Olomouc X Šternberk. Jak srovnáte?

natiiinka
18. srp 2020

Prosím o srovnání těchto dvou porodnic.
Všechny ➕ i ➖.
A pár konkrétních otázek :
🔵Jak se každá z porodnic staví k jiným poloham při porodu, než v leže na zádech?
🔵Jak to funguje ve Šternberku s tou vanou? Je na každém porodním boxu? Mám jistotu (pokud nebudou komplikace a bude čas), že ji budu moci využít?
🔵Jak funguje první doba porodní ve Šternberku - budu moci být s partnerem na porodním boxu hned od začátku, jako v Olomouci?
🔵Jak se v každé z porodnic přistupuje k poranění, popřípadě nastřihu? Snaží se nějak (pomáhají l, aby porod proběhl bez poranění?
Děkuji 😊

martiniquest
18. srp 2020

Rodila jsem ve Stbk s vlastni PA a muzu jen a jen doporucit. Rodila jsem na zemi v klece a nikdo do toho nekecal. Manzel byl celou dobu se mnou. Vana je jen na jednom boxu, na zbylych jsou sprchy. O nastrih se nikdo ani nepokousel. Srovnani mam jen s Krnovem. Kazdopadne Ol je masokombinat. Nemas vlastni sprchu ani wc. Je to tam honem honem (maji vic porodu)

natiiinka
autor
18. srp 2020

@martiniquest v Olomouci jsem rodila před dvěma lety, ale na porod jsem se nějak nepřipravovala a nic o něm nezjistovala, spoléhala jsem vyloženě na ně. To, že bylo wc a sprcha na chodbě mi nevadilo, manžel tam mohl být i tak se mnou. Neměla jsem s Olomoucem vyloženě nějaký problém, všichni na mě byli milí, ale porod byl katastrofa, horor, proto se teď více informuji.

cherie24
18. srp 2020

@natiiinka Šternberk - jsou tam 3 porodní boxy, 2 se sprchou a záchodem a 1 s vanou. Pokud to jde může si žena vybrat, jaký pokoj chce. Ale do vany se rodit nesmí. Polohu si může vybrat žena jakoukoli chce, PA ani Dr s tím problémy nemají (teda samozřejmě pokud jde porod bez komplikací, jinak se logicky volí poloha na zádech kvůli nejlepšímu přístupu k mimi). Ta vana je teda spíš takový bazén 😁 je to kulatá obří vana a napouští se to skoro hodinu, takže já pak radši volila sprchu, do které jsem mohla i s míčem, kdykoli a na jak dlouho jsem chtěla. Já za to byla pak ráda, protože míč jsem neopustila celých 16hodin co jsem tam byla, to byl můj nejlepší kamarád 😁 A ano partner tam se mnou byl od začátku. Pak šel na oběd a nakoupit si a jen si zazvonil na sestřičku, že jde pryč a pak si zas zazvonil a pustili ho zpátky. Mohli jsme si tam ladit rádio, zapojit svoji hudbu, zapnout aroma lampičku. Chlap tam měl křeslo a ležel se mnou i na žíněnce, celkem tam měl pohodu. Pak malou bondoval on, protože ja nemohla a malou měl on u sebe dokud nemohli oba za mnou. A na poporodním jsme byly po jedné i na 2 lůžkových pokojích. Když není plno, tak dávají každou samostatně ☺ A dělají co nejvíc, aby to šlo bez nástřihu. V Olmu zkušenosti nemám, ale rodily tam moje 2 kamarádky, ani jedna se nerozkojila, jedné přikrmili holku hned po porodu, do sprchy musely přes chodbu, protože na pokoji není ani záchod. Ani tam pak na poporodní nepustili chlapi do pokoje a museli sedět venku na chodbě. Rodit bych tam fakt nechtěla.

natiiinka
autor
18. srp 2020

@cherie24 děkuji za odpověď 🌹zarazilo mě, že tam mají jen 3 porodní boxy? Co dělají, když je tam zároveň třeba 5 rodiček?

cechul
18. srp 2020

Já mám taky zkušenost jen ze Šternberka a to tu nejlepší, v prosinci tam budu rodit znovu. PA skvělá, byli jsme s manželem víceméně sami. Vím, že mi u konce i nějak nahřívala hráz a asi i díky tomu jsem měla jen malinké vnitřní zranění.

natiiinka
autor
18. srp 2020

@cechul děkuji za odpověď 🌹

cherie24
18. srp 2020

@natiiinka na to jsem se jich hned ptala taky 😁 já rodila v září a řekli mi, že plno měli jen jednou a že se to opravdu nestává, aby tam měly plno na porodních boxech, že to byla fakt vyjímka a jinam neposílají 😊 všeobecně mě ten přístup malé nemocnice moc seděl. Dávali si na všech odděleních s námi víc záležet. I tam bylo nedonošené miminko a péče personálu o něj i maminku byla fakt skvělá.

natiiinka
autor
19. srp 2020

@cherie24 moc děkuji za odpověď 🌹. Máme v plánu se tam jet s manželem v září podívat, ale chtěla jsem vědět i přímo názory mamin, co mají vlastní zkušenost ❤️

levandulka_fialova
19. srp 2020

@natiiinka Já mám osobní zkušenost jen Šternberk. Jinam bych už nechtěla. PA moc příjemné, celou dobu jsem byla ve sprše, nakonec porod císařem, ale od příchodu primáře a okamžitého rozhodnutí o sekci jsem byla na sále a uspaná do 3-5 minut. Šlapalo jim to. Jako velkou výhodu vidím po sekci, že ve Šternberku dělají 1 steh přes celý řez, v Ol používají svorky a to je prý dost nepříjemné. Na druhou stranu ve Šternberku tě nedají na JIPku, v Ol jsi na JIP, což mi zase přijde bezpečnější, protože kdybych měla poporodní komplikaci, než by na to sestra přišla....

natiiinka
autor
19. srp 2020

@levandulka_fialova tak to je důležitá informace, moc moc děkuji za zkušenost 🌹.

natiiinka
autor
19. srp 2020

@cechul jinak, ja tam teda taky nejspíš budu v prosinci rodit 😄☺️ a vidím, že máme stejné staré syny 😄

martiniquest
19. srp 2020

@natiiinka Ty tri boxy jsou dostacujici. Pokud je potreba vic, je tam jeste jeden pokoj, kde se da rodit. Musis brat v potaz prumerne mnozstvi rodicek, ktere tam byva. Ja rodila 27.12. a byla jsem tam sama. I sestinedeli bylo temer prazdne, takze jsem mela jednoluzak a nemusela jsem platit za nadatandard. Kdybych mela komplikovane tehotenstvi a vysoke riziko pruseru pri porodu, pripadne kdybych rodila hodne predcasne, sla bych do Ol, ale v pripade normalniho prubehu je Stbk za me skvela volba.

natiiinka
autor
19. srp 2020

@martiniquest míč děkuji 😊. Ještě se zeptám, zda je potřeba se tam dopředu nějak registrovat? Nebo se stačí po předání od doktorky (36tt) telefonicky objednat na "pásy"?

martiniquest
19. srp 2020

@natiiinka jak me gynekolozka odvelela, zapsala jsem se tam (to mi tenkrat vyridila moje PA, ktera tam i zaroven pracuje) - normalne zavolas a objednas se

natiiinka
autor
19. srp 2020

@martiniquest ok, tak to vyřeším, az tam půjdeme kolem toho 32tt na prohlídku. A ještě otazecka, kolik stojí vlastní PA?

cechul
19. srp 2020

@natiiinka tak to je dobré 🙂 třeba se i potkáme 😁.

natiiinka
autor
19. srp 2020

@cechul kdyby náhodou, tak toužím po tom pokoji s vanou, tak běda 😂😂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru