Preeklampsie v těhotenství. Jakou máte zkušenost?
Ahoj, včera jsem byla na prvním screeningu. Dnes mi volali z genetiky, že mají podezření na preeklampsii. (Měla jsem zvýšené hodnoty, a na poslední poradně u své doktorky jsem měla zvýšenou bílkovinu v moči)
Mám si v pondělí zavolat své doktorce , aby mi napsala prášky , které se berou 1 a půl na večer. Máte s tím někdo zkušenosti? Prý by to po těch práškách mělo být v pořádku.
Jsem 13+0. Vysoký tlak nemám, žádné otoky také ne. Ve výsledku ani nevím, co je to. Bylo mi jen řečeno, že se nemám bát, že prášky zaberou a pomůžou mi. Paní doktorka mluvila o nějaké kyselině, které obsahují ty prášky - že prý moje doktorka bude vědět. Nic víc. Tak jestli by se někdo nemohl podělit o svou zkušenost. Co to obnáší , jestli vše bylo ok až do porodu…
Děkuji mockrát.
Pokud ti vyšlo jen riziko, tak by to s prášky mělo buď být úplně v pohodě, nebo výrazně slabší. Mně při IVF při druhém dítěti ty prášky nasazovali rovnou od začátku právě kvůli preeklampsii v prvním těhotenství.
Moc vám dekuji. A ano bylo to zvýšené riziko. Ne že ji mám. Špatné jsem se vyjádřila. Trochu jsem o tom četla, a opravdu to má skoro každá druhá - ale málokomu se to “rozjede” a tu preeklampsii pak ma. Moc děkuji za sdílení zkušenosti.
Buď zcela v klidu. Nejspíše ti dají anopyrin - brala jsem ho ve 2 těhotenstvích. Naředí krev a je to v klidu. V jednom případě jsem měla riziko preeklampsie 1:87 a u dalšího 1:121 myslím. Hodně oblivňuje i věk a zdravotní stav maminky + rozbor krve. Ani u jednoho jsem preklampsii neměla.

V posledních letech se v rámci screeningu dělá test na riziko preeklampsie. Takže ti pravděpodobně vyšlo zvýšené riziko, ne že ji máš. Kyselina acetylsalicylová by měla riziko snížit tak ,aby u tebe preeklampsie nenastala. Riziko má snad každá druhá dneska. O poučení z rizika braní kyseliny acetylsalicylové v těhotenství se nic od doktorů nedozvíš, tak dejme tomu že není. Preeklampsii člověk zažít fakt nechce, takže budeš do nějakého 36. týdne zobat prášky a vše bude ok .
Já osobně mám zkušenost s preeklampsii (nedělal se ještě screening) a při druhém těhotenství s braním prášků a vše bylo v pořádku.
Ale opravdu se nemusíš ničeho bát, vyjde to spoustě těhotným.