icon

Vcestné lůžko a nástup na mateřskou dovolenou

hanysek_cz
5. led 2017

Ahoj maminky,
mám od 20tt zjištěné vcestné lůžko 3+ zadní stěna, po kontrole 26tt nenastala žádná změna a placenta mi stále překrývá děložní hrdlo. Hledala jsem informace a uvádí se, že už se podstupuje císařský řez po 36tt. Ale také se uvádí, že by se ještě mohla placenta umoudřit a odsunout se a budu rodit normálně🙂

Jde mi o to, jak je to s nástupem na mateřskou dovolenou. 6-8týdnů před termínem bych měla nastoupit dle UZ. což je 32tt, ale pokud se mi placenta neposune, pak bych měla nastoupit nejpozději ve 30tt:/, pač mi posunou termín o 4 týdny a tím bych si značně pokrátila mateřskou. A nemám ji zanedbatelnou🙂 Na PN nejsem, chodím normálně do práce. Tak kdo a kdy toto rozhodne? Gynekoložka zatím dává ruce pryč, protože by se mi placenta mohla ještě posunout, ale do rizikové poradny to také zatím není..

Děkuji za Vaše zkušenosti

xpila
•
5. led 2017

@hanysek_cz Nic by se ti nekrátilo, ať nastoupíš kdykoliv. Mateřská se krátí pouze v případě, že dobrovolně na mateřskou nastoupíš později než 6 týdnů před TP, což není tvůj případ.

hanysek_cz
autor
•
5. led 2017

Takže dokud není pevně rozhodnuto termínem o císařském řezu, počítá se tedy stále s termínem dle těhotenského průkazu a k tomu tedy i nástupu na MD. Takže si vlastně jen sama zkrátím volno, které by mi za normálních okolností náleželo, tedy těch 6-8 týdnů, ale MD bude stejně vyplácena 28. týdnů. Pokud je tento předpoklad, je možné začít čerpat MD o 2 týdny dříve?

xpila
•
5. led 2017

@hanysek_cz O TP, podle kterého se řídí nástup na MD, rozhoduje doktor. A ano, prakticky si zkrátíš volno před císařem, ale v reálu budeš mít mateřskou dlouhou 28 týdnů tak jako tak. A ne, mateřskou nemůžeš začít čerpat dříve jak 8 týdnů před TP.