icon

29tt a zaostáváme o 3 týdny v růstu

ppejskova
3. pro 2015

Ahoj,
Tak jsem si včera z poradny přinesla oči navrch hlavy a nervy v kýblu, celou dobu až na pár mušek, zdravé zvířátko najednou o 3 týdny zaostává v růstu,prý odpovídá 26tt,a pani doktorka nás chce vidět za 14 dní znovu...pokud prý se to nezlepší,čeká nás prý cesta do porodnice a inkubátoru,a mě zajímá,zažily jste to některá??? Bude pro ní zlepšení i to že malá třeba přibere na váze?? Protože upřímně, nevěřím že za 14 dní doroste to,na co měla mít 3 týdny...

Strana
z4
bonnie_parker
3. pro 2015

@ppejskova Ahoj,
řešila jsem podobný problém. Na prohlídce v 30 tt jsem se dozvěděla, že malý je o 2-3 týdny menší. Od té doby chodím na kontroly každé dva týdny do rizikové poradny. Pár týdnů malý přibíral na váze tak, že se rozdíl nezvětšoval. Až ted při poslední kontrole (36 tt) se rozdíl zvětšil a dr. uvažuje o předčasném ukončení těhotenství (na kontrolu jdu za týden, jestli se to nezlepší).
Takže zlepšení bude určitě i když malá poroste aspon tak, aby se ten rozdíl nezvětšoval. Moc držím palce, at to spolu doklepete až do termínu.

pecora
3. pro 2015

A jinak je vse v poradku? Mnozstvi plodovky, prutoky atd? Nas maly byl 14 dni pozadu, nedorostl to ale vyvijel se v poradku, jen byl drobnejsi. Pak mi prisli na to ze mam malo plodovky, mel min mista tak jsem jen odpocivala aby jsme to zvladli co nejdyl. Dneska je mu 9m a je to zdravy miminko 😉

ppejskova
autor
3. pro 2015

@pecora teoreticky ano...prakticky si to nemyslím a čekám na kontrolu u jiného dr ale ten nás vezme až příští středu... Ona malá je nejspíš po mě... Sice jsem byla nedonošeně ale měla jsem 47,5 cm,a dodnes jsem to pořádně nedorostla...takže nemá po kom moc být veliká, tatínek je sice pořádnej kus chlapa ale jeho maminka zase drobounká...

ppejskova
autor
3. pro 2015

@bonnie_parker děkuji aspoň za útěchu... Já si to neumím vůbec představit,že by jí teď chtěli chudinku vyndavat... Má ještě takového času... No nic budem doufat, na rizikovém jsem od začátku kvůli tomu ze

ppejskova
autor
3. pro 2015

Mi bylo neustále špatně a nepřebírala jsem...

pecora
3. pro 2015

@ppejskova dulezity je aby rostla. Mas malej je do ted mensi ale roste. A pokud jsi drobna tak treba bude taky. Neboj se nic, urcite bude vse v poradku 🙂. Kazde ditko je jine... Hlavne se nestresuj (sama vim jak je to tezky) ale klid dela strasne moc. Ja se uklidnovala tim ze to stejne neovlivnim, tak alespon kdyz budu v klidu tak ditko taky 😉. A pokud by se ti neco nezdalo tak jed k doktorovi hned, jsou na to zvykli a ty budes ve vetsim klidu 😉

anazuzzuzana
3. pro 2015

Hlavně teda pokud je miminko jinak v pořádku, hejbe se, dobře pracuje srdíčko atd., tak nechápu, proč by mu mělo být v inkubátoru lépe než u matky v břiše. Zejména, jestli bude přibírat, tak bych se předčasnému porodu bránila zuby nehty... Nikde přeci není napsáno, že odhad týdnu tt je přesný na den. Těhotenství trvá fyzilogicky 38-42tt, takže už třeba ten původní odhad týdne může být blbě, bylo by jen o týden pozadu + je drobné a ve výsledku bdue vše ok 🙂 Držím palce, nenechte se semlít doktory a jejich tabulkami

ppejskova
autor
3. pro 2015

@anazuzzuzana protože bohužel u nás v rodině 2x došlo ke špatné diagnóze a 2x to došlo tak daleko že se na základě špatně funkční placenty hrálo o minuty,ani já ji nemám uloženou ideálně, nicméně prý jsou průtoky zatím v normě... Samozřejmě mě jako mámě taky hormony velí nedat jí, aby jsme zůstaly spolu jak nejdéle to půjde, na druhou stranu jsme se na ní načekali a natrápili a představa že by se u ní pak mělo právě hrát o minuty mezi zvládla/nezvládla... Uvidíme, já se uklidňuji tím, že má 2 ručičky a 2 nožičky, hýbe se normálně a 29tt už je dost na to aby to v inkubátoru kdyžtak dobojovala...ale modlím se aby nás nechali 2 v 1 ještě aspoň do ledna

paulito
3. pro 2015

Ahoj, měli jsme stejnou diagnozu, dokonce 3 percentil a ještě výpotek u srdíčka a malá se narodila naprosto v pořádku. Držím pěsti! 😉

petrusew
3. pro 2015

Já tě asi neuklidním, ale u nás je to jiný případ, já navíc neměla plodovku, která mi nijak neodtekla. Malý se narodil v 29+3tt a s váhou pouhých 790 gramů. Já bych lékařům důvěřovala, navíc, pokud miminku u tebe nebude dobře, v inkubátoru se o něj postarají, ale věřím, že tě to pořádně vyděsilo.

ppejskova
autor
3. pro 2015

@petrusew nemůžou mě všichni jen uklidňovat, proto jsem diskuzi založila,a jsme objednání ještě i k jinému dr. Abychom měli ještě i nezaujatý názor někoho dalšího... Samozřejmě že si zahrávat nebudu,a pokud opakovaně uslyším že by měla jít ven...tak se nedá nic dělat 🙂

petrusew
3. pro 2015

@ppejskova ono tohle není na uklidnění, spíš se mi vybavuje, jak jsem byla vyděšená a to, co se dělo potom. Taky jsem doufala, že dr v Olomouci jen řekne, že v prostějově plaší, bohužel jen potvrdily to, co v Prostějově ☹ Potom mě uklidnila mladá dr na utz, když mi prostě řekla, že když už není cesta a u mě mu není dobře, tak v inkubátoru má větší šanci na přežití a to byla naprostá pravda. Navíc tím, že byl dlouho bez plodovky má ty problémy, které má teď. U mě nikdo neví, jak dlouho bez plodové vody byl a co se stalo. Naštěstí jsem dala na vlastní pocit, že se něco děje a trvala na vyšetření a díky tomu žije. Dneska jsou opravdu naši neonatologové na špičkové úrovni, miminečka, které dneska pežívají většinou nemají ani žádné vážné zdravotní komplikace, ano, najde se pár extrémů, ale to i když se miminko narodí v termínu a s normální porodní hmotností.

ppejskova
autor
3. pro 2015

@petrusew to já samozřejmě vím... Vůbec netvrdím že to pro ní nebude lepší, spíš je to o té psychické stránce že takový koťátko ještě není prostě připravené na to že musí ven... A nejvíc mě paradoxně děsí co semnou udělá až jí tam v tom boxu uvidím... Ale ještě máme nějakej čas před sebou...třeba bude štěstí při nás 🙂

annaluciapetrzel
3. pro 2015

naprosty souhlas s @petrusew. Urcite ver lekarum a ne mamkam na MK 🙂

petrusew
3. pro 2015

@ppejskova vím že se bojíš a jak se cítíš, ty pocity nejsou nic píjemného, já byla na tom tak zle, že v porodnici za mnou přišla i psycholožka. Strašně jsem se bála toho, až ho uvidím ležet v tom inkubátoru, ty hadičky kolem, monitory, kapačky. Prostě všeho, ale když musel ven a já na sále zjistila, že žije, strašně se mi ulevilo (zní to asi blbě, že?) Poprvé šel se mnou k inkubátoru manžel. V Olomouci nosí maminkám fotku miminka, když je v inkubátoru. Jak jsem se probrala, přišla lékařka a řekla mi aktuální stav a co se bude v nejbližších hodinách dít. Nikdo ti neřekne nic na 100% a vyhlídky na další dny, u těchle mrňousků je to z minuty na minutu. Potom za mnou pustily manžela, na chvilinku, aby mě uklidnil, jel s inkubátorem a malým na jipku, viděl ho a měl čerstvé informace od lékařů, když mi řekl, že se snažil plakat a mrskal sebou, ulevilo se mi. Já si zakázala u inkubátoru brečet, on potřeboval cítit maminku, oporu a sílu kterou jsem měla. Navíc když jsem viděla, jak bojuje, neměla jsem důvod plakat (ale na pokoji jsem si pobrečela, navíc jsem se nabrečela tři dny před porodem). Ale každá maminka je jiná a každá to jinak snáší. Nejlepší je o svých pocitech s někým mluvit, mě pomohlo se vypsat tady na MK a mluvit s mojí babičkou. Bylo pro mě důležité dostat to všechno ze sebe ven. Pokud by jsi chtěla, klidně mi napiš i do IP a je tu skupinka nedonošených dětiček, tam určitě najdeš mnoho rad a povzbuzení. Ono totiž tady platí to jedno, kdo nezažil nepochopí.

ppejskova
autor
3. pro 2015

@petrusew já sama jsem narozená v 7 měsíci... Mám spousty zdr.následků, ale mamce tehdy řekli že když vydržím 3dny bude to zázrak... Zaplať pánbůh je nenechala mě odpojit a já se s tím poprala 🙂 takže vím že malá určitě taky bude bojovat statečně je přeci naše... Já brečela včera celé odpoledne, dneska už si říkám co všechno ještě potřebuju koupit a zařídit abychom to zmákly...Prostě jsem vděčná že jí máme,a hold místo k narozeninám jí dostanu k Vánocům 🙂 ale snad to ještě doženeme... A jinak děkuji... Ono právě že člověk může říct komu chce co chce ale nekdo kdo si tím neprošel těžko chápe jaký je to pocit....

petrusew
3. pro 2015

@ppejskova a pokud ti můžu doporučit, pořiď si medelu swing odsávačku, protože to mě drželo nad vodou, soustředila jsem se na odstříkávání mlíčka a každou návštěvu u broučka. Bylo to to nejdůležitější, půjčovné je poměrně drahá záležitost a u těchto drobinků je odsávání záležitostí na dlouho.

ellen14
3. pro 2015

Moje malá byla na kontrole v 30tt menší o týden. Na běžné kontrole v 36tt si můj gynekolog vsiml, ze mi přestalo růst bříško a pro jistotu udělal kontrolní ultrazvuk, zjistil, ze malá přestala růst, vahovy odhad měla maximálně 1,5 kg. Absolvovala jsem ještě kontrolu u jiného gynekologa a vyšetření ve FN v Porubě, diagnóza se bohužel potvrdila. Měla jsem méně plodove vody a malá se neotocila, takže mi naplanovali porod císařem v 37+1tt. Malá se narodila a váhou 2,3 kg a naprosto zdravá. Už bude mít rok a půl 🙂 Taky jsem bojovala s myšlenkou, ze u me v brisku ji musí být prece nejlíp, ale asi nebylo. Držím palce, at všechno dobře dopadne!

ppejskova
autor
3. pro 2015

@ellen14 díky... Tady jsem hledala spíš rozptýlení a možnost pohledu někoho kdo už to prošel, samozřejmě finální rozhodnutí bude na lekarích nebudu si stát za svým za každou cenu... Je mi jasné,že od určité chvíle už jí bude líp venku ale čím déle to vydržíme tím podle mne líp 🙂

kacinda
3. pro 2015

Ahoj, dneska jsem prisla z poradny s tim samym verdiktem a taky jsem uplne rozhozena. Jsem dneska 30+3 a miminko ma 1300g, coz pry je presne na hranici podle doktora a za dva tydny jdeme na prevazeni, jestli mala pribira a jestli mi funguje dobre placenta. Modlim se, at je vse v poradku, ale taky uvazuju uplne nad vsim. Mam za sebou uz jedno dite, rodila jsem pred dvema roky a maly se narodil s vahou 3780g, takze jsem uolne vedle z te vahy co ma nase mala v brisku.... ☹

ppejskova
autor
3. pro 2015

@kacinda koukám že máte být taky v únoru 🙂 mě bylo doporučeno se hlavně nenervovat a je fakt že dneska už je to lepší... Na útěchu takhle to měli i naši známí a maličká to všechno krásně dohnala a je to snad nejhodnější miminko co jsem kdy viděla...Hlavně klídek...mě ještě řekli znovu brát listovku,víc jíst, a co nejmenší výdej energie... A určitě se objednej někam na konzultaci víc očí víc vidí a víc hlav víc ví 🙂

kacinda
3. pro 2015

@ppejskova dekuju za podporu 🙂 je fajn slyset nejaky nazor a ne jen nemysli na to. Cim vim se na to snazim nemyslet, tim vic na to myslim. Ale verim, ze az se vyspim bude to lepsi 🙂musim byt v klidu uz kvuli toho drobecka

linee
3. pro 2015

@ppejskova tak ja zacinam 36tt a brisko mame na 31tt.Lezim kvuli tomu v nemocnice, 2xdenne monitor a 2xtydne kontrola prutoku.Vody mame uz malo,prutoky jednoh ok,jednou hranicni...
Souhlasim s @petrusew. Lekari budou hlidat ten rozdil a pokud se bude zvetsovat,tak tehu ukonci. Uz jen to,ze ten rozdil je takovy svedci o tom,ze mimi se prestava darit a nedostava tolik zivin a kysliku,aby to zvladlo.Venku jsou schopni ho vykrmit,placenta uz ocividne.Ale vzdy je to pripad od pripadu...

@anazuzzuzana tolerance jsou 3 tydny,takze to uplne presne tabulkove neni.A pokud zaostava vyvojove cast tela,neco rozhodne v poradku neni a asi se mimi v brisku nedari...

ppejskova
autor
3. pro 2015

@kacinda no já včera celé odpoledne probrečela a prospala a dneska už se fakt cítím o dost líp... Trošku jsem něco udělala doma... A soustředím se spíš na to abysme teda měly všechno nachystáno... 🙂

petrusew
3. pro 2015

@ppejskova to že jsi celé odpoledne probrečela je naprosto normální jev. Čekat na další vyšetení je neuvěřitelně stresující a vyčerpávající. Nestyď se za to, protože není za co. Je to prostě tak. Stres a strach se musí nějak vyventilovat pryč. Já měla doma starší dceru, připravit jsem se nemohla na nic, prostě jsem jela do porodnice s tím, že necítím pohyby a ono z toho vyšlo to, že je malý o 3 týdny menší a že nemá plodovou vodu. Probrečela jsem sobotu, neděli a v pondělí dopoledne se malý narodil. Po porodu (císařem) jsem byla relativně v pohodě, ráda, že je malý na světě, protože jsem věděla, že se o něj postarají a mají k tomu důvod. Potom překlad a já musela čekat na muže, aby přijel a pomohl mi jít za malým(musela jsem mít doprovod, buď psycholožku, nebo muže) podruhé jsem šla s psycholožkou a pak jsem byla u malého neustále. Určitě přijdou slabší chvilky, bude to jako na houpačce, ale jednou to zkončí. Uvidíš, je ještě zpousta možností, může povyrůst, průtoky budou v pořádku, vody dostatek..

kacinda
3. pro 2015

@ppejskova ja mam jeste dvouletaka a zrovna dneska do toho vseho dostal teploty. Je poprve nemocny, takze to mi trosku pomaha vydrzet to a myslet trosku na neco jineho, i kdyz to samozrejme moc nejde. Kazdopadne taky se zamerim na dochystani vecicek prdolce, kdyby nahodou musela fakt drive ven. Ted jsem se divala do prukazky a jak mi rikal doktor tu kontrolu vazeni za 14 dni tak me objednal az na 22....hrozna doba, bude to nekonecne

petrusew
3. pro 2015

@kacinda myslím, že kdyby jsi mu zavolala, že bys chtěla dřív, protože jsi nervózní a máš strach, myslím, že v takovém případě by tě mohl vzít🙂

kacinda
3. pro 2015

@petrusew jenze nevim s jak velkym odstupem by se to mimco melo prevazovat

ppejskova
autor
3. pro 2015

@kacinda já jdu 15. na kontrolu...a ve středu na konzultaci jinam...ale taky mi to bude dlouhý to je jasný... No to já čekám první... Ale zase máme psa,o toho se taky někdo musí starat tak nějak to prostě snažím posunout do pozadí... Uvidíš bude to fajn 🙂 lepší než aby to bylo pozdě a šlo o život ;)

kacinda
3. pro 2015

@ppejskova to je fakt, hlavni je ze jsou miminka zadrave

Strana
z4