Poloha při porodu. Kdo rodil v jiné než na zádech?

maaaadlaaaaa
21. pro 2020

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda jsou tu maminky, co rodily v jiné poloze než na zádech (v termínu a bez komplikací samozřejmě). O jakou se jednalo, jak to probíhalo a jak se na to tvářil personál nemocnice? Zjišťuji, že i když má porodnice v seznamu, že lze rodit v různých polohách závěr je vždy na zádech. Pokud ne chtějí podepsat papír na vlastní zodpovědnost, což se mi moc nepozdává. Koupila jsem si i knihu o porodu, co sepsal přímo primář nemocnice, kde bych chtěla rodit, sám tam píše o možnostech porodu v jiných polohách, ale zrovna jeho porodnice to neumožňuje jen tak a je to proti podpisu, což nechápu, pokud je to klasická poloha na čtyřech a nebo startovací. V případě neobvyklé nebo nebezpečné polohy tomu rozumím. Takže si chci udělat průzkum. Děkuji

tercasv
21. pro 2020

Už na předporodním cvičení vedeném porodní asistentkou nám říkala/ukazovala různé polohy (na zádech, na všech čtyřech, opřená/zavěšená o žebřiny, na boku se zvednutou nohou, manžel by seděl na židli a já se do něj zavěsila, se zadkem ve vzduchu, opřená o nohy). I na porodn boxu mě nabízeli různé polohy, ptali se mě, jak bych chtěla rodit, co jsem "trénovala". Předběžně mi ukazovali, jak se dá rozložit/složit porodní postel pro různé polohy 🙂 Žádný papír ohledně polohy podepsat nechtěli. Porod byl ale komplikovaný, zakončený císařem, takže jsem neměla šanci ty polohy vyzkoušet. Ale určitě všichni byli otevření různým polohám 🙂

guliii
21. pro 2020

Ahoj chtěla jsem rodit v jiné poloze, nejlíp by mi asi vyhovovalo na porodní stolicce. No nebylo mi to umožněno. Paní doktorka byla velice nepříjemná tak jsem to moc nehrotila, prostě výměna směny a hrozně jsem jí otravovala. Možná proto jsem se hodně potrhala a to malý neměl ani 3kg. Na zádech velice nepříjemná poloha. A při siti byla velice hrubá. Plzeň lochotin, ale asi záleží na koho narazis. Ta doktorka a porodní asistentka co tam byly než se vystřídala směna byly moc příjemné, těm by to asi nevadilo ta jiná poloha.

maaaadlaaaaa
autor
21. pro 2020

@guliii No to je hezký. Já právě když bude vše ok, což zatím je, chci cvičit s Aniballem a při poloze na zádech je i tak mnohem větší riziko potrhání, proto chtějí raději nastřihávat. Při poloze na čtyřech dítě hlavou nenaráží tolik do hráze a má více prostoru. Jsem na to zvědavá. Kdy jste rodila?

nattt
21. pro 2020

Pripichnu se 🙂

normalnimatka
21. pro 2020

je to vždycky o tom, co si dokážeš prosadit, ať už si na webu říkaj, co chtěj... čím dál víc porodnic je tomu nakloněnejch... .smaohřzejmě, pokud máš v okolí víc porodnic, a některý jsou víc matka-friendly, tak vol tu.

ale většinou asi chtěj abys byla na tý debilní posteli... pak se ale dá i tak domluvit, můžeš bejt na čtyřech, nebo na boku - to by mělo bejt pro ně nejschůdnější, pro tebe míň jaksi ponižující poloha a z hlediska poranění a rychlosti vylítávání mimča na svět to je vlastně dobrý;)

any2any
21. pro 2020

Vybrala jsem si porodnici, kde temer v nicem nebyl problem. Takze na porodni sale byla zinenka, porodni stolicka, vak, balon...
U 1. porodu jsem chtela rodit na vsech ctyrech, predtim jsem byla jsem na tom porodnickym luzku (nevim, jak se to jmenuje 😉 ) a kdyz uz jsem mohla tlacit, tak se me manzel ptal, jestli chci na vsechny 4 ci zmenit polohu, tak jsem rekla, ze se hlavne nechci hybat, jak to bolelo. 😅
U 2. porodu jsem rodila na tom vaku na zemi, lezela jsem na boku.

Ted u 3. porodu uvidim, co mi bude zase vyhovovat...

maaaadlaaaaa
autor
21. pro 2020

@tercasv v téhle době jsou předporodní kurzy pouze online a nemocnice je neprovádí vůbec a není možná ani prohlídka, takže jsem šla cestou knížek o těhotenství a porodu, sem tam nějaký webinář.
Kde jste rodila?

normalnimatka
21. pro 2020

@maaaadlaaaaa zkus se spíš přidat přímo do skupinky tady Přirozený porod, nebo český budějovice, nebo na fb na nějaký podobně zaměřený skupině, případně Podpořte mě v osvětě - tam se dovíš všecko, co je potřeba i z právního hlediska, a co si personál může a nemůže dovolit,a na co se připravit.
základ je vědět, co chceš, a informovanej doprovod.

maaaadlaaaaa
autor
21. pro 2020

@normalnimatka doprovod nebudu mít, plán si napíšu předem a zařídím předpříjem. Zkoušela jsem napsat na ČB a tam mám jen jednu odpověď, takže si dělám průzkum zde. =)

maaaadlaaaaa
autor
21. pro 2020

@normalnimatka Mám dvě porodnice stejně daleko. Obě mají na netu, že jsou friendly, ale českobudějovická to tak zcela nedodržuje a cokoliv se chce a jim ne, tak je oproti podpisu. Výhodou je neonatologie a je prostě vyhlášená. Co se týká péče o novorozence , vybavení a atd. jsou špička. Druhá je vstřícnější přirozeným porodům, ale kdyby byl problém není tam neonatologie a tím mě všichni straší.

rebe
21. pro 2020

Pokaždé jsem rodila na kolenou. Na zádech bych snad ani neporodila...

guliii
21. pro 2020

@maaaadlaaaaa je to rok a půl zpět. Původně jsem chtěla Rakovník, ale nakonec když jsem byla v plzni týden před hospitalizovana s tlakem tak jsme jeli tam. Hlavně kvůli neonatologii. A tam taky malý skončil. Protože se mu udělala boule na hlavičce a bolelo ho to. Bylo to jak pomalu prostupoval cestama a myslím, že to bylo jen kvůli poloze na zádech s nohama nahoře. Vše do té doby bylo naprosto ukázkové, ta doktorka co mě přijímala byla příjemná, ale malý chtěl ven hned po výměně směny. Takže tam akorát přišla taková protivná bába. A to jsem se na porod taky připravovala a věděla jsem co chci a co ne, ale v tu chvíli je člověk tak vyřízený, že nemá na to se s někým hádat. A to se jí snažila usměrňovat i porodní asistentka, ta byla hodná.

cikitkapb
21. pro 2020

Prvního jsem rodila na zádech, z donucení, a sice jsem nebyla moc potrhaná, ale byla to mnohem větší makačka než u druhé. Tu jsem porodila ve stoje a stačilo vlastně jen 2x zatlačit (jednou na hlavičku, podruhé na ramínka), placentu jsem pak vypudila na koze na zádech. Nemyslím si, že bych byla natržená až na zadku, ale v obou případech si doktorky vyšívaly. 😂 Za mě rozhodně jakákoliv poloha podporující gravitaci je lepší než na zádech, kdy si člověk vlastně o 30 % zmenší díru průlezu.

huggieska
21. pro 2020

První dítko jsem rodila v polosedě/polodřepu, ale intuitivně sama bych si tu polohu nevybrala (byť já prakticky bez poranění, dcera měla bloklý krk - kiss syndrom). U druhého dítěte jsem jela do 170km vzdálené porodnice (Rakovník), rodila jen se svou PA vkleče, tělo tlačilo samo, já jen dýchala. Věřím, že v jiné porodnici to lze taky, ale je potřeba si to prosadit, ideálně porodní přání (DVP), asertivní doprovod.

me_druhe_ja
21. pro 2020

Já bych řekla, že dneska už si můžeš snad všude vybrat, jak rodit. 🙂 Pokud vše probíhá bez problémů. 🙂 Já bych jinak než klasicky - na zádech - neporodila ani za boha. Ale byl to složitý, dlouhý a vyčerpávající porod. Žádný nástřih, jen dva vnější stehy i když ho tahali vexem. Teď podruhé uvidím jak to bude probíhat a na jakou polohu se budu cítit. 🙂 Ale určitě si myslím, že nikde te nemůžou nutit do něčeho, co ti není pohodlné.

cherie24
21. pro 2020

Já se na to ptala na prohlídce porodnice a tam mi řekli, že naprosto v klidu. I tam měli obrázky vhodných poloh pro porod a porodní postel se dá taky různě napolohovat podle toho, jak chce rodička rodit. Skončila jsem teda nakonec na císaři bohužel, takže jsem neměla tu možnost, ale porodní asistentka byla vstřícná a nebyl by to vůbc problém. Teda za předpokladu, że by porod v probíhal bez komplikací. Pokud ne, přichází doktor a automaticky se volí poloha na zádech, aby měl dobrý přístup k miminku.

ekou
21. pro 2020

Abych pravdu rekla, ja byla rada ze jsem lezela na zadech. Vubec jsem nemela silu na jinou polohu. Ale v porodnici nemeli problem s jinou polohou :D

tercasv
Autor odpověď smazal
Zobraz
normalnimatka
21. pro 2020

@maaaadlaaaaa já bych na vyhlášenou neonatalogii kašlala. mnohem spíš bych upřednostnila práva porodnici, která ženu nechává žít, nestresuje a opravdově pomáhá s kojením, což je asi jedna v republice:D a nevolaj sociálku, když nechceš koupat dítě, nedělaj problém s Kčkem ve formě kapek místo injekce, jsou ochotný dítě po narození NEměřit, daj mi dítě po porodu rovnou, zajistěj dvouhodinovej NERUŠENEJ bonding (žádná zavinovačka a vyšetřování v mezičase) a pak mi dítě daj hnedka, a ne po 6 hodinách. to by bylo pro mě rozhodující při výběru..

tyvogo, ale bez doprovodu bych si to fakt neriskla.... o tom ještě hodně popřemejšlej..podle mě investice do duly, pokud není partner, je nejlepší investice, co můžeš udělat pro porod. při porodu jsi děsně zranitelná, a člověk je fakt mimo, má úplně jiný starosti, než se tam hádat s personálem o poloze a o všem.... :/ ani se to nedá prostě stíhat mi přijde. jsi fakt svým způsobem mimo, když nejsi pod vlivem drog, a když jo, tak asi taky:D

normalnimatka
21. pro 2020

@cherie24 jasně, no..aby doktor, pán bůh, dobře viděl do díry.... tyvole...hnus!

jinak nedělej si iluze, já neznám porodnici, kde by na konec doktor NEpřicházel vždycky. takže opravdu asi nakonec všichni v tvojí porodnici skončej na těch zádech, pokud je to s doktorem samozřejmost... no a smaozřejmě není žejo..když se tak nenapolohuju, tak prostě ne, a můžou se třeba stavět na hlavu. to je taky možnost... nejlepší jebejt asi na zemi třeba na žíněnce, je-li k dispozici. a odmítnout jít na kozu a porodit dítě...oni všude kecaj, že " k vám s enikdo sklánět na zem nebude", ale když to dítě začne líst, tak ho asi nenechaj spadnout na zem;)

veroniqess
21. pro 2020

Rodila jsem v Havlíčkově Brodě, i z toho důvodu, že tam respektují přání rodičky, i když jsem to měla hodinu cesty, nic jsem samozřejmě podepisovat nemusela. Na konci jsem byla na posteli na boku a na úplný finiš vsedě. Syn 3680, bez nástřihu a poranění, dvě hodiny po porodu jsem seděla na posteli a kynklala nohama 🙂. Odmítla jsem všechno proti bolesti, i oxytocin. Nikomu to nepřišlo divné.
Spousta lidí říká, že bylo rádi za polohu na zádech, jak byli vyřízení, ale to je přesně poloha, která dá zabrat víc než jiná. Rodila jsem 27 hodin.

leilinka1234
21. pro 2020

S první dcerou byl porod vyvolávaný a ven se jí nechtělo, tlačila jsem jí 56 minut. Doktorka i porodní asistentky mě dokonce přemlouvaly do jiných poloh. Stoj, dřep, bok, na čtyřech...ale stejně mi bylo nejlíp na zádech a tak jsem nakonec i porodila. S druhou dcerou byl porod rychlý, chtěla jsem rodit na čtyřech nebo ve stoje, leh mi byl nepříjemný, ale sestry mi to vyloženě zakázaly (důvod uvedly, že už bych při změně polohy mohla ublížit dítěti, které bylo hodně dole... Zda to byla pravda nebo ne, to už nevím) a v tu chvíli jsem už neměla síly se bránit. Dceru jsem porodila půl hodiny po příjezdu do nemocnice v poloze na zádech. Stejná nemocnice, jiný personál.

patypresdevaty
21. pro 2020

Uvidíš taky, až budeš fakt trénovat s tím Aniballem. Já jsem cvičila a nakonec jsem zjistila, že mi nejvíc vyhovuje polosed. Ještě by se dalo ve stoje s jednou podepřenou nohou, ale nakonec jsem byla při kontrakcich ráda, že můžu být v tom polosedě.
Takže nakonec v porodnici klasické křeslo nastavené do vysokého polosedu bylo pro mě ideal. A větší děti (3,6 a 4kg) jsem porodila s mini poraněním a bez poraněni, i když jsem sama hubeňour.

jipe
21. pro 2020

poprvé jsem rodila na porodní stoličce - sama porodní asistentka mi to navrhla. Podruhé na boku vleže, v průběhu jsem se sunula spíš na záda, vzalo to rychlý spád, tak jsem rodila v poloze, jak jsem zrovna byla (Brno - Obilní trh)

lenatko91
21. pro 2020

Rodila jsem na levém boku a porodní asistentka mi ještě poradila kde se zapřít nohou, aby to šlo líp. Polohu jsem si vybrala instinktivně a nikdo s tím neměl problém.

felixfelicis
21. pro 2020

Ve startovaci poloze a muzu doporucit 🙂

veroniqess
21. pro 2020

@maaaadlaaaaa Jo a Aniball super! V mojí porodnici mi doktorka dokonce řekla, že bylo znát, že jsem cvičila, a při příjmu se mě i ptali, na kolik jsem se dostala cm.

martiniquest
21. pro 2020

Poprve jsem rodila na porodni stolicce, podruhe v klece na zemi. Jak se tvaril personal nemocnice, to fakt nevim. Ja rodila a zajimala jsem se jen o sebe. Svobodna volba polohy je pro me zaklad a nehodlala jsem o ni s kymkoli diskutovat. Rodila jsem v Krnove a podruhe ve Sternberku. V obou případech jsem mela u porodu soukromou porodni asistentku

ondul
21. pro 2020

U nás v porodnici mají na dvou sálech nějaký hogofogo rozkládací hydraulický postele, takže možnosti jsou. Nicméně na boku mi to absolutně nešlo, na zádech moc taky ne, takže jsem nakonec skončila v dřepu, stočená do klubíčka s nohama přitaženýma pod bradou, nicméně jsem byla stále na té posteli a doktor pode mnou, oddělal si uplně předek té postele a seděl mi mezi nohama.

maaaadlaaaaa
autor
21. pro 2020

@normalnimatka To je mi tak nějak jasný jenže během covidu má většina porodnic pouze otce dítěte a ten u těhotenství jako takového není a u porodu také nebude. Dulu teď pustí málokterá a platit zálohu a domluvit se na jednu porodnici, kam jí pustí a pak se něco stane a pojedu do té, kde být u porodu nesmí, tak přijdu o peníze, který nejsou zrovna malý. Mám jednu domluvenou, ale uvidím jak se rozhodnu. Řeší se, že by si duly udělaly kurzy přes červený kříž, aby je vzali jako pomocnice během covidu do všech porodnic. Je to na pytel, bylo mi řečeno, že když nebude moci být osobně, tak bude na telefonu a o peníze nepříjdu, což mi v té chvíli moc nepomůže.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru