icon

Nemocenská, má cenu se ni ptát?

jeeanetta
19. lis 2015

Začínám 4. měsíc těhotenství a mám dotaz co se týče nemocenské, do práce chodím vyčerpaná, vynervovaná, v noci nespím, mám průjmy a zítra mám poradnu. Nikdy jsem v těhotenství nechtěla zůstat na nemocenské, ale mám chuť o ní poprosit, ale bojím se, že se na mě dr. bude dívat jak na hypochondra a nedá mi ji. Máte podobnou zkušenost?

Strana
z3
maxinkaa
19. lis 2015

@jeeanetta 2. měsíc, tak snad už to klapne a budu spokojená 😉

maxinkaa
19. lis 2015

@jeeanetta a kde pracuješ?

jeeanetta
autor
19. lis 2015

@maxinkaa v kanceláři, kde se zabýváme internetovým obchodem, ale jsme malá firma je nás tu jen pár, ale samé ženské a je to děs, ta jedna nejstarší co vypadá někdy i rozumně, tak leze do zadku té o dost mladší protože nás ,,šéfuje", ale o to nejde, chovají se jak závistivé pipiny, když se jich na něco zeptáš, tak se rozvykládají ale u tvou osobu nejeví zájem.

maxinkaa
19. lis 2015

@jeeanetta jéééžiši, slepičinec no, jdi na nemocenskou 😀

anonym88
19. lis 2015

Holky pardon ze se vám do toho micham......ale jsem ted cca v 6 tt. Už jsem byla u dr a ten mi v pondělí potvrdil počínající těhotenství a na první ultrazvuk jdu 26.11. Mam dost náročnou práci. Taham 5ti kilove pytle s moukou a ten stres. Včera paní kruplo v zádech a nastal Mazec. Nahánět brigádníci,ta nezvedala mobil,prace stala. Do toho přišel šéf s mimoradnym požadavkem co máme ještě udělat. Říkala jsem si že jestli to miminko zvládne ted tak už vždycky. Na neschopenku jsem taky jít nechtěla kvůli penezum, ale po vcerejsku to asi jinak nevidím. Chci se zeptat jak by probihalo zazadání o přeložení? To si mam napsat ja?

anonym88
19. lis 2015

Pardon 50ti kilove pytle 😀

fifina86
19. lis 2015

@anonym88 co něco takového: http://www.vzory.cz/blogy/zadost-zamestnance-o-...

a tady máš povídání přímo z MPSV: http://www.mpsv.cz/cs/16228

xpila
19. lis 2015

@anonym88 Ano, ty si musíš zažádat o přeložení na jinou (vhodnou) pozici z důvodu těhotenství. Zaměstnavatel ti musí vyhovět a pokud žádnou jinou takovou práci nemá, tak budeš doma na překážkách straně zaměstnavatele, ale za 100 % mzdy a bez omezení vycházkami. Pokud nemáš zdravotní problémy, tak na neschopenku určitě nechoď.

anonym88
19. lis 2015

@xpila První ultrazvuk mam 26.11 a zatím mi dr nic neříkal. A ja se zatím cítím naprosto normalne..ale zase to tahání nechci riskovat a bojím se ze se mnou v práci zametou a misto přeložení me pošlou do prd...

xpila
19. lis 2015

@anonym88 Pro těhotné jsou limity, kolik můžou tahat, je to přímo ve vyhlášce:
Pro těhotné ženy a matky do devátého měsíce po porodu platí zákaz: soustavného zdvihání břemen nad 5 kg a jejich přenášení, občasného zdvihání a přenášení břemen nad 10 kg, u neskladných břemen nad 5 kg; občasná doprava břemen nad 25 kg, na ručních vozících dvou nebo čtyřkolových.
A stůj si za svým, zaměstnavatel tě maximálně tak může poslat na překážky 😉

marticcelli
19. lis 2015

@jeeanetta Mam ji od gyndr, ale vim i o pripadech, kdy ji nechtel dat a tak ji vystavil obvodak. Vycerpani a stres je jinak normalni lekarska diagnoza..
No na kolektivu taky hodne zalezi, ja jej nedavno zmenila a vsechno slo k lepsimu, zaden stres, pomluvy, intriky, hruza, lidi udelaji nejvic, a je pomalu jedno, o jakou praci jde. Je lepsi byt v klidu 🙂 Mit chatu, tak jsem tam 🙂
Pracuji jako kvalitak

jeeanetta
autor
20. lis 2015

Takze holky, dle gyn. nemocenskou nepotrebuju a nic mi neni.

maxinkaa
20. lis 2015

@jeeanetta Fakt? Tak to teda můj gynekolog se mě vždy ptal, jestli chci nemocenskou.To je mazec teda.

jeeanetta
autor
20. lis 2015

@maxinkaa s dnesnim chovanim me fakt dostal, ja mu rekla ze chci jeste nejakou dobu pockat jestli to budu zvladat a on ze vycerpani a nespavost neni nemoc a ze mi ji nema duvod davat, tak jsme zacli polemizovat, tak jsem se nakonec rozbrecela, ja blbec, a on prijdte pristi tyden a kdyztak vam ji dam ale nesouhlasim s tim a jestli mate problemy v praci tak si to mate vyresit tam.

maxinkaa
20. lis 2015

@jeeanetta Každej doktor je jinej no....uvidíš, držím pěsti. 😉

xpila
20. lis 2015

@jeeanetta On má ale pravdu 😔

agne
20. lis 2015

Ono, ale taky záleží na tom kolik ti je, protože to je taky dost zásadní parametr. Mě bylo dost a stejně nic...
Jinak můj gynekolog mi celou dobu jenom papouškoval, že těhu není nemoc... Nakonec jsem v práci skončila o měsíc dřív a to jenom z toho důvodu, že se mě termín porodu na UTZ a dle PM lišil bezmála o tři týdny.... A ještě že tak, páč jsem rodila dle UTZ a můj dr. si tvrdošíjně trval na PM - takže bych bývala končila měsíc před skutečným termínem...
Já měla akorát napsané potvrzení, že jsem gravidní a mám zákaz tahání těžkých břemen, ale stejně mi to ze začátku bylo na nic, protože jsem to říkala v práci až na začátku 5 měsíce..., - takže buď s největší opatrností a pomalu anebo poprosit kolegyni nebo se hlásit o jinou kancelářskou práci, ale to záleží na kolektivu a vůbec všemu okolo... Ale slepičárna je na palici...
Jenže zase doma se víc pozoruješ, víc přemýšlíš o tom všem, čteš info na netu, což není vždy objektivní a často tě to místo uklidnění ještě víc nervuje, navíc peníze se ti taky budou hodit...
Zkus to ještě vydržet..., ale ne na sílu... Pokud to nepůjde tak to zabal...

jeeanetta
autor
20. lis 2015

@agne je mi skoro 27 a myslim si, ze clovek ma na to narok, kdyz se citi ze jede na doraz, ale dr. ti rekne ze ne. Tehotenstvi neni nemoc, ale nehodlam se dalsi 4 mesice nervovat, clovek kdyz toho nenaspi tak to nei zrovna prijemne a nehodlam to dovezt k nervovemu vypeti. Ja nerikam ze cci byt do materske doma.

agne
20. lis 2015

... já se vrátit na nějakou chvíli tak mi to v práci dají pěkně sežrat a najevo... 🙄
To jest ještě větší stres, nápor na psychiku a spřádání plánů kolektivu... 😠
Ten zbytek do odchodu by mi pěkně osladili..., takže já takhle uvažovat nemohla... 😅
Tam byl bleskově dohozený zástup v momentě co jsem to řekla, prý na zaučení a už jen čekali až zůstanu doma... 😨

marticcelli
20. lis 2015

@jeeanetta tak to fakt asi zalezi na dr., me ji vydal okamzite s tim, ze by mi ji i nakazal..
S tim vycerpanim a nespavosti si zajdi k obvodni, kdyz u nic, tak by ti mohla neco napsat nebo poradit, treba ti chybi horcik. Co jej beru, tak se citim lepe

marticcelli
20. lis 2015

@agne to mi neco pripomina...
Nechapu, jak se nekteri lide v tom tak vyzivaji...

jeeanetta
autor
20. lis 2015

@marticcelli tak to máš štěstí na dr., já se tomu mému normálně v ordinaci rozbrečela, vždycky byl ochotný, ale dnes až moc upřímný a dostal mě tím, že když mi řekl že to budu mít v životě ještě dost těžké a že když mám stres v práci tak ho to mám vyřídit tam. Cítím se jak blbec, na těhotenství jsem se moc těšila, trvalo to déle než jsem zapadla a teď jen furt brečím kvůli každé blbosti.Prac. dobu mám jednou do 16 podruhé do 17. h a než dojedu domu tak je o 45 minut více a kde mám navařit, poklidit,....

marfushenka
20. lis 2015

Ja kdyz v 5 TT byla u doktora a zjistil ze to vypada na dvojcatka tak mi neschopenku vylozene nutil a nechapal ze chci chodit dal do prace. Ja ale pracuji v kanclu kde mame super kolektiv a i kdyz jsem porad unavena tak me to tu umi dobit. Podle me je to o tom jak se clovek citi, samy nejlepe pozname co nase telo potrebuje. Ja tedy mam v planu kolem 20. tydne uz zustat doma.

marticcelli
20. lis 2015

@jeeanetta to jako myslel s mimcem, ze to budes mit tezke? No, umi potesit . Zkus obvodni, ty stresy za to nestoji, v tehu mas byt v pohode

kejt29
20. lis 2015

@jeeanetta zasla bych k obvodakovi a normalne vysvetlila. V tehu je dulezita psychicka pohoda a klid, jeste se napracujes dost. Jsem ne nemo od cca 9tt, jo, je to nuda a otrava, ale jednak jsem si zvykla a jednak mam vychazky. Az se prcek narodi budes za ten odpocinek pred jeste rada 😃

jeeanetta
autor
20. lis 2015

@kejt29 Můžu se zeptat proč si na nemocenské? No já chtěla ještě chvilku počkat, zatím se jen chtěla poinformovat, že by mi je popřípadě dal, kdybych jí potřebovala.

vanocni_stromecek
20. lis 2015

Ja byla na neshcopence od te doby, co mi dr. tehotenstvi potvrdil, vzhledem k tomu, z jsem pracovala v nemocnici, mi to hnedka doporucil, ze to bude lepsi...tak sem poslechla..navic mi rano byvalo blbe (zvracela sem), kdyz sme vstala pred 8. a to ja sem do prace chodila na 6, takze fakt mazec.kazdy den mas 6 hodin vychazek, takze v pohode...nemusis se bat, ze budes doma zavrena...🙂. Kamaradka je tedka tehotna a je taky doma a to delala recepcni, nebylo ji dobre, nedavala to...pokud se necitis jakkoli dobre, jdi do toho, dr. ti urcite nerekne ne...🙂.

kejt29
20. lis 2015

@jeeanetta vic faktoru, vek, umele oplodneni a fyzicky narocnejsi prace, navic v prvnim trimestru jsem mela hodne nizky tlak a to byly jeste ty silene vedra. Nemohla jsem delat vubec nic...A to jsem dneska byla u dr, protoze jsem lehce spinila a bylo mi receno vice klidu. Takze jsem fakt rada, ze i kdyz je to opruz delam pro malou maximum 😊

markyska88
27. lis 2015

Ahojte holky 🙂 no, já k tomu přidám názor z druhé strany.. na neschopence jsem od 6. týdne a budu až do konce těhu kvůli zdrav. komplikacím. A doufám, že už nikdy v životě nebudu potřebovat být tak dlouho na PN. Opravdu bych radši chodila do práce (teda teď skoro ve 30tt už ne, páč jsem jak sud, ale do toho 7.měs. se to dá...,) Vycházky jsou větší mor, než se vám teď může zdát. 6 hodin vám může přijít dost, ale věřte, že není. Pořád musíte sledovat hodinky jak magor, aby jste se nékde nezdržely.
Nejdýl ale do 19.h už musíte být doma. Na nějaké kafíčko s kamarádkou v kavárně můžete zapomenout, protože většina pracujících lidí končí v práci kolem té páté, šesté a to už musíte být pomalu na cestě domů .. o víkendu se nemůžete zdržet přes noc třeba u rodičů, z rodinných oslav musíte prchat mezi prvníma 🙄 teď budou Vánoce, Silvestr, období návštěv a setkávání a prd z toho, po prvním čaji budu muset valit domů... Teď v zimě když vylezu z baráku po začátku vycházek, tak za 2 hod už se stmívá a mám pocit, že je celej den v pytli 😔
Ale teda největší pecka je dodržování vycházek přes letní měsíce. Na svatbu přátel jsem mohla max na obřad, na večerní oslavu už jsem měla smolíka. Zdržet se u rodičů či přátel na zahrádce při grilovačce taky nešlo. no prostě to by se dalo pokračovat donekonečna. Se všema s řekneš jen ahoj mezi dveřma a pak musíš zdrhat dom. A zvát si návštěvy k sobě domů baví člověka chvíli, pak už dělá všechno pro to z toho bytu vypadnout...
Prǔšvih je, když vám dojdou rohlíky nebo dostanete šílenou chuť na čokoládu a nejbližší obchod je 10min cesty a vycházky začínají třeba až za 3 hodiny.. 😀
Já teda mám opravdu pocit šíleného vězení a sociální izolace.. Ale všechna ta pravidla nemocenské respektuji a vycházky poctivě dodržuji. Ale já už mám v prosinci nástup na MD - díky Bohu !!!!!! 😀

kejt29
27. lis 2015

@markyska88 ja ze zacatku taky silela, doma jsem se desne nudila. Ted uz je to lepsi. K tomu ty Vanoce a pripravy. Ale je pravda, ze kdybych mohla radsi bych do te prace chodila...

Strana
z3