Na ultrazvuku byla vidět jen jedna ledvina

veraakubik
31. bře 2015

Mate někdo zkušenost?Dneska jsem byla na ultrazvuku ve 20tt a pani doktorka rekla,ze vidi jen jednu ledvinu-pry to není zadna katastrofa,ze pry s jednou ledninou se da normalne zit a ze nekteri jedinci ani nevedi,ze mají jen jednu,nebo třeba ze spatne funguje..Myslite,nebo mate zkusenosti,ze muze i druha ledvina narust?Trochu me to rozhodilo.. ☹

guinea
31. bře 2015

@veraakubik Já mám spíš zkušenost, že jeden doktor má ultrazvuk s horším rozlišením, a nevidí nic, a druhý lepší ultrazvuk s vyšším rozlišením, a vidí mnohem více. Dám ti příklad - byla jsem na Prenascannu (genetický test plodu z krve matky), a z něj mi mj. vyšlo, že je to chlapeček. Asi za dva dny jsem byla na screeningovém utz u mého doktora, a ten pohlaví z utz neviděl. Dokonce mi říkal, že chlapečkovi asi ještě nesestoupily varlata, a kdyby nebyl výsledek z Prenascannu, tak by s jistotou tvrdil, že se jedná o holčičku. Tři dny na to jsem šla na ten samý utz do Gennetu (mám rodovou zátěž, tak mě chtěli zkontrolovat raději na dvou různých pracovištích). Paní doktorka měla utz mnohem lepší, hned viděla pindíka (já taky), a řekla byh, že i daleko víc orgánů. Když jsem pak porovnávala zprávy od této doktorky a od mého doktora, tak doktorka naměřila a zkontrolovala daleko víc údajů. Tím chci říct - to, že tvoje doktorka tu druhou ledvinu neviděla vůbec nemusí znamenat, že tam není!!!

guinea
31. bře 2015

@veraakubik A ještě bych tě chtěla uklidnit - pokud by tam opravdu nebyla, tak to fakt není tragédie. Mně říkala moje obvoďačka, že o tom naprostá většina lidí ani neví, že žije s jednou ledvinou, když jsou z generace, kde se ještě neprováděly tak zevrubné kontroly ještě před narozením.

lucy_89
31. bře 2015

Ahoj, preji at je vse ok at je to jen tim, ze ledvina proste neni videt. Kamaradka ma chlapečka s jednou ledvinou a je uplne normalni. Nic bych na nem nepoznala, kdyby mi to nerekla. Nemaji zadna omezeni, jen nesmi delat nebezpecne sporty. Prisli ji na to uz behem tehu na utz. Znam jeste jednu pani, ktere je uz dnes pres 70, ma 5 deti a az nedavno se dozvedela, ze ma jen jednu ledvinu. A jeste synovcuv kamarad vim ze ma taky jen jednu.
Je to neprijemne ale jsou daleko horsi veci!! Cloveka to zaskoci, je smutny, ze by to tak melo byt, ale neboj se! I tak bude miminko zdrave! 🙂
Nas syn ma sice obe ledviny, ale ma reflux na obou stranách. Cekaji ho 2 operace a pak by to melo byt ok 🙂

hanyzka11
31. bře 2015

@veraakubik ahoj, přesně tak. spíš ji tam třeba neviděla. mě zase na ultrazvuku řekli, že malá má asi ledviny tři aže se to potvrdí až se narodí a nic tam neměla.

alubif
31. bře 2015

ledviny na sono být vidět nemusí před narozením, je možné, že je jen jedna což není žádná tragedie, protože zcela nahradí funkci té druhé, další možnost je, že tam ledvina je , ale uložená jinde, než na obvyklém místě - to se prenatálně obtížně na sono zjišťuje a vzhledem k tomuto nálezu budete po porodu odesláni na vyšetření ledvin a sono bříška, kde se bude druhá ledvina hledat, většinou je v pánvi. pokud se ani tam nenajde, existují další vyšetřovací metody jak dokáze jestli je druhá ledvina přítomná nebo ne. Rozhodně bych se uklidnila, je hromada lidí co ani neví, že žijí s jednou ledvinou a zjistí se to až v dospělosti jako náhodný nález při jiném vyšetření.

lu777
31. bře 2015

souhlas s @guinea že je opravdu velký rozdíl mezi pracovišti - jednak přístrojově, druhak i zkušenostmi a pečlivostí doktora 😉
mám obdobnou zkušenost se srdíčkem a vše bylo ok, držím ti palce

jinak mojí mamce prý jedna ledvina fungovala sotva na 1/3 a celý život to nevěděla, až asi v 55 jí to zjistili...
samozřejmě lepší mít obě ledviny, ale nutně to neznamená, že musí být omezení

vali1
31. bře 2015

@veraakubik
neboj, ono to tak vůbec nemusí být. Dnes je to někdy až na škodu, že se někdy víc vidí a všechno se budoucí mamince hlásí. A nejhorší je, že to maminu stresuje a ono se po porodu nic nepotvrdí.
Já mám spíš zkušenost, že když něco našli, nepotvrdilo se a když měli poznat (genet. problém, vnitřní rozštěp a další, tak to neviděli. Nestresuj se. U nás se našla nedomykavost chlopně a nehodlám se taky stresovat před porodem, pak se uvidí...

veraakubik
autor
1. dub 2015

Holky vam vsem moc dekuji za vase radky a slova utechy-hned se na to divam pozitivněji,ze by mohlo byt hur..Ja v tom videla hroznou katastrofu,ale když jsem si tady precetla co jste mi napsaly tak jsem se uklidnila!Jeste jednou vam moc dekuji..
@lucy_89
@vali1 a vam holky drzim palecky a preji hodne stesticka at vam to dobře dopadne!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru