Nemocnice posílá k rodičkám kontroly, jestli mají výbavu?
Známá tvrdí, že každá nemocnice posílá k rodičkám domů kontroly, jestli už mají nakoupenou výbavu? Případá mi to jako totální hovadina.. kde by na tohle vzala jakákoli nemocnice čas?? Že prý úplně každá nemocnice, jakmile se tam zaregistruje žena k porodu, tak plánuje domovní kontrolu výbavičky pro dítě a podmínek v domě/bytě. Zeptala jsem se jí, jestli si to neplete s nějakou kontrolou např. při vyplácení sociálních dávek, ale že prý ne, že proste mám očekávat že ke mě přijde domů kontrola a bude se koukat, jestli už mám postýlku, vaničku atd. Potvrďte mi někdo, že to je naprostý nesmysl 😀
U nas jezdi pediatricka k novorozencum, aby nemuseli do necisteho prostredi. Prijela zkontrolovat dite, ale rozhodne ne za ucelem smejdit a zjistovat, co mame a co ne a v jakem stavu je postylka a vybavicka. A myslim, ze pri pohledu na dve nova auta pred domem a novostavbu, do ktere prisla by to bylo trosku zcestne a zbytecne. 😀 Ne, urcite uz se v dnesni dobe takove kontroly nedelaji, pokud k tomu neni samozrejme duvod nebo udani. Pokud je v porodnici fetacka, tak je asi dobre ji tam poslat kontrolu. Nebo pokud pediatra, ktera prijde na kontrolu ditete zjisti, ze je tam spina, dite v odpadcich a vedle nej vajgly, tak to asi taky. 😅 Ale jinak ne.
@karalajasmine: ahoj tyhle kontroly se dělaly za minulého režimu, dnes už ne. Mě babička taky říkala že se k nám určitě příjde někdo podívat, hold to mají zažitý ze své doby, za nich to tak chodilo. Těžko říct jestli je to bylo dobře. Jako kontrola je nepříjemná a já bych jí určitě nechtěla, pak máš strach co je doma špatně. Na druhou stranu ale by se pak třeba vychytalo víc případů týrání a zanedbávání dětí.
jinak tchýně mi to popisovala jak to chodilo, než se jí narodil první syn tak měla doma kontrolu a taky prý koukala zda mají postýlku, koutek pro děti, hračky atd..
Tohle bývávávalo a neposílala porodnice (nemocnice), vycházelo to již z gynekologických ordinací a chodívala nevím, zda vždy porodní asistentka, či jen sestra. U nás byla, byla jsem asi osmém měsíci a akorát jsem žehlila pleny, když přišla. Ptala jsem se jí, zda chce vidět výbavičku, řekla mi že ne. Pak jsem se dozvěděla, že ty kontroly dělat musí, ale né u každého chtějí právě výbavičku atd. vidět. Je to mraky let, tenkráte to bylo hlavně kvůli těm, co bylo podezření, že dítě nebude dostatečně zaopatřené a aby to holt asi nebyla diskriminace, tak chodili ke všem. V současné době, co mám info, chodí jen v případě předčasně narozených dětí - tedy až po propuštění domů

je to nesmysl ... u mě byla po návratu z porodnice akorát dětská na kontrolu Vítka, ale ani jí nezajímalo co máme a co ne 🙂 Jinak sousedka je jen na dávkách, už 2x jí byly odebrány děti - po nápravě jí je zase vrátili a chodí k ní kontrola každý měsíc ... ale né namátkově, ale ohlásí se předem (což podle mě postrádá smysl kontrol).