icon

Hyperemesis gravidarum - těžké nevolnosti v těhu

fykyska
21. zář 2012

Ahoj holky, ráda bych zde vytvořila diskuzi na téma "hyperemesis gravidarum,, tzn. forma těžkých nevolností v těhu.. Prosím, budu ráda když se zde zapojí PŘEDEVŠÍM maminky, které si tímto prošly takže infuze, hospitalizace, následný režim jak v těhu tak ve stravě apod. Abychom tuto diskuzi rozvedli spíše v duchu osobní zkušenosti přímo s konkrétní diagnozou, protože ty maminky které znají vědí že není zvracení jako zvracení . Ráda bych se informovala a ráda bych touto diskuzí pomohla maminkám které tato diagnóza postihla..
😉 🙂

Díky všem

locko
16. bře 2020

@macik82 hlavně klid, tohle čekání je o nervy,ale zatím to nic nemusí znamenat,moje ségra měla šíjové projasnění ztluštěný, ale je zdravá, ještě bylo stěžejní, že byly přítomny nosní kůstky. Já měla jít na screening další týden, jenže kvůli coronu uzavřeli v nemocnici odborné ambulance a všechny utz,ct, endoskopie jsou též zrušeny,tak mám trochu strach,aby to bylo vše v pořádku, když ty screeningy zrušili.

macik82
17. bře 2020

@locko ahoj já byla dneska na genetice,včera jsem volala jestli mě vůbec vezmou ale naštěstí Jo,těhotenství se bere jako akutní,takže péče o ně pokračuje i když ostatní se omezuje,aspoň zatím...Ale příjemné to nebylo,v roušce jsem nemohla poradně dýchat takže mi bylo ještě hůře než normálně..Na ambulanci jsem byla úplně sama,na poliklinice úplně vymeteno a to jsem byla na fakultce...Já teď budu čekat na krev,pokud to bude špatné plodovka,pokud dobré speciální ultrazvuky...výsledky do 14 dní.Otazka je jak to v našem zdravotnictví bude vypadat třeba za týden,toho se upřímně děsím...U svého gynekologa mám kontrolu příští týden a ten už taky jede v omezeném provozu🙈Jinak zle už mi bude asi pořád.Nezvracím,někdy mám sice na mále...Ale zle mi je pořád

macik82
17. bře 2020

@locko zkus si tam zavolat,péče o těhotnou by se nemělo přerusovat,to bychom taky mohli dopadnout tak,že budeme rodit doma...

macik82
17. bře 2020

@frammi člověk si myslí,že už bude lépe a pak se to začne opět zhoršovat,to je pak fakt beznaděj.Já už moc v lepší stav nevěřím,sice mu bylo daleko hůře,ale do ideálního stavu mám opravdu ještě hodně daleko.Já musím doma naopak pořad větrat jinak mi je více zle,lezim pod peřinama,ale čerstvý vzduch musím mít,takže si dovedu představit jak Ti je,jak tam musíš čichat přepálené oleje,to bych taky nedala...

macik82
17. bře 2020

@marti89 Ahoj,nejvíc si mě pobavila,že bys mohla vyhledávat drogy🤣To jsou ale fakt šílené stavy,já taky cítím lautr všechno a ze všeho mi je zle.Zvládáš to bez léků a hospitalizací?Já přestávám věřit tomu,že by mi ze dne na den začalo být dobře,přestala jsem sice zvracet,ale nevolnosti pořád stejné..U mě další těhotenství nehrozí, i když by toto nedopadlo s tou genetickou dobře,už jen kvůli věku,ani tohle nebylo plánované a navíc tímto si procházet znovu si nedovedu představit...

locko
17. bře 2020

@macik82 Nevěš hlavu, včera mi bylo docela dobře(šla jsem i ven s dcerkou,ale tedy zbytek dne bolesti břicha a celého spodku) a dneska chvílemi dobře a chvílemi hrozně. Třeba se hlásí lepší časy. Ale teda bolí mě břicho a píchá na spodku a to není vůbec příjemné. Tak já si tam zavolám, protože jsem si říkala, že to asi není moc dobré, když přestanou takhle sledovat těhotné.... Jinak já teď jedu 22tyden. Jinak čich mám taky jako policejní pes 🤦. @macik82 určitě to nebude jako mávnutím kouzelného proutku. Držím palce,aby ty testy dopadly dobře...

locko
17. bře 2020

Tak pro těhotné se omezení netýká, takže screening normálně bude.

macik82
17. bře 2020

@locko Aspoň nějaká pozitivní zpráva. Hlavně aby ten sreening měl za chvilku kdo dělat...Akorát dávat bacha aby v tom špitále člověk nic nechytnul...

marti89
18. bře 2020

@macik82 Já zatím pojedu 14. týden, ale jestli se nezačnu srovnávat, tak nejspíš do nemocnice budu muset nastoupit, protože mám problém s přijmem a udržením tekutin kvůli tomu zvracení. Léky neberu nic, ani vitamíny. Doktorka mi předepsala čípky proti zvracení, ty nezabraly. Zkoušela jsem ze začátku homeo, to taky nepomohlo.

V pondělí jsem byla na genetice - mimčo se zdá být v pořádku, což je až zázrak s těma stavama. Ale já se doktorovi moc nelíbila, na něm bylo vidět, že by mi tam nejradši poslal hned.. No kdo byste šel teď dobrovolně do nemocnice na minerální kapačky s tím, co se tu děje? Při mý smůle bych to zrovna chytla..

frammi
18. bře 2020

@macik82 pro mě přišla spása v podobě vládního nařízení ohledně uzavření restaurací. Snack je zavrenej a já konečně můžu celý dny větrat. Nepopsatelná slast. Výsledky DNA testů do dneška nevím a přestávám doufat že by se mi je podařilo získat. Holky závidím vám český zdravotnictví, fakt. Momentálně se snažím co to jde abych nemusela znova na infuze ale od rána mě šíleně bolí pravej podbřišek a taky mám už několik dní teplotu kolem 38. Achjo

macik82
18. bře 2020

@marti89 tak přeji ať se to zlepší a zvládneš to i bez nemocnice,protože jít teď k lékaři je docela hazard.Někteří jsou fakt bezohlední a řeší jen sebe.Navíc moc nedávám tomu,že by naše imunita v tomto stavu byla zrovna stoprocentní....Tak to jsme zhruba o týden jestli jsi 14 týden...Tak ať je lépe

macik82
18. bře 2020

@frammi no nevím jak dlouho nám budeš moci ještě české zdravotnictví závidět,protože myslím,že je jen otázka času,kdy se to tady přestane zvládat...Teď ses z nemocnice vrátila,tak ať je lépe a nemusíš zpátky🙈.Já nevím,že někdo ani neví,že je těhotných a na někoho i poslední hovno spadne...Aspoň,že už máš kyslík,aspoň nějaké pozitivum!

frammi
18. bře 2020

@macik82 v ČR mají zdravotníci úplně jinej přístup. Jako těhotný s těmahle problemama bych se tam měla stoprocentně líp. A myslím že ohledně koronaviru je ta šance taky lepší v Čechách. Tady se veškerý opatření udělaly moc pozdě a i teď sou lidi schopný rebelovat

paturik
18. bře 2020

sice toto nemám potvrzené ale oboje těhotenství jsem prozvracela od začatku do konce vždy zhubnu v tehotenství i 12 kg...do nemocnice sem nešla. prostě sem to vždy vydržela doma....

macik82
20. bře 2020

@frammi Za normálního stavu asi ano, ale na takový nápor nemocných,jaký se předpokládá i v České republice není asi žádné zdravotnictví připraveno...Je Ti už aspoň lépe?

frammi
27. bře 2020

@macik82 vypadá to že snad konečně jo. Zvracím pořád ale už ne tak moc. Ale sílu stejně nemám vůbec na nic i když konečně udržím i jídlo. Jak je vám holky? Taky nemáte vůbec nic nakoupeno pro mimi?

macik82
30. bře 2020

@frammi Já už jsem konečně přibrala aspoň 1 kg z těch 8 nebo 9 co jsem šla dolů,ale občas ještě zvracím, nevolnosti pokračují dále, ale už je to lepší, co však zatím moc nemusím je bohužel ovoce,zelenina mi ani tak nevadí,ujíždím na ředkvičkách...Výbavičku zatím neřeším,na mě o je ještě brzo...Jak jste na tom ostatní s nevolností?

frammi
5. dub 2020

@macik82 taky se mi konečně začíná hýbat váha směrem nahoru 😊. Tak snad už je i ostatním líp. My máme konečně výsledky DNA testů a je to ok tak se mi dost ulevilo a v pondělí se doufám konečně dozvíme jestli to bude kluk nebo holka 😊

anastasiahermanova
22. črc 2020

Ahoj holky, je to moje třetí těhotenství a prožívam ten horror potřetí, a mužů říct že s každým dalším těhotenstvím je to horší, aspoň u mne 😞. Tedy aby byla přesná, je to čtvrté těhotenství, ale jedno jsem právě kvůli tomu stavu musela ukončit, protože jsem to prostě nezvládala. Se starší dcerou mne zachránil život Zofran, který jsem dostávala při hospitalizaci v kapačkách a pak v tabletech. U druhého už ani Zofran nepomáhál a byla jsem strašně blízko toho, aby to ukončila. Teď jsem teprve v 7tt a vůbec nechápu jak jsem mohla si nechat manželem přemluvit do toho hororu potřetí. Ano, stojí to za to ale čas utíká strašně pomalu a kdo to nezažil opravdu to nepochopí. Jediné štěstí je že starší dceři už je 10 a o svého 4 letého brachu dokáže se postarat, protože já ležím jako hadr. Pro té maminky, kterým byla nabídnuta možnost silných “rakovinovych” léku proti zvracení jen chci říct že jsem je brala a oboje děti jsou naprosto zdravé a v pořádku.

frammi
22. črc 2020

@anastasiahermanova ahoj, kdo nezažil opravdu nepochopí.. nebýt Zofrenu, zvracím ještě teď v 38 týdnů. Když si ho někdy zapomenu vzít, hned se mi to vymstí. Moc jsem chtěla víc dětí ale vážně sem některý večery myslela že se nedoziju rána. Nepostarala sem se ani sama o sebe. Moc držím palce ať je to tentokrát přece jenom lepší. Založila jsem na fb skupinu kde jsem shromazdila nějaký materiály kdybys chtěla https://www.facebook.com/groups/242523924109554.... Drž se!

anastasiahermanova
26. črc 2020

@frammi mužů se zeptat, neměla jsi po Zofranu nežádoucí účinky jako bolest hlavy či zácpy? Jak jsi to případně řešila? Díky

handulkak
26. črc 2020

@anastasiahermanova
@frammi
Taky jsem takhle zvracela u obou těhotenství. Začalo to vždy okolo 6tt a skončilo až par dni po porodu. Měla jsem i dny, kdy jsem zvracela i 70x.
Ja tedy dostala jiné léky, ale nedělali mi moc dobre na hlavu, tak jsem je moc nebrala a snažila se to nějak vydržet. 🙂

frammi
27. črc 2020

@anastasiahermanova zácpu sem měla strašnou už proto že asi 2 měsíce jsem do sebe nedostala fakt ani ťuk. Nebyla sem i měsíc v kuse.. pak jsem začala pít švestkovou šťávu což zabere tak po týdnu a taky odvar ze lněného semínka. Hlava mě hodně bolivala a pak se zjistilo že mám málo draslíku a dali mi ho hned do infuze a od tý doby mě hlava nebolí. Ale já teď beru už jenom 2mg denně tak kdo ví jak by to bylo kdybych brala víc. A taky se dají v lékárně koupit glycerinové čípky tak ty by kdyžtak určitě měly pomoct

frammi
27. črc 2020

@handulkak 70x? Tak to bych už asi vážně nedala, mě to i třeba 30x bohatě stačilo 😆 A pozorujte někdo že by to u těhotenství s holčičkou bylo horší?

handulkak
27. črc 2020

@frammi my máme dvě holcicky, takže nemam srovnání.
Ale dr si dělala srandu, ze třeba kdyby třetí byl kluk, ze by to bylo jinak.
Ale já pochybuji 😁

anastasiahermanova
28. črc 2020

@frammi já mám holku i chlapa a oboje bylo děs, řekla bych u chlapa horší, ale možná to bylo i tím, že to bylo už druhé tehu, byla jsem starší, horší zdravotní stav asi apod.

