Jak řešit zvýšené jaterní testy v 34. týdnu těhotenství?

eviczka85
13. čer 2018

Ahoj, jsem 34+3 a právě jsem se po telefonu dozvěděla, že mám hodně zvýšené jaterní testy. Hodnoty nevím, k doktorce mám přijít v pondělí. Sestra mi pouze do telefonu řekla, že to má vliv na placentu. Před 2 dny jsem byla na ultrazvuku a malý měl cca 2250 g. Stalo se vám to taky? Jak to pokračovalo?

moly001
14. čer 2018

@eviczka85 Ahojky, nepíši z vlastní zkušenosti, ale moje kamarádka měla totéž, jenže nejprve nevěděla, že má zvášené jaterní testy - u ni se to projevilo u obou těhotenství. Nejprve ji začlo svědění kůže (pruritus), které se stupňovalo tak, že když potom navštívila lékaře, sdělili ji, že má známky hepatopatie, nechali si ji v nemocnici a obě těhotentství musela "ukončit" vyvoláním. První myslím rodila v 36tt, druhou 37 tt. Vše potom bylo v pořádku, po porodu jaterní testy klesly do normální hodnoty.
Záleží jak "vysoké" hodnoty jste měla, určitě Vás budou sledovat (kontrolní odběry apod.)
Proč ale měla tak vysoké JT nevědeli, před porodem s játry nikdy problémy neměla.

vanule
14. čer 2018

zvýšené jaterní testy jsme měla v prvním těhotenství a po porodu ještě pár let (po třech letech jsem znovu otěhotněla a po zvýšených JT nebylo ani památky) vím že mi dávali léky Essenciale a pak jsme brala ostropestřec. Obě těhotenství skončily císařem (první 34tt a druhé 37tt) měla jsme preeklampsii (bílkovinu v moči, vysoký tlak...kdo ví,do jaké míry za to mohly i výsledky jater.testů) ale nikdy předtím jsme problém neměla.

eviczka85
autor
14. čer 2018

Dnes jsem zjistila, že se mi při druhém kontrolním odběru zvýšila hodnota ALP z 11 na 12,5....ale nevyčetla jsem, co to znamená.

moly001
14. čer 2018

@eviczka85 ALP znamená alkalická fosfatáza. Společně s AST, a ALT patří mezi jaterní enzymy. obvykle se vyšetřují tyto 3 enzymy, někdy i GGT. Určitě Vám k tomu více řekne Váš gynekolog. Pokud Vám řekla sestřička řekla, že stačí přijít k lékaři až v pondělí, tak se zbytečně nestresujte🙂.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru