje, tak mám v merku dvě porodnice, jedna je daleko, ale může tam rodička být před tp ubytována a druhá je blízko, takže kdybych nestíhala ubytovaní, tak nebudu ztracená 🙂 taky mi hodně šlo o kvalitu péče v šestinedělí a důraz na kojení. Podstatnou roli v tom hrála ukázka porodnice, protože vidět sály a pokoje vidím jako velikánskou výhodu. 🙂

meta123456789
9. srp 2016

Bydlím v Praze, takže možná jsem měla možnost širšího výběru, ale vytipovala jsem si 3 vyhlášené porodnice (Apolinář, Podolí, Motol), zajímala jsem se hlavně o kvalitu lékařské péče a kvalitní neonatologii. Prostě jsem chtěla mít jistotu, že když nastane nějaká komplikace, jsme já i malá v dobrých rukou. Nakonec jsem na základě doporučení kamarádky zvolila Apolináře. Měla jsem obrovské štěstí na porodní asistentku. Šestinedělí žádný zázrak, ale měla jsem nadstandard (s druhou dcerou dokonce luxus jednolůžkového pokoje), tak to šlo zvládnout. Trochu mi chyběl individuální přístup, měla jsem problémy s kojením. Vím, že jiné porodnice mají na šestinedělí lepší zázemí, možnost přespání partnera (tu bych ocenila) atd.,ale jak říkám, upřednostnila jsem kvalitní lékařskou péči před hotelovými službami.

jitavrtule
9. srp 2016

Dostupnost je jedna věc, ostatní asi záleží na tom, jaké máš preference.
Pro mě třeba bylo dost zásadní soukromí soukromí - je společná hekárna nebo samostatný porodní pokoj, kde trávíš celou dobu porodu (tj. první i druhou dobu)? může být otec přítomný po celou dobu? lze si vzít k porodu vlastní PA ? je možné zvolit si polohu pro tlačení jinou než klasiku na zádech? jak se staví k alternativním porodům - do vody, na stoličce.
Po porodu bych řešila možnost nadstandardního pokoje versus klasického pokoje - po kolika lidech jsou běžně maminky na pokoji ? společné nebo vlastní sociálky? možnost návštěv na pokoji nebo jen na chodbě? návštěvní hodiny? možnost přespání partnera?
Z hlediska péče - umožňují alternativní dokrm v případě potřeby (stříkačka místo lahve)? rooming -in, lze mít od začátku dítě u sebe na pokoji?

za sebe můžu říct, že jsem taky z Prahy a třeba Apolinář byl pro mě jasný ne-ne, právě kvůli společný hekárně, bez partnera, to jsem fakt nechtěla. rodila jsem v Podolí, a zrovna ty "hotelové služby" byly ve finále docela zásadní, rozhodně přispěly k tomu, že jsme si to užili hned od začátku všichni tři jako rodina. to jen, že každý to má jinak a každý si to musí rozmyslet sám za sebe.

mrs_v
15. srp 2016

Každá má ta kritéria nastavená jinak.Pro mě je nejdůležitější respekt a přístup.Kdybych předpokládala komplikace u miminka,šla bych do velké FN,jinak k tomu nevidím důvod a myslím si že množství rodiček tam akorát zavazí když se tam mají soustředit na těžké patologie.Resuscitaci zvládnou i v malé porodnici,jinak by to nemohlo být za porodnici uznáno.To samé problémy s krvácením např.
Přirozený průběh ve vlastní režii matky je nejbezpečnější způsob jak přivést dítě na svět a jakýkoliv zásah může vést k patologii,pro mě je tedy důležité abych znala osobu co o mě bude pečovat (vlastní PA) a abych věděla že to je porodnice kde nemají vanu a další "alter pomůcky" jen na okrasu. A třeba ženy co vlezou s termínovým těhotenstvím do porodnice kde nemají ani oddělené sály,považuji za masochistky a že snad nemají žádnou sebeúctu.Miminku při porodu hrozí mnohem méně komplikací notabene jsou detekovatelné narozdíl od komplikací na straně ženy,vzniklých třeba zásahy nb spontánně.Péče pediatra pro dítě,je statisticky potřeba u každého 100.porodu,péče neonatologa u každého 1000. To by člověk nemohl vylézt na ulici protože mnohem větší pravděpodobnost je to,že ho srazí auto,než že se stane toto.

tomikjoejoe
16. srp 2016

Doporučuji ověřit nejen reference ohledně porodoního sálu, apod. Ale také se podívat, jaké má reference neonatologie. Nikdy nevíte, co se může stát (vlastní zkušenost s předčasným porodem).

Určitě bych doporučila jet do porodnice, kde budete mít pro sebe porodní pokoj. Nadstandart je také dobrá věc, ale je dobré položit si otázku, jestli vydržíte být na pokoji několik dní jenom sama s miminkem nebo oceníte společnost?

Ověřila bych také, jestli bude porodnice "opravdu" respektovat porodní plán. Bydlím v Plzni, kde mají uvedeno, že porodní plán respektují vždy, pokud to situace dovolí. Při prvním porodu jsem ho měla, ale protože jsem byla prvorodička, tak se mě nikdo na nic neptal a já nevěděla, do čeho jdu, tak jsem se neozvala.

Většinou, pokud chcete mít pobyt v porodnici příjemný, nesmíte se bát ozvat se a říct jim, co chcete. Bez ohledu na reference totiž u každé porodnice, záleží na koho ten den natrefíte a jakou bude mít zrovna náladu.

Obecně bych řekla, že výběr porodnice (pokud se počítá se zdravými miminkem a nejsou komplikace), tak se celkem přeceňuje. Pokud si do porodu nenecháte mluvit, nikdo vám bez vašeho vědomí, nic neudělá, ty tři dny po porodu se vždycky dají nějak přežít. Doma si stejně všechno uděláte po svém a i kojení si budete řídit jinak, než vás naučí v porodnici 🙂

mrs_v
16. srp 2016

@tomikjoejoe víš že si docela solidně odporuješ?Na jedné straně píšeš,ať se člověk skutečně zajímá o porodnici a jestli tam respektují porodní plán a na stranu druhou pak píšeš,že se volba precenuje a že ti nikde neudělají co nechceš? A predčasný porod snad automaticky znamená že jedu do nejbližšího perinat.centra ale to není případ termínového fyziologického porodu snad.

tomikjoejoe
16. srp 2016

@mrs_v Asi to nevyznělo přesně jak bych chtěla. Výběr porodnice je důležitý, právě kvůli možnosti předčasného porodu nebo komplikacím. Ale pokud je všechno v pořádku, jak jsem tam psala, tak je mi přijde, že to vyjde všude nastejno.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru