icon

Těhotná, mám genetickou vadu. Počkat, jak se plod vyvine?

slunicko04
25. říj 2013

Jsem těhotná (cca 4-5t). Problém spočívá v tom, že mám gen. vadu v cca 10% mi schází chromozom (monosomy 45x)... to znamena, ze se embr. spatne vyviji .... už máme 15m chlapečka po IVF a darovanem vajicku. Dokrtori nam sice nikdy nerekli, ze by sme nemohli normalne pocit, ale sance na donoseni nebo zdrave mimco je mala. A ups ono se nam to podarilo. uz to je zazrak po tolika letech.Ted stojime pred volbou ... vzit si ho a nebo pockat jak se to bude dal vyvijet (jednou uz jsem si to cele prozila a neni to zrovna prijemne). Na prelomu roku sme meli jit na druhe IVF a tim to se to cele zkomplikovalo. Co by jste delaly na mem miste?

pellullinka
•
25. říj 2013

Ja bych i za cenu špatných genetických výsledků pockala. Třeba budete mít štěstí a miminko mít vadu nebude. Asi bych se celý život sama sebe ptala co kdyby..v případě,že bych podstoupila interupci

monasek84
•
25. říj 2013

Dala bych mu sanci... minimalne bych chtela videt vysledky z NT....

dezyre
•
25. říj 2013

Pokud je to vada, která se dá odhalit cca v 10tt genetickým testem z klků a pak následně prošetřit z plodové vody, určitě bych počkala. Tak trochu vím o čem píšeš, viz. můj profil a můj článek. S manželem jsme oba přenašeči genetického onemocnění. Budeme asi ještě miminko chtít a pokud půjdeme přirozenou cestou, budu v té samé nejistotě v jaké si ty. Držím ti strašně moc moc pěsti, aby vše dopadlo dobře a ty si se mohla těšit ze zdravého miminka.

lubinkova
•
25. říj 2013

Já Ti neporadím, protože teď můžu říkat, co chci, ono se dobře radí, když se to člověka netýká... Až když by byl v té situaci sám, ví, co by udělal... jen chci napsat, že ať se rozhodneš, jak se rozhodneš a ať to dopadne jakkoliv, tak si to nikdy nemusíš vyčítat. Člověk prostě nevidí do budoucnosti a nikdy neví, co jak dopadne.. na žádné "kdyby" se nehraje... je to těžké a rozhodnout se musíš sama, podle zkušeností, podle toho, na co se cítíš... (já mám teď taky pohled, že bych tomu dala šanci... ale jak říkám, to se mi to mluví...) 🙂

suzanna123
•
25. říj 2013

Já myslím, že tohle je hrozně individuální. Můžu Ti říct, co bych dělala já, ale to neznamená, že je to správné rozhodnutí i pro Tebe. Navíc to, co si myslím, že bych udělala, může být naprosto odlišné od toho, jak bych se opravdu v té situaci zachovala. Tohle si musíte vyřešit sami - moc držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv!

ajina17
•
25. říj 2013

rozhodně bych dala miminku šanci...vyčkala bych na podrobnější vyšetření 😉 držim palce

elana
•
25. říj 2013

10% monozomie X je přesně na hranici, kdy je to ještě tzv. malá gonozomální mozaika (od 11% už je pak velká). Já bych nad tím teď vůbec nepřemýšlela, je velmi, velmi pravděpodobné, že je embryo v pořádku, protože a) ta mozaika prostě u Tebe není nijak fatální (i kdybys byla 100% Turnerka, stále je zde 100% šance na zdravého chlapečka, protože kdyby bylo vajíčko bez X a přišla tam Y spermie, vůbec by se to nevyvíjelo, takže jediná zbylá možnost je oplození toho normálního vajíčka Y spermií a tudíž zdravý kluk a 50% šance na zdravou holčičku. POZOR: toto je jen statistická teorie, čisté Turnerky vajíčka téměř netvoří, jsou sterilní, jen tím chci ilustrovat, jak velkou šanci na zdravé dítě vlastně máš) b) až 99% embryí s TS pravděpodobně zaniká velice brzo po početí, takže jestliže bude těhotenství prosperovat, je velká šance, že je vše skutečně v pořádku. Samozřejmě, stát se může cokoli, dítě může TS mít...ale to bohužel i když jsou rodiče zdraví. Takže bych to nechala být a uvidí se, dnes je TS obvykle diagnostikován už na konci I. trimestru, protože holčičky s ním mívají na ultrazvuku velmi specifické vady. Tak hodně štěstí.

maudn
•
25. říj 2013

vyčkat na screening a jiné testy a smířit se s případným ukončením těhu ,kdyby to bylo špatné

klaire22
•
25. říj 2013

asi bych počkala na screening, který se dělá cca v 10tt a podle výsledků bych se rozhodla. Potom bych se rozhodla. Kdyby to bylo špatné, asi bych těhotenství ukončila.

helcenka
•
26. říj 2013

Já bych počkala, jak to bude dál i v případě předchozí špatné zkušenosti, tím bych pak byla smířenější s tím, že to nemusí dobře dopadnout. Pokud už se to povedlo, tak bych mu dala šanci. Držím palce.

anushka111
•
26. říj 2013

Sama za sebe bych taky počkala do testů, ale nejsem ve tvé kůži a nevím co jsi si s tím už prožila. Tak aspoň přeji hodně štěstí a pevné nervy 😉

crawler
•
26. říj 2013

Tohle miminko je darem pro vás oba - je to zázrak a šance jsou značné - čekej a miluj ho - snad se mu podaří v pořádku se k vám dostat 😵

eloana
•
26. říj 2013

Urcite bych pockala na testy......protoze pokud pujdes na interupci ted, budes si cely zivot vycitat coby kdyby.....

sheeni123
•
26. říj 2013

Za sebe bych počkala na výsledky testů, šance je pořád velká. Ale připravila bych se na všechny varianty. Držím pěsti, ať je miminko zdravé!

2hanah
•
26. říj 2013

Souhlasím s posledním názorem, miminko už je stejně počaté a kdyby mělo jít pryč, tak to bude stejně bolestivé teď i později, ale po testech můžete mít jistotu, že miminko bude nebo nebude v pořádku a v případě nezdaru aspoň budete klidná, že jste mu dala šanci, ale příroda byla proti Vám. Každopádně posílám přání velkého štěstí, já měla u prvního dítěte podobné starosti a teď mám dvě zdravé děti.

pavcza
•
26. říj 2013

Asi se přikláním také k té možnosti počkat na první testy a moooc vám držim palečky, aby bylo vše v pořádku a dočkali jste se zdravého miminka.