icon

Placenta praevia centralis ve 16. týdnu těhotenství. Máte zkušenosti?

jajajungmannova
13. říj 2025

Ahojky, chtěla bych se zeptat zda má někdo stejnou zkušenost? Nyní jsem v 16tt , když jsme byli s manželem na prvním screeningu tak mi lékař řekl že mám placentu úplně nizko (placenta praevia centralis) . Scénář mě hned vystrasil, protože už za sebou máme 3zamlkle tehu a teď už jsem si říkala huraaa vše bude v pořádku. Ale mám strašný strach. Lékař hned začal říkat co můžu a nemůžu, že to u mě nevypadá že se placenta vytáhne. Máte někdo zkušenosti s tímto problémem?

ajdi002
13. říj 2025

@jajajungmannova Ano a vše dopadlo dobře. Teď tu mám malého pána v náručí. Takže buď opatrná, dodržuj doporučení lékaře, cpi se vitamíny, páč prcek půjde ven o trošku dřív, tak ať má nějakou váhu 😎 Ale 16tt je ještě brzy na definitní závěry. Může se vytáhnout, jak mimčo poroste. Kdyby si měla nějaký konkrétní dotaz, tak se klidně ptej.

jajajungmannova
autor
13. říj 2025
@ajdi002

@jajajungmannova Ano a vše dopadlo dobře. Teď tu mám malého pána v náručí. Takže buď opatrná, dodržuj doporučení lékaře, cpi se vitamíny, páč prcek půjde ven o trošku dřív, tak ať má nějakou váhu 😎 Ale 16tt je ještě brzy na definitní závěry. Může se vytáhnout, jak mimčo poroste. Kdyby si měla nějaký konkrétní dotaz, tak se klidně ptej.

@ajdi002 jestli se mohu zeptat, jaké vitaminy jsi užívala? Já beru femibion a nevím jestli mám přidat ještě nějaké další? Já jdu už i příští týden na neschopenku, protože dělám těžkou práci, tak doktoři mi raději doporucily být doma. A už jen i ta představa být doba mě děsí 😃

anonym_befeab
13. říj 2025

V tomto týdnu má spoustu maminek placentu nízko a naprosté většině se vytáhne nahoru během následujícího zvětšování dělohy. Byla bych nervózní, kdybych byla 32tt, 36tt a placenta byla pořád dole. Ale 16tt se tím opravdu tolik neznepokojuj, jsou velké šance, že se to vytáhne 🙂 Jen dávej pozor na určité jogové pozice a velké sportování. A sex buď omezit úplně, nebo spíš šetrný, abys nekrvácela 🙂

uzivatelkapetra
13. říj 2025

Mě to dr řekla až po 20tt, že mám vcestnou placentu. Pracovala jsem až do 28tt, ale doktorce se to hodně nelíbilo (kancelářská práce), ta by mě nejradši měla doma od diagnózy. Nakonec placenta rupla v 32tt a malá musela akutně ven.
Každopádně ty žádný sex, žádné nošení ničeho těžkého, opravdu klidový režim, radši ani žádné velké vycházky a tak.

jajajungmannova
autor
14. říj 2025
@anonym_befeab

V tomto týdnu má spoustu maminek placentu nízko a naprosté většině se vytáhne nahoru během následujícího zvětšování dělohy. Byla bych nervózní, kdybych byla 32tt, 36tt a placenta byla pořád dole. Ale 16tt se tím opravdu tolik neznepokojuj, jsou velké šance, že se to vytáhne 🙂 Jen dávej pozor na určité jogové pozice a velké sportování. A sex buď omezit úplně, nebo spíš šetrný, abys nekrvácela 🙂

@anonym_befeab moc děkuji ♥️

lucisuska
14. říj 2025

Taky mám zkušenost. Definitivně mi to dr. řekla ve 28.týdnu a že se už nevytáhne. Nestrašila, ale řekla mi, že kdyby cokoliv, okamžitě do nemocnice. Porodila jsem ve 32.tt, vše dobře dopadlo. ❤️ Na základě zkušeností bych byla opatrná, ale zase vím, že to masivní krvácení rozjede i kýchnutí… ☹

ajdi002
14. říj 2025
@jajajungmannova

@ajdi002 jestli se mohu zeptat, jaké vitaminy jsi užívala? Já beru femibion a nevím jestli mám přidat ještě nějaké další? Já jdu už i příští týden na neschopenku, protože dělám těžkou práci, tak doktoři mi raději doporucily být doma. A už jen i ta představa být doba mě děsí 😃

@jajajungmannova Brala jsem taky Femibion, plus v prvním trimestru nějaké hormony na udržení z CARu, malý je z IVF. Přečti si jednou všude ty možný černý scénáře. Ať tě případné krvácení nezaskočí. Ať to úplně nebagatelizuješ a odpustíš si ten sex, sport a tahání těžkých věcí. Kup si domů třeba už teď porodnické vložky nebo inkontinenční kalhotky, prý to může krvácet silně a ani to neznamená, že to nemůže dobře dopadnout. Jen s každým (i malým) krvácením okamžitě do nemocnice. Mě strašili všude, všichni a hodně. Celé těhotenství mi ale bylo dobře a lehce jsem krvácela až ráno v den plánovaného řezu. My vydrželi až do 36tt. Stres ničemu nepomůže. Užívej si těhotenství, odpočívej, nech se rozmazlovat a stresuj se, až když opravdu půjde do tuhého.

jajajungmannova
autor
18. říj 2025
@lucisuska

Taky mám zkušenost. Definitivně mi to dr. řekla ve 28.týdnu a že se už nevytáhne. Nestrašila, ale řekla mi, že kdyby cokoliv, okamžitě do nemocnice. Porodila jsem ve 32.tt, vše dobře dopadlo. ❤️ Na základě zkušeností bych byla opatrná, ale zase vím, že to masivní krvácení rozjede i kýchnutí… ☹

@lucisuska a mohuse zeptat jestli jsi měla nějaké bolesti? Protože mě poslední 2 dny poboliva podbrisek ale není to vždy. Je to většinou když udělám rychlejší pohyb tak mě tam jako pichne a pak cítím takový jakoby tlak v podbrisku no

uzivatelkapetra
19. říj 2025

@jajajungmannova jestli nevadí, tak se vmísím. Špatně umístěná placenta nebolí, to popichování bude spíše růst dělohy a roztahování všeho kolem, toho se neboj.
Mě nebolelo ani když to prasklo a vylil se ze mě kýbl krve.

jajajungmannova
autor
19. říj 2025
@uzivatelkapetra

@jajajungmannova jestli nevadí, tak se vmísím. Špatně umístěná placenta nebolí, to popichování bude spíše růst dělohy a roztahování všeho kolem, toho se neboj.
Mě nebolelo ani když to prasklo a vylil se ze mě kýbl krve.

@uzivatelkapetra ufff tak to se mi ulevilo ♥️ protože jdu na kontrolu až v úterý tak jsem nechtěla plasit s pohotovosti. 😃

lucisuska
19. říj 2025
@jajajungmannova

@uzivatelkapetra ufff tak to se mi ulevilo ♥️ protože jdu na kontrolu až v úterý tak jsem nechtěla plasit s pohotovosti. 😃

@jajajungmannova podle mě také píchání souvisí s roztahováním dělohy…. Ale samozřejmě nejsem lékař. Také jsem neměla žádné příznaky předem. Prostě najednou to přišlo.