Těhotenská cukrovka a dieta: Jak ovlivnit růst plodu?
Ahoj holky, prosím vám, jdu si pro radu nebo spíše názor, jestli máte s tímto nějakou zkušenost. V 11.tt mi bylo řečeno, že mám těhotenskou cukrovku. Lačnou jsem v té době měla 6,1. Od 13tt jsem na metforminu 3x denně a opravdu dodržuji dietu, tak jak bych měla. Nicméně, začala jsem na váze 78,5 kg, když jsem začala jíst podle diety a cca před 14 dny už jsem byla na 69 kg. Na jednu stranu jsem ráda, kdo by nebyl, ale je to v pořádku v těhotenství takový úbytek? Dle mojí diabetoložky je to v pohodě. Nicméně cukr se mi celkem upravil, občas po něčem vyletěl a pak v době, kdy jsem měla ATB jsem měla blbé hodnoty, měla jsem zánět v těle. Nicméně těhotenství probíhalo v pohodě, na konci 31tt jsem byla u své gynekoložky na kontrole a ejhle. Údajně v té době měl plod 1350 g a měla jsem málo plodové vody, okamžitě jsem byla objednaná do nemocnice, kvůli hypotrofie plodu a prý se mi miminko o 3 týdny zpomalilo v růstu. Ještě v ten den jsem byla na diabetologii a prý se spíše maminkám stává opak, že kvůli cukrovky mají větší děti. No a já tak nějak selským rozumem začala přemýšlet, jestli mi spíše ta dieta neškodí. Když nenabírám já, nenabírá ani miminko a začala jsem jíst trošku jinak. Vzala jsem si jeden den rohlík, který nemůžu nebo donut, jiný den jsem si dala bebe dobré ráno nebo malé množství čokolády a jeden den smetanovou zmrzlinu. Pořád si měřím cukr, nikdy mi nevyletěl a lačnou mám od 3,9 po 4,7 každé ráno. Za normálních okolností bych to nikdy neudělala, ale prostě jsem si chtěla otestovat, jak to bude s měřením a vážením mimča. Když jsem byla ve 32 tt v nemocnici, plod měl 1460g a byla jsem na percentilu 6, což je prý hodně špatně, protože nejnižší hranice má být 10, aby bylo vše v pořádku. Dokonce mi řekli, že asi ukončí těhotenství v 36tt. Teď jsem si občas něco dopřála, abych i já nabrala. Mám teď nárůst 2 kg a miminko mělo ve 33tt 1680 g a už jsem se dostala na percentil 10,6 a dokonce prý i plodovka je lepší. Takže podvědomě si říkám, že asi jsem neudělala nic špatně, ale nemůžu škodit naopak miminku, když si dám něco, co nemám povoleno? Na druhou stranu, pokud mám i hodinu po jídle cukr 5-6,7, tak asi by to nijak nemělo ublížit ne?
@alikscha Taky drzim pesti ✊. Tyden uz je krasny, to je miminko uplne donosene, verim, ze vse bude v poradku ❤️.
Ahoj holky, tak se hlásím po více jak třech týdnech. 8.9. vykoukl na svět náš Tobiášek s váhou 2 150 g a měřil 45 cm. 👶 Nakonec jsem ze dne na den šla císařským řezem, vše proběhlo v pořádku bez komplikací. Hned po zákroku nás s miminkem a manželem odvezli na bondingový pokoj, kde jsme všichni mohli být spolu a užívat si první chvíle. V minulé porodnici jsme nic takového neměli, takže jsme si vše teď vynahradili a bylo to super! ♥ Na to, že jsem byla už 38+5tt tak Tobík byl opravdu maličký, byli jsme v porodnici asi dalších 10 dní a Tobík byl nejmenší miminko na oddělení. U Tobíka se projevila po pár dnech žloutenka, ne taková ta typická, ale doktoři mi vysvětlili, že se přes placentu k němu dostaly mé protilátky a ty mu ničí červené krvinky a musí se to sledovat. Navíc jsme hned po porodu dělali i genetické testy na vyloučení vývojové vady (důvodem byla nízká porodní váha, málo plodové vody od druhé poloviny těhotenství a taky ustupující brada). Výsledky budou možná až ke konci roku, tak nám držte pěsti, ať vše dobře dopadne. 🙏 Každopádně Tobík hezky papá, do mého mateřského mléka mu musím dávat fortifikaci (minerály a sacharidy) a už teď má okolo 2 600g. Ale pořád je to taková panenka. 😍 Cukr měl po porodu ukázkový a já taky, tak jsem se konečně zase začala ládovat sladkým, tak jsem zvědavá, jak mi dopadne kontrola na cukr po mém šestinedělí. 😀
Všem moc děkuji, co na nás mysleli a děkuji za všechny Vaše zkušenosti a rady. 😘
@alikscha Děkuji za zprávu, Tobík je rozkošnej 🙂
@alikscha Jee, moc gratuluju ke krasnemu chlapeckovi ❤️❤️❤️. A dekuju, ze ses nam ozvala. Drzim palce, at jsou vsechny vysledky v poradku, ale verim, ze to tak bude 🍀. Tobik je moc krasnej, uplne mam deja vu jak to bylo se synem, ten byl sice 37+1tt, ale 2105 g a vypadal hrozne podobne a taky mi prave vsichni rikali, ze je jako panenka 😁. Tobik krasne pribira, to je super, my jsme prvni dva mesice bojovali strasne s tim, ze nam nepribiral. A dodnes je to hubena zizala 😁, budou mu dva a nema ani 10 kg. Tak vam preju hlavne hodne zdravicka, at se ma Tobik cile k svetu, krasne roste a dela vam jen radost ❤️.

@alikscha Držím pěsti, ať jste v pořádku. Někdy je lidské tělo záhadou.