icon

Těhu cukrovky 2021. Kdo si se mnou vymění zkušenosti?

danvitka
20. únor 2021

Doufám, že takové téma už není. Obecně o těhotenské cukrovce je dost témat, některé diskuze ale starší i 4 let. Během té doby se toho spoustu změnilo. Hladiny, léky, zdravé potraviny 😊 kdo si semnou půjde vyměňovat zkušenosti? Recepty? Starosti?
Mě aktuálně v 10tt vyšli špatně dvakrát po sobě hladiny cukru, jednou 5,4 poté 5,5, což je na těhotnou hodně, takže mířím do diabetologické poradny. Aktuálně nevím co mě čeká, ale už jsem zahájila dietu, ze které mám fakt depresi 😢 já jsem dosud žila na pečivu 😢😢

Strana
z2
domulinkaa
2. bře 2021

@agneska7 Do žádné dia nechodím, vždycky mě odbyli tím, ze mám držet dietu a tím to pro ne haslo 🙄

domulinkaa
2. bře 2021

Abych teda popsala cely příběh, tak po porodu jsem šla znovu na zátěžový test tam, kde mi poprvé zjistili těhu cukrovku, výsledky byli špatné tak mi řekli ať teda držím dietu a píšu si jednou za měsíc hodnoty. Když jsem tam přišla po roce tak už mě jenom odbyli tím, že to je v pořádku a že mám stále dodržovat jen tu dietu, a že si mám přijít zase za rok. Hodnoty které jsem tam přinesla jasně ukazovali že se mi cukr po jídle zvedá. Ne vždycky ale někdy ano, muj tatínek je diabetik od mala , má to vrozené po své mamince. Takže jsem si zašla za tou praktickou to bylo asi dva měsíce zpátky a ta mi řekla že mam teda ten Prediabetes a tím to haslo, takže vůbec nevím co mám dělat. Jestli volat na nějakou diabetelogii nebo to říct gyndaři zítra nebo mám zavolat praktické nebo nevím...

lentilkah
2. bře 2021

@domulinkaa To je pecka pristup, hlavne to mel resit v predchozim tehotenstvi tvuj gynekolog. Zitra bych si od nej vydupala zadanku do dia poradny, pripadne od obvodni.

werumka
2. bře 2021

@domulinkaa Pokud mas dispozice k DM1 typu, a máš zvýšené hodnoty, je nutné udělat testy u diabetologa. Jednak podrobnější stran cukrovky obecně a pak také protilatkove, které mohou znacit rozvíjející dm1 latentniho typu.

werumka
2. bře 2021

@domulinkaa odkud jsi?

domulinkaa
2. bře 2021

Jsem z Ostravy... no já doufám, že mě na tu diabetologii pošlou, protože co jsem tak četla , tak ta neléčená cukrovka v těhotenství opravdu není žádná sranda žejo. A holky nevíte teda některá z vás jak vysoké hodnoty můžou ubližit tomu mimču ? 😔

werumka
2. bře 2021

@domulinkaa Neboj se, mimčo desítky zvládne. Je potřeba to ale co nejrychleji eliminovat, aby se to nezačalo rozjíždět víc. Nevzal by Tě tatuv diabetolog? Chtělo by to řešit co nejdřív. Klidně bych zavolala do poradny v Praze u Apolinare - nasměrují Tě a mohou domluvit rychle předání do péče u někoho, kdo je blízko. Případně rovnou zavolej na jeden z uvedených kontaktu: https://www.tehotenskacukrovka.cz/seznam-dia-po...
Měli by Tě vzít i bez žádanky, když popises situaci.
Bereš teď nějaké léky?

domulinkaa
2. bře 2021

Vážně neublíží ? Tyjo tak to jsi mě moc uklidnila ❤ No taťka je se svou diabetoložkou už domluvený, ale to jsme domouvali ještě když jsem nebyla těhotná a měla čas až na konci března 🙄 Na tu stránku už jsem psala dotaz ale zatím mi nikdo neodpověděl. Léky neberu, akorát kyselinu listovou. Moc děkuji za uklidnění a za rady
@werumka

werumka
2. bře 2021

@domulinkaa Na dotazy odpovídají jen jednou za čas. Na to bych asi nečekala. Zkus zavolat na ta čísla, která jsou uvedena u Ostravy. Bylo by ted pro Tebe lepší, kdybys mohla jít k diabetologovi, který se specializuje na těhotné. Ta péče je trošku jiná 🙂

Strana
z2