icon

Preeklampsie v prvním těhotenství, opakuje se i ve druhém?

nazka
15. črc 2019

Ahoj holky, vím, že pár podobných témat tu již je, ale zajímají mě Vaše čerstvé zkušenosti. Měly jste v prvním těhu preeklampsii? Kdy? A jak jste rodilý?
Co druhé těhotenství? Opakovalo se?
Dr mne dnes celkem vystrašil, že když jsem měla preeklampsii jednou (37+0), bude i podruhé. Achjo. Přála bych si aspoň opět těch 37+0 😪

martinkam22
•
15. črc 2019

Zdravím 🙂 já mám za sebou zatím jen jednu preeklampsii. Rodila sem akutním sc v 35+0. Bylo mi řečeno, že je šance při dalším těhorenství tak 50/50.

nazka
autor
•
15. črc 2019

@martinkam22 to jsou vyšší šance, než co dali mě 😁 teď mi říkali, že i anopyrin může oddálit. Půjdeš do toho zase?
Jinak jaké bylo prtě v 35+0? Kdy vás pustili domu?

martinkam22
•
15. črc 2019

:D jaké dali tobě? Já anopyrin brala a nevim jestli to k něčemu bylo. Musim si to ještě rozmyslet. Mám jednorohou dělohu, takže sem měla mimčo jen v půlce břicha a malá je teď po operaci skafocefalie :/ zase by mi bylo líto to zažít jen jednou. Byla pucek :D 2.8 kg a 47 cm. Domu jsme šli kvůli žloutence za týden 🙂 a co ty? Půjdeš do toho?

nazka
autor
•
15. črc 2019

@martinkam22 aha, to slyším prvně.. Ale malá je už v pohodě, ne? Ale byla velká teda, donosit ji, tak. Má přes 4 kg😁
Mne právě pak nechtěli pustit domu kvůli té preeklampsii, že budu mít ještě ten záchvat. Docela mi dali, psychicky. Každopádně teď jsem 13tt.,tak můžu jen doufat..

gruyerre
•
15. črc 2019

@nazka dělali ti současně s prvním screeningem vyšetření na zvýšené riziko preeklampsie? Pokud vyjde pozitivní, dává se preventivní léčba od určitého týdne (nevím přesně, mně vyšel test negativní)

nazka
autor
•
15. črc 2019

@gruyerre dělali a vyšlo to negativní. To bylo v prvním těhu. Teď mě screening ještě čeká

gruyerre
•
15. črc 2019

Takže tobě nevyšlo zvýšené riziko a stejně jsi preeklampsii měla, no to je pech. Ale snad tě uklidní, že moje příbuzná měla silnou preeklapsii v prvním těhotenství, ale ve druhém ani třetím už ne. Ja neštěstí osobní zkusenost nemam.

nazka
autor
•
15. črc 2019

@gruyerre jsem zvědavá, co mi vyjde teď. Gyndař říkal, že má jen jednu pacientku, které se to nevrátilo

martinkam22
•
15. črc 2019

Ano mě vyšlo při screeningu riziko 1:100 🙂 tak držím palce!

klea81
•
15. črc 2019

Kamarádka ji podruhé neměla. První dítě akutní císař ve 32 tt, druhé dítě v termínu přirozeně.

nazka
autor
•
15. črc 2019

@klea81 to je pozitivní 😊

fatal_error
•
15. črc 2019

@martinkam22 pri prvnim screeningu z krve? ja si na krev jen volala, dobry, negativni, ale ani jsem nevedela, ze se testuje i riziko preeklampsie. to by mi do telefonu rekli? kazdopadne 1:100 je dobry, ne? jedno procento by me dost uklidnilo, strach bych mela az tak pri 1:10.

gruyerre
•
15. črc 2019

@fatal_error ale to nedělají každému automaticky, to je vyšetření navíc, které by sis musela zaplatit. Je to z krve, z hodnot tlaku a ještě z dalšího ultrazvukového vyšetření (nad rámec screeningu)

nazka
autor
•
15. črc 2019

@gruyerre mne to třeba v prvním těhu dělali automaticky

martinkam22
•
15. črc 2019

@gruyerre to vůbec není pravda 🙂 mě ho dělali automaticky a zadarmo a 1:100 nebylo moc dobré, řešili to semnou od zacatku.

gruyerre
•
15. črc 2019

@nazka aha, a byl k tomu nějaký důvod, nebo to na tvem pracovišti dělají všem?

@martinkam22 buď píšeme každá o jiném vyšetření, nebo se to tam u vás vyhodnocuje nějak úplně jinak. Můj výsledek byl 1:34 pred 36.tt a 1:20 před 40.tt a byl označen za velmi dobrý. A zadarmo ho na všech pracovištích jen tak opravdu nedělají.

2hanah
•
15. črc 2019

@nazka Nevěřte, já u prvních dvou dětí neměla preeklampsii, ani Anopyrin, u třetího mi nasadili Anopyrin kvůli růstovým restrikcím a předejití špatných průtoků pupečníkem ke konci těhu, malý se narodil 35+5, špatné průtoky a navíc jsem prvně v životě měla vysoký tlak a to i dlouho po porodu, takže já na dopování Anopyrinem fakt nevěřím😔 Máte hrozně těžké rozhodování, moc držím palce, ať všechno vyjde dobře.

nazka
autor
•
15. črc 2019

@gruyerre netuším, ale mně ho tehdy udělali automaticky, byla jsem prvorodicka a bez problémů tehdy.. I mi to vyšlo neegativni

nazka
autor
•
15. črc 2019

@2hanah děkuji, jste hodná. To tedy zírám.. Hlavně že u vás vše dobré dopadlo

jonyss
•
15. črc 2019

Nechci tě strašit.U mě v prvním těhotenství Hellp syndrom,rodila jsem v 34tt císařem,v druhém jsem brala anopyrin a rodila už v 33tt kvuli preeklampsii taktéž císařem.To riziko tam prostě je...

2hanah
•
15. črc 2019

@nazka Fakt, na ten průšvih na konci, měla jsem pak i špatné ph pupečníkové krve, nějakých 7, a děsili mě, jak to malý zvládne s mozkem, ale musím říct, že je to nejúžasnější, nejšikovnější a nejchytřejší děťátko ze všech tří co mám a možná i z okolí, všechno zvládá se naučit dřív než jsou tabulky nebo zvládali sourozenci a vidím na něm už teď v roce jak mi rozumí a chàpe a už něco i mluví. Takže za mě, já bych do toho šla, oni často ani doktoři neví, jak co dopadne nebo se mílí, mám s tím bohaté zkušenosti, držím palce moc!

2hanah
•
15. črc 2019

@jonyss já to říkám taky/mám zkušenost, nevěřím na dopování Anopyrinem, bohužel😔

nazka
autor
•
15. črc 2019

@jonyss a jak byly vyvinuté děticky v těchto týdnech? Znám jen kamarádku, co rodila 31.tt,ale to bylo brzy a malý byl dlouho v inkubátoru..
Hellp syndrom je prý ještě horší než pree. Ty sis teda taky užila..

jonyss
•
15. črc 2019

@nazka jojo,uzila,deti byly obe,zaplať pánbůh,zdrave,jen malicke,syn měl 1700g,dcera dokonce 1600g.S každým z děti jsem ztravila v nemocnici asi měsíc...

fatal_error
•
16. črc 2019

@martinkam22 porad nechalu, co na 1:100 neni moc dobre, vzdyt je to 99% sance, ze to bude dobry, to je naopak uzasny.

martinkam22
•
16. črc 2019

Já sem to až tak nezkoumala, řešila sem spíš svůj zdravotní stav. Podle mě to takhle ale nejde brát. Vždyť když vám vyjde riziko 1:100 třeba downova syndomu taky se to řeší a je to vážné.