Porodnice - záznam o informovaném souhlasu rodičky
Milé maminky,
pročítám si papíry z porodnice, které mi dali při registraci a jsem trošku nesvá.
Rodit budu v porodnici, která je menší, ale vyhlášená perfektním přístupem jak k rodičce, tak k miminku. Zatím jsem se setkala jenom s milým a velmi ochotným personálem. Mám sepsaná svá porodní přání - taková ta klasika - bez zbytečných zásahů pokud to půjde, volný průběh, volný pohyb, neurychlovat porod léky, neprovádět preventivní nástřih, nepropichovat rutinně vodu,...
Když teď čtu ty jejich papíry, kde popisují jak u nich probíhá celý porod, nevím jestli jim to chci podepsat. Hodně zmíněných věcí, které mám v porodním plánu vypadá v těch papírech jako standartní úkon, který dělají - nástřih, tlak na břicho při tlačení, urychlování porodu.
Nikdy jsem nebyla na žádném zákroku, ani hospitalizovaná v nemocnici. Je ten papír jenom taková ta klasika, o které musí informovat pacientku dopředu. Prostě jak by to mohlo probíhat, pokud sama neprojeví jiné přání a nechá porod v režii porodníků?
Děkuju za odpovědi 🙂
@ruzova_pastelka jestli byl podpis se souhlasem k císaři etický nebo ne těžko říct. Ale rozhodně to korespondovalo s tím, co mi doktor říkal, ono když se ztratí odezvy dítěte tak moc jiných možností jak to řešit nezbývá a i přes nesnesitelné bolesti, dost masivní krvácení, únavu a neskutečný strach o dítě, jsem v tu chvíli byla při smyslech. Asi by to stejně provedli i bez mého souhlasu a věřím, že by si to i obhájili, ale pro mě byla snesitelnější varianta se mě na to zeptat i když to bylo všem jasné co je třeba. Časově to nezdrželo, dávali mi papír během bandáže nohou proti trombóze a zaváděním kanyly při přesouvání na sál a to důležité bylo tučně a věděla jsem co podepisuju. Malá byla venku do dvou minut a zachránili jí i mně, což jsem se dozvěděla později až dokumentace o co šlo, ale po psychické stránce třeba u mně ta na oko možnost výběru mi dost pomohla.
@xcassiopea nikdo nezpochybňuje indikaci sekce, ani to, že ti zachránila dítě a možná i tebe. Ale právní validita kusu papíru, kterýpodepíšeš během zavádění flexily a bandážování nohou je nulová. Protože defakto to nemůžeš odmítnout, nemůžeš si to promyslet atd, protože to časová tíseň neumožňuje. V takové situaci se má zapsat do dokumentace, že výkon je k záchraně tvého života a že časová tíseň neumožňuje sepsánó validního souhlasu.
Porodní plán jsem nazvala "vůle pacienta", podepsala ověřeným podpisem. Přicvakla k informovanemu souhlasu, kde jsem vyškrtla s čím nesouhlasím a napsala, že "souhlasím s péčí v rozsahu uvedeném ve vůli pacienta, která je nedílnou součástí tohoto informovaného souhlasu". Hlavně nepodepisovat nic, s čím nesouhlasíte. Jakmile podepišete, už se nikdo na nic ptám nebude/nemusí a může dělat cokoli, co je v tom vámi podepsaném papíře. A ikdyz předtím tvrdí "nebojte, budeme se ptát", je to pak jen o stesti na personál
@drep Já bych třeba nechtěla, aby mi tlačili při porodu na břicho, tohle bych nikomu v rámci informovaného souhlasu nepodepsala.
Známý byl na operaci, dostal před tím k přečtení informovaný souhlas. Sestra tady to podepište, on to podepsat nechtěl, protože tam bylo, že mu lékař vše vysvětlil, ale s lékařem o tom neproběhl rozhovor. Sestra, si stěžovala, pane doktore, tady ten pán to nechce podepsat. Známý říkal, promiňte tady se píše, že proběhl rozhovor, kde mi vše vysvětlíte, ale se mnou nikdo nemluvil. Doktor, že je to ok. Tak si věci vysvětlili a pak to normálně podepsal, akorát sestra byla naštvaná, že to nebylo podepsané hned...
@xcassiopea Přesně, jak píše @drep. Zeptat se tě můžou, je to i z lidského hlediska lepší, ale informovaný souhlas to není, dokonce v definici v zákoně stojí, že je v případě časové tísně neplatný. Je asi i dobře, že to takhle vnímáš, ale ta situace je z hlediska dodržení zákona nezvládnutá.
A je dobře, že to alespoň udělali bez zdržování, ale bohužel to není vždycky pravidlem.
@aneta_v To je o maličko lepší, ale informovaný souhlas to není a není fér ho za něj vydávat. Obecná situace a obecný souhlas totiž nic nevypovídají o tvé konkrétní situaci. A nemožnost klást otázky se tím taky neřeší.
@ruzova_pastelka
@drep
Mohla jsem klást otázky v průběhu prenatálních prohlídek, těsně před císařem by to asi ne každá dala 😉 Ale chápu, že to je složité. Upřímně v tomhle nezávidím ani jedné straně

@aneta_v jenže přečtení papíru není informovaný souhlas! V neakutní situaci je prima, když má pacient možnosti si ten papír přečíst dopředu a přijde k pohovoru s lékařem už “předinformovaný”, nicméně z principu jsou souhlasy velmi obecné a proto ta informovanost spočívá v rozhovoru s lékařem, zodpovězením dotazů pacienta, nějaké individualizaci a pak je to informovaný souhlas. A zase, v případě sporů (a že to přijde), kdyby nemohla nemocnice prokázat, že tě informovala v rámci rozhovoru s lékařem, tak to jasně projede.