Dvojčata 21tt, jedno se špatně vyvíjí

lajochova84
25. čer 2018

Prosím, kdo máte zkušenosti. Švagrová čeká dvojčata, žije v UK, tam je zdravotnictví někde jinde... Az ted v 21tt ji zjistili, že jedno z dvojčat (dvojvaječné) se nevyvíjí správně, má málo plodové vody, je menší, nemá vyvinuté ledviny a játra. Nevíte, zda je možnost, že by obě děti porodila v pořádku? Může se třeba zlepšit množství plodové vody, když bude více pit? A pokud by miminko zemřelo, jake to může mít následky pro to zdravé? Díky za postřehy.

xcassiopea
25. čer 2018

Zdravím, já jsem teď ve 29 týdnu s dvojčaty a řekli mi, že se hlídá rozdíl ve vývoji, pokud bude rozdíl větší než 20% (tedy jedno se vyvíjí hůř nebo špatně) tak je berou. Hranice kdy se děti zachraňují je kolem 24 týdne, tedy pokud je to dřív, tak je malá pravděpodobnost že přežijí a za touto hranicí se každý týden procento úspěšnosti záchrany zvyšuje. V případě, že jedno zemře, musí druhé ven dřív, než se začne odlučovat placenta, pokud se to stihne, jedno může být zdravé a v pořádku. Doporučili mi vybrat si nemocnici, která je vybavená na extrémně nedonošená miminka pro všechny případy. Tak švagrové držím palce

janalov
25. čer 2018

Množství plodové vody kolísá, chvilku jí může být víc, chvíli míň, nejde to nijak výrazně ovlivnit, ale i s menším množstvím může miminko prospívat. Pokud ovšem nemá vyvinuté ledviny a játra, tak se obávám, že to miminko nemůže být v pořádku, pokud byl UTZ proveden správně a je to skutečně tak. V této fázi už mají děti v břiše jen sílit, dovyvíjet se, ale vše podstatné už má být "hotovo". Není možné opakovat UTZ? Klidně placený, kdekoliv..? Kdyby se to miminko nevyvíjelo dobře, ale žilo, tak pořád může do nějakého rozumného termínu donosit to zdravé miminko a pak je obě porodit s tím, že to jedno to pravděpodobně nezvládne. U dvojvaječných má každé svou placentu, takže by neměla hrozit nějaká rizika. Pokud by ale to nemocné zemřelo v břiše, tak je to velký problém nejen pro druhé dítě, ale i pro sestru a je nutné, pokud to hrozí, aby byla neustále pod kontrolou. Musí to být hrozně těžká situace, posílám spoustu sil 🍀💪

lajochova84
autor
26. čer 2018

@xcassiopea nemám moc informací, tak nevím jak velký rozdíl mezi nimi je, ale předpokládám, že velký. Diky za informace.

lajochova84
autor
26. čer 2018

@janalov - ono právě je zaostalé ve vývoji prý kvůli nedostatku plodové vody. Na další UTZ jde ve čtvrtek. Je to těžké, děkuji.

1nelinka
26. čer 2018

@lajochova84 a nema jeste ceske obcansti? Jestli ano okamzite bych sedla na letadlo a letela do prahy k apolinari kde si ji ohlidaji,,kdyz je nedostatek plodovky tak se musi lezet a jen lezet..max jit na zachod..ja lezela u aplolonare minuly rok a holcina se mnou na pokoji mela take malo plodovky a musela jen lezet lezela tam chudak asi 5mesicu:// ale miminku se diky tomu darilo dobre..

lajochova84
autor
26. čer 2018

@1nelinka nemá, ona je Angličanka. Přijde mi, že tam mají to zdravotnictví na háku, ale snad, když přišli na to, že se něco děje, tak si to pohlidaji.

