icon

Ledňátka 2019

tsasenka
8. kvě 2018

Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂

halasovci007
14. kvě 2019

@pe_tu_ss_ka holčička 5mesicu zemřela během pár hodin mamince před očima na meningokoka.
@lindikova prevenar jsem chtěla dát určitě, ale teď dám asi i na toho meningokoka. Co jsem včera četla, tak se nakazí 6deti ve věku do jednoho roku za rok a z toho tři zemřou a ostatním většinou musí a putovat končetiny. Fakt mě to vyděsilo. U nás ve městě samej deges ve fabrice bůhví co sem zatáhl na nemoci a bacily.
@zavodnice já co četla, tak nejhorší je, že to má příznaky jako horečka a ta maminka si myslela, že je to od zoubků. A dr. ji řekli, ať dá čípek a sleduje horečku, jenže pak objevila flicek a už ji nezachránili. Na tu nemoc umre nakazeny do 48 hodin a může ji chytit kdokoliv, ale u dětí je větší pravděpodobnost pac se shlukuji ve velkých kolektivech jako školka nebo škola a přenáší se to mezi ostatní ani nevíš jak.

halasovci007
14. kvě 2019

@zavodnice jinak ty holčičce atb podali, alr už bylo pozdě. A snad podávají atb i celé jejich rodině. Už na to radši nekouká pac ty dvě noci taky blbě spím jako
@krisatko
@malecek už mám Meltu na seznamu 😉
@priefi už jsem psala výš co se stalo. Lepší nevědět, ale pokud projíždís občas konika, nejde na to nenarazit.
@sarkoc právě, že ty příznaky můžou být zaměnitelné s chřipkou nebo čímkoliv s teplotou. A někdy nemusí být flíčky patrně co jsem četla. Jako sice se nakazí 6 děti za rok, ale ty následky jsou fatální. A prý to srm tahají většinou lidi ze třetích zemí a u nás je mraky cizinců, takže si myslím, že ta pravděpodobnost je trošku vyšší. Taky ji furt objímám tu naši princeznu. Já rvala jak blázen. Viděla mě mamka ta se zdědila co se stalo. Tak ji to říkám a ani jsem mluvit nemohla. Jako třeba i kamarádka lekarnice to nedávala, ale ja se strašně bojím.

zavodnice
14. kvě 2019

@halasovci007 Bohužel jsem ten příběh četla a je to hrůza 😟. Jako největší pruser je ta doktorka, co je připravila o čas. Radši byt za hysterku a na tu pohotovost jet, hlavně když jde o čas. Pro mě byla tahle nemoc strašák už před touhle události. Mrňouse meřim pokaždé, když řve víc nebo jinak než obvykle. A že poslední dobou je divná, skoro bych rekla, že zuby.

halasovci007
14. kvě 2019

@zavodnice hlavně na netu píšou, že ani někteří pediatři ti nemoc hned nepoznaji. Pokud ne a po těle vyloženě flíčky a k a jen teplotu a třeba svetloplschost, musí hned odhalit že jde o meningokoka. A tam jde o každou chviličku.

krisatko
15. kvě 2019

@sarkoc jsem na tom stejně. Asi od 38 budu radši jezdit dělat hysterku k Dr.... ☹ dva dny jsem byla špatná a chlapovi o tom ani neříkala. Minule když umřel ten tříletý chlapeček byl z toho taky špatnej. Co by bylo teď? Vždyť ta kačenka byla stará jak naše piskle ...

malecek
15. kvě 2019

Já se hned dnes na toho meningokoka doktorky zeptám. 😫 Je to hrůza 😱😱

priefi
15. kvě 2019

@sarkoc ja sice nenatrefila na to, o cem se tady pise, takze nevim, co se stalo, jen @krisatko napsala, ze zemrela 5ti m holcicka. Vcera jsem si precetla neco o meningokoku a zjistila jsem, ze ma hrozne moc typu, ze nejcasteji je u nas B a C, ze B je castejsi u deti a C u pubertaku. Dale, ze nekdo ma proste prirozenou imunitu a je jen a pouze prenasecem, aniz by to vedel (cca 10% populace CR). Ockovat lze deti od 2m veku, s tim, ze se nejcasteji ockuje prave to B. Jenze hned jsem si precetla clanek o 7mi m.holcicce, co ma ted 2 roky, sice prezila, ale ma dozivotni nasledky. Avsak nemela typ B, ale C. Takze kdyby rodice vesele naockovali B, bylo by to k nicemu... no a ted kdyz uz jsem u toho, nebezpeci ciha hlavne diky uprchlikum, kteri ovsem maji i jine typy, takze i kdyby se naockovalo B a C, tak kdyz prijde na jiny typ, tak ocko je k nicemu. Nicmene clovek, kdyz vidi, ze se nekde neco stalo, tak se nad tim pozastavi a uvazuje, naockovat? Nenaockovat?

priefi
15. kvě 2019

@malecek co Ti rekla dr.na toho meningokoka?

krisatko
15. kvě 2019

@priefi já to asi nechám bez očkování. Ale budu se snažit co nejvíc vyhýbat většímu množství děti a lidi. Třeba můj mladší bráška teď 10 roku, je postižený od malička (chyba lékařů při císaři) každopádně úplně ležák a ten není očkovaný vůbec na nic. Kvůli postižení nemůže.

priefi
15. kvě 2019

@krisatko my ockovat taky nebudeme. Jde i o to, ze treba i diky chripce rocne zemre hodne lidi. Kdyz se o tom nemluvi, nemas strach, kdyz se o tom zacne mluvit, mas nehorazny strach. Ja si lamatuji, jak mi mamka vypravela, ze me na to chtela ockovat, mela z toho hruzu (pamatuji si,.ze vzdy, kdyz jsem mela teploty, tak me porad kontrolovala, zda nemam nejakou vyrazku). Ptala se pak sve zname, co byla z rodiny lekaru, zda ockuje ci ne a ona ji rekla, ze ani nahodou, ze ji rekli, ze je to hrozne svinstvo, ze vice neplechy jak uzitku, ze pravdepodobnost, ze by se dite nakazilo je tak malinka, kdezto ty nezadouci ucinky jsou vetsi hrozbou. Ze pry je to jen hon na penize, kde hlavnim hnacim motorem je strach rodicu, ale ze i tak nikdo nezaruci, ze tu nemoc dite nedostane. Vakciny tehdy a dnes se uz muzou lisit. Nedovedu si predstavit, co prozivaji rodice, ani si to predstavit nechci. Ale treba moji babicce vnutili ocko na chripku, coz je ziva vakcina, a rikala, ze co se s ni delo, ze myslela, ze se pak nedozije zitrka. Takovou hnusnou chripku pry v zivote nezazila. Ona totiz mela sice odolnou imunitu, ze nic jen tak nechytla, ale jakmile ji neco pichli, tak misto, aby ji to chranilo, chytla to. Kdyz se to stalo po 2., odmitala veskere ocko, krom tech povinnych

priefi
15. kvě 2019

@halasovci007 hm.projizdim, ale nenarazila. Mozna jsem za to i rada. Uz u maleho Misi jsem to brala tezce a brecela jak zelva. Tohle je snad jeste horsi, kdyz behem par hodin ze zdraveho ditete Ti nezbyde nic, jen vzpominka. Nevim, me by to asi zabilo.

krisatko
15. kvě 2019

@priefi mě bylo strašně těžko když jsem to četla buď ráda že jsi na to nenarazila.

malecek
15. kvě 2019

@priefi tak řekla mi že mi Adama ráda naočkuje ale až v roce, že je ta dávka hrozně silná. Že se to tak malým dětem neockuje. Tak jsem zvědavá co řeknou doktorky ostatním.
Taky říkala že se jedná o tom, že se tato vakcína zařadí mezi povinné očkování.
říkala že je to hrozná nemoc, že už měla dva případy ročního prcka, ale že to díky bohu dopadlo dobře.

krisatko
15. kvě 2019

Holky já musím napsat... A možná to bude na nějakou dobu můj poslední příspěvek tady.... Dneska jsem narazila na koníku na další slečnu co potratila už po druhé... Úplně mi to oživilo trápení s Dominičkem a je mi po něm smutno. Je mi smutno za Kačenku i za Míšu a za všechny ostatní. Jenže pokud budu chodit na koníka, těmhle zprávám se asi nevyhnu. Teď tu sedím a bečím a vzpomínám jak moc mi ten náš "prvorozený" nepovedeneček chybí.... Prostě na nějakou dobu koníka opouštím. Nemůžu ty zprávy číst .... Otvírá to rány ☹

Tak posledni info od nás na nějakou tu chvíli.... Dneska princezna usnula už o půl 8, od 5 si tady třela očička, protože nespala odpoledne. Kočička naše. Mějte se holky, já se zase ozvu až se to ze mě setřepe.

lindikova
15. kvě 2019

@malecek asi jak která vakcina, to proti becku, bexsero, se dává od 2m. A napr v Británii plosne. Jinak je to nova vakcina, proti ostatním typům je jiná. Ta se dává později a je to na a, c, y a w.

lindikova
15. kvě 2019

@krisatko já ti rozumím. Po dvou dnech, co tu vychyluju, mi chce manžel koníka zablokovat:(

tsasenka
autor
15. kvě 2019

@malecek A jak se to dá změřit, když jsou skrčené nožičky?
@halasovci007 Meningokoka očkovat nebudu. Teď jsme s manželem nechali starší holky naočkovat proti klíšťovce. Manžel je myslivec a holky jsou s ním často v lese a bohužel klíšťata donesou, i když jsou nasříkané Offem. Manžel mi dneska odjel na 11 dni do Norska na ryby a měl klíště, zůstal mu po něm rudý flíček a na dotek je to bolestivé. Takže pokud se to nezlepší, po návratu jde na odběry, aby neměl boreliozu. A mě teda víc děsí ty spalničky, jak se to rozšiřuje.

Holky, já s těma příkrmama nevím. Malý je plně kojený a přibírá krásně, tak jako Mianka. Tím pádem chci začít přikrmovat až od 6. měsíce, ale naša dr jede zásadně od 4. měsíce. Co chci zkoušet je od 5. měsíce dávat čajík. Ale zase mi ostatní říkají, že to imunologické okno je jen do 6. měsíce a že mu můžu ublížit.
Mám 3 děti - 10, 3 roky a teď Mikču a vždy je to všechno jiné, ohledně příkrmů. Před 10 lety - lepek až po roce, při Miance dřív a teď snad už od 4. měsíce. Jak to máte vy?

malecek
15. kvě 2019

@krisatko
@lindikova proto chodím jen tady na skupinu a skoro nic jiného nečtu 😓

malecek
15. kvě 2019

@tsasenka no blbě

Já budu přikrmovat až od 6. Měsíce, dnes mi to i potvrdila doktorka, čaj taky dávat nebudu jen vodu.
Adam za měsíc přibral jen 350g a doktorka říkala že je to úplně v pohodě , že po čtvrtém měsíci už to prý není tak skokové a když pořád plně pije a prospiva tak v pohodě.

halasovci007
15. kvě 2019

Tak já nevím teda, zda očkovat. Probírala jsem to teď dva dny se vsema kolem co mají děti. Nikdo to očkování nemá. Ze 7 kamaradek co maji malé děti nemá jediná.. Jen Pneumokoka.

@malecek a neříkala dr jak na to přišly? Hned na kontrole se taky zeptám. Uvidíme co řekne. Hlavně našeho dr teď zastupuje nějaká mladoucka dr. Doufám že tam bude ten náš.

halasovci007
15. kvě 2019

@tsasenka teda budu držet pěsti ať to není borelióza. S prikrmama nespěchám, mliko zatím pořád stačí. Ještě uvidím co na kontrole vážení a pribiraní.

priefi
15. kvě 2019

@krisatko ja Ti taky rozumim. Sama uz jsem o tom taky uvazovala. Ono clovek vi, ze tady ty hrozby jsou, ale nejak je opomiji... najednou se objevi ty smutne zpravy a hrozby zacinaji byt v nasich ocich realnejsi. Kdyz nad tim clovek pak premysli, ma pocit, ze strach ho pomalu dozene do blazince. Nekdy je sladka nevedomost to nejlepsi. Necetla jsem, co se stalo, jsem za to rada, ze jsem to nenasla. Precetla jsem si to jen tady na lednatkach a od te doby jsem ve stresu, mam strach o ty dva prcky, ktere mam a strach se stupnuje. Rikam si, nemuzu to tak brat, prece nejde, abych mela takovy strach, ale tyto informace muj strach zivi... takze ano, uvazuji podobne, ze sem prestanu chodit v zajmu mych deti, abych je nedusila. Pak si reknu, ze to zvladnu zkousnout, prece jsem i pred tim vedela, ze se tohle deje, jenze pred tim jsem nemela deti, ted je mam a silim strachy.

halasovci007
15. kvě 2019

@priefi asi máš naprostou pravdu. Možná je řešení nechodit a nevidět to. Jenže ono na druhou stranu se tady i spoustu věcí dozvíš a právě díky tomu můžeš třeba i o tom očkování uvažovat. Řešením by byl ten fcb, ale to tady neprošlo.taky silim strachy. Mám vytoužený dítě a při představě, že se jí něco stane bych to nepřežila. I rýma nebo vyrážka mi připadala jako něco strašného v tu chvíli.

zetta01
16. kvě 2019

Mám to stejně holky, já na koníka chodím jen sem za Váma, takže spoustu věcí nečtu a dozvím se to, až tu od Vás. Je fakt, že o spoustě věcí nemá člověk ani tušení a pak když se něco takového dozví, tak mu to leží v hlavě. A přesně tak, vždy jsem o tom slýchala a říkala si, jak je to hrozné, ale až s dítětem teprve zažívám opravdový strach. Já jsem bohužel taková, že strašně věřím na to co mě celý život všichni říkali, že hodně věcí ovlivní i hlava a že když se člověk strašně moc bojí a neustále na to myslí, tak si to akorát přivolá, tohle mi říkala vždy i má dr., jelikož jsem byla dřív šílený hypochondr. Naštěstí jsem se toho zbavila, ikdyž teď vidím, že co mám malého, tak se o sebe a manžela zase bojím o něco více, ale snažím se to nepřehánět a černé myšlenky vyhnat z hlavy. A stala se mi i taková věc, dlouho se nám nedařilo miminko, byla sem tím, až posedlá když se mi konečně ukázal lehounce pozitivní test za pár dní se dostavilo krvácení a dle dr. šlo o biochem,těhu, které prostě zaniklo no a když se pak konečně zadařilo znova test pozitivní, vše vypadalo dobře, tak jsem byla šťastná, ale než bych se z toho pořádně těšila, tak mě přepadl příšerný strach, v noci jsem nespávala, furt jen testovala jestli test sílí, nemyslela na nic jiného, bohužel jsem myslela na to zlé, co když to nedopadne atd.. a taky se tak stalo v 7tt jsem potratila a opravu si myslím, že za to ta hlava může. Když jsem otěhotněla znovu, strach sice byl, ale snažila jsem se ho potlačit a myslet pozitivně, že vše bude dobré a taky že bylo. Člověk má strach, ale ty věci kolem nás sou, budou a strach bude pořád, ale přeci jen díky různý mutacím se nedá naočkovat proti všemu a furt něco bude i různé nové nemoci. Je tolik syndromů a všeho co se může kdykoliv objevit, bohužel vím o hodně případech v mém okolí kdy měli zdravé prosperující miminko a po pár měsících přestal reagovat, vidět, slyšet a odhalil se nějaký ten syndrom. A toto nikdo z dr.neodhalil. Musíme být rády, že máme zdravé děti užívat si jich a nenechat se zcela pohltit strachem. My jdeme dnes do poradny, tak se dr. na toho meningokoka zeptám co on na to a uvidím. My máme jen základ.očko + prevenar 13

malecek
16. kvě 2019

@zetta01 jj hodně toho je v hlavě, taky se snažím myslet pozitivně.
Ale včera jsem nemohla usnout. Na fb se teď zase řeší, že umřelo miminko paní v šátku na zádech na SIDS a asi se na ni někde maminy slétly 😫 je to hrozné 😱

priefi
16. kvě 2019

@tsasenka ja budu zkouset tak, jak mi dr.doporucila u Matyho, tj.od 6m. Caje vubec, zatezuji ledviny, pouze vodu pri prikrmech.
My neockujeme ani klistovku. Maty nam pred vic jak mesicem prinesl mini kliste, kde a jak ho chytl? Pro nas zahada. Asi na prochazce, kdyz se s manzelem snazil curknout u stromu. Nicmene my nervy. Byli jsme s Mikym na prohlidce a zmini se. Dr.upozornovala na boroliozu, ac hlidame, ale ze encefalitity se bat nemusime, ze ji tady nemame, ze ta je casta napr.na morave (coz jste vy), takze chapu, ze ockujete
@malecek a jak sestra merila, postaru, nebo po jejimu?
@halasovci007 reseni neni sem nechodit, reseni je se obrnit a pokud se nezvladnu obrnit, je na rade to prvni. Co se tyce fb, bylo by to totez, nekdo vzdy s tou zpravou prijde. A kdyz to vezmes kolem a kolem, takove zpravy jsou denodenne ve zpravach na webovych portalech. Porad neco.
@malecek mno... a to je presne, co jsem psala @halasovci007, fc neni reseni, tam je to taky. Jinak je to hrozne 😔 jak stare to mimi bylo? Na zadech se nosi az starsi mimca, ne? Kdyz byl Maty mimi, tak se pro zmenu resily autosedacky, ze to je nebezpecne a ze taky muze dojit k SIDS, ze nejak blbe se miminkum v secacce polyka.

priefi
16. kvě 2019

Ja vcera byla doresit ruplou 6, co to schytala pri trhani 7. Tak se 6 vrtalo, kaz tam teda jeste byl a sel az ke koreni. Ale pry je to 50 na 50 a nechtel mi ho umrtvit. Takze se ted ceka, co bude. V nedeli nas cekaji krtiny, doufam, ze zub bude ok a nebude bolet. Jinak nevim jak to zvladnu. Nakonec tady bude 12 dospelaku + Maty a Miky. Z puvodnich 14 dospelaku a 13ti letaka seslo, tak aspon o neco mene starosti, protoze jeden dospelak byl striktni vegetarian a 12ti letak neco jako vegetarian, takze kazdemu neco jineho k jidlu. Budu delat vyvar, na druhe veprovou prirodni kapsu plnenou vajickem s paprikou a zampiony a na to mozna jeste dam sunku neno ang.slaninu. a k tomu bramborovy salat. Zakusek zrave rezy, na pozdeji kureci jednohubky s angl.slan.se svestkou, trhaci chleb a salamovo syrove misy. Mamka se nabidla, ze udela mi salat 😊

malecek
16. kvě 2019

@priefi super menu👍👍
Měřila lépe, mohla sice ještě nožky více narovnat, ale i tak naměřila 65,5cm.
Nevím jak bylo miminko staré dle fotky co tam měla tak zhruba okolo našich , měla ho pry na zádech kvůli velké váze.
Na zádech se nosí větší děti, ale už jsem viděla na zádech i "fresh baby"

lindikova
16. kvě 2019

@malecek to by se člověk musel picnout, ze všech tech zpráv. Můj muž mi na to řekl: ze to, ze se to zda blízko, dela internet. Jinak by se takový tragédie člověk nedozvěděl:(

halasovci007
16. kvě 2019

@priefi 5mesicu.
@lindikova jjdriv se to taky dělo jen se o tom nemluvilo. Známe umrelo na Sids 6m miminko před 35 lety.

Strana