Vcestné lůžko a nástup na mateřskou dovolenou

hanysek_cz
5. led 2017

Ahoj maminky,
mám od 20tt zjištěné vcestné lůžko 3+ zadní stěna, po kontrole 26tt nenastala žádná změna a placenta mi stále překrývá děložní hrdlo. Hledala jsem informace a uvádí se, že už se podstupuje císařský řez po 36tt. Ale také se uvádí, že by se ještě mohla placenta umoudřit a odsunout se a budu rodit normálně🙂

Jde mi o to, jak je to s nástupem na mateřskou dovolenou. 6-8týdnů před termínem bych měla nastoupit dle UZ. což je 32tt, ale pokud se mi placenta neposune, pak bych měla nastoupit nejpozději ve 30tt:/, pač mi posunou termín o 4 týdny a tím bych si značně pokrátila mateřskou. A nemám ji zanedbatelnou🙂 Na PN nejsem, chodím normálně do práce. Tak kdo a kdy toto rozhodne? Gynekoložka zatím dává ruce pryč, protože by se mi placenta mohla ještě posunout, ale do rizikové poradny to také zatím není..

Děkuji za Vaše zkušenosti

xpila
5. led 2017

@hanysek_cz Nic by se ti nekrátilo, ať nastoupíš kdykoliv. Mateřská se krátí pouze v případě, že dobrovolně na mateřskou nastoupíš později než 6 týdnů před TP, což není tvůj případ.

hanysek_cz
autor
5. led 2017

Takže dokud není pevně rozhodnuto termínem o císařském řezu, počítá se tedy stále s termínem dle těhotenského průkazu a k tomu tedy i nástupu na MD. Takže si vlastně jen sama zkrátím volno, které by mi za normálních okolností náleželo, tedy těch 6-8 týdnů, ale MD bude stejně vyplácena 28. týdnů. Pokud je tento předpoklad, je možné začít čerpat MD o 2 týdny dříve?

xpila
5. led 2017

@hanysek_cz O TP, podle kterého se řídí nástup na MD, rozhoduje doktor. A ano, prakticky si zkrátíš volno před císařem, ale v reálu budeš mít mateřskou dlouhou 28 týdnů tak jako tak. A ne, mateřskou nemůžeš začít čerpat dříve jak 8 týdnů před TP.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru