Zvýšené riziko vzniku trombózy v těhotenství. Setkaly jste se s tím?

8. dub 2020

Zdravíčko ženy, jsem pod anonymem, mám tady známé.😁🤨 Čekáme miminko, zatím to ještě tajíme, protože to není potvrzené od lékařky. Jsem v 6 týdnů,k lékařce jdu koncem příštího týdne.
No a teď k věci, nejdu si zde pro rady, ale spíše pro ujištění.

Před pár lety jsem prodělala trombozu, kterou mi způsobilo brání antikoncepce. Léčila jsem se, brala léky.
Po léčbě jsem ještě absolvovala testy. Všechny hodnoty v normě, pouze zvýšená hodnota faktoru VIII (171%, normální hodnoty jsou mezi 60 - 150 %). Mám tedy mírně zvýšené riziko trombozy, při těhotenství budu sledovaná.

Samozřejmě vím, že při kontrole příští týden, se toho dozvím víc. Nečekám, že mi budete psát, jak bude probíhat mé těhotenství - to neví nikdo. Jen mě zajímá, zda máte některá podobnou zkušenost, zda u vás vše probíhalo bez větších problémů, jak jste se cítily....🙂

jitka_cv
8. dub 2020

Bez problémů, jen budeš asi sledována na hematologii.

pipi_puncocha
8. dub 2020

Chodila jsem co měsíc na kontrolu na hematologii, brali mi krev a podle toho se rozhodovalo, jestli budou preventivně injekce na ředění krve už v těhotenství, nebo až šestinedělí. Nakonec jsem je měla 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po. Jednou jsem absolvovala pro jistotu sono žil, když mi otekly nohy, jedna více, žádný problém nebyl.

autor
8. dub 2020

@jitka_cv
@pipi_puncocha
Super, děkuji mnohokrát za odezvy 👍🏼☺️.

anuliinka2013
8. dub 2020

Ahoj, mela jsem presne co ty - jen jsem HA tehdy brala pouhych 5 dni, tak lekari dodnes vedou spory, zda to bylo z ni ci ne (nic jineho mi nevyslo). Jo a ten XVIII. faktor taky zvyseny (ale cca po roce v norme). Asi moc nepotesim, ale cca v 8.tt opet tromboza (uz jsem bolest znala, tak jsem byla vic v klidu) a injekce a sledovani az do konce sestinedeli. Opet z testu nic spatne nevyslo... pry to bylo hormony ☹. V trombotickem centru mi rekli, ze pokud bych planovala dalsi dite, musim pribehnout, jakmile bude test pozitivni... Tim te nechce strasit, ale napsat i zkusenost z druhe strany a povzbudit, abys to vzala zodpovedne. 🙂

autor
8. dub 2020

@anuliinka2013
Děkuji i za takovou zkušenost 🙏🏼.
Určitě to nebudu brát na lehkou váhu.

marti89
21. dub 2020

Také jsem ji měla po HA, vysadila jsem ji a používali jinou metodu, miminko počali cca 5 let poté a těhotenství bez problémů a kontrol navíc v tomto ohledu. Měla jsem ale doporučené brát magnezium - hořčík (krom stahů břicha i "čistí" žíly), doporučila bych si k tomu načíst něco o kofaktorech pro vstřebávání. Mně třeba nejvíc sedělo stříkat si magneziový olej na nohy, nebo koupele s epsomskou solí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru