icon

Zkušenosti s užíváním Clexanu během těhotenství a před porodem

1. říj 2024

Zdravím, ráda bych se zeptala na váš názor. Jsem po 4 zt.. všechna vyšetření v pořádku. Byla jsem nucena změnit lékaře a našla skvělého pana doktora, který byl rozhodnutý zkusit i "nové". Od potvrzení těhotenství si píchám clexane 0,4. Nyní jsem ve 32 tt. Při kontrole pan doktor říkal, že ve 36 tt vysadíme, aby nenastal problém u porodu třeba kvůli císaři nebo epidurálu. Nemám nejmenší důvod panu doktorovi nevěřit. Ačkoliv mě to trochu znepokojuje. Připisuji clexanu určité zásluhy a mám strach, aby se takhle ke konci zase něco ještě nepokazilo. Prý je to takto běžné, dokonce prý stačí i první trimestr. Četla jsem i příspěvky, kde se užíval celé těhotenství vč. šestinedělí. Myslíte, že si s tím tělo poradí ten poslední měsíc? Případně co by jste doporučili jako téma do další poradny s lékařem? Nechci být nevděčná, věřím tomu, že pan doktor pro mě dělá maximum. Ale z tohoto rozhodnutí mám jednoduše opravdu strach.
Moc díky, jestli máte někdo zkušenosti ❤️🍀

gruyerre
•
1. říj 2024

Já jsem ho naopak brala až od 36. týdne, protože mám horší srážlivost krve. Vůbec jsem nevěděla, že v některých případech se naopak v tomto týdnu vysazuje, takže neporadím. Ale nemohla bys to zkonzultovat s dalším lékařem?

autor
•
1. říj 2024

@gruyerre psala jsem jedné Dr z nemocnice, kde plánují rodit. Ta by doporučila prý vysazení až těsně před, tak ve 39 tt. Takže to určitě budu ještě konzultovat. No jsem z toho nesvá teda 🙈 ještě otázka, aby mě to pak případně napsali, když budu už přihlášena do té porodnice a bůhví jaký tam zrovna bude doktor. Každý s tímto preventivním rozhodnutím taky nesouhlasí.
Nejraději bych to už měla za sebou a věděla, že vše dobře dopadlo 🙏

sarihy
•
1. říj 2024

Já si píchala léky na ředění krve od 9tt až měsíc po porodu, rozhodně jsem nepřestávala před porodem takhle, právě naopak, i se mi postupně dle výsledků krve navyšovala dávka. Rodila jsem plánovaným císařem a právě i proto to zajištění bylo potřeba. vysazení před pporodem nechápu.

mecaira
•
1. říj 2024

Ahoj, ja měla fraxiparine a končila jsem s tim po prvnim trimestru. Nasadili mi ho, protože mi na genetice našli Anxa 5, takže kvuli srážení krve. Cely prvni trimestr fraxiparine a k tomu utrogestan. Teď vedle mě leží už skoro 9ti měsiční holčička. 😊 Myslím, že léky každý pacient bere různě, dle uvážení doktora. Pak stejně budeš chodit na kontroly do nemocnice a tam doktoři řeknou co a jak dál. Mě pak hodně hlídali kvuli té Anxe, ale neředili jsme krev dál.

astracreek
•
1. říj 2024

Já jsem si píchala od čárky na těhotenském testu až do konce šestinedělí. Nepíchla jsem si akorát to ráno, kdy jsem šla na císařský řez.

sarihy
•
1. říj 2024

@astracreek To si tě totiž zajistili oni přímo při operaci...

drep
•
1. říj 2024

Z pohledu evidence based uvažujícího doktora: buď je ke Clexane racionální důvod (tj. Nějaká trombofílie, antifosfolipidový syndrom, něco) a pak nedává logiku ho vysazovat, ale je holt možný, že nebude možná regionální anestezie při třeba akutní sekci. Anebo je to taková ta indikace “když nevím coby, něco nasadím”. A pak je zásluha clexanu dost diskutabilní a jeho rizika naopak neoddiskutovatelný, jakkoliv chápu, že tonoucí se stebla chytá a psychika je mocná.

astracreek
•
2. říj 2024

@sarihy Já vím. 🙂

aspie83
•
2. říj 2024

Clexan jsem píchala u obou těhotenství až do konce, jen v den císaře ne a potom ještě celé šestinedělí ano... Ale mám poruchu srážlivosti krve, měla jsem i trombózu a chodila jsem pravidelně na hematologii... U prvního těhotenství jsem právě posledních pár týdnů měla hodnoty nejhorší, že mi pořád hrozili hospitalizací, až to byl důvod, proč mi předčasné vyvolávali porod a nakonec to skončilo císařem....