ABO inkompatibilita. Máme sledovať protilátky?
Ahojte, ja mam skupinu 0+, manzel B+, mala tiez B+. Po porode mala novorodenecku zltacku, musela absolvovat fototerapiu. Teraz cakame 2.mimco, myslite, ze by mi mali sledovat protilatky?
lienockaa: dovolím si nesouhlasit (nebo, že by to bylo jiné v ČR a SR?)...mně AB0 inkompatibilitu zjistili právě při rutinním rozboru na protilátky, který dělají každé těhotné. Už jsem byla na druhém a bohužel to roste, doktor straší předčasným porodem. Mám 0+
Ahoj, ja mam tiez skupinu 0 + a manzel A+, mala ma po manzelovi..Par hodin po porode mala dost vysoku hodnotu bilirubinu, skoro 3 dni ju intenzivne ozarovali, potom nasledkom toho ostala chudokrvna a museli jej davat transfuziu s novou krvou..Bola v nemocnici skoro 3 tyzdne..
Ale co by ma teraz zaujimalo je to, ci sa s tym nieco neda robit pocas tehotenstva? A dost ma stve, ze ma na to vobec neupozornil doktor, netusila som, ze moze nastat takato situacia 😠
dievcata, lekari o tomto nevedia skoro nic, je to nieco nove, uz v tele matky su vytvorene po prvom tehotenstve protilatky, ktore nicia cervene krvinky, ktore su dolezite na okyslicovane krvi v mozgu, moja gyn. ani nevie na aky rozbor ma dat moju krv, co ma vlastne sledovat v krvi, je to zufale, teda aspon pre mna, lebo srasne chceme mat druhe babo, a akonahle budem vediet nieco viac pomozem aj vam...
ahojte baby.
este som tiez nepocula o ABO inkompatibilite, ani ma na to nikdy ziadny dr.neupozornil, a to som tiez 0 a manzel je A.
Ale pokial viem, podstatne je to, ze Rh faktor ma svoje fenotypy: fenotyp D urcuje to +, teda Rh+ ste, ak mate D, Rh- ak mate d. Okrem toho existuju este fenotypy C a E. Takze problem nastane, ak sa v nejakom z tychto fenotyp nezhodujete s otcom dietata. Vtedy zacinate tvorit protilatky, tieto mozu sposobovat hemolyzu eytrocytov vasho babatka - teda rozpad jeho cervenych krviniek, a tym padom vznika zltacka. Preto ak sa nejake protilatky v tele matky najdu, treba pravidelne sledovat ich hladinu. Ja som bola v klude, ze sme obaja Rh+ a vidite, ake prekvako clovek moze zazit 😒
Stretla som sa s tým. Ja som 0+ a mm je A+. Prvý syn mal silnejšiu žltačku, nebol pod lampou, ale bral nejaký liek. Dcérka tiež zdedila A+ a mala žltačku ešte silnejšiu, bola aj pod lampou a dosť dlho sa to ťahalo. Teraz čakáme tretie a tiež počítam s tým, že budeme mať dlho žltačku 😒 . Pochybujem, že sa to dá nejak ovplyvniť, pretože moja sestrička u Dr. mi na to povedala len, že 0 a A sa nemajú radi zo všetkých krvných skupín najviac 😖
Tam je najdôležitejšie čo najrýchlejšie znížiť bilirubín, lebo to môže ublížiť bábätku 😒 . Alebo ešte dúfať, že nejakým zázrakom bábo zdedí 0 po matke.

ja som to citala na portali, lebo vraj niekedy sa mozu vyskytnut vyvojove chyby, co mi ale tuto poskytnuty link vyvratil, tak ja neviem. Treba sa spytat lekara a snad by vedel povedat 😉