Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@fly80 dnes hlásím, že pije mnohem líp. Akorát teď večer moc nechtěla. Jelikož lilo zavřela jsem střešní okna a v pokojíčku k padnuti, takže jsme leželi v obýváku kde nemohla zabrat tak jsem přivezla kočár z terasy a teď konečně tam usnula. Nemám kapacitu vůbec nic dělat v těch vedrech. Včera jsem do půlnoci delala marmelády a dneska fakt nic nedávám. Asi padnu za vlast 😴
@zzuzzana1 to by mě kleplo vstávat tak brzo.. Ale v kolik chodí spát? Mě třeba usnula maká až teď tak zítra bude zřejmě chrnet do 8 nebo dyl..
@halasovci007 já jsem dělala marmelády zavařeniny a sirup z bezu předevčírem, byla jsem úplně mrtvá pak.
@halasovci007 no usina kolem pul 8 a spi tahem do toho rana , ale i tak , zkousela jsi ji udrzet i dyl ze sla spat pozdeji a melo to opacny ucinek vstala jeste driv , ale je teda fakt ze se naji , chvili si hrajeme a tak za hodku a pul jde jeste spinkat ... ale dnes jsme spaly do 5:50 slava🤣
@malecek tak v jeden den bych to nedala to ani náhodou. Malá teď usíná po 9 hodině v těch vedrech. Taky jsem dělala stavu z bezu, zavarovala třešně a pekla bublinu jiný den a dělala jahodový marmelády zase jiný den. To si dobrá žes to dala najednou 💪💪
@zzuzzana1 ty brdo to je mazec.. To bych asi byla úplně ko. I když u nás už se taky nespí. Čekala jsem že bude spát dyl. Ale koukám že v 8 je luxus i když zase usnula po čtvrt na 10.
@halasovci007 @zzuzzana1 tak u nás se dneska vstávalo ve 4 ráno, totál vysmátá a vykládala.... no tak jsem ji nakrmila dala jí k sobě (páč tam do mě aspon nekope) do postele, dala jí tam hračky a plínku.... ona si vykládala a hrála a já spala..... pak se proberu a ejhle, oná má zavřený oči 😀 tak jsme spaly až do půl 7.... jinak u nás se chodí taky brzo.... jak začne ulice začnu krmit a cca do čtvrt nebo půl 8 a spící dávám do postýlky. jen když se vrátí tatínek po týdnu tak se jde spát až kolem 22 páč si ho musí užít no
Tak dnes ten náš pucek dneska snědl prvně 20g příkrmu z brokolice a teda neměl hladkou kaši, lehce s kousky a šmakovalo mu, samozřejmě prso před i po a pak chrupal přes dvě hodiny (což se nestalo od doby, co jsou ta vedra) 🙂
Tak máme po kontrole, malý za měsíc přibral, už jen 350g, ale dle dr. prý dobré, je fakt, že co je malý hore, tak je v jednom pohybu. Takže máme 69cm ikdyž bych řekla, že víc sestra to dnes brala hopem a 7800g. Jinak ho teda nenaočkoval, říkal že to má v krku zarudlé, takže za týden. No a ještě jsem tam zůstala chvíli a řešili jsme příkrmy, že postupně pomalu zavádět vše a on pak z ničeho nic, že mu veme ještě stěr z krku, tak mě tím trochu rozhodil :-/ a navíc když mu kontroloval pndíka a stáhl mu předkožku, tak tam měl takovou malinkou bílou kuličku, nejdřív na to koukal a pak cosi zamumlal a nijak se k tomu nevyjadřoval a mě blbca nenapadlo se hned zeptat co to je ☹ ale tak si říkám, že kdyby to něco bylo, asi by to nějak řešil no. Jinak prosím dotázek, když se dává pak k zeleninovému příkrmu maso tak těch 20g co se doporučuje je asi, už uvařených že? A ještě jsem se chtěla zeptat, já když dělám ten příkrm tak jsem se nijak neřídila poměrem surovin, dala jsem do parního hrnce např., nastrouhanou cuketu, batát, mrkev, podusila, rozmixovala s převař.vodou dle toho jakou jsem chtěla konzistenci a prostě si odlila těch 200g a zbytek rozlila do misek a buď nechala porci na další den a nebo dala zamrazit. A známá, že vše váží a vaří dle receptu, tak teď nevím jestli nedělám něco špatně?
@zetta01 já dnes dělala brokolici na páře, a jen rozmixovala s trochou vody, a pak odvážila 40g a dala 10g mého mléka, jinak pak jsem koupila od nuku mrazící misky, jedna má 60g a zbytek zmrazila, dalo to dalších 5 mističek po 60.. A to vždy jen nechám povolit a ohřeju ve vodě.. Zatím dávám jen jeden druh, tak to neřeším.. Jinak pak sem sehnala Bible dětských příkrmů a z toho pak asi budu vařit, až bude mít i maso a víc druhů zeleniny 😊
@zetta01 já to dělám tak, že jednou za měsíc koupím všechnu zeleninu - batáty, dýně, cuketu, řepu, brokolici, květák, hráše, fazolky, mrkev, atd... Vše uvařím (zabere mi to pravda asi tak 3 dny v kuse i do noci) a zamrazím do formiček na rohlíčky, ledy a to co jí jede nejvíce do mističek po 50-80g. Pak jen každý den ráno vlezu do mrazáku a vytáhnu si třeba 80g batátu, k tomu třeba cuketu a k tomu maso, nebo jen zeleninu, třeba dýni a brokolici.... kombinuju různě, jak mi to přijde pod ruku. Nejhorší je do jakéhokoliv jídla dát španát a řepu. Tam stačí málo a hned je celé jídlo zelené nebo červené :D a pak samozřejmě i všechno okolo :D :D :D Dnes jsem poprvé dávala kuskus a pozdě si ho zalila, takže nebyl uplně kašovité konzistence, ale zmákla to. Poslala to dozadu na dásně a mlela :D Jen ovoce vařím třeba jednou týdně, sice zavařím ale menší množství, třeba 5-10 skleniček, takže za týden musím vařit znova stejně.
@zetta01 ta gramaz masa v syrovym stavu 😉
@krisatko tyyyyjoooo.... to je luxus... my nemame ani kapacitu mrazaka na neco takoveho, ale kazdopadne s ohledem na mastocitozu starsiho, musela jsem kazdy den varit cerstve a nic neprihrivat. Takze jsem na to zvykla, ze kazdy den cerstve. Ale verim, ze tohle je narocne na primarni pripravu, ale na tu sekundarni to je bajo
@pe_tu_ss_ka no my už právě dáváme více druhů té zeleniny, spí celou dávku 200g a to se kolikrát tváří, jako že by si dal ještě.
@krisatko nad tím jsem taky přemýšlela, že musím koupit tvořítka na led a nějaké nádoby na to mražení, kor když se u nás, už baští ve velkém. Takže asi nevadí, že jsem to dělala, tak jak jsem to dělala, nijak neodvažovala, prostě v páře udělala buď 2 či 3 druhy zeleniny, rozmixovala do požadované konzistence a odvážila těch 200g. Mě dnes dr. řekl, že začít pomalu vše zařazovat, ovoce, jogurt, že do něj může i pak přidat sušenku, že bílý jogurt je kyselý, přílohy atd... ale kolik čeho a kdy, už ne. Jsem celé dopo.jezdila po netu a hledala co jak a kdy dávat, hlavu z toho mám jak balon dneska už :-/
@priefi aha, takže když ej uvedeno 20g masa, takže syrové a ne uvařené? A ještě se zeptám co červené maso? Četla jsem, že určitě dát, že má nejvíce železa a to kolem 6měs. už u dětí pomalu mizí, někde zase psali, že do roka červené maso rozhodně ne
@zetta01 nam dr.rikala, ze ze startu cervene urco ne. Doporucila prvne kruti, kralici, kureci jen domaci, ze kupovane nedoporucuje, aspon ne u mimin. Pak za 2 m rikala ze uz muzeme teleci, jehneci, pak seleci a pak uz co chceme za maso vc.veproveho a kureciho. My nemame moc kde brat domaci, takze jsme se spokojili s kupovanym a kdyz nekde byla moznost domaciho, snazila jsem se koupit
@priefi ano taky chci začít krůtím a králíkem, to se snažím taky někde sehnat domácí, ale bohužel u nás taky těch možností moc není, takže nám nezbyde taky nic jiného než obchod. Je fakt, že to kuřecí, když člověk vidí čím vším je o vyhnaný, tak ani já nemám chuť to jíst, na tož to dát malýmu :-/ jinak moc děkuji za radu. Je fakt, že je to takové blbé, dr. na mě vybalí dávat postupně vše, sestra řekne, že šak je to na papíru co jsem dostala, ale tam je jen že se doporučuje zelenina, ovoce, mléčné výrobky, maso, těstoviny, rýže, obiloviny, ale v jakém poměru a hlavně co kdy dávat, už nepíšou a na netu co jsem našla, tak každý píše něco jiného. Ale kašlu to začnu pěkně pomalu, přidám maso, pak dopo. ovoce, pak po nějaké době přílohu a pak i ten bílý jogurt na kaše na noc se moc nehrnu, to dala švagrová a malý jí akorát na houby spí, já dám malého spá po kojení o půl 9 a budí se kolem 4 ráno, kolem 2 sice kňourá, ale dám dudlík a spinká dál
@krisatko to je zajímavé s tím telecím, máme osvědčené řeznictví, kde si i sami bourají a dělají své výrobky.. To by mě ale nenapadlo s tím telecím.. I když mi z jiného hlediska přišlo divné, že někdo porazí telátko.. 🙄 Takže děkuji za informaci, a asi se telecímu vyhneme 😊
@krisatko já uvidím co se mi podaří sehnat. My slepice máme, ale na vajíčka no :-/ jinak s tou sušenkou, jako je o asi i o dítěti. Kamarádce malý baštil bílý jogurt jen tak samotný, nevadilo mu, že je kyselý, vždy si mlaskal, jak kdyby jedl nevím co 🙂 ale myslím si, že u nás to neprojde, dnes jsem mu zkusila dát trochu vody, ten se šklebil 😀
@zetta01 já bych tam na zlepšení chuti šupla ovoce místo te sušenky.... jasně, časem to nebude stačit aby je to zasystilo tak se hold tomu asi nevyhneme, ale dokud ještě i kojíme tak to tak hrotit nebudu.... sestra mi minule říkala co všechno už jí mám dávat a já si jedu pořád to svoje pomaloučku polehoučku, taky je složité trefit se když ještě zařazuji nové druhy zeleniny (ted třeba ten hrášek a fazolky plánuju, ale zase musím počkat protože jsem zařadila dnes ten kuskus) a zároveň nové druhy ovoce na svačinku, takže se mi to zase třeba o měsíc protáhne kvuli tomu abych věděla, na co byla případná reakce....
Dneska složeno pod střechu 24 balíků, zítra dalších 24 ...
Holky naprosto nic nestíhám, ani vás moc číst, Klárka je poněkud náročnější než byl Matyášek - dva řádky mrkve jsem dneska s četnými přestávkami plela celé dopoledne a tak je to se vším. Klárka se pořád neotáčí ale snaží se o to - ale jak ji to nejde tak je furt naštvaná ... Zkoušeli jsme první zeleninku ale nikam to netlačím - spíše na ochutnání, zatím stále plně kojím ( Matyášek byl touhle dobou už napůl na UM) , dneska jsem si taky dovezla nové Kibi ( Princess) a je nádherné 🙂 zatím je ale pořád ještě trošku větší takže šátek asi ještě chvilu bude na prvním místě. Tenhle týden jsme měli jít na očkování ale skrz ty vedra jsem to zase odložila.
@ange_de_la_morte ty jo nezmoklo Vám to teď? Tady byla strašná hrůza u nás... Krupky velikosti hrášku, snad jsou koně ještě ve výběhu :D My ještě sena neděláme, nestíháme to pač chlap je pryč... takže až v červenci no
@krisatko : my nemáme svoje - kupujem , zrovna tyhle balíky byly za slušnou cenu protože je to loňské a borec potřebuje rychle uvolnit stodolu na čerstvé - ale seno je krásné ... nicméně nám to nesloží přímo do stodoly neb se s vlekem nevytočí, takže se to docela kus musí koulet růčo :/
Ahoj holky. Vidím že už většina dáváte příkrm. My teda zatím jen kojíme a nic víc.
@krisatko ty sušenky pro miminka, to je špatný vtip. Já když čtu to složení, tak se fakt nestačím divit a nechápu jak to někdo může miminku koupit. To raději něco upeču a vím co do toho dávám a cukr to fakt není. Ale to když koukneš i na ty kupované přesnidavky, tak to je doslazované fruktózou. Prostě home Made a je klid.
@bemo přesně. Dostali jsme od tchána tak jsem si přečetla složení. Samý s.acky. tož jsem řekla že to dostane maximálně v nejvyšší nouzi a raději teď budu kupovat ovoce než bude na zahradě... Mame několik jablek, hrušky dva druhy, svestky, meruňky i ringle..... Maliny, třešně už jsou teda papá ale stihla jsem na později udělat aspoň 5 skleniček.
@ange_de_la_morte aha tak to jo.... A kolik jste dali za jak velký balík? My loni ve šňůrce 120ky za 400 kus... Letos budem dělat snad zase svoje tak jsem zvědavá jak bude vydatná seč. Před třemi lety jsme měli na 5 hektarech k 60 balíkům

@lindikova já taky beru jen když není zbytí, zatím snad jen 3x.