Zkracování děložního čípku v 26.tt. Vydržel někdo do konce?

1. zář 2020

Holky, jsem úplně zoufalá. Po dnešního kontrole (25+4) mi gynekolog naměřil čípek 25mm. Řekl mi, že je to na hranici a že uvidíme, kdy porodím, prý hrozí předčasný porod. Ptala jsem se, zda mám dodržovat klidový režim nebo co mohu dělat pro to, abychom vydrželi co nejdéle. Dr. pouze prohodil, že nejde dělat nic, hořčík je prý placebo a ani klidový režim předčasnému porodu nezabrání.. No úplně mi vzal veškerou naději. Čekáme naše vymodlené děťátko. Prosím řekněte, že jste některá vydržela i s krátkým čípkem až do zdárného konce..

mzacikova
1. zář 2020

Já to měla sice až ve 32.tt, ale strašili šíleně a vydržela jsem přesně na den termínu. Hořčík jsem teda brala (že je to jen placebo je podle mě v tomto případě nesmysl) a poležela si víkend na kapačkách, což si myslím, ze mi taky pomohlo. Klid taky pomůže (nechápu, vláda máte za doktora, že vede tyhle řeči🤦‍♀️), měsíc jsem byla fakt v klidu, ale pak už to tolik neuhlídala.

mona91
1. zář 2020

Má zkušenost v prvním tehu, od 19tt tvrdnuti břicha jako blázen, hořčík zabíral minimálně primárně nasazeny na křeče nohou. Od 29tt malej narazenej úplně dole ze jsem nemohla ani sedět a zaniká mi čípek myslím ze tehdy čípek ještě min než ty ale už si to nepamatuju. Řekl ubrat a trochu klidový režim (já chodila na stavba dodelavali jsme barak) ať vydrzim aspoň do 37tt. Na další kontrole už mi hlasil ze jsem na víc jak prst otevřená. Poslicky od 30tt. Nakonec jsem rodila 39+3 akutni sekci kvůli ozvam otevřená na 3 prsty a tp jsem šla jen do poradny na kontrolu

loupgarou
1. zář 2020

Měla jsem to takhle od 20tt + festovní poslíčky k tomu. Od 30tt otevřená na 2 prsty. Lítala jsem normálně venku se starším, kterému byl v té době rok a kousek. Jen jsem teda brala to magnezko na poslíčky. Malý byl furt nacpaný dole, takže to bylo nepříjemné. Měla jsem pro jistotu ještě těhotenskou cukrovku a chtěli mi porod v 38tt vyvolávat kvůli hodně plodovky, ale nakonec to bylo samo v 39tt 🙂 Radši bych ležela, tím se nic nezkazí 🙂

elis_elis
1. zář 2020

Me se take zkracuje cipek, mam 2 cm. Doktor teda rikal hodne odpocivat. Mam jeste jedno dite, tak se to moc neda, ale je pravda, ze si s ni chodivam lehnout. A ted pri kontrole se mi doktor rekl, ze se mi to stabilizovalo. Tak ten odpocinek ma neco do sebe. Dulezite je i nestresovat se.

marti89
1. zář 2020

Hořčík určitě ber, jen si vyber správnou formu, aby jen neprošla tělem (chce to pro vstřebávání j kofaktor - třeba B6). Můžeš jak orálně, ale je třeba i magneziový olej, který se stříká na nohy, nebo se dají dělat koupele v epsomské soli (bacha na teplotu, horká podporuje stahy dělohy a rozjezd porodu).

Úplný klidový režim taky není ideální, tělo odvykne na určité pohyby a pak stačí málo a povolí. Takže přiměřený pohyb, nevěšet záclony, netahat těžký věci,.. ale zase celý den neležet.

Jinak na druhým vyšetření na genetice jsem s doktorem probírala svůj první předčasný porod, tak mi říkal, že se dělají už nějaké čípky proti zrání děložního čípku a zavádí se na noc. Název si bohužel už nepamatuju, ale zkus pogooglit a nadhodit to před svým doktorem. Jestli v něj nemáš důvěru, zkus se přihlásit do poradny, kam potom půjdeš rodit a konzultuj to klidně s nima tam.

marta_kovar
1. zář 2020

@marti89 Podle mě mluvíš o utrogestanu. Ten má prý příznivé účinky na zrání čípku.
Ale jinak si myslím, že bych si z toho takovou hlavu nedělala. A jak radí holky výš. Ležení také moc nepomůže, takže se zkus jen nepřetahovat a netahat nic těžkého. Já mám třeba už od 20tt pootevřený čípek na špičku prstu (ale vnitřní branka normálně zavřena) a taky normálně funguji. Ono to měření se podle mě může lišit i tím, jak ti malé naléhá na čípek pokaždé jinak. 😊😊

marketa11112
1. zář 2020

Prvni - od 20/ tydne kontrakce,tvrde bricho , zkracovani cipku, 28.tydnu zacala jsem rodit pri kontrole u lekarky, misto do prace jsem jela do porodnice, kapacky, 12 dni kontrakce po 5 minutach, porod 30+5, syn krvaceni do mozku. Problemy kolem zdravi resime kazdy den.
Podruhe stejne problemy, od 20. tydnu lezeni doma, od 28. tydnu v nemocnici, kapacky, lezeni- porod se rozbihal 2 x. utrogestan, hory magnezka, 34. tydnu propusteni domu, lezeni,magnezko do 36. tydnu, porod 38+4. Dite zdrave.

Vyber si. Pokud muzes lezet a odpocivat, doporucuji ti to.

puhelin
1. zář 2020

Take jsem to tak ve 26tt mela. Dr. navrhla cerklaz, kterou mi delali ve 27tt. Bylo to na posledni chvili. Pote jsem mela rezim klidnejsi, ale lezet jsem nemusela, mam jeste starsi dite. Nakonec jsem prenasela 🙂
Zpetne bych do cerklaze sla znovu, zkuste se na to zeptat dr.

luciesvag
1. zář 2020

V tomhle případě bych zajela do nemocnice na kontrolu a hned poté hledala jiného gynekologa. Držím palce

petracig
1. zář 2020

já měla ještě víc zkrácený, taky mi hrozili předčasným porodem, brala jsem hořčík a utrogestan a nakonec jsem ještě přenášela 🙂

autor
1. zář 2020

Holky, díky Vám všem za reakce! Uklidnily jste mě. Ležím a manžel mi hned zajel pro magnesko.

autor
1. zář 2020

@petracig
@marta_kovar
@marti89

O utrogestanu jsem mnohé slyšela, ale nevěděla jsem, že má vliv i na zkracování děložního čípku. Za 14 dní jdu na kontrolu, tak se zkusím zmínit.

alilali
1. zář 2020

Ano já, tohle mi řekli cca ve 22 týdnů, nakonec jsem sedm dní přenášela a to jsem dal chodila do práce, nemocenskou jsem odmítla.

maargit
1. zář 2020

Ja mela asi ve 30tt zmereny cipek 20mm. Donosila jsem na termin. Doktorka rikala, ze vzhledem k tomu, ze jsem prvorodicka, tak nemuze hadat, jak dlouho to vydrzi. A ze pokid bych nesla na materskou, tak me da na rizikovy. Driv ze s timhle zensky lezely v nemocnici a mely pod sebou klin, jenze se pak prislo na to, ze je to k nicemu. Dostala jsem horcik a klidovy rezim. Pan doktor je divnej pavouk, kdyz vyloucil ucinnost placeba. Buh vi, co vsechno dokaze udelat v tomhle prupade psychika. Drzim moc palce a opravdu bych doporucila klid na luzku a rizikovy.

handulkak
2. zář 2020

Já měla u obou těhotenství. U první od 24tt ještě kratší. Od 30tt žádný a otevřená na dva. Čekali jsme na porod každý den. Nakonec jsem rodila 37+1 - ale měla jsem klidový režim, magnezium a utrogestan v nejvyšší dávce.
To same u druhé dcery - jen bez otevírání. Rodila jsem o den dřív, než první. 😊

autor
2. zář 2020

@alilali
@maargit
@handulkak

Děkuji mnohokrát za Vaše zkušenosti 🙏🏼. Moc hezky se to čte! věřím, že to takhle zdárně zvládneme i my 🤰🏼.

maargit
2. zář 2020

A ten horcik jsem mela predepsany magnosolv. Horcik by mel byt proti krecim a zrejme i proti deloznim stahum. Proto se vysazuje v 36tt, aby nezpomalil porod. Tak si myslim, ze to placebo opravdu nebude.

autor
2. zář 2020

@maargit taky si myslím, že na tom něco bude. A hlavně, i kdyby byl, tak si myslím, že to dr. nemusel říkat. 🤷🏼‍♀️

bigbig
2. zář 2020

Mě se taky někdy od 20tt zkracoval čípek, a často mi tvrdlo břicho. Podle doktorky mi hrozil předčasný porod. Brala jsem hořčík, snažila jsem se mít klidový režim a nakonec jsem přenášela...

markytka21
2. zář 2020

Doufám, že Tě taky uklidním, mám za sebou 3 těhotenství a vždy 25-30tt se mi začal zkracovat čípek, všechny tři děti jsem nakonec přenášela. Doktorka mi dávala magnézko a duphaston.
Jen při posledním těhu jsem skončila ve 24tt v nemocnici, tvrdlo mi břicho, měla jsem vodnatý výtok, ale hlavně jsem byla hoodně ve stresu, myslela jsem si, že opět mám brzy zkrácený čípek a odchází mi plodová voda. Dali mi kapačku magnézka, udělali stěry, na kontrole u Dr. mě nadala, že jsem jedla málo magnézka (jedla jsem přesně kolik mi předepsala) a víc se neptala, po 14 dnech opět kontrola a velmi zkrácený čípek, divila se proč a že mě nemůže pustit, když to nezjistí...vůbec předtím nezavolala do nemocnice, co se mnou vlastně bylo a že mi vyšel pozitivní stěr na jednu bakterii, která právě způsobuje to zkracování čípku. Dostala jsem atb. a vše bylo ok, ale nervy byly velké...třetí je chlapeček po holčičkách tak chápu jaký strach prožíváš při vymodleném miminku. Určitě odpočívej a nějaké léky by ti měl dát, pokud se nebudeš cítit dobře, jeď do porodnice. Držím palečky, ať je čípek brzy v normálu.

livianapuntik
2. zář 2020

Ahojky,mooc moc Ti držím palce ať zdárně donosíš👍Jestli tě to trochu uklidní,mě od 30 týdnu říkali že mám extrémně zkrácený čípek a že porod může příjít klidně o 5 i víč týdnů dřív.A synkovi se ven nechtělo a narodil se,když jsem byla 40+6💞

autor
3. zář 2020

@bigbig
@markytka21
@livianapuntik
Jste zlaté holky 🙏🏼. Díky moc za reakce a hlavně povzbuzení a uklidnění 🥰

koko123
13. zář 2020

Ahojky, v pondělí jsem měla kontrolu u své doktorky(bylo to 29+1), nic ohledně čípku neříkala, zmínila jsem se jí ale, že od rána zvracim, kvůli tomu, že mám preeklampsii mě poslala do nemocnice na hospitalizaci. Tam zjistili, že mám hlavičku hrozně nízko děložního čípku, čípek na 25mm.
Zůstala jsem tam do pátku, měla jsem kapačky, klid a musím říct, že jsem si hrozně odpočinula a přestalo mě cokoliv bolet. Měla jsem hrozný bolesti v podbřišku, ale myslela jsem si, že to tak občas je tak jsem to neřešila, denně chodila na houby cca 5hodin, tahala těžký košík, nákupy, velký uklidy a pak chcípapa, nemohla jsem ani chodit. Dostala jsem čípky do pochvy a magnezko, musím říct že zatím pomáhá.
Dál chci určitě zůstat v klidu a už tak neblbnout a jen odpočívat, protože delší sezení a stání mi nedělá dobře.
Nevím, proč mě na to moje doktorka neupozornila a o 2hodiny déle mi to řekli v nemocnici...
Každopádně si říkám že všechno zlé je k něčemu dobré.
Po příjezdu jsem měla doma velké překvapení, takže jsem se neubránila slzám. Přítel uklidil celý být, vyžehlil malymu věci, všechno vypral, koupil matraci do postýlky, koupil peřinku polštářek a povlečení pro prcka a udělal mu krásný roh, kde bude spinkat❤ hrozně mi teď se vším pomáhá, protože jsme se oba hrozně báli, co bude dál.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru