Hyperemesis gravidarum - těžké nevolnosti v těhu
Ahoj holky, ráda bych zde vytvořila diskuzi na téma "hyperemesis gravidarum,, tzn. forma těžkých nevolností v těhu.. Prosím, budu ráda když se zde zapojí PŘEDEVŠÍM maminky, které si tímto prošly takže infuze, hospitalizace, následný režim jak v těhu tak ve stravě apod. Abychom tuto diskuzi rozvedli spíše v duchu osobní zkušenosti přímo s konkrétní diagnozou, protože ty maminky které znají vědí že není zvracení jako zvracení . Ráda bych se informovala a ráda bych touto diskuzí pomohla maminkám které tato diagnóza postihla..
😉 🙂
Díky všem
@frammi Ahoj,je to tvé první těhotenství nebo už máš zkušenosti z předešlého?Jak ten koenzym a karnitin bereš?Člověk zkouší vše možné,jen aby se mu aspoň trochu ulevilo...Trochu mě překvapuje,že se všude uvádí že to 4 měsícem končí nicméně podle diskuzím je evidentní,že problémy jsou hodně ještě i kolem toho 20 týdne...
No já se bohužel měla odvahu zeptat.. jj první těhotenství karnitin i koenzym se snažím brát ale vyjde to tak 2x do týdne což asi není dost
Ahoj, já mám za sebou 5 těhotenství a všechny byly doprovázeny těmito šílenými nevolnostmi. I když mi slovo "nevolnost" přijde moc jemné. V nemocnici jsem ležela celkem 3x, zhubla jsem 8 kg a v té nejhorší fázi jsem zvracela už jen krev. Bylo to strašný a kdo si tím neprošel, tak to nemůže pochopit. Pořád jsem slýchala, že to je jen psychika a že se tomu nemám tak podávat. Ale zvracela jsem u všech dětí. Mám tři holky a dva kluky a u kluků jsem zvracela o trošku méně. Ale zjistila jsem jakou chybu jsem dělala u prvního těhotenství, a to takovou, že ze strachu ze zvracení nejíst je blbost. Měla jsem takový strach že budu zvracet, tak jsem raději nejedla. Ale pak už nebylo co, tak ze mě šly i žaludeční šťávy a nakonec ta krev. Úplně běžně jsem zvracela 30x denně. V noci jsem běhala taky a to tak 10x za noc. Bylo to náročné, ale u dalších dětí jsem už jedla úplně normálně, to co mi chutnalo a i když jsem většinu vyzvracela, tak je furt lepší zvracet něco a ne být úplně na lačno. Už jsem věděla že mi tak bude prostě pokaždé když budu těhotná a nějak jsem to neřešila. Trochu mi pomáhala ovocná zmrzlina. U všech dětí jsem zvracela do cca 28 tt. Pak pro mě teprve začalo krásné období těhotenství 😀 Máme to nejspíš v rodině, moje mamka taky tak zvracela. Chudáčci moje holky ☹
Tak to si nedovedu vůbec představit že bych do toho šla znova. Ani teď ještě zdaleka nemám vyhráno. A pro mě je teda velkej rozdíl co zvracím. Zvracet šťávy nic moc ale cucky něčeho za mě ještě horší. Navíc mi to jde i do nosu. Musím ale zkusit tu zmrzlinu. Mě nejvíc vyhovuje pít rostlinný mlíka a jít takový věci jako pudinky a jogurty. Včera sem zkusila ananasovej kompot a to bylo slušný peklo
@macik82 Heled, zatím ještě nevíme,na screening jdu až 25.brezna. Jinak žloutne mi bělmo, takže si to budu muset naklusat k obvodní a tuhle v noci jsem měla nesmírné,ale opravdu příšerné bolesti napravo pod žebry, na žlučník to nevypadá, měla jsem jen suchou rýži. Tak uvidíme,jak dopadnu. Jinak zvracení se zlepšilo, nesnesitelná nevolnost a pocit na zvracení stále přetrvávají, už ani nedoufam ve zlepšení..
@locko ahoj,taky neustálá nevolnost a pocit na zvracení,zvracení naštěstí momentálně minimální.Já mám teď ale ještě jiný problém, aby toho nebylo málo,mám špatné výsledky prvosemestrálního screeningu,zřejmě i kvůli věku,takže nás čeká genetika,panorama test a zřejmě u plodovka.Jak se sere,tak se vším všudy...Každopádně já v případě potvrzení,bych těhotenství ukončila,neměla bych na to starat se o postižené dítě,v tom mám jednoznačně jasno...Tak ať Ti to u obvoďáka dobře dopadne...
Holky,bude to určitě v pořádku, (screening ještě opravdu nic neznamená)... Budu držet a palce a dejte pak vědět. Tohle čekání je o nervy....
@frammi tak to teda nevím co to máš za test.Já jsem měla zvýšené hCG v krvi o něco málo a zvýšené to šíjové projasnění na ultrazvuku včera a to dohromady mi dalo pozitivní nález na Downův syndrom,ostatní negativní.Tak jdu za týden na genetiku a na odběr krve na panorama test,který mi možná uhradí pojišťovna jinak stojí cca 12000 a ta vyšetřuje přímo krev dítěte,oni to nějak odizolují z mé krve.Na odběr plodové vody můžu až v 16 týdnu.Tak nevím z čeho Ti dělají tu DNA...
@frammi
@locko já mám RH+ ale to na to snad vliv nemá nebo jo? Konečně jsem doma z nemocnice a po dvou měsících je mi líp, doufám že to vydrží jinak už vážně nevím. Výsledky furt nemám a kdoví kdy budou.. myslím že je hodně důležitý se futrovat všema moznyma vitaminama ve chvílích kdy vám je líp. Mě to teď zdá se pomohlo.
@macik82 heled, už nezvracim každý den,ale silné nevolnosti stále přetrvávají. Teď jsem i s malou u mamky,ta je sice po operaci s rukou,ale nějak to tu snad zvládneme.Jsme tu do čtvrtka. Heled, určitě teď nemá smysl nějak hodně plašit,nebo se stresovat, snaž se myslet pozitivně.
@frammi no já mám právě rh- a tak mě napadlo, jestli to nebude mít vliv, ikdyz po prvním porodu jsem dostala imunoglobulin,tak stejně to tělo může nějak reagovat,je mi divné, že to mám prostě takhle dlouho. Tak to ti závidím, že po hospitalizaci je ti stále dobře, já vždy zvracela už po cestě domů z nemocnice, vitamíny u mě nepřichází v úvahu,ani léky co normálně beru teď neberu, jelikož to prostě žaludek nedává.
@locko tak to jsou věci,které stejně nijak neovlivníš,takže můžeš jen doufat...Navíc do toho ten koronavirus,kdo ví jak to bude dále se zdravotnictvím...Jinak nezvracím,ale nevolnosti pořád stejné,také přestávám věřit,že to přejde...Vitamíny sice beru ale pak cítím jak kdybych měla v žaludku minimálně cihlu,takže dobře mi to rozhodně nedělá.Myslim,že Rh faktor na to asi vliv nemá...tedy aspoň jsem o tom nikde nečetla,ale kdo ví...
Ahoj maminky 🙂
Bohužel do této kategorie spadám i já. Se synem jsem si myslela, že nepřežiju - do cca 15. tt jsem byla o cole a msndarinkách, vše ostatní šlo hned ven, na záchod jsem se plazila po 4, nezabralo nic, až potom se to samo zázračně zlomilo a já mohla i do práce.
Po této zkušenosti jsem o druhém dítku nechtěla ani slyšet, inu stalo se a čekám a trpím znovu. Jsem ve 13. tt a po předchozí zkušenosti už vím, kdy mám dost a spoustě zvracení tak dokážu předejít. Přesto jsem za měsíc zhubla 5 kg, a to jen díky tomu, že silou vůle udržím aspoň oběd posledních pár dnů.
Můj den je takový, že po probuzení musím-li hned na záchod, jde vše ven, pokud se zvládnu najíst něčeho suchého a aspoň půl hodiny ležet, zmáknu obvykle záchod v pohodě. Problém je houpání žaludku při chůzi, nejradši lezu po 4. Celý den i noc musím mít otevřenou ventilačku všude, zmírňují se tím různé pachy v domácnosti. Nejsem schopna otevřít lednici, jídlo mi chystá manžel na celý den. V podstatě celý den se snažím ležet, abych udržela jídlo a nezvracela moc často. Asi 14 dní zpět jsem jen za dopoledne byla schopná vyprodukovat zhruba 2 litry slin navíc - docela pomohlo cucat hašlerky. Dobře mi teď dělají krémové polívky nebo silné vývary s chlebem, minimálně jsou na zvracení přijemnější, že nepodráždí tolik krk. Občas snesu černý čaj s medem, jinak v malé míře Rajec mateřídoušku. Z ovoce už můžu jíst banány, ananas a jablka. Vadí mi všechny pachy - mohla bych jít vyhledávat drogy.
I přes tu náročnost a že nejsem schopna se posrarat o syna, někdy ani sama o sebe, jsem ráda, že miminko čekáme a těším se na něj. Nezbývá než doufat, že se to zase srovná a bude vše v pořádku..
Všem, kdo si tím prochází, držím palečky, ať se cítíte brzy lépe..
@macik82 zdá se že se to vrací do starých kolejí. Takže mi zřejmě pomoh Zofran 3x denne do zily a pravidelnej příjem 2 litrů tekutin taky do žíly.. ale po minulých hospitalizacích sem taky zvracela už po cestě domů. Achjo. Jj tady se dělá taky sono + anamnéza + krev. Mě našli něco v krvi asi nejsem si jistá protože francouzsky neumím zas tak dobře. A tema vitaminama to znám bohužel taky to někdy i týden v kuse není možný ani zkusit :( Do toho dole snack kde 12 hodin denně dělaj smažený jídla. Nespocitala bych kolikrát jsem kvůli tomu zvracela. Čich mám taky teď extrémně přecitlivělej. Cítím i restauraci o dva bloky dál. Přítel kvůli mě musel udělat přívod vzduchu stropem protože už sem to fakt nedávala. Jsem doma v podstatě ve vězení protože snack větrá ty smrady do baráku a tam je v jednom kuse olejovej opar a já tam prostě nemůžu. Mám takovej pohotovostní spray v posteli co pohlcuje pachy a má snesitelnou vůní tak to mě občas zachrání. Jo holky, je to peklo
Snad nám bude všem brzo líp. Občas se bojím že to do konce prostě nedám

Ahoj holky jsem na tom podobně jak vy, momentálně potřetí v nemocnici, 49 kg a někdy mam pocit že už další den prostě nedám. Jediný co občas zabere a nejlíp v infuzi je Ondasetron - Zofren. Jsem v 19 týdnu, konec v nedohlednu.. založila sem skupinu na fb https://www.facebook.com/groups/2425239241095546/ Nadměrné těhotenské zvracení, říkám si že se tam líp sdílí.. jinak prej jsou lidi co jim pomůže L-karnitin a koenzym Q10 kdyby jste chtěly zkusit, mě to možná trochu pomohlo že už nebleju 30x denně s krví ale třeba 10x, jenže teď už melu z posledního takže to není moc útěcha