Vcestná placenta v prvním trimestru. Máte zkušenost?

aneta15
1. lis 2019

Holky jsem teprve v 10. týdnu a při poslední kontrole můj gynekolog vytřeštil oči, že mám vcestnou placentu a začal mi kreslit hororové scénáře, jak budu celé těhotenství v nemocnici , krvácení, předčasný porod,císařský řez, odebrání dělohy atd. Neskutečně mě vyděsil. Ještě mě upozornil at to hlavně nehledám na internetu pač tam jsou samé hrůzy 🙂 Pak jsem hledala na netu informace a našla jsem, že takhle brzo žádná vcestná placenta neexistuje a pokud je dole na 99% se vytáhne. Jen 1% končí císařem a hospitalizací od 32 týdne. Máte někdo podobnou zkušenost?

martiniquest
1. lis 2019

S prominutim, myslim, ze doktor je idiot. Neco takoveho pacientovi vubec nema rikat!! Placenta se velmi pravdepodobne vytahne nahoru a zadne komplikace nebudou. A pokud zustane dole, pujdes na sekci. Neovlivnis to nijak

jituli84
1. lis 2019

asi bych změnila lékaře

aneta15
autor
1. lis 2019

@martiniquest
@jituli84 čekám třetí dite, vždycky jsem s ním byla spokojena, prisel mi peclivy. Za 14 dni jedu do Podolí na první screening tak se tam chci zeptat, co vlastně s tou placentou mám. Přece jenom už viděli více placent než okresní gynekolog. Byla jsem v takovém šoku, že jsem ho jen poslouchala a nezmohla se na slovo. Nevim, zda je jednoduché měnit lékaře v průběhu těhotenství ale je fakt, že mě psychicky rozhodil hodně.

jituli84
1. lis 2019

@aneta15 jako upřímně, já ted lekaře měnim. A teda ještě jsem se nesetkala s tím, že by mi lékař líčil horory a poslal mou psychiku , víte kam..

jituli84
1. lis 2019

Ale zeptejte se tam, aspon budete mít názor i jiného odborníka 🙂

aneta15
autor
1. lis 2019

@jituli84 těšila jsem se jak si to poslední těhotenství uziju a vlastně jen bliju, spim a nervuju se

jituli84
1. lis 2019

@aneta15 Já to měla podobně s těmi nevolnostmi, jsem od července doma. Uvidíte po screeningu 🙂

ilema
1. lis 2019

@aneta15 já měla částečně vcestnou placentu, zjistil mi to doktor při kontrole ve 13.tydnu, s tím že ji mám i na zadní stěně a uvidí se, jestli se vytáhne, že to jde pomaleji, než když je na přední stěně. Nějak mě nestrasil, ani mi nedal neschopenku, ani mi nekreslil katastrofické scénáře, žádný šetření nebo ležení v posteli. Teď jsem 37tt a placenta se vytáhla a je mimo vnitřní branku. Ještě v 30tt byla částečně přes a dnes je to v pohodě.

aneta15
autor
1. lis 2019

@ilema no a mě rekl, že mám lezet, přísný klidový režim a žádný sex. Neschopenka je samozřejmost. Podle zprávy nemám ani centralis ale druhý stupeň, tedy je na okraji branky. Měla jsi nějaké problémy s krvácením nebo špiněním?

betelgeuzz
1. lis 2019

na screeningu ve 12 týdnu jsem měla částečně vcestnou, neměla jsem s tím žádný problém, nijak jsem se neomezovala, nekrvácela jsem, vše v pohodě. Vytáhla se a rodila jsem normálně.

aneta15
autor
1. lis 2019

@betelgeuzz díky holky 😁 jsem už trochu klidnější asi si dám parizskej 🍰 😀😀😀😀

jituli84
1. lis 2019

@aneta15 ten taky miluju 🙂

ilema
1. lis 2019

@aneta15 byla bych v klidu, samozřejmě nikdo nic nemá jak přes kopirak, ale nic se nedělo, neměla jsem žádné problémy. Nekrvacela jsem nic, kdyby mi to neřekl a já si to nehledala na netu, tak o tom ani nevím. Co se týče sexu, omezili jsme četnost a dávali hodně pozor, ale ani po sexu se nikdy nic neodehralo. Myslím, že te doktor zbytečně vyplasil.

aneta15
autor
1. lis 2019

@ilema já trochu ze začátku spinila ale opravdu jen minimálně a on furt řešil proč. Ale když mi říkal o té placentě přišel mi hrozně vydesenej. Už aby snad byl červen a už bylo po všem 😉

betelgeuzz
1. lis 2019

@aneta15 a pak se doktoři diví, že si lidi hledají informace po internetu, když takhle někdo zbytečně děsí. Pokud jsi špinila, tak je na místě být opatrnější, na druhou stranu na začátku těhotenství špiní spousta žen a vcestnou placentu nemají. Kdyby mi o té placentě neřekli, tak ani nevím. Sex jsme neomezovali, tahala jsem starší dceru do schodů, měla v té době 1,5 roku a všechno OK.

aneta15
autor
1. lis 2019

@betelgeuzz hele já si ty placenty tak nasprtala, že ze mě budou v tom Podolí div živý 😁😁😁 jen si přeji aby vyšel dobře ten screening; ať ještě nemusím řešit plodovku a doufám, že mě do ní nebudou tlačit kvůli věku ( 36 let)

jituli84
1. lis 2019

@aneta15 mě je 35 a netlačily mě, ale screen mi dopadnul dobře

svntvt
1. lis 2019

@aneta15 tak dneska byl den ,,straseni placentou,,? Pac ja byla na kontrole (15tt) a misto meho hodneho doktora tam byla stroha dokrorka, která misto uklidnění (mam tam jeste k tomu vsemu hematom) me zacala strasit presne tim co pises. Placentu mam pres branku castecne, ale je na zadni strane, tzn.pravdepodobne se uz nevytahne, riziko vykrvaceni, cisarsky rez atd atd... cumela jsem jak puk,cloceku to moc nepomaha, kor kdyz ja mam problémy s krvacenim a spinenim kvůli hematomu. A nevim, zda to s tou placentou souvisi ale cely ten muj ,,hematom problém,, se rozjel po sexu. Strasne krvaceni, pohotovost, tam mi rekli ze nic nevidi, ze to bude nízko polozenou placentou a at nesoulozim. Za daksi 3 dny dalsi velké krvaceni, to uz nasli pod placentou hematom, ktery se tam zrejme za ty dny vytvořil. Ten se nastesti pak ,,prelil,, na jine misto, zustat pod placentou, asi je konec... ale i tak jsem psychicky rozebrana a ona mi začne vykladat tohle a pak suše dodala Ale zapomente uplne ze jsek něco rikala,muze to byt jeste celé jinak ..... jj dik, zapomenu, rozkaz 😂😂😣😑

leymea
1. lis 2019

No doktor docela drsnej. Mam jen podobnou zkusenost. Ve 21tt na druhem screeningu mi bylo receno, ze mam nizko polozenou placentu (do te doby mi nikdo nic nerekl) a na zadni strane. Nastesti nebyla pres branku, ale 13mm od vnitrni branky. Doktorka jen rekla, ze se vytahne. Neresila jsem to, jenze druhy den me napadlo, ze se teda kouknu na internet a zjistim si vic. No to byla nejvetsi chyba. Za dva dny jsem sla na kontrolu ke sve doktorce a koukla na to. Pry by mi o tom nejspis ani nerekla (pritom na internetu holky klidovy rezim atd.) a at to neresim. Za 4 tydny kontrola a misto aby mi zmerila vzdalenost od vnitrni branky tak jen rekla, ze se asi vytahuje a bude to resit az ve 30tt. Takze vlastne od 21tt nevim jestli se opravdu nejak vytahla, jestli je furt hodne nizko atd. Konecne se to dozvim ve stredu, fakt uz bych rada vedela na cem jsem.

aneta15
autor
1. lis 2019

@svntvt
@leymea tak to máme jak přes kopírák...taky mě dostal když mi řekl ať si to hlavně negooglim, nevím, co cekal....přečetla jsem o tom snad všechno, co je na netu. Nízko položenou placentu má v prvním trimestru 40 procent žen. Čekám třetí dítě a jsem neskutečně vyplasena, u prvního mě snad ani nenapadlo, že by mohlo být něco špatně a teď zase vidím všechno cerne. našla jsem asi dva fakt špatný příběhy. Většině se vytáhla a nebo porodili sice s komplikacemi zdravé dítě ale stejně tu pochybnost a strach v sobě mám. Když jdu na gyndu tak místo toho abych se těšila jak uvidím svoje dítě, tak je mi tak zle, že bych tam zkolabovala.

aneta15
autor
1. lis 2019

@svntvt podle toho co jsem četla tak na přední straně je větší procento, že se vytáhne ale i na zadní straně se spoustě holek vytáhla, dokonce i ta nejhorší 4 stupně. Já ještě nevím, kde ji mam.

svntvt
1. lis 2019

@aneta15 no ja sla pak do čekárny a musela si sednout pac se mi zatocila hlava. Ted me vzbudila silena bolest bricha a jsem v total stresu ze vseho... prvni tehotenstvi naprosta pohoda a ted se vsechno po.... achjo... musim doufat, ze bude lip, jinak mi klepne. ..

aneta15
autor
1. lis 2019

@leymea poloha placenty se má opravdu řešit až ve 30 týdnů pokud nejsou žádné problémy. Mě tak rozhodil, že se bojím i zakaslat nedej bože jít na velkou. Stává se že mě slusnej hypochondr 😀😀😀😀

aneta15
autor
1. lis 2019

@svntvt já šla ještě s dětma do obchoďáku koupit jim boty a tekly mi slzy mezi regalama. Dcera 12 let za mnou furt chodila mami ty brečíš? Tak jsem ji řekla, že mám migrénu a musíme domu. Koupili jsme boty ani nevim jaké a jela jsem domu googlit. Doufam, že se tomu budu za 2 měsíce smát

leymea
1. lis 2019

@aneta15 no prave, holky ktere mely dokonce vetsi vzdalenost nez ja tak mely klidovy rezim, zakazanej sex, nesmely nic zvedat a me doktorka jen rekne at to neresim, ze se pravdepodobne vytahne. Ale ze muzu zacit krvacet, v tom pripade hrozi predcasny porod atd. To asi neni dulezity. Takze jsem se zacala setrit (s dvouletym to moc nejde), zadnej sex a jsem na sebe vic opatrna a samozrejme mam i trosku strach. Ted se citim skvele a rikam si, ze je to snad dobre znameni a ve stredu se dozvim skvele zpravy. Nastesti jsem ani jednou nespinila, nezakrvacela. Samozrejme bych se cisare chtela vyhnout, ale v tomto pripade je dulezitejsi abych nezacala krvacet a neohrozilo to miminko a me. Kazdopadne v 10tt mi prijde fakt brzo to resit, jako asi to neni nic dobryho i v takovem tydnu, ale kdybys zacala krvacet tak ihned na pohotovost a hlas, ze mas vcestnou placentu. Verim, ze to u nas vsech dopadne dobre a nebudou zadny komplikace.

aneta15
autor
1. lis 2019

@leymea já už jsem tak zpitoměla, že jsem si hledala v jaké nemocnici, co nejblíže k nám se postarají o dítě narozené předčasné, řeknu ti žádná hitparáda. Pokud bych rodila před 31. Týdnem tak nejbližší je 60 km

leymea
1. lis 2019

@aneta15 no ona mi to rikala, ze to bude resit az v tom 30tt. Kdyby mi nic nerekli tak bych o nicem nevedela a byla bych vysmata 😀 no a na zachode mam strach zatlacit 😀 😀 nejsi v tom sama.

leymea
1. lis 2019

@aneta15 u nas pocitam Plzen a tu mam taky 60km :-/ ale proste musim byt pozitivni a verit, ze se opravdu vytahne. Ja se aspon zacala stresovat az od toho 21tt, ty jsi chudak, ze uz Te takhle desi v 10tt.

aneta15
autor
1. lis 2019

@leymea udělat z tvé doktorky a z toho mého vyplasenyho doktora jednoho tak je to ideální gynekolog 😀😀😀😀 tak je lepší to vědět a dát si pozor ale mohl si odpustit ty strašidelný Story. Vlastně mi ani neřekl, že se to může zlepšit.

svntvt
2. lis 2019

@aneta15 ja byla minuly tyden v nemovnici kvuli hematomu. Delali mi utz postupne obden 4 doktori. Jen jeden z nich seo te placente zminil ale rekl mi hned ze to je v teto fazi normalni a pravděpodobne se vytahne, nic vic, zadne straseni nic... ani me nenapadlo googlit... a ted tato jedna blba doktorka mi způsobila deprese a silene nocni mury 😣

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru