icon

Jak zlepšit krevní obraz a snížit únavu v těhotenství?

21. říj 2025

Ahojte holky, jak zlepšit krevní obraz v těhotenství? Mám anémii. Již před měsícem mi na kontrole u jiného doktora byla zjistená lehká anémie, zlepšila jsem jídelníček, jedla více masa, vývary a železo v tabletách - Globifer forte 1x denně, ten je volně prodejný. Od začiatku těhotenství užívám Femibion, kde je taky železo. Po více jak 3 týdnech jsem měla kontrolu na gynekologii s lab. odběry včetně KO a stále mám anémii. Doktorka mi poslala recept na železo- Tardyferon 1x1. Teď nevím, zda pokračovat v Globifer forte, nebo začít místo toho brát ten Tardyferon. Jaké máte zkušenosti? Celkově prosím poraďte jak zlepšit KO, co vám pomohlo? Jaké potraviny..? Cítím se unavená, ale to asi i celkově z těhotenství...

normalnimatka
21. říj 2025

kup si železo v chelátový formě. chelát, někde se píše bisglycinát. je to hodně vstřebatelný, není po tom špatně a fakt funguje. porovnej různý výrobky, kterej má nejvíc miligramů. jez to brzo ráno před jídlem, nezapíjet černým čajem, a jez s tím i céčko (to bych si ale nalačno nedávala), aspoň 1000mg, ideálně s obsahem flavanoidů, šípků, nebo obojího, nebo přírodní zdroj céčka - acerolu.
dobře vstřebatelná by měla bejt i koloidní forma železa, ale to je docela drahý. myslim, že ten chelát stačí.

normalnimatka
Autor odpověď smazal
autor
21. říj 2025
@normalnimatka

kup si železo v chelátový formě. chelát, někde se píše bisglycinát. je to hodně vstřebatelný, není po tom špatně a fakt funguje. porovnej různý výrobky, kterej má nejvíc miligramů. jez to brzo ráno před jídlem, nezapíjet černým čajem, a jez s tím i céčko (to bych si ale nalačno nedávala), aspoň 1000mg, ideálně s obsahem flavanoidů, šípků, nebo obojího, nebo přírodní zdroj céčka - acerolu.
dobře vstřebatelná by měla bejt i koloidní forma železa, ale to je docela drahý. myslim, že ten chelát stačí.

@normalnimatka Jenomže ja musím na lačno brát léky na štítnou žlázu a pak 30 min. nejíst.. Jak to mám udělat?

zmrzlinka
21. říj 2025

Zkus to co Ti napsala lékařka.Kdyby to nešlo ,tak si chválí Narosan od Justu.

barmil
21. říj 2025

@anonym_autor játra, baby špenát, luštěniny, červená řepa. Mam hematologické onemocnění a z doplňků stravy od lékaře mi vždy bylo zle, nausea, zácpa atd, v těhotenství jsem měla anemii horší než normálně…

miryp
21. říj 2025
@anonym_autor

@normalnimatka Jenomže ja musím na lačno brát léky na štítnou žlázu a pak 30 min. nejíst.. Jak to mám udělat?

@anonym_autor v těhotenství jsem hormon ŠŽ brala večer před spaním (s odstupem alespoň dvou hodin od večeře), nejprve kvůli rannímu zvracení, kdy jsem v sobě prášek neudržela a následně kvůli užívání železa. Poradila mi to tak endokrinoložka. Když jsem řešila nedostatek železa mimo těhotenství a zbořila si tím zase štítnou žlázu, připomněla mi, že rozestup má být alespoň 4 hodiny a doporučila, abych si to zase rozhodila na ranní a noční užívání...

normalnimatka
21. říj 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak bych si dala nejdřív to, a pak to železo po půl hodině, nebo naopak nejdřív železo a to druhý po hodině. když se třeba vzbudíš v noci brzo ráno, třeba 3, 4, 5 hodin, můžeš si to dát, a pak ti zbejvá po vzbuzení jen jeden doplněk.

léky od lékařů bejvaj právě sračky, co se nevstřebávaj a ještě způsobujou problémy...

ačkoliv, asi bych se poradila s dr. co s těma lékama na štítnou. jestli to lze brát večer, jak je psáno výše. to by bylo pak jednodušší.

nanyh
21. říj 2025

Mám anémii a beru tardyferon a mohu i v těhu. Je ale na předpis.

autor
21. říj 2025
@miryp

@anonym_autor v těhotenství jsem hormon ŠŽ brala večer před spaním (s odstupem alespoň dvou hodin od večeře), nejprve kvůli rannímu zvracení, kdy jsem v sobě prášek neudržela a následně kvůli užívání železa. Poradila mi to tak endokrinoložka. Když jsem řešila nedostatek železa mimo těhotenství a zbořila si tím zase štítnou žlázu, připomněla mi, že rozestup má být alespoň 4 hodiny a doporučila, abych si to zase rozhodila na ranní a noční užívání...

@normalnimatka
@miryp
Léky na štítnu žlázu bych nerada nějak měnila, nechci aby se mi to rozhodilo, myslím, že to je pro miminko důležitejší...Vůbec jsem nevědela, že Tardyferon se má brát na lačno.. Nestačí, že ho užiju např. po 3 hodinách od předešlého jídla?

autor
21. říj 2025

Nechápu proč mám anémii i když beru ten Femibion, kde je napsáno, že obsahuje 100% železa na den, maso jím a teď ještě 3 týdny užívam navíc i ten Globifer.. Měla stě to nekterá takhle?

cherie24
21. říj 2025
@anonym_autor

Nechápu proč mám anémii i když beru ten Femibion, kde je napsáno, že obsahuje 100% železa na den, maso jím a teď ještě 3 týdny užívam navíc i ten Globifer.. Měla stě to nekterá takhle?

@anonym_autor ano měla. U všech 3 těhotenství. Celkově železo v těle se zvedá zdlouhavě. Je ještě možné, že to chce víc času. U třetího miminka jsem užívala jak femibion, tak 2x tabletu globifer a stejně jsem přisypala celé těhotenství a hladinu železa měla dost hraniční. Bereš železo současně s vitamínem C? Vitamín C výrazně zlepšuje vstřebání železa. Doporučuji nastudovat i jiné faktory, které zlepšují/zhoršují vstřebávání železa.

miryp
22. říj 2025
@anonym_autor

@normalnimatka
@miryp
Léky na štítnu žlázu bych nerada nějak měnila, nechci aby se mi to rozhodilo, myslím, že to je pro miminko důležitejší...Vůbec jsem nevědela, že Tardyferon se má brát na lačno.. Nestačí, že ho užiju např. po 3 hodinách od předešlého jídla?

@anonym_autor no a právě kvůli miminku je pro tebe lepší ty dva preparáty takto oddělit, aby se oba správně vstřebávaly. Jak říkám, toto doporučení přišlo přímo od endokrinologa, nebyl to můj výmysl. Však svému lékaři můžeš zavolat a probrat to s ním. Jinak ti nezbývá nic jiného, než si natáčet budíka, aby sis dokázala na lačno vzít oba preparáty se 4 hodinovým rozestupem (kratší rozestup ti tu štítnou žlázu rozhodí).

normalnimatka
22. říj 2025
@anonym_autor

@normalnimatka
@miryp

@anonym_autor ale tak můžeš... jasně, že jo.. tam jde o to, že ráno se to železo nejlíp vstřebává... ale ber to teda kdy chceš... hlavně vyměň tu formu, když tahle ti evidentně výsledky nezvyšuje.

kleio
24. říj 2025

Já jsem měla výraznou anémii, na gyndě jsem si mohla vybrat, jestli chci předpis na Tardiferon nebo Sorbifer, chtěla jsrm Sorbifer, protože už jsem z předchozích těhotenstvích věděla, že mi sedí, ale Tardiferon bude stejně účinný. Lékárník mi taky říkal, že se to bere ráno na lačno, ale to by mi bylo blbě, tak jsem to brala v průběhu dopoledne s odstupem od snídaně i oběda, v příbalovém letáku je napsáno, které potraviny snižují vstřebatelnost a ty jsem nesvačila. Krevní obraz se mi krásně upravil. Určitě ber ty na předpis.

prvomamka
24. říj 2025

Femibion bez něj bych těhotenství prospala a prolezela úplně a hodně jíst a pít, když ne byla jsem strašně slabá. Každopádně jsem měla femibion i v kabelce, když mi bylo slabo třeba jen po krátkém nákupu.

autor
25. říj 2025
@kleio

Já jsem měla výraznou anémii, na gyndě jsem si mohla vybrat, jestli chci předpis na Tardiferon nebo Sorbifer, chtěla jsrm Sorbifer, protože už jsem z předchozích těhotenstvích věděla, že mi sedí, ale Tardiferon bude stejně účinný. Lékárník mi taky říkal, že se to bere ráno na lačno, ale to by mi bylo blbě, tak jsem to brala v průběhu dopoledne s odstupem od snídaně i oběda, v příbalovém letáku je napsáno, které potraviny snižují vstřebatelnost a ty jsem nesvačila. Krevní obraz se mi krásně upravil. Určitě ber ty na předpis.

@kleio Děkuji, taky si říkám, že to budu takhle brát před obědem, od snídane už v žaludku snad nic nebude a vyhnu se potravinám které snižují vstřebatelnost.