Ukončení těhotenství ve 14. týdnu

simkaaac
23. dub 2018

V pátek mi vyšel pozitivní screening 1:130 na Downa, Dnes jsem jela do Podolí na podrobný UTZ a udělali mi nový screening. Vyšla najevo srdeční vada (AVDS), riziko se zvýšilo na 1:11 a nyní taky riziko na Pataův syndorm 1:112. Výsledky Papp-a stejně špatné cca 0,19 a i šíjové projasnění taky nic moc 2,9. Zítra mě ještě čeká genetika a pozítří odběr klků. Začínám se psychicky připravovat na nejhorší a děsím se toho, že miminko už budu muset odrodit :( Máte někdo zkušenosti? Jak to u Vás probíhalo?

pintule01
23. dub 2018

Není to nic příjemného,ale máte štěstí,že se na případnou vadu přišlo takhle brzy.
Nám zjistily svalovou distrofii a porod/potrat jsem prodělala ve 23tt,kdy už jsem cítila veškeré pohyby a v podstatě do poslední chvíle.Zavedou tablety dolů,na vyvolání porodu a co 3 hodiny se dávají prášky pod jazyk,,ty se musí rozpustit a nesmí se zapít.
U každé to probíhá jinak dlouho,v mém případě celý průběh od zavedení po samotný porod a kyretáž trval 10 hodin.
Každopádně se nestresujte,výsledky z odběru klků mohou výsledky ze screeningu vyvrátit a miminku stres neprospívá 🙂
Navíc si na výsledky počkáte cca 14 dní.
Budu na Vás myslet a držet Vám palce

simkaaac
autor
23. dub 2018

Tak to muselo byt strašné 😢 I z toho duvodu, jsem chtela vysetrit hned, dokud necitim pohyby atd.
Moc děkuji, ale i kdyby se po odběru klku vyvratily syndromy, pořád je tu ta vada srdicka 😢 Ještě včera jsem byla plna naděje. Cetla jsem pribehy, kde rizika byla vyšší a dopadlo to dobře. Ale s tím srdíčkem to nevypadá dobře,no...takže tomu uz nevěřím.Ja cetla o nejakych tycinkach na roztazeni cipku a toho se desim.

sumitra
23. dub 2018

@simkaaac Ahoj, ja mela riziko 1:250. Synovi zjistili regurgitaci srdecni chlopne. (Nevim, jestli je to stejne, nebo neco jineho, nez to AVDS). V Podoli me uklidnil p. doktor Haslik, ze v prubehu tehotenstvi se muze tato vada jeste sama "zahojit", coz se stalo. Byla jsem na odberu plodovky a vse dopadlo dobre. Moc drzim palce, at vam to take dobre dopadne. Jsou to hrozne nervy, nez se clovek dozvi vysledky, tak at vam to co nejrychleji utece. Porad je tam nadeje, tak se drzte.

evaviki
23. dub 2018

riziko na DS jsem mela 1:120 cca, papp-a jeste nizsi, nez mas ty.. odber klku a plodovku jsem odmitla, cekala jsem na geneticky utz ve 20 tt, pokud by ten byl spatny, sla bych na odber plodove vody.. Dr. v gennetu me tehdy uklidnila, ze pokud mam nizke jen papp-a, tak to poukazuje na spatnou funkci placenty. Jinak utz pak dopadl ok, na 100% neni nikdy nic, takze na odber plodove vody jsem nesla. Mela jsem napsano, ze mi hrozi vysoky tlak, cukrovka a predcasny porod (kvuli tomu papp-a) a mimo tlaku to vyslo.. Nestresuj se predem, nema to vyznam..

alebrz
23. dub 2018

Zkušenost nemám, ale dřív, než se jakkoli rozhodnete, velmi doporučuju přednášku psycholožky Vlaďky Bartákové:

https://www.youtube.com/watch?v=9dN88IIeoCg


Držím palce...

camillaq
23. dub 2018

Ahoj, ja jsem to v lednu podstoupila v 17 tt kvuli vvv. Zazitek hrozny, posledni dva tydny uz jsem citila pohyby. Nastoupila jsem ve ctvrtek rano v cca 10 zavedl dr. tabletu do cipku a nejaky tycinky na roztazeni ( nebolelo to), priblizne od 12 hodin jsem citila tvrdnuti bricha a bolesti. Dostavala jsem neco na bolest, tak to bylo az do noci. Spat se nedalo, ale dalo se to vydrzet. V patek ve tri rano mi praskla voda a pak cca za hodinku odeselo I miminko. Placenta nesla, takze mi udelali revizi. V sobotu rano jsem sla domu. Doma jsem mela 19 m syna, nenechal me moc premyslet. Bylo to hrozne, ale rozhodla bych se znovu stejne. Druhe miminko jsme moc chteli, ale nase melo vadu, kvuli ktere by zemrelo asi hned po porodu. Bylo by to jeste vice trapeni pro vsechny ...

renuliena
23. dub 2018

@simkaaac jeste nezoufej, vysledky jsem mela jeste o něco horší, projasneni taky 2,9, podstoupila jsem odber choriovych klku z placenty a všechno dopadlo výborně, nevim akorat jak je vazne to postižení srdicka neb tomu nerozumim, ale treba se to ještě nejak srovna, drzim moc palecky 🍀🍀🍀🍀

adelka951
24. dub 2018

Tak já ti chci dodat trochu naděje, mě vyšlo na prvním screeningu riziko DS 1:4, ostatní dva syndromy vyšší než 1:100. Plus vada srdíčka. Měla jsem také nízké Papp a. Podstoupila jsem odběr chor. Klku, kompletní gen. Profil byl v pořádku, na utz v 16 a v 20 týdnu už se ani vada srdíčka neobjevila. Tak se teď už můžu těšit na snad zdravé mimco, vždy se může ještě něco objevit, ale to u každého. Věř sobě i miminku, na spatne scénáře bude vždy případně času dost.

simkaaac
autor
24. dub 2018

@adelka951 a o jakou vadu srdicka se jednalo? Miminko ma defekt sinokomoroveho septa....Uvnitř ještě doufám, ale pripravuju se na nejhorší 😢

simkaaac
autor
24. dub 2018

@camillaq uz teď je těžké vidět na UTZ jak je cile, jak si cuca prstiky.....a citit pohyby? Hrozne 😢 Rodit, trpět a odejit domu bez miminka? Je to krute 😢😢

pintule01
24. dub 2018

@simkaaac musíš myslet pozitivně.
Mě třeba prvotrimestrální screening yšel na jedničku a na vadu se přišlo až díky velkému uz ve 20tt,kdy si mudr všimla roštěpu.
Odběr plod. vody potrdil VVV,bylo to těžké,o to těžší,že po zákroku jsem byla přeložena přes noc na novorozenecké.
Navíc v ten den jsme měli s přítelem zrovna výročí...
Ale ustála jsem to,byla jsem na zákroku 27.10.2017 a nyní už jsem 21tt,čekám opět chlapečka a tentokrát vše pořádku.
Každopádně neházej flintu do žita.nech si udělat cvs,vydrž 14 dní a uvidíš

prejeta_zaba
24. dub 2018

Chápu, že nechceš postižené miminko, ale v případě, že by se u vás vyloučil ten Down a zbylo jenom to srdíčko - nechci to zlehčovat, ale to není až taková hrůza, ne? Někomu se to dokonce i zacelí samo, jen je více sledovaný, v horším případě operace, nějaká omezení ve sportu, ale až tak mi to nepřipadá jako důvod k potratu, což? Když vezmu v potaz, co všechno se může vyskytnout a nejsou na to žádná vyšetření předem, tak to srdíčko mi pořád nepřipadá jako nejhorší - možná se pletu, je to jen můj pohled.

adelka951
24. dub 2018

@simkaaac nevím, jak se to jmenuje, ale do jedné části srdíčka vůbec nesla krev. Chápu tvé zoufalství, měla jsem to úplně stejně, nejhorší to bylo první den, kdy se k nám při tom screeningu chovali strašně, řekli, že je to hotová věc, prostě konec, také jsem to chtěla mít co nejrychleji za sebou. Ale už druhý den ne genetice nás uklidnili a doktor při odběru chor. Klku nás dokázal naladit tak, že jsme nepochybovali,cze to dobře dopadne. A to jsme stále měli ty stejný výsledky.

ivuska1986
24. dub 2018

Držím moc palecky💕

nikyselen
24. dub 2018

ahoj..nezjistili mi sice vadu v tehu..
ale presto se mi narodila dcera se srdecni vadou(musela bych se podivat do papiru na presne zmeni) ,ale laicky mela nepravidelnou srdecni systolu,nezarostle dirky v srdicku,a defekt jedne komory,lezela napojena na jip v inkubatoru,pod dorozem asi 14dni, jako mala mela doma chvili pristroj na srdce.Vsichni meli v kocarku hracky mi pristroj 😢 "kardiograf myslim" ,nebo jak se jmenoval,aby jsme zapisovali zatez,jak srdicko pracuje, takze zapis vypadal spinka,hama,kaka,place...jezlili na kontroli na kardio 3roky kde delali vzdy Utz srdce,ekg aj...dnes mam 7mi letou dceru,bez jedine vady a omezeni chodi na sportovky,tanecky,plavani ..vse se spravilo vekem..a to to vypadalo hodne zle..
Drzim palecky kdyby me kdysy reli ma vadu srdve rozhodnete se nevim co bych delala takhke jsem byla ubrecena postavena pred hotovou vec kdy mi hned po porodu vzali dite a odvezli do jine nemocnice, kde na to byli vybaveni a ja jela za ni..

simkaaac
autor
24. dub 2018

@prejeta_zaba ano, pokud se vylouci down a vada srdicka by sla operovat, tak bych na potrat nesla

nikyselen
24. dub 2018

tohle nase uz zdrava slecna

simkaaac
autor
24. dub 2018

@nikyselen ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

simkaaac
autor
24. dub 2018

@adelka951 Tak dneska jsem byla na genetice a paní doktorka byla moc hodná a milá, ale řekla mi, to co vím, že těch faktorů který souvisí downem (NT, moc špatná krev, srdeční vada, ductus venosus ...) je hodně a je to prostě hodně podezřelé. Zažila prý jeden případ, kdy to vypadalo takhle zle a dopadlo to dobře. Myslím, že šance je opravdu minimální :( Každopádně, kdyby byly výsledky brzo, tak ještě v pátek bych mohla jít na revizi. Potom už bych musela porodit. Já doufám, že alespoň porod se mi vyhne!!! 😢

lussinka88
24. dub 2018

@simkaaac me vysly oba screeningy spatne, mela jsem spatnou krev (srdicko v poradku). Mela jsem podobne papp-a - obratila jsem se na spickovou doktorku, ktera me uklidnila ze to muze znamenat spoustu jinych veci. Nakonec to znamenalo, ze jsem mela tezkou preeklampsii kdy dceru vytahovali na posledni chvili... kazdopadne ve 20tt jsme meli 2 cysty na mozku, coz se objevuje u patova syndromu. Kvuli rizikovymu tehu jsem na plodovku nesla - nedoporucovali mi to, ale dr podle utz rikala ze si nemysli ze by to byl tenhle syndrom, deti ktere maji tento syndrom pry nedaji ruce nad hlavu. Bouchala mi do bricha tak dlouho dokud je tam dvera nedala. Ackoliv jsem vnitrne citila ze je to v poradku, tak jsem do porodu mela strach. Nakonec se narodila zdrava holcicka 🙂 verim ze i ty budes mit stesti a budes mit zdrave miminko!! Drzim moc palce!

lussinka88
24. dub 2018

@simkaaac a pokud se obavas jen toho srdicka tak neboj. Ta doktorka mi rikala, ze vetsina vad ktere najdou jdou opravit/ vylecit. Jen je dobry kdyz se o nich vi dopredu aby byl personal porodnice na to pripraveny a vse se zaclo vcas resit

simkaaac
autor
24. dub 2018

@lussinka88 Toho srdíčka se právě nebojim. Ptala jsem se vyloženě, zda je to operovatelná vada a prý operovatelná je. Pokud by to bylo "jen" srdce, tak si miminko necháme. Ale těch faktorů, které ukazují na Downa je tam bohužel více. To je super, že tvůj příběh dopadl šťastně ❤ Já tak nějak vnitřně cítím, že to nebude dobré...

Když nad tím přemýšlím, tak je to hrozně zvláštní. Ten měsíc co se zadařilo, tak jsem měla hrozně silnou ovulaci. Výrazně jsem ji cítila. Měla jsem rozporuplné pocity ohledně těhotenství, ikdyž jsem se modlila, aby se brzy podařilo otěhotnět. Týden před screeningem se mi zdál sen, že jsem porodila holčičku, kterou mi neukázali a když jsem ji šla hledat..měla nějakou vadu a já se té holčičky hrozně bála. Vypadala děsivě - měla takový děsivý tik. A teď o víkendu, aniž bych měla za sebou ten druhý screening, se mi zdálo o odběrech plodovky. Buďto už od začátku cítím, že je něco špatně nebo nevim :(

maagda
24. dub 2018

Ahoj, ja jsem podstoupila preruseni v 15tt. Miminko jsem musela porodit. Melo velky rostep briska, venku melo jatra, zaludek a streva. Kdyby ale byla alespon mala sance, ze by ji operace zachranila tak bych do preruseni nikdy nesla a bojovala bych za ni do posledni chvile. Jenze krvacela a nechtela sem aby citila tu bolest. Jinak zavedli mi 2 nebo 3 tabletky, protoze jsem se neotevirala. Nakonec jsem si holcicku porodila do rukou po 12 hodinach. Pak sem musela jeste na sal na docisteni. Preji hromadu stesti, nech vse dopadne dobre.

pintule01
24. dub 2018

@simkaaac ,já u toho těhu co měl malý VVV taky cítila,že je něco jinak,ale nějak jsem si to nepřipouštěla/neuvědomovala,dokud mě pro jistotu neposlali na plodovku no.
Každopádně držim palečky,ať je to ,,jen" srdíčko

simkaaac
autor
24. dub 2018

@maagda Tvůj příběh jsem už četla...jsi se mnou v říjnovkách, že? Doufám, že tentokrát je u Tebe vše v pořádku! Já mám doma malého krásného chlapečka...Stát se to u prvního, kdy jsem řešila neplodnost atd. tak nevim nevim jak bych to zvládla, když už teď jsem úplně v háji!

absintka19
24. dub 2018

@simkaaac tycinky nejsou nic prijemne ale vydrzet se to da. Ja taky rodila vyvolavanim ale zdravou holcicku.

lussinka88
24. dub 2018

@simkaaac aha :-/ ja jsem nikdy moc neverila na vnitrni pocit, ale u prvnich 3tehu jsem podvedome tusila ze je neco spatne a miminka se prestaly vyvijet.. nastesti vse v prvnim trimestru. Pak jsme dlouho bojovali s neplodnosti a vzdy po transferu jsem vedela ze nic. A pak jednou 4. Den po zavedeni mi neco rikalo ze jooo a fakt na testu //. Pohlavi jsem taky tusila ikdyz jsem si vzdycky prala kluka vedela jsem ze to bude holcicka. Takze ja dam hodne na vnitrni pocit.
Ale vis co jsem zdravotnik a racionalni to neni ;) furt si rikam, ze to neni mozny tohle vedet bez nejakyho vysetreni.... takze ikdyz si myslis ze je neco spatne tak to tak byt nemusi.

letadylkokane
24. dub 2018

@simkaaac tuhle vadu mam taky a ziju s ni uplne bez problemu. Defekt sinoveho septa...

89peta
25. dub 2018

Ahoj,ja rodila ve 20tt miminko s VVV srdicka,kdy chybela pulka srdicka,jde o syndrom hypoplastickeho leveho srdce. Zjistili to az na druhem velkem ultrazvuku,citila sem pohyby..kazdopadne sem dostala tabletky na vyvolani,v 8 rano prvni,pak co 3hodiny dalsi,sem tam injekci na bolest. Porodila sem v 2:50 rano dalsiho dne. Pak sem dostala akorat prasky na zastaveni laktace a sla domu. Drzim moc palce at je miminko v poradku. 😊

simkaaac
autor
25. dub 2018

Holky, tak CVS mám za sebou. Celou noc jsem nespala a jen brecela. Nejde s tim nic delat, prostě mám záchvaty pláče 😢 Taky jsem od vcera moc nejedla, tak jsem se bála, abych u toho neomdlela. Musim ale říct, ze tady v Podolí jsou hrozně fajn. Sestřička mi dala ruku, abych ji mackala. Utesovala me a rikala, jak jsem statečná. Teď už jen poslední zachvev naděje. Spíše tedy čekání na zázrak 🙏 Držte mi palce a diky, za všechny Vaše zprávy. Moc si jich vážím ❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru