Příušnice a zjištěno těhotenství

sonickan
28. dub 2019

Ahoj 🙂
Holky už mam celý týden příušnice. Léky dobíram ještě je mám na dva dny. Uz mě to ani neboli a pomalu odpucham.Dnes jsem zjistila že mám třetí den vynechanou MS. Udělala jsem si test a je tam slabá čárka. Mám ale strach. Muze to mít v tak rannem těhotenství vliv na plod? Nesetkala jste se s tím některá? Děkuji

zelenaesmolda
28. dub 2019

@sonickan
hned prvni odkaz na googlu rika tohle
Příušnice a gravidita

onemocnění žen v prvním trimestru gravidity může vést ke zvýšenému riziku úmrtí plodu
infekce příušnicemi není spojována s kongenitálními malformacemi

kazdopadne to tady nevyresis,res to s doktorem.nemuze ten test byt pozitivni kvuli lekum?

lnk84
29. dub 2019

@sonickan Měla jsem v prvnim měsíci těhotenství zánět ledvin a když jsem se na to pak ptala na genetice, bylo mi řečeno, že to bylo ještě před organovym vývojem, takže to nemá vliv na dítě. Kluk je zdravý..

sonickan
autor
29. dub 2019

@zelenaesmolda samozřejmě to budu řešit s Dr ale než se mu dovolam chtěla jsem zjistit jestli už a tím někdo zkušenosti má a může mě trochu uklidnit. Léky nejsou žádné driaky. Na priusnice se nedávají žádné antb. Jen něco jako je paralen a zodac na odpuchnuti. U obou není v příbalovém letáku ani zmínka o tom že by to těhotné nesměli. Jen že se má upozornit lékař na případné těhotenství.

lenkajan
29. dub 2019

Myslím, že do 6 tt by žádné léky neměly mít na miminko vliv, protože se k němu nedostanou. Spíš bych řekla, že riziko bude u pokročilejšího stádia těhotenství.

annynka94
29. dub 2019

Podle mě pokud je to v tak raném těhotenství a byl by plod poškozený, odejde sám.. Pokud se udrží, tak by se nemělo nic stát 🙂

lery92
29. dub 2019

@sonickan ona tam zmínka není , protože farm. firmy se ,,pojišťují " formulkou , že to je kontraindikovano v graviditě a nebo , jak si psala , poraďte se s lékařem .Důvod , nikdo netestuje nic na těhotných ..
Každopádně záleží v jakém týdnů gravidity jsi .Řekla bych že do toho 6 týdne jde o nula nula prd , když se to udrží , pak je otázka jaký mají příušnice vliv na rychle se vyvíjející embryo .
Je to opravdu otázka na lékaře , dej pak vědět , hodně mě to zajímá .

sonickan
autor
29. dub 2019

@lery92 urcite budu průběžně informovat. Jen nevím zda prvni volat na gyndu nebo obvodacce.

rajani
29. dub 2019

@sonickan otazku priusnic a gravidity bych resila s gyndarem. I tak hadam, ze bude muset sám pozjsitovat. Neni to běžná situace. Nicmene se se učí, ze "vše nebo nic" a pokud to embryo da, nejsou vývojové abnormality z duvodu priusnic. (zdroj napr. http://www.szu.cz/tema/prevence/priusnice-aktua...)

malinkaelinka
29. dub 2019

Řekla bych, že v tomhle případě nejde ani tak o léky (však se na to de facto žádné nedávají, je to virová infekce), ale o tu samotnou infekci, která může přinášet různé komplikace. Určitě bych řešila jak s obvodákem, tak s gynekologem.

zelenaesmolda
29. dub 2019

@malinkaelinka
taky bych to resila s obema

sonickan
autor
29. dub 2019

Takže ženy. Volala jsem s gynekologem. Vše jsem mu řekla, byl úplně v klidu a prej esi já jako z toho nemám radost? Říkám mám ale bojím se když jsem prodělala ty přiusnice a jediné co mi řekl, zodac vám neublíží a aulin je jen od bolesti tak pokud to není nutné ten si nedávejte a příší týden Vás očekávám na ultrazvuk. 😲🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru