Více plodové vody. Jak se to u Vás řešilo?

mobabe
24. led 2020

Ahojky těhulky, já jsem dnes byla na speciálním vyšetřovacím UZ kvůli možným vadám plodu hlavně srdce a divila se doktorka, že mám hodně plodové vody, ikdyž se mi o ničem takovém do nynějška můj gynekolog nezmínil. Tak honem zkoumala ještě trávicí trakt, ale žaludek byl naplněný, tak neprůchodnost jícnu mít nebude, Down se nám ani z jednoho trimetru nepotvrdil a všechny velikosti plodu jsou ok, takže nic nesvědčí pro VVV. No cukrovku mi ještě nedělali, ani nevím, kdy se má normálně zkoumat, ale já teda nemám příznaky cukrovky (pokud se projevuje jako u klasických diabetiků) a sladké také nijak nadměrně nejím. No a vím že moje mamka měla také hodně plodové vody když mě čekala, takže asi to máme v rodině. Teď pročítám články na netu a vidím ty VVV a předčasné porody a už přemýšlím o hrůzách. Prosím máte tohle někdo už od 20 tt a jak se to řešilo dál? Jste v pořádku? Proto také asi nemám žádné pohyby, které už bych i jako prvorodička měla mít. V úterý jdu ke gynekologovi s tou zprávou z dnešního UZ, tak uvidím co vymyslí. Prosím pište své zkušenosti.

martinkamn
24. led 2020

@mobabe Ahoj já jsem měla přímo diagnózu polyhydramion a u mě to našli ve 32tt,místo obvyklých cca 1l jsem měla asi 2,5 l.Hned se na mě sletělu doktoři a vyšetřovali mě na všechno možný,noc nenašli,prosté se nevědeló čím to bylo a ani po porodu na to nepřišli,malá byla úplně v pořádku.Ale byla jsem pak v nemocnici na pozorování,hlavně se čekalo jak se s tím vyporádam já,protože ta voda my my tlačila na plíce,píchali mi kortokoidy na rozdání plic a modlili se abych to vydržela do 38tt a přesně ten den mj praskla voda,byla to potopa.Tam je riziko aby ten proud vody sebou nestrhl pupecník nebo třeba ručičku dítěte.Určo tě budou víc hlídat.Jinak ze začatku pohyby moc nejsou cítit,ale za to potom,mimčo tam má dost místa,takže ta co tam vyváděla hrúza.Kdyby něco napiš

amazonkajanik
24. led 2020

@mobabe 20tt a prvorodicka pohyby ještě cítit nemusíš. Já malého pořádně registrovala až od 25tt. Test na cukrovku se dělá,jestli si dobře pamatuji kolem toho 25tt. Ségra měla taky hodně plodovky a nikdo ji nikam nehnal. Průšvih by byl,kdyby to bylo na začátku. Znám paní,která musela 6x na přerušení, jelikož ve 12tt vypadala jak těsně před porodem,kolik plodove vody se dokázalo vytvořit a následně se "kazit"

vita_
24. led 2020

@mobabe Měla jsem přímo diagnózu polyhydramnion, žádné speciální vyšetření mi nikdo nedělal, VVV (alespoň ty nejčastější, nikdy nevyšetříš všechny) jsme měli vyloučeny placeným testem z krve, hrozili mi dřívějším porodem, ale toť vše, nikdo neplašil. Jen sem měla větší břicho a rodila 3 týdny před termínem, porod s velkém množstvím vody je lepší, jak s menším ;) Pohyby jsem cítila dost, právě díky velkému množství vody, měl hodně místa a dával mi to dost znát, ale už nevím, od kterého týdne. A teď mi v postýlce chrápe zdravý 17-ti měsíční syn ;)

loupgarou
24. led 2020

Taky jsem měla diagnostikovaný polyhydramnion, ale ještě v kombinaci s větším mimčem. VVV byly vyloučeny UZ. U mě doktor usoudil, že je to nejspíš suspektní těhotenská cukrovka. Neodhalí jí OGTT. Měla jsem dietu a píchala jsem si inzulin. Kvůli vodě hrozil předčasný porod. Nakonec jsem rodila v 39t (už mi hrozili vyvoláním). Plodovky bylo hafo, ale mimčo menší... Často se prý ale nezjistí proč ta plodovka takhle je.

pe_tu_ss_ka
24. led 2020

Také se hlásím k polyhydramnion.. Ale u nás se potvrdilo zúžení z dvanactniku do tenkého střeva (atrezie duodena - tzv Double bouble..), místo tenkého dvanactniku měl bublinu stejně jako žaludek.. Můžeš si počíst u mě na profilu.. Já rodila dříve 32+6, z toho jsem ležela od 32+3 v nemocnici, protože mi praskla voda, naštěstí to malý vydržel na všechny injekce na dozraní plic. Po porodu krásně dýchal, takže u nás byla jen komplikace skrz to bříško, ale teď je všechno v pořádku, na to že šel takhle brzy, všechny vrstevníky dohnal a některé i předehnal.. Každopádně, jestli nic neviděli, tak snad to podobný problém jako jsme měli my nebude (i když tam se to prokáže snad až od 25tt), výjimečně dříve.. Držím palce, až je to "jen" ta voda 🙂

evaaskalova
24. led 2020

U me zjistili abmormalni mnozstvi plodovky az na porodnim sale. Vubec nechapali, odkud se to ohromny mnozstvi vody porad bere. Podotykam, ze mi praskla uz doma a odteklo ji fakt hodne. Netusim, jakto ze to nezjistili drive. Absolvovala jsem vsechny standartni vysetreni i testy, co se v tehotenstvi delaji. Testy na cukrovku vysly dobre. Dcerka se narodila s kombinovanou vrozenou vyvojovou vadou srdicka. Nicmene i pres svoji diagnozu je uplne normalni, zdrava a aktivni, ted uz 3leta holcicka. Rodila jsem prirozene 39+2. Dcerka 50cm a 3,5kg.

nik1
24. led 2020

Já měla podle utz množství vody v normě a odhad mimčo 3600 g. Při porodu měla malá 3250 g a vody bylo tolik, že byla mokra doktorka, PA i můj manžel. PA se dost divila. Nicméně já žádné komplikace neměla. Když je váhový odhad jen odhad, tak ani ta plodovka není přesná.

mobabe
autor
25. led 2020

@martinkamn děkuji, to je fajn, že jste ok

mobabe
autor
25. led 2020

@nik1 díky za názor

mobabe
autor
25. led 2020

@pe_tu_ss_ka to zní hrůzně, ale je fajn, že se vše srovnalo
díky za příspěvek

zuzita15
25. led 2020

@mobabe ja se dozvedela o nadlimitnim mnozstvi plodovky az v porodnici na rizikovym, do ty doby mi to gynekolog tak nerek. Rodila jsem 34tt, mela jsem zkracene hrdlo, dr rikala, ze to muze byt i tou plodovkou. Moje mama mela taky hodne plodovky, dokonce ji tehdy zakazali pit (ha ha) a oba s brachou jsme narozeny po terminu a oba v poradku. Jinak tehu cukrovka zadny priznaky nema, resp ja teda zadny nemela, ale to s mnozstvim plodovky snad nesouvisi, jen s velikosti ditete, pokud se neleci. Pohyby u prvorodicek jsou citit priblizne nekdy v prubehu pateho mesice nejdriv, takze klid 😉 ja i pres nadlimitni mnozstvi plodovky pak malou citila az az, podezrivam ji, ze si prokopla plodovku 🤣🤣

mobabe
autor
27. led 2020

@zuzita15 🙂, díky a fajn, že vše dobře dopadlo. Zítra ten můj gynekolog, tak se hned zeptám, ale už ho slyším - klid budeme to řešit až to bude znamenat problém a zase se nic nedozvím. Přitom v nemocnici říkali že to může být veliký problém. No zatím je mi fajn, nic divného kromě velikého břicha na sobě nepozoruji. A mamka to měla také, takže asi spíš to máme v rodině. Prý jsem tam v bříšku byla také dost živá, takže je prcek asi taky po mně akorát ho zatím necítím, ale na UZ vždycky blbne hrozně.

krupka3
27. led 2020

Kamaradka mela polyhydramnion, obrovske bricho... musi se udelat vysetreni na VVV, protoze je to jedna z moznych pricin. Pokud zatim u tebe vypada vse ok, akorat se to hlida u porodu, ale neni to jeste zadna hruza, neboj 🙂

malenka11
27. led 2020

Měla jsem hraniční polyhydramnion, diagnostikovaný až ve 39 tt, ale už někdy od 25 tt mi moje lékařka říkala, že tam má dcera dost vody. Díky tomu me zase netrapily takové ty kopance od mimina do žeber apod. Byla jsem jen na spec. ultrazvuku, kde premerili množství vody a zkontrolovali průtoky placenou, aby viděli, že je vše ok. Vše bylo v pořádku, 17m dcera se jeví zdravě. Ale já to měla asi fakt mírné, přenášela jsem totiž 10 dní (jeden lékař chtěl kvuli polyhydr. vyvolávat, druhý tvrdil, že je to ještě ok), ovšem břicho bylo obrovské a zůstala mi diastáza.

nazka
27. led 2020

@mobabe ahoj, já to neměla, ale kamarádka ano. Měla snad o 2 litry víc, než je běžně. Bohužel měla problémy i s čipem, takže od 25tt ležela v porodnici a snažili se jí zastavovat porod. Rodila nakonec 32.tt.dnes už 6tilety klučina je úplně v pohodě 😊

mobabe
autor
29. led 2020

děvčata moc děkuji všem za vaše příběhy a koukám že na 90 % i přes nějaké trable vše dopadlo ok, tak už se tolik nebojím. Doktor také říkal, že není třeba to řešit, tak uvidíme. Všem přeji krásné dny se svými drobečky a ať se podobné katastrofy neopakují. Pa

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru