Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@fly80 dřív ob den, ale v posledních dnech skoro denně a ve vaně.. Střídáme koupel semnou, kdy můžu dát víc vody, kvůli bříšku (docela poslední dobou trpí po tom železe) a kdy je ve vaně sám na takové pěnové podložce..
@zuzekk Zuzi, tak nám už to od včerejška jde lépe. Měly jsme to úplně stejně. Náš největší problém byl tedy krkání, od té doby už nezvrací. Ale to kojení se mi rozeběhlo vlastně až teď. Když jsem neměla mlíko, tak se přisála a usnula, vytáhla málo a za chvilku zase obří hlad. Teď když mám mlíko, tak to vypadá úplně jinak. Má otevřený očka a polyká. Ale když chce třeba často, tak taky nemám a dorazím ji um. Jsme obě spokojenější, spinká klidně 3 hodiny a já mám čas na odpočinek 😀
@fly80 je hodna.. dneska se budi jen na kojeni...a jinak spi a nebo na me kouka
@priefi mě chobotnicku háčkovaná kamarádka.. Ale měla jsem ji už v porodnici ptz sem četla že ty chapadylka připomínají miminku pupeční šňůru. Ale moc jsem neměla čas ji malé dávat. Je to klasický košík na který je vyrobený spodek s kolečkama. Máme ho pujceny a je starodávny prave retro..
@fly80 my koupeme ve vaničce. A dnes tady byla kamarádka dětská sestřička a říkala, že v porodnici říkají koupat jednou za dva tři dny, ale že ona koupala každý den, že je to nejlepší udělat si z toho rituál. Malé i ostrihala nehtiky a taky mi ukázala jak malou lépe naučit zvedat hlavičku a fakt ji regulérní zvedla až jsem koukala.. Takže dneska parádní večer a malá už i chrni.. 😍😍
@veselaopicka super, tak nakonec si řekla Kristýnka že vykoukne sama. A koukám že porod byl i pěkně rychlý. Tak moc a moc gratuluji a přeji vám hodně zdraví.
@pe_tu_ss_ka A nebolí tě záda jak se hrbíš k vaně?
Holky potřebuji názor, co je ještě normální a co už ne... Vlivem postiženého člena rodiny jsme trochu bojácní a náchylní k projevům "divnosti". Můj mladší bráška (letos už 11, to je strašné jak to letí) se do tří měsíců vyvíjel "normálně" a potom si naši všimli, že mívá divné "tiky" (jakoby se leknul a překřížil ruky), později se to stupňovalo. No nakonec se zjistilo, že nejen že má epilepsii, ale také kvůli chybě lékařů při císaři (samozřejmě to ve zprávě nebudou psát - měl omotanou šňůru kolem krku a jednak si toho nevšimli na kontrole týden před porodem, nechali přenášet a pak ještě rodit, nakonec akutní císař v plné narko...) se mu nedostával kyslík do mozku delší dobu a tím pádem se mu postranní hemisféry přestaly vyvíjet. Je to celé složitější, ale toliko k tomu proč se bojíme...
A teď my... malá už pár dnů pořád máchá ručičkama, občas ji přistihnu jak se "lekne" a rozpaží. Většinou to tedy udělá po vstávání na přebalováku a když dokojím a dávám si ji na polštář než dám odbrknout. Po probuzení se všelijak kroutí, máchá rukama.... Je to moje první miminko tak nevím. V porodnici nám lékař doporučil objednat se na neurologii, prý vzhledem k tomu že je předčasná, on na utz hlavy nic nenašel. Naše pediatra říkala, že by ještě počkala, podle psychomotorického vývoje v korigovaném 2-3 měsíci. A já nevím, jestli na to vyšetření raději pro jistotu nezajít....
@krisatko záda ani ne, klečím u ní 😂
@krisatko s tím lekáním a rozhozením rukama na přebalovacím pulte, nebo když ho položím na sedačce... To nám dělá taky.. Posledně při kontrole na rehabilitaci, to udělal na tom jejich stole, a prý je to nějaký reflex, a že je to v pořádku..... Tak b, pak měl časem asi ustoupit...
@halasovci007 : @priefi : taky máme košík - klasický starý prádelní a je našrubovaný na podvozek z Liberty - měli to už mí rodičena nás , k tomu mám akorát ušitý baldachýn až dolů aby se schoval podvozek
@zuzekk :a zkoušela jsi laktační ? já vím že to není samospásné ale někdy to pomůže .... jinak s tím usínáním když malá zaspává tak zmáčknu prso ono se ji dostane trošku mlíčka do pusy a pak chvilku pije, ještě mně napadá před kojením nahřívat prsa aby to lépe teklo
@fly80 : koupem každý druhý den - ve vaničcce bez lehátka, ale přes sebe má bavlněnou plínu - je klidnější ... jinak myjem posraný zadek pod kohoutkem
@krisatko : malá taky rozhazuje rukama a leká se, myslím že je to u těch miminek normální - na spaní ji balím do housenky protože ze zavinky se vyvleče a máchá rukama i ze spaní, ale pokud tě to opravdu stresuje tak ji nech vyšetřit ať má klidně spaní
@journals já měla v porodnici special péči když tam byli ty správný lidi 😉 a od 3.dne řešili furt jen to. Spal tam méně bez po příchodu domů, ale třeba dneska snad za celý den nezatahl, až v noci. Super, že se vám doma daří! Jak cca často kojis?
Nahý je kvůli žloutence přes den skoro furt, skin to skin má rád 😉
Vytáhne prostě málo, třeba 20ml ze 60, a trvá to desítky minut.
@petrafrenz tak super, blahopreju!😁 my jen malá blinknuticka, asi jak jí šíleně pomalu, stihne to snad rovnou strávit 😉 takže mlíko ve větším množství se prostě dostavilo později? Zní to idylicky...!
@ange_de_la_morte přijde zítra! Už na ní čekáme jak na smilovani...je to naše PA, ví tedy už z porodnice. Promačkavam, to fuguje v pozdější fázi, když se prisaje a vytuhne hned, tyhle hry =nezájem. Asi holt budu nechávat spát a počkám, až bude mít znovu zájem. .. V současnosti mlíko (konečně!) teče, z druhého prsa mrňouskovi na kalhoty třeba, takže si říkám, že nemůže být přece problém ho vytáhnout! Asi je ho celkově málo.
@zuzekk : laktační ti určitě poradí, nám u prvního syna velmi pomohla - byla jsem z kojení nešťastná protože syn dlouho spal a já pak měla málo mlíka, doporučila mi spoustu možností a podařilo se nám kojit dál i když s částečným dokrmem ( ale to měl syn už cca 4 měsíce)
@bemo bylo to rychle kdyz pominu to doma ale to proti tomu zadna bolest nebyla... mam dotaz.. po jaky dobe kojis? Me rekli kazdyn dve hodiny pak druha mi rekla kazdy tri... v noci sem ji nechala 4h pac sem dve noci nespala a usnuli jsme az ve tri rano. A hned sem dostala lehci pojeb..ale je fakt ze me ty 4 h dost pomohli.. jsem usinala i za pochodu.
@veselaopicka a to pije treba 5 min a pak uz ji u toho musim budit..
@veselaopicka já tím že jsem teď nemohla mít malyho v porodnici u sebe, tak jsem si jen odsavala a to po dvou hodinách. U předchozích dětí jsem kojila v porodnici skoro pořád, holky byly hodně uplakané. Ale myslím si že 4 h není nic hrozného. Ty musíš být i na to kojení fit. Sestřičkám jsem vždy říkala to co chtěli slyšet, po 3 h jsem kojila a měla jsem od nich klid. Mě žádné dítě v porodnici nikdy nespalo, takže byli u prsa pořád, ale kdyby někdo spal 4 h tak bych to neřešila, ale pokud by to bylo častěji tak bych asi raději budila. Teď je potřeba ty prsa nastartovat i to mlíčko je po porodu nejlepší.
@bemo normos pres den hodinu anpul az dve jak si rekne a hlavne tim zr usina tak to mame takovy na etapy.
@veselaopicka : v každé porodnici to je jinak - nebo spíš každá sestra ti řekně něco jiného ... mi novorozenecká sestra říkala takto - než se mlíko rozjede tak maximálně po 3 hodinách nebo dřív( Klárka byla na prsu pořád než se mi rozjelo mlíko protože jinak řvala) , jakmile jsem začla mít mlíko ( po kojení jsme navážili přírůstek) pak řekla sestra ať malou nebudím a nechám to na ni ... pokud spinká 4 hodiny a pak se pořádně napije tak myslím že je to vpohodě ( mi dneska malá poprvé spala v noci 4 hodiny vkuse) , ale spíš kvůli stimulaci prsou bych asi dávala častěji ( budila)
@krisatko muzu Te uklidnit, je to reflex, ba naopak, kdyby chybel, bylo by neco spatne
@ange_de_la_morte to mas fajn vyreseny kosik 😊
@zuzekk ja tohle mela u starsiho, rval a rval a prsa se nechytl a jak se chytnul (jebo rekord byly 2h), tak byl tak unaveny, ze usnul a jak se probudil, tak zase rev, protoze mel vetsi hlad. Pres den to bylo trochu lepsi, ale v noci delal koncert jak syn, tak ja, to pak do hry vsrupoval manzel, uklidnil prcka, ja se musela uklidnit a pak to uz najednou slo. Nejsi u kojeni nervozni? Miminka to taky citi a jsou pak nervozni taky. V porodce to resili tak, ze mi dali strikacku s glukozovou vodou, abych ho na prso nalakala. Takze trosku mu na rtiky a trosku mi na prso a bylo to. Na doma mi doporucili, az budu mit mliko, at trosku na prcka striknu mm a ze ho to nalaka (trosku na rtiky a na bradavce aby byla nejaka ta kapicka
@veselaopicka nektere mimca to zvladnou za 5 min vse vypit a pak se uz mazli
@veselaopicka souhlas s @ange_de_la_morte co sestra to nazor. U starsiho me na jedne smene pochvalila sestra, jak se hezky snazime a prubezne navysujeme kojeni, dalsi sestra na dalsi smene me doslova zdupala, ze to flakam a ze mam kojit co hodinu a mela bych mit min 12 kojeni za 24h a dalsi smena, zase jina sestra, ta nevericne kroutila hlavou nad jednanim sve predchozi kolegyne a at uz neblbnu a odpocinu si, ze jsme toho "nakojili" az az
@zuzekk Určitě se to zlepší, uvidíš! Já kojím tak po 2-3 hodinách, ale třeba včera to snad bylo po 20 minutách. Nevím, co se dělo.
My jsme odcházeli z porodnice s tím, že jsem nakojila myslím jen 15, 20 - až doma, v klidu se to pořádně rozjelo. Dokonce jsme odcházli z porodnice s nabalenou výbavou UM. Neboj, bude líp! To půjde!
A za sebe si nemůžu vynachválit purelan - cena sice strašná, ale na bradavky fakt balzám!
@priefi je mi jasný, že jak to napíšu, zakriknu to...- ale večer, v noci i dnes se přisal krásně, podařilo se nám vychytat ten moment, kdy chce ale ještě není besny hlady, a bylo to ok. Ani neusnul! 😁 ale stále vypije max. 20....
@journals snad se to ještě spustí, jsme doma uz 4.den...bez sunaru by už snad umřel. V porodnici tech 15, 20 byl taky muj rekord (ale spíš míň) a doma to pořád není víc!😧😢
Purelan mám vzorek, dávám ty hemagely (nemusí se mýt) , ale bradavky jsou velmi citlivé.
Pořídili jsme nové klobouky, je to lepší.
@zuzekk 15 20... jako minut celkem? Nebo na jedno..
Holky já jsem už zoufalá :D včera malá prospala celý den (zřejmě vyčerpáním už) a dnes nanovo. Od 9 do 15 řev, prsa mám rodudlané že už obě bolí, ruky budu mít jak rambo z toho jak ji pořád nosím že jsem jí v ty 3 dala rozmražené MM z flašky a hodila ji manželovi, na kterém spí doteď... Ale dát ji do postýlky tak zas bude řev. Už jsme koupili odsávačku do nosu na vysavač ale bohužel, nelepší se to. Dáváme už i půlku paralen čípku a co je nejhorší, slyším jak jí to nachlazení sedá na krk. V tom pláči je slyšet nachlazený hlas....

@fly80 ob den ve vaničce a ještě střídáme s mýdlem a jen s olejíčkem