Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@zetta01 co si pamatuji, tak u starsiho jsme zacinali v 6.m (byl plne kojeny, u deti na um se zacina ve 4m). Prvni mesic jsme meli zkouset zeleninku, dr.obvykle doporucuje zacit mrkvi, i nam ted to doporucila, ale jelikoz Miky ma vecne problem s kakanim, zacnu cuketkou. Doporucuje se mrkev, brambor, dyne, cuketa, brokolice a nekdo i repu. Pry 3 dny a zda ok, pridat dalsi s tim, ze mrkev treba samotnou a pak k te mrkvi dat brambor. Samotny brambor ma prisernou lepkavou konzistenci nebo je totalne suchy a dusi (ale asi jak ktera odruda) a v horsim pripade je to alergen, ale to muze byt v podstate cokoli, mrkev a brambor je casto alergen, my si vybrali cerneho petra u bramboru. Pomer je takovy, jak zvolis. Obecne se doporucuje dat vetsi mnozstvi toho, co uz vis, ze je ok a male mnozstvi noveho a pak kazdy den menit pomer, resp.zvysovat pomer noveho. My osobne pojedeme novou potravinu 5 dni az tyden, at mam jistotu, ze neco vadi. Dalsi mesic se ma zkouset ovoce, zavit jablickem, hruskou a postupne treba svestka a banan, lesni boruvky (maliny, ostruziny, jahody a rybiz az pozdeji, maji hodne histaminu samy o sobe). My jsme si opet vytahli cerneho petra u bananu a byla tam alergie. Ale vseobecne banan je tezky na zaludek mimca a casto po nem mimca zvraci, takze radeji michat s necim. Pokud je alergie tak je to v pytli. Dalsi mesic maso do zeleninky (20g, ale syn to nechtel, takze realne jsem davala jen tak 5g a postupne zvysovala), doporiceni dr. 6 dni maso a 7.den zloutek (poprve radeji do prikrmu primichat jen pul). Ve skutecnosti to je tak neskutecne tezke pro mimi, ze maso je lepsi davat ob 2 dny. A zloutek? No... co rici... my meli mega alergii takze asi tak... k bilku jsme se nedostali (nastesti, protoze to mu dat, tak nevim, bilek ovsem se dava az po roce). Po mase se dalsi mesic zavadi mleko formou bifido jogurty (zadne smetanove) a lepek, napr.kuskus. dalsi mesic az dva doporucila tvaroh, ale k tomu jsem se uz nedostala cerny petr byl i na mleko. Takze pak akorat jsme zavedli ryzi a ovesne vlocky. No a pak, pokud je dite zdrave, tak uz to je na Tobe. Ja mozna mam nejake tabulky, kdy se ma co zavadet na mailu. Zkusim mrknout a kdyz tak poslu sz
@priefi mohu poprosit taky sz s těmi tabulkulami k prikrmum. Děkuji
@zetta01 @halasovci007 nasla jsem to 😉 poslete mi do sz Vase maily, preposlu.
Kdyby chtel i nekdo dalsi, napiste do sz Vas mailik.
@bemo my taky kojime
@priefi : taky jedem velmi pomalu - Klárce jsem začla mrkev před týdnem, někdy po víkendu dám cuketu nebo dýni - u Matyho jsme začínali s dýní protože byl zácpový ( -klárka s tím problém nemá), jinak po zkušenosti s potravinovými alergiemi u Matyho chci taky nové věci s odstupem nejmíň 5 dní ( přece jen já astma/alergie a starší potravinové alergie a náběh na astma - má ktomu predispozici) ... a maso začneme dřív než ovoce , ovoce dám až bude mít alespoň základní druhy masa .... akorát furt přemýšlím kdy lepek :/ ( starší měl s ním problém),
@priefi Jé ty jsi skvělá 🙂 moc děkuji 🙂 já jsem plně nekojila po každém kojení dávám 30ml dokrm, malému jen mé mléko nestačilo. My jsme taky začali mrkvičkou a ta ho naštěstí nestavěla, pak dýně, cuketa, brokolice a batát. Taky jsem to dávala 4-5dní jeden druh a pak dala nový a nebo přidala. Naštěstí malý zatím dobré, vše mu chutná a pustil se do toho s vervou a během 2-3týdnů jsme se projedli na tu plnou dávku těch 200g. Tak jsem zvědavá, jak to půjde dál. Jinak před tou zeleninou kakal 1x za 2 dny, co jí plné dávky kaká i 3x denně, hlavně se vždy pokadí při obědě. Akorát mě překvapila ta konzistence, je to omlouvám se, že to tak popisuji, ale lepivá, nebo spíš jak gumová hmota, ani plný není špinavá a pomalu jak jsem to nečekala a plenu naklonila, by mě to spadlo z ní na zem. Ptala jsem se na to dr., a on říkal, že to může být tou zeleninou, i těma horkama, že jak tam není krev či hlen, tak je to dobré. Tak snad ano. Já doufám, že mu bude chutnat i nadále, pač když mu chutná, tak i to krmení mě baví. Akorát jsem dnes musela sáhnout po zelenince co jsem měla danou na mrazáku a jako naposledy, úplně vodnaté. Takže si namrazím jen ty porce masa, ale zeleninu budu dělat kadžý den, či ob den jako do teď. Já sama bych to nejedla a malýho mě bylo dnes, až líto, že mu to dávám
Tak jsme dneska prubli bazen a super... prvnich 5 minut trosku vykulena ale pak uz jsme delali kraviny a voda litala všude..zitra pujdeme zase😃😍 jinak od nedele papame zeleninku.. myslite ze muzeme zacit mrkvi kdyz nemame problem s kakanim nebo radsi neco jinyho? Jak dlouho davate stejne? Staci 3 dny? ... tak za mesic rikala dr ze uz muzu dat melouna rozmixovanyho...banan..jabko... resila sem sni i ze mi nechce pit.. ale posledni dva dny pije. Vzala na milost vodu. Je fakt ze se kolikrat sklebiii ale kdyz tu zizu ma tak vypije dost.. ja sama malo piju a vodu nevypiju po te je mi blbe tak nechci aby byla jak ja.
@zetta01 : já si většinou zeleninu jen oblanšíruju ( co je třbeba) a hodím do mrazáku a kostičky - vezmu pak trošku každého a uvařím pak až všechno dohromady ( alespoň tak jsem to měla u syna a budu to asi dělat stejně)
@veselaopicka my jsme problémy také neměli a mrkví jsme začali. Jelikož jsme začínali, už po ukončeném 4m tak jsme jeli pěkně v klídku a vždy nový druh i 4dny, ale 3 dny úplně stačí. Pak jsme dali dýni, cuketu, brokolici ta nám moc nejela a pak batát. Ze začátku jsem to rozřeďovala místo převařené vody svým mlékem a to mu jelo.
Jeste mam dotaz. Resime a brachou jejich kocar..maji kinderkraft prime 2v1 ... a koupili si sedacku s izofixem ozn. Besafe izi go stokke... resime adaptery. Nemate nekdo zkusenost... kde hledat pod cim hledat?? Nemuzeme je nikde najit ale predpokladam ze jsou.. vsude na webu je dodavaji udajne s kocarem ktere jsou pro vice typu vcetne te jejich sedacky ale oni je u kocaru nemaji.. nemate.
@zetta01 taky kadime při jídle. Ráno hned po probuzení jak ji nechávám v posteli půl hodinky samotnou si hrát a probrat se, pak pokud někam jedeme autem tak v autě a pak při obědě. Jinak já teda mrazim vše a nikdy se mi nestalo že by se to nějak pokazilo.... Dávám olej před zmrazením.
@veselaopicka kolik máte stupňů a jak dlouho byla ve vodě?
@krisatko voda mela 28 stupnu a byli sme tam asi 10 min.. mame bazen pod altanem takze na nej vylozene slunce nepari..chtela sem aby si nejdriv trochu zvykla zitra to zkusime na chvilku zas. Cekala sem ze spusti rev ale jako dobry. Chvili sem jim nela spis na sobe a byla takova v kreci. Ale po chvilce i nohy povolila a delali sme vlny a to uz se ji libilo.
@veselaopicka máte chlotovanou nebo slanou vodu? Já právě furt váhám jestli vzít malou v neděli u nasich do bazénu s chlorem.. Taky mají 28 stupňů, tak snad nebude mít teplotní šok nějakej..
@halasovci007 : já jsem v pondělí u taťky malou máčela do bazénu asi po pás ( voda měla 27 a je chlorovaná s rozumem) - byla vpohodě a hrozně se u toho smála - vždy jsem ji namočila a vyndala a pořád dokola - řechtala se na celé kolo
@halasovci007 nn nemame tam nic.jen cista voda. Ja jsem sni tam sla hodne pomalinku postupne od noh az uplne po krk.. mela nozicky zkrceny a jak se rozkoukala tak uz je mela volne a uz nebyla v kreci. Uvidime dneska jak se bude tvarit. Pokud tam mate chlor tqk bych ji pak namazala akorat.
Holky a vy co uz davate maso jak je pripravujete a mrazite?
@ange_de_la_morte
@veselaopicka děkuji za rady dneska jsme zkusili bazének doma, voda 30 stupňů a když si zvykla na tu vodu tak dobrý, hlavně jsem ji dala na lehátko z vaničky když byla už namocebs. Jí se nelíbilo, že ji držím ptz tak je fakt malinko vody a zítra uvidíme možná zkusíme bazén velký u nasich.
@halasovci007 ja myslim ze se.musi otrkat a pak uz to bude dobre. Nasi se zas nelibilo ze je v lehatku a ma malo vody. Takze jsem ji vyhazovala do vzduchu - samozrejme drzela a do vody a to byla bzunda. Musi si zvykat.. od zari jezdime na plavani.
@ange_de_la_morte po zkusenostech s Matym budu radeji pomalicku, at mam jistotu a ja mam sennou rymu a zacinajici astma a manzel... ten mel ns ruce snad vse pozitivni vyjma psu a potravinove al.ma takym a astma taky ma, takze mam z toho respekt
@zetta01 nemas uac 😊 od kamaradky holcicka taky mela pak tuhe hovinka pri prikrmech 😉 hlavne po mrkvi 😊
@malecek to je jak u nás 😂
@halasovci007 malého už to na podložce nebaví, tak do vany napustíme tolik, aby měl vodu do půlky bříška že strany a pod hlavičku složený malý ručník a jak si to užívá 😊

@bemo : já si myslím že je to zámeř ty děti zvykat od začátku na cukr - si vezmi třeba firmu Nestlé - navykneme sladké sušenky od 6 měsíců a pak plynule dítě přejde na sladkosti typu Kinder ... jinak my zatím jen zkoušeli mrkev - minulý týden lžičku, před 4 dny asi 3 lžičky, včera možná 5 lžiček ... dneska nestíhám a víkend bude rozlítaný takže zase jen mlíko
@krisatko :letos platíme 800kč za balík 135-140cm v síťce a je fakt hrozně napěchovaný - chlapi to kouleli ve dvou, já s tím nepohla , ale cena je i s dopravou ( cca 30km k nám) ... po zkušenosti kdy se loni cen 120 balíku vyšplhala na 1500kč manžel nechtěl riskovat a já chápu 🙂 - první seno jsme koupili za 450kč balík a druhé seno už nebylo