Dystopická a menší ledvina, spraví se to do porodu?

beruna84
11. zář 2014

Ahoj holky, původně jsem žádnou diskuzi zakládat nechtěla, ale tak nějak mám potřebu si o tom s někým poklábosit, na internetu moc informací není :/ Tak mě napadlo, jestli by někdo z vás neměl podobnou zkušenost.. Na posledním ultrazvuku se zjistilo, že malý se špatně vyvíjí ledvina (je menší než ta "zdravá" a dystopická - uložená v pánvi či co..) Teď se s tím nic dělat nedá, musíme počkat na porod, pak se to celý zkontroluje a bude řešit.. Do porodu mám cca 8 týdnů, nevíte, je možnost, že by se to do té doby ještě nějak dospravilo? Byla jsem před časem na odběru plodovky páč triple testy..a výsledky jsou v pořádku. Jen teda ta ledvina. Vím, že se dá fungovat i jen s jednou, ale víte, bojím se o malou, hned po narození vyšetření, testování, možná operace.. Tak jsem z toho taková.. chmm.. No prostě kdo by se o to své malé nebál že..

zyoma
12. zář 2014

Ahoj, chapu te. Mam dceru, u ktere zjistili hydronefrozu ve 20. tydnu tehotenstvi. Nevedela jsem o co jde, jen ze ta ledvina je vetsi a hur funguje... Hrozne jsem se bala, dokonce me odeslali k nefrologovi, ktery me uklidnil, ze to neni tak strasna vec, chodime k nemu i dnes.
Nevim, kde budes rodit, ja rodila v Apolinari, kvuli jeji ledvine nechteli abych prenasela. Hned druhy den po narozeni ji vzala sestricka k nefrologovi, aby se ji ultrazvukem podival na ledvinu. Za par mesicu jsme k nemu sli znovu, navic k urologovi. Pak jsme museli postoupit to, ze male napichli kontrasni latku pres kanylu a sli jsme na sledovani funkce ledviny, zabere to na pul dne. Zjistej jak dobre fungujou ledviny a mocak.
Teprv podle toho urcej jestli bude potreba operace. Tak takovy postup mozna ceka i vas. Chci podotknout, ze se to da, jsou horsi veci, spis dite je sledovano cely zivot a nemelo by moc sportovat. Ale v podstate to neni nic, co by diteti zkazilo zivot. Samozrejme za podminky, ze aspon jedna ledvina pracuje dobre.
U nas se nevyhla operace v 5. mesicich. Az pri ni zjistili, ze ledvina byla otocena o 180 stupnu, proto hur odtekala moc pres trubicku do mocaku. Uz to sice odteka dobre, ale ta ledvina se stihla znicit hodne, tak uz moc ani nefunguje. Ale to je na jine povidani..
Drzim palce, at vsechno dopadne dobre, at nemusite na operaci. Snad jsem pomohla.

beruna84
autor
12. zář 2014

@zyoma Díky moc! Aspoň tak nějak zhruba vím, co nejspíš bude.. Trošku jsi mě uklidnila.. Apolinář nám byl doporučen a Motol, ale v podstatě to doktoři shrnuli s tím, že porodit se dá všude 🙂 a jde pak o tu následnou péči a sledování, další vyšetření a tak. Ta operace v 5.měsíci - to musely bejt pro Tebe strašný nervy, brrr.. A malá je od té doby v pohodě a pořád teda sledovaná nefrologem pravidelně? Každopádně děkuju Ti moc za pomoc a přeju vám ať je všechno v poho, budu doufat a věřit jen v to dobré.. ;)

zzuzinda
12. zář 2014

Můj synovec měl už v těhotenství diagnostikovanou polycistickou ledvinu. Od narození byl sledovaný, ta cystická ledvina nefungovala, nerostla, ta druhá makala za ní, byla velikosti dospělé ledviny (malému bylo 5 let). Cca v 6 letech byl na operaci, tu špatnou mu vyndali. Všechno zvládnul. Spíš my byli všichni vyděšní.
Zrovna dnes mu je 21 let, má krásnou slečnu, hraje fotbal, závodí v motocrossu (a je fakt dobrej a navíc mu to tak sekne, na té motorce 😉 ), ledvinu mu sledují, jednou, dvakrát za rok zajde na nefrologii a je úplně fit. Jo, operovali ho v Motole.

beruna84
autor
12. zář 2014

@zzuzinda Díky Ti za tuhle pozitivní zprávu.. 🙂 Je super, že teda může hrát fotbal a dokonce závodit motocross, že ho to nijak neomezuje! Uvidíme, jak to dopadne s náma, díky těm vašim zkušenostem a potvrzení, že jedna ledvina to utáhne, tak sem o něco klidnější.. 🙂

zyoma
12. zář 2014

@beruna84 urcite to bude dobre. No byli to neskutecne nervy, ja jsem dost citlivy clovek, tak jsem z toho mela deprese, ale uz se to lepsi... V podstate normalni decko, jen ma 8 cm. jizvu, ktera neni skoro videt. K nefrologovi zatim chodime kazdych pul roku, k urologovi cas od casu, tam pujdeme az ve 3 letech...
Beru to tak, zenekterym lidem zjistej doktori nahodou az v dospelosti, ze maji jen jednu ledvinu, a jsou v pohode🙂
Je pravda, ze pokud je pravdepodobne potreba operace, tak cim mensi dite je, tim to snasi lepe, matka to spise snasi hur.

beruna84
autor
13. zář 2014

@zyoma Přesně tak, třeba pro dr.je to banalita, ale při tý představě, že by ten malej drobek měl něco takovýho podstoupit, mě mrazí. ALE neklesám na mysli, všecko se zvládne ať to dopadne jakkoliv..A věřím, že dobře.. Ještě jednou díky..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru