icon

Tak co, máte "dvě čárky"? - termín porodu v září 2019

barumat
4. led 2019

Já na ty svoje přišla v úterý a dneska zkontrolovala, jak to sílí. Ale do kontroly daleko 😞 Termín mi vyšel 09.09.2019, skoro magický datum, tak snad bude u doktora vše ok, i když u prvního to teda bylo všechno jiný.

barbora_rozek
16. led 2019

@luciex2 já mám RD do června a taky mi mají do té doby držet místo. Teoreticky bych měla v červnu nastoupit, ale v září budu rodit, takže když připočtu mateřskou, měla bych jít cca na týden do práce. Asi požádám o neplacené volno. Nevím, jak to bude v tvém případě, když je místo zrušené, bude to asi o vstříctnosti zaměstnavatele. Ale teoreticky kdybys požádala o tto neplacené volno, mohl by ti ho poskytnout z toho důvodu, že ho to vlastně něbude nic stát 🙂

barbora_rozek
16. led 2019

holky, já byla včera na kontrole, mám 7+2. Bylo už slyšet srdíčko, ale prý je mimčo menší než by mělo být. Tak uvidíme za 3 týdny

mmonika87
16. led 2019

@barbora_rozek a ty vis presne,kdy byla ovuoace? Treba byla pozdeji a proto je mimco mensi...

marticcelli
16. led 2019

Pridavam se 🙂 ja mela na testu // minuly tyden a uz mam za sebou i 2 odbery na hcg, krasne roste 🙂
1.uzv me ceka tento patek, to bych mela byt 5+0

barumat
autor
16. led 2019

@luciex2 No prostě pokud můžeš ještě prodloužit rodičovskou dovolenou, tak to udělej, po dobu RD a MD ti zaměstnavatel nemůže dát výpověď. Tím bys to měla krytý. Jen to místo ti držet nemusí, ale to říkáš, že je jedno, protože už stejně neexistuje, a mateřská ti poběží ze stejného základu jako první, protože pracovní poměr pořád trvá 🤷

barbora_rozek
16. led 2019

@mmonika87 to nevím, tak to ani nehrotím. Uvidíme za 3 týdny, ale věřím, že to bude ok. U syna mi doktorka také nějdříve říkala, že bude maličký a nakonec měl 3,80kg

barumat
autor
16. led 2019

@barbora_rozek Mně zase můj gynekolog i doktor na velkém utz v 30.tt říkali, ať se moc necpu, ať nemám velké dítě (celkem jsem přibrala 13kg), a dcera se sice narodila o dva týdny dřív, ale měla 2750g 😂 Takže jejich odhady a dohady... 😉

barumat
autor
16. led 2019

@luciex2 Omlouvám se, máte pravdu. Rodičovská dovolená nejde na rozdíl od pobírání rodičovského příspěvku prodloužit déle než do tří let dítěte 😕 Tak opravdu leda marodit nebo neplacenko. Ovšem není pravda, že to zaměstnavatele nic nestojí, jestli to chápu dobře, tak se tím "namočí" do dalšího vašeho těhotenství, a doba mateřské se započítává jako výkon práce, takže by za ní podle mě měl vzniknout nárok na proplacení dovolené. Což se asi dost zaměstnavatelům líbit nebude 😕 Ale nejsem si tím teda úplně jistá.

marticcelli
16. led 2019

@barumat resim ted vlastne to same, mam kluky dvojcata 3 roky budou mit v unoru, ja si rodicovskou i prispevek prodluzovala do konce srpna, to mi v praci schvalili.. ted jsem tehotna s terminem v zari.. od 3let kluku tedy do dalsi materske budu mit neplacenko? Tim se pro me nic nemeni,ze? Smlouvu mam na neurcito

barumat
autor
16. led 2019

@marticcelli Tak by to mělo být. To, že rodičovská dovolená je jen do tří let věku dítěte je přímo v zákoníku práce v paragrafu 196. Zbytek jsem googlila.

mmonika87
17. led 2019

@marticcelli ano,bud neplacene volno,se kterym musi zamestnavatel souhlasit. A nekde jsem snad cetla,ze se musi na pojistovnu nebo socialku nahlasit,ze jsi osoba pecujici o dite nebo tak nejak..... Je pak otazka,jak to bude s materskou . pokud bys sla na nemocenskou,tak materskou urcite mit budes

luciex2
17. led 2019

@barumat Jde mi o to že dcera má tři roky v dubnu tím pádem mi končí RD, příspěvek mám sice do září ale to prý jsou dvě rozdílné věci. A když mi dá v květnu výpověď tak pak nemám na mateřskou nárok ne?

barumat
autor
17. led 2019

@luciex2 Hele tohle už nevím, to se radši zeptej někde v poradně nebo přímo na sociálce. Být tebou, jdu marodit.

mmonika87
17. led 2019

@luciex2 ona je nejaka ochranna lhuta 180 dni ale je otazka,zda se do teto lhuty vejdes. Jestli cces mit materskou,tak jistota je nemocenska.

barumat
autor
17. led 2019

Já marodit nemůžu, mám to o to komplikovanější, že mi trvá HPP z doby před mateřské, to mám dohodnuté, i když vím, že se tam vracet nebudu, právě kvůli druhé mateřské. Měla jsem super plat, tak aby se mi druhá počítala ze stejného základu, dohodli jsme se, že necháme poměr běžet. Ale k tomu pracuju na půl úvazku už jinde, takže nemůžu marodit, protože bych tím pádem nemohla chodit do práce sem. Naštěstí s tím původní šéf nemá problém a neplacenko mi dá, dneska jsem s ním mluvila. Takže v první práci od konce dubna neplacené, ve druhé práci budu normálně dál, před mateřskou si vyberu dovolenou, takže tam skočím někdy v červnu. Na mateřskou půjdu 8 týdnů předem, snad s tím nebude problém. To jsou ale hrozný čachry 🙄

luciex2
17. led 2019

@barumat
@mmonika87
Holky díky, zkusím se napřed domluvit v práci jestli mi dají neplacené volno a pak co mi řeknou tak uvidím dál 🙂

luciex2
17. led 2019

@marticcelli Já jdu taky v pátek,měla bych být 6+5 tak jsem zvědavá 🙂 při první dceři jsem srdíčko ještě neměla tak uvidíme.

mmonika87
Autor odpověď smazal
barbora_rozek
17. led 2019

@luciex2 ano ano, jak píše mmonika87, je ochranná lhůta 180 dní a podle toho co píšeš se do ní zřejmě vlezeš, takže tě vyhodit nemůže

jajaneu
17. led 2019

Ahoj těhulky, já jsem dle Dr v 7tt. Mám dvě dcery 9 a 5, ale těhotná jsem po čtvrté. Před rokem a půl jsem potratila v 10tt. Teď mám neschopenku protože mám celodenní nevolnosti, nejhůř mi je večer...

mmonika87
17. led 2019

Tak holky,zitra me ceka kontrola. Jsem zvedava,ale strasne se bojim,ze bude neco spatne

barumat
autor
17. led 2019

@jajaneu Tak to ti nezávidím, snad to brzo přestane 😕
@mmonika87 Takhle nepřemýšlej, říkej si, že přece normální je, že je mimčo zdravý, tak proč by to tak nemělo být! Držím palce, mě to čeká v úterý a nebudu kecat, taky jsem nervózní. U dcery jsem si něco takovýho vůbec nepřipouštěla. Byla jsem hned v 5.tt na kontrole, doktor byl starej chlap, neříkal nic o srdíčku, o velikosti, nic, prostě jen řekl "dobrý" a mě nenapadlo přemýšlet, co tam je a co ne a jak to vypadá 😃 Možná to tak bylo lepší.

mmonika87
18. led 2019

Tak holky,zazila jsem sok. Tehotna jsem a v deloze jsou 2 vacky. Zase cekam dvojcata. Ty uz jsem cekala a ve 21.tydnu potratila. Sakrys,sakrys,sakrys. Nejak to nemuzu rozdychat

marketa1218
18. led 2019

@mmonika87 gratuluji, ale vůbec si nepřipouštěj, že by se to mohlo stát znova, miminka donosíš a budou zdravá <3

marticcelli
18. led 2019

@mmonika87 gratuluji!! Vsechno bude v poradku!

marticcelli
18. led 2019

Hilk, me dnes rano probudily krece podbrisku, dala jsem si horcik, trochu to polevilo a neco jsem dospala. Ted se to jakoby vraci a pri doteku docela dost boli jako po nejakym kopanci... neco podobneho jsem mela i u kluku,ale pozdeji a ne tak dlouho.. nemuze zlobit jizva po cs? Na uzv jdu az po poledni

ajkada
18. led 2019

@marticcelli Ano, to je mozne, ze je to jizva, deloha poporostla, dobre, ze jdes dnes na utz, aspon te uklidni. 🙂

ajkada
18. led 2019

@mmonika87 Gratuluji k dvojcatkum, teda ty mas vajicek 🙂) Nemysli na to, ze by se stalo neco spatneho. Uz mas vybrano, takze ted uz to probehne jak ma a v zari budes mit plnou naruc prace 🙂

ajkada
18. led 2019

Ja vcera byla na prvnim utz a vse v poradku, tak jsem rada. Ale dalsi ko az za mesic. To bude zase dlouhe. Jsem v 7tt. a doted mi bylo uplne silene blbe. Vcera vecer to polevilo a je mi uz jen trochu nevolno, ale celkem se i najim. Tak je mi jen divny, ze by to polevilo takhle brzy. V prvnim tehotenstvi mi bylo bylo blbe az do 12.tt. cca. Tak snad to neznamena nic spatneho 🙈

luciex2
18. led 2019

Holky tak já také po kontrole, zatím jen váček ale všechno v pořádku😍

Strana