Cysty v těhotenství. Jak poznám, kdyby praskly?

mika2
2. led 2012

Prosím všechny, co máte zkušenosti s cystama v těhotenství, dejte mi sem vědět.
V pátek jsem nemohla čůrat 🙂 , respektive mohla, ale než k tomu došlo, byla to strašná muka v břichu, jeli jsme radši v sobotu dopolende na pohotovost a tam mně našli cystu 6,5x6 cm + další drobnější cysty. Pan doktor se na to netvářil nijak zle, je to prý normální a ty cysty prý živí plod, říkal ale, že by do 12. týdne neměly prasknout (jsem v 9.týdnu) No ale co když prasknou? A jak to poznám? Včera mně břicho nebolelo celej den až večer se zase cysta ozvala a dnes nebolí zatím vůbec, tak mám zase strach, jestli nepraskla.

mika2
autor
3. led 2012

nikdy nikdo neměl cystu? 😒

salomee
3. led 2012

Ahoj, já tedy zkušenost nemám, co se týče cyst v těhotenství, ale mimo něj jsem cystu párkrát měla a když praskla, bolelo to -taková ostrá palčivá bolest, postupně to "zachvátí" celý podbřišek a trvá to tak den, ale v té max. intenzitě pár hodin, kdybych měla třeba běžet, tak se zblázním..ale já takové bolesti mívám i při ovulaci-přesně stejné). Takhle jsem vždycky poznala, že praskla a pokud jsem byla v ten den na ultrazvuku, byla v dutině břišní trocha tekutiny, ale to se vztřebá, pokud vím, děťátko by to nijak ohrozit nemělo. Vím i o případu, kdy cysta praskla tím, jak mimčo rostlo.
Jenom nevím, jestli-mít takovou bolest v těhotenství, nezačla bych panikařiit... jo ale já se bavím o cystách na vaječníku, ale nevím, jaké máš ty...

mika2
autor
3. led 2012

@salomee děkuji moc za reakci!!!! mám rovněž cysty na vaječníkách, mě jen zarazilo, že jsem necítila žádnou bolest - jako že by praskly, ale už mě nebolí ani v břichu, tak jsem zvědavá, co se dozvím za týden na prohlídce 😉

lorietta
7. dub 2013

Ahoj, cysta kterou máš, vzniká na vaječníku, ze kterého se uvolnilo vajíčko při ovulaci (je to corpus luteum, nebo tak nějak se tomu říká a má to každá těhotná), mizí v momentě, kdy se vyvyne placenta a není již potřeba. Je to odlišné od jiných cyst, které s těhotenstvím nesouvisí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru