icon

Kazivost zubů v těhotenství, jak tomu lze předejít?

calette
16. únor 2017

Ahoj,
prosím o radu, vím že se upozorňuje na velkou kazivost zubů v těhotenství, máme v celé rodině problémy a sestra v těhotenství s tím bojovala hrozně. Jsou nějaké třeba vitamínové doplňky nebo nějaké rady?? Moc děkuji.

monaluza
16. únor 2017

Pecliva ustni hygiena, nic jineho v tom nehledejte...

luska__
16. únor 2017

@calette nestačí jen 2x denně čistit, ale než kazivost je zánět dásní. ideálně nekolikrát denně použít mezizubní kartáček. já jsem v 10tt a byla jsem ted na prevenci a byla jsem pochválena, ale upozorněná, že to je hned, at to 2x víc než před těhu

no_title
16. únor 2017

sestra na gyndě mi říkala, že si mám dávat pozor na dostatečný příjem vápníku, protože když miminko nemá dost vápníku, bere si jej od matky - nejprve ze zubů a pak z kostí. Je možné, že kvůli tomu, že se ty zuby odvápní se pak i víc kazí

adypro
16. únor 2017

Podstatné je mít dostatek vit. D, ten je pro zuby klíčovější než samotný vápník.

maminkaha
16. únor 2017

@calette
Ahoj, byla jsem behem tehotenstvi 2x na dentalni hygiene, cistila jsem si zuby 2x denne + po kazdem jidle dentalni niti, jednou tydne elmex gelem (proti zubnimu kazu), brala jsem vigantol (v tehotenstvi i pri kojeni), hladinu vapniku jsem mela v norme (chodila jsem na odbery na endokrinologii se stitnou zlazou, tam me brali i vapnik), 11mesicu po porodu mne vypadl necekane predni zub, za dalsi rok se me zacala odlamovat osmicka. Ted jsem podruhe tehotna, tak cekam, ktery zub to odnese.