anastasiahermanova
28. črc 2020

Holky, zkoušeli jste někdo homeopaticky Cocculine nebo dokonce kinedryl? Má to nějaký efekt?

macik82
28. črc 2020

@anastasiahermanova
Ahoj homeopatika jsem zkoušela,zabíralo pouze v úplném začátku,kdy mi ještě nebylo tak špatně...jak se to rozjelo kolem toho 8tt tak absolutně běh efektu...Kinedryl nevím to jsem nezkoušela...Jinak Tě obdivuji,že jsi do toho šla potřetí..

macik82
28. črc 2020

@frammi
A těžko říci co všechno to ovlivňuje,protože já dvě předchozí těhotenství,kdy jsem čekala holky,jedno v roce 2009,bohužel nedopadlo ve 24 tt,ale důvod byl jiný než tato diagnóza,to mi bylo špatně dost,ale dalo se to ještě ustát a o hyperemesis jsem neměla ani tucha že existuje,v roce 2011 druhé těhu opět holka,nevolnosti opět byly ale v menší míře než u prvního těhotenství,opět se dalo ustát.Aktuální těhu neplánované,po 9 letech od předchozího,čekám kluka a nevolnosti oproti předchzím těhu šílené a poprvé se “seznamují” s hyperemesis....Takže fakt těžko říci co na to vše má vliv...

mammina13
29. črc 2020

Zdravím všechny blicí maminky. Taky jsem si nedávno diagnózou HG prošla. Nejhorší období bylo od 6tt do 15tt, to jsem zvracela tak, že jsme neudržela žádné tekutiny, už jsem v sobě neměla snad ani žádné žaludeční šťávy, jen jsem de facto vodou vyplachovala žaludek. Do konce 5. měsíce mi pak už bylo "jen" zle a asi třikrát se to ještě zvrhlo v neúměrné zvracení s hospitalizací, ale mezitím už jsem jakštakš fungovala. Od toho 6 do 15 tt jsem byla prakticky celou dobu hospitaizovaná, protože po každém propuštění jsem byla za dva až tři dny zpět, bez jídla, bez tekutin, dehydrovaná a vysílená. Přes to všechno bylo asi nejhorší, že doktoři a sestry v nemocnicích mi to nevěřili, hospitalizace jsme si museli prakticky vydupat. Dokonce za mnou poslali i psychiatra (toť k našemu lékařství).
Maminkám, které se bojí nežádoucích dopadů léků na plod mohu říct, že mám naprosto zdravé dítě. Brala jsem tyto léky: Torecan (čípky ani v kapačce mi nezabíral, ale měla jsem ho už od toho 6tt), Degan (ze začátku celkem zabíral v kapačce, brala jsem ho i dlouhodobě v tabletách v prvním a druhém trimestru), Helicid/Omeprazol (ten jsem brala skoro do konce, později na pálení žáhy), Ondasetron (ten mi zabral pokaždé zázračně, dostávala jsem ho v kapačce vždy, když bylo nejhůř).
A nyní DOTAZ:
Když jsem si tím procházela, zařekla jsem se, že už nikdy více. Nyní to ve mě hlodá, vždy jsem chtěla děti dvě.
Dočetla jsem se tu od některých z vás, že jste braly Zofran v tabletách (je tam stejná účinná látka jako v Ondasetronu, ale ten má na českém trhu výpadek). Jak jste se prosím k němu dostaly? Já jsem o předpis na něco jako ten Ondasetron prosila vždy v nemocnici při propuštění, ale bylo mi řečeno, že tak silný lék mi domů nedají.
Mohly byste mi prosím říct, kdo vám jej předepisoval a jak jste jej užívaly? Jestli denně nebo nárazově, když bylo úplně nejhůř a jak dlouhou dobu se smí a jestli i v prvním trimestru (Ondasetron v prvním trimestru jsem měla).
2. DOTAZ:
Nevíte někdo prosím o nějakém doktorovi v Praze a přilehlém okolí, který by měl s touto diagnózou už více zkušeností? A je třeba i schopný napíchnout kapačku, aby člověk nemusel být pořád v nemocnici?
Děkuji za pomoc a držím pěsti všem, kdo to zažívají.

Strana