icon

Zkušenosti se zkrácením děložního hrdla ve 24. týdnu těhotenství

evahavirov
4. pro 2022

Ahoj holky, máte některá zkušenost se zkrácením děložního hrdla kolem 24 týdne těhu.
Já jsem aktuálně 24+5 a doktor mi změřil jen 1,8 cm (norma udává 2,5 cm minimálně).
Doporučil mi Progesteron 200 vaginálně a magnesium + klidový režim.
Pravdou je, že břicho mi často tvrdne, jakoby mě tahá dolů a velmi se bojím mimčo, jelikož jsem za posledních 5 let po 4 potratech (vždy v prvním trimestru, 1x diagnostikován Downův syndrom, takže přerušení v 17TT). Taky jsem 2015 prodělala konizaci děl. čípku kvůli HPV virům. Jsem už "starší" mamina, je mi přes 40. Prosím o Vaše zkušenosti, abych se mohla trošku uklidnit...dobrých zpráv moc nepřichází. Vše teď začalo v létě hematomem v děloze, krvácením, naštěstí se do 20TT vstřebal a malý to vybojoval. Mezitím mi doporučili Clexane 0,3 kvůli četnosti potratů a případnému vzniku trombózy a teď to hrdlo. Takže se od začátku vůbec "nenudím" a na vnitřní pohodě to samozřejmě nepřidává. Jinak mám všechna vyšetření v pořádku, hlavně genetická a srdíčko malého též v pořádku.

martina_slama
4. pro 2022

Zkuste se uklidnit. Lehce se to radi, těžce děla - znám to sama. Mám za sebou hromadu problému v těhotenství a byl to jeden velký stres. Nicméně mi ale pomohli procházky a rozdychat to. Ale k tématu - moje segra byla v 30 tt, když ji řekli, ze to vypadá na porod, čípek zkraceny na minimum, atp. Neřešila to, nepřipouštěla si to s rodila v 38 tt. Takže v normě. Mě řekli, ze to na porod rozhodne nevypada, čípek snad 3 Cm nebo kolik s za dva dny jsem rodila. Jedna slečna se mnou ležela v nemocnici s krátkým cipkem od 20 tt a přenášela. Nebojte se, nečtěte nic na internetu. Všechno dobre dopadne. Rikala jsem si - kdyby to bylo extrémně vazne, poslou mě do nemocnice a tam mě pohlídají.

evahavirov
autor
4. pro 2022

@martina_slama děkuji za povzbudiva slova😉 ja jsem právě optimista, ale to tvrdé břicho je hodně nepříjemné a bolestivé, až krečuje.. Silu mi dava i 11-ti léta dcera, moc se na brášku těší.. 👌

eliska_f
4. pro 2022

Ahoj, mne zjistili krácení kol 24tydne, 4 týdny jsem si opravdu nahodila klidovy režim (ale s triletakem 😅). Manžel hodně pomáhal a jeden týden jsem opravdu čisté ležela, plus v noci jsem si podložila nohy a pánev - měla jsem i bolesti podbrisku atd. No a od 28 mám délku prodlouženou o víc jak centimetr. Stále se nemám pretahovat (hlavně jelikož jsem ležela a svaly vzaly za své, takže jsem musela pomalu). No a teď už i tvrdnuti není skoro vůbec (přes 30 týden) 🙂 u mě to bylo nejspíš stresem (mám zdravotní komplikace), snad to zvládneme do konce už v pohodě 🙂

merope
4. pro 2022

@evahavirov Z mých zkušeností bych doporučila hlavně jedno - nachystej si tašku do nemocnice (tady https://www.modrykonik.cz/jsem-tehotna/jsem-tehotna/ je v komentářích můj příběh a doporučení, co si tak vzít s sebou - podle toho, co mi opravdu chybělo). Prostě kdyby nastal problém, ať jsi připravená. Já se poprvé dostala do nemocnice v podstatě bez jakýchkoli věcí a ještě než mě přijali, tak bylo po večeři (ještě že v nemocnici, kde jsem byla, dávali opravdu dost jídla, tak se o mě postaraly spolubydlící). A chlap to podle popisu nebyl v podstatě schopen sbalit. (Mě předtím varianta hospitalizace ani nenapadla - jsem myslela, že buď mě pošlou domů, že jako dobrý - nebo naopak budu rodit, že jako blbý a nějak to dopadne, že si mě tam nechají na pozorování a vyšetření, to mě ani nenapadlo.)

Pak jsem byla (na tuším cca 14 dní) propuštěna a když potom nastal (32+něco tt) opravdu problém, byla jsem sbalená do 10 minut (jsem v 16:30 chlapovi řekla, že se mi to nelíbí, on že má v 17 poradu a měl by tam být, cca 16:40 jsem sedala do auta). A to už jsem věděla, že mě do porodu domů nepustí, tzn. že tam jedu opravdu na zbytek času do porodu.

Doktoři umí zázraky, ale občas k tomu chtějí, abys byla v nemocnici. A nemít tam ani kartáček na zuby a knížku, nemít nic vlastního, vše nemocniční, to je na budku. Podstatné je mít to fakt sbalený klidně jako tašku, co ti pak chlap přiveze (kdyby si tě tam nechali po rizikové poradně, což se může taky stát), ale ať mu po telefonu nediktuješ, kde najde papuče, župan, noční košili, nabíječku, tablet, knížku, tužku, sešit,...

Se mnou na pokoji byla holka, co tam doktoři drželi opravdu několik týdnů - v případě opravdu problémů pak hospitalizují do ukončeného tuším 35tt tak, aby když už nastal porod, dítě se počítalo jako donošené.

Jo a raději jet do porodnice 3x zbytečně než tam jednou nejet. I rozjíždějící se porod umí zastavit, napíchat kortikoidy na dozrání plic miminka, kdyby přece jenom náhodou a podobné "zázraky".

Tzn. opravdu největší riziko, co máš, je že skončíš hospitalizovaná až do toho 35tt (a kvůli diagnóze tě domů nepustí ani na propustku - kdybys začala rodit, tak by nemuseli mít šanci to zastavit).

Jinak držím palečky, on se každý den ba i týden počítá. Já bojovala s preeklampsií cca měsíc, než jsem pak rodila (32+6tt). Mám doma zdravého (teda teď zrovna kašlajícího, jako plno dětí v okolí 🙂 ) skoro čtyřletého divocha (porodní 1560g), co nenechá na pokoji žádnou příležitost, jak vylézt někam nahoru. A kdyby cokoli - na Koníku je skupina Nedonošená miminka, já o ní dřív nevěděla a je to super skupina plná podpory a fotek.

emamir
5. pro 2022

Ahoj.☺️ Zkracování děložního čípku mě provázelo od 22. týdne. Měla jsem klidový režim (více odpočívala) a brala hořčík. No a vydržela jsem do zdárného konce, syn se narodil týden po termínu.😂👌🏼

evahavirov
autor
6. pro 2022

@eliska_f Juuuuuuuu, tak to se nenudíš ještě s malým prckem, a je supr, že zatím zvládáte...snad půjdu ve stejných stopách🙂 Též držím pěsti👍

sadaxx
6. únor 2023

@evahavirov Ahoj Evi, jak si dopadla na kontrole? Jsem 24+5 a také mám zkrácený dč, nařízený klid na lůžku a prgesteron a hořčík 2 x denně. Na kontrolu jdu až 15.2. tak doufám, že bude vidět zlepšení a všechno bude v pořádku 🙂

rencuk
27. led 2025

Dobrý den ,obnovuji diskuzi jsem 24+5 dr mi řekla že se mi mirne zkracuje děložní hrdlo vnemrekal mi kolik ale ,když koukám do karty tak nevím zda tam je 24mm nebo 34mm jen mi dala progesteron a to je vše kontrolu za 3 týdny