xcassiopea
26. čer 2018

Nemám tušení jak je to v Británii, ale já sama jsem také u Apolináře byť to mám 70km a hlídají mě. Ten rozdíl ve vývoji mi řekli přes 20% odhad váhy menší a je zle. Každopádně by si měla najít kliniku, kde zachraňují extrémně nedonošená miminka. Nebo jak už tady bylo zmíněno v Čechách mají velké úspěchy v záchraně miminek a ona jako cizinka pokud bude chtít může jet na výlet a nechat se jenom vyšetřit ultrazvukem jako samoplátce jestli si nebude jistá. Mimochodem jsem si zjistila u prvního porodu císařem, který byl akutní kolik včetně vyšetření za mně zaplatila pojišťovna, bavíme se o částce kolem 40 000, což si myslím pro Britku není žádná darda pokud by měla pochybnosti, může být samoplátce nebo se pojistit v Británii na cesty a mohla by se na tom podílet i její pojišťovna, myslím, že by to stálo za zvážení.

radullah
26. čer 2018

Nemám přímo vlastní zkušenost, o dvojčátka jsem nedávno přišla na konci 11týdne, ale moje mamka je z jednovaječných. Tehdy ještě nebyly ultrazvuky, ale odhaduje se, že její sestra zemřela kolem 6tého měsíce a i přesto to mamka přežila. Byla prý teda černá plodová voda a mamka má dodnes ošklivou jizvu na ruce, kde se své sestry ještě téměř 3 měsíce dotýkala, ale problémy žádné nemá a neměla.

kachnifu
26. čer 2018

Já nedávno přišla o jednovajecne holčičky, museli mi je vzít v 16tt, u jedné mi týden ucuravala voda, a s tím se prý nedá nic dělat. Prý nepomůže ani hodně pít. Hrozila by velká infekce druhé holčičky a potom hlavně maminky.

absintka19
20. črc 2018

@lajochova84 jak to vypada?

kizii
20. črc 2018

@lajochova84 A nemohla by priletet do CR, prece jen tu je zdravotnictvi o necem jinem..

lajochova84
autor
20. črc 2018

@absintka19 no...vzhledem k tomu, že veškeré informace jsou přes tři lidi, tak vím tohle: menší z dvojčat je o 20% menší a má málo plodové vody. Špatně se vyvíjí plíce, ale játra a ledviny jsou v pořádku. Slyšela jsem, že pokud přežije, zemře pár hodin po porodu, ale to už snad zase není pravda, protože už pro ni mají i jméno. Nedostala ani neschopenku a stále chodí do práce (6h stojí u kasy a objednává, práce s lidma, Starbucks) takže to snad nebude tak špatný 😉 já už jen doufám, že pokud Hope přežije, tak nebude postižená.

lajochova84
autor
20. črc 2018

@kizii ona je Angličanka... Těžko by se tu domluvila a kromě mě, kterou viděla jedenkrát v životě, nikoho v ČR nezná.

kizii
20. črc 2018

@lajochova84 Jo tak :/ drzim palce!

paja285
20. črc 2018

@lajochova84 ale tak manzel bude predpokladam Cech... ja bych do toho urcite sla, taky ziju v UK takze vim ze to tady co se zdravotnictvi tyce nestoji za nic.
To ze ji nedali neshopenku neznamena vubec nic, mam kolegyni ktera je ted v 7 mesici tehotenstvi , ma rizikove kvuli veku a ma tehotenskou cukrovku, vysoky tlak ... termin ma 10.9 a a v praci konci az 28.8.... tady to proste neresi.

xcassiopea
20. črc 2018

Ahoj, tohle nechápu, pokud se špatně vyvíjí plíce a má málo vody, u nás by jí dali kapačky na to, aby se plíce rychleji vyvinuly, sledovali by vodu a byla by rozhodně v nemocnici pod dozorem a pokud by byla nutnost tak by se snažili mimča zachránit obě a vyndali by je pokud by to bylo nutný, ale rozhodně by nebyla v práci. Nechci radit, ale ať na nic nečeká, v Praze u Apolináře mají cizince pořád a nebude problém se tam domluvit. Myslím, že když jí manžel naloží do auta a doveze k Apolináři, že byly na návštěvě a udělalo se jí špatně, oni jí vyšetří a nebudou se ptát. Ať si zařídí cestovní pojištění do Evropy a prostě na nic nečekají a jedou. Myslím, že to aby měla živá a zdravá dvojčata za tu cestu a problémy v práci stojí. Fakt bych to nepodceňovala.

paja285
20. črc 2018

@xcassiopea presne tak, opravdu tady maji vse na haku.... ja treba mela akutni zanet na pruduskach a tady mi rekli az si dam paracetamol a lezim.. no tak jsem si koupila letenky do CR kde mi okamzite nasadili antibiotika a nechali si me v nemocnici na par dni... takze za me asi tak.

absintka19
21. črc 2018

@paja285 ma MD se chodi 6-8tydnu pred terminem porodu, coz datumove nevychazi, vi ze tedy prijde o cast materske jelikoz si ji sama krati? To snad ani nejde...

lajochova84
autor
21. črc 2018

@paja285 není, manžel je taky Angličan. Je to ségry švagrová, ta je Češka a má Angličana a to je jeho sestra 🙂

lajochova84
autor
21. črc 2018

@absintka19 v UK je to jinak, na mě se nenastupuje tak brzy jako u nás. A tuším, že můžou být doma rok.

lajochova84
autor
21. črc 2018

@paja285 tam se léčí paracetamolem všechno od rýmy přes zlomenou nohu až po infarkt.

paja285
21. črc 2018

@lajochova84 Bohuzel mas pravdu no, .... A ano jsou doma jen rok pak muzou jeste dalsi rok ale uz zadarmo. V tom prvnim roce maji jen prvnich 6 tydnu 90procent z platu a zbyly cas jen 140liber tydne.. coz jen zivot v UK vysmech....
Ale zpátky k tomu problému, opravdu by to měla jet řešit jinam, až už do ČR nebo kdekoli kde ji na to nedají paracetamol. Ano zaplatí si to, ale copak to za ty prcky nestojí?

absintka19
21. črc 2018

@lajochova84 jj, Anglie, uz jsem doma 😂

lajochova84
autor
21. črc 2018

@paja285 oni asi zase nemají vyloženě problém s penezma, proto ani nechápu, že chodí do práce. Prostě by mohla jim na to hodit bobek, nemá žádnou extra kvalifikovanou práci, kterou pak sežene klidně jinde. Spíš si myslím, že by se bála jet do cizí země jen proto, ze ji švagrová říká, že jeji ségra říká, že je to tu lepší... Já mám Prahu taky trochu z ruky, abych tam za ní třeba jela několikrát. No, ještě to zkusím znova ji nechat přesvědčit.

paja285
21. črc 2018

@lajochova84 Jasně práci ve Starbucks tady sežene kde jaký cizinec se špatnou angličtinou takže jako britka určitě nebude mít problém si najít práci po návratu z mateřské. 🙂
To chápu no, když ji tady doktoři tvrdí že to je v poho, nemá důvod jim nevěřit když jindy žádné jiné zdravotnictví nezažila....
Co ji třeba najít nějaké články a tak, až sama vidí, že to není sranda a že potřebuje jinou péči.
Držím palce až vše dopadne jak má.

lajochova84
autor
21. črc 2018

@paja285 teď jsem o tom mluvila se segrou. Ona jí to řekne ( a že to jsou fakt kamarádky, ne jen příbuzné) , ale že si stejně.mysli, že to neudělá. Že pojišťovna jí to neproplati (že neměla nikam lítat, když má takový nález) a navíc oni už mají 12ti letou dceru a neměl by se o ní kdo postarat, její máma neschopná, druhá po operaci, manžel pracuje přes celý týden mimo, doma jen o víkendu, musela by být u ségry, což je přes celý Leeds (velikostně Praha) takže hodina cesty busem do školy, a u nich by musela žít v mikro obýváku... Prostě prostředí na dobu nutnou ok, ale ne třeba na tři, čtyři měsíce než se máma vrátí.

lajochova84
autor
21. črc 2018

@paja285 ale stejně dík za rady a komentáře. Jako já se vžít do její situace, že mám doma puberťacku a švagrová mi řekne, že mám jet do (třeba) Španělska, že tam je její ségra a říká, že je tam lepší péče, tak taky nepojedu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru