Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Salmonela

6 zkušeností

Salmonela, nebo-li správně salmonelóza, je průjmové bakteriální onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella, které se do lidského organismu dostanou ústy s potravou a vodou. Salmonelóza se projevuje střevními potížemi - průjmem1 a zvracením3. Ohroženi jsou starší lidé, lidé nemocní a malé děti, pro které je ztráta tekutin hůře snesitelná. Tato bakteriální infekce postihuje nejvíce trávicí trakt, ale může vyvolat mnoho dalších klinických projevů, od nezávažných až po velmi vážné.


Video: SALMONELÓZA - poznáte ji podle těchto intenzivních příznaků

Rozhovor s praktickou dětskou lékařkou MUDr. Lenkou Emmerová

V rozhovoru s MUDr. Lenkou Emmerovou najdete odpovědi na tyto otázky:

  • 00:00 Představení hosta a dnešního tématu
  • 00:43 Co je to vlastně salmonelóza?
  • 01:20 Může jí onemocnět člověk v jakémkoli věku? Je někdo náchylnější více/méně?
  • 02:00 Z čeho se salmonelózou nakazíme?
  • 02:25 Znamená to tedy, že se těmto potravinám máme, hlavně v létě zcela vyhnout?
  • 03:11 Jak ji můžeme poznat?
  • 04:15 Dá se jí nějak předcházet? Existuje prevence?
  • 05:07 Jak probíhá léčba? Co je dobré mít po ruce?
  • 08:47 Rady na závěr

YouTube Modrý koník

Nevynechejte další zajímavé video rozhovory s odborníky na YouTube kanály Modrého koníka:

🎞️ Co byste měli vědět, pokud se chystáte na DOVOLENOU (s dítětem i bez něj)


🎞️ Horečka je pro organismus do určité hranice prospěšná.


🎞️ PRVNÍ POMOC aneb, co by vám v "LÉKARNIČCE" na VÝLETECH nemělo chybět.


Způsob onemocnění

Salmonelóza je způsobena bakterií, která patří do skupiny Enterobakterie. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky.

K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se nacházejí bakterie salmonely. Inkubační doba je 6 - 48 hodin, nejčastěji 10 - 12 hod. To znamená, že onemocnění se projeví přibližně v takovém časovém rozpětí od konzumace infikované potraviny.

Onemocnění se týká všech věkových kategorií od kojenců až po nejstarší. Závažnost onemocnění závisí na velikosti infekční dávky:

  • Člověk může být nakažený salmonelózou i bez vnějších projevů, nemá žádné potíže a v podstatě ani neví, že salmonelózu má.
  • Druhým extrémem jsou lidé, kteří mají silné projevy, silné zvracení, nevolnosti, křeče, horečky, průjmy.

Křeče v břiše

Nebezpečí onemocnění salmonelózou

  • na infekci má vliv způsob stravování. Větší pravděpodobnost nákazy mají lidé, který se stravují ve fast foodech, kde hrozí nedostatečná tepelná úprava, je tam větší podíl majonéz, krémů, kde salmonelóza přežívá, protože není usmrcena tepelnou úpravou,
  • konzumování syrových nebo nedovařených vajec1 nebo masa,
  • bakterie může zůstat na prkýnku nebo na noži, kterým se krájelo maso a poté se stejným nožem krájí například zelenina. Bakterie se okamžitě přenese na zeleninu, která poté nebude už tepelně upravována,
  • mnohem nebezpečnější pro vznik salmonely7 je letní období, kdy se v teple rychleji kazí potraviny, je horší hygiena při přípravě jídla (grilování, táboření) a při cestování, kdy lidé rádi ochutnávají neznámá a často riziková jídla,
  • při malém obsahu kyselých žaludečních šťáv v těle člověka, např. při zánětu žaludku, po operativním odstranění žaludku nebo při používání antacid pro neutralizaci kyselých šťáv.

Salmonela a nebezpečné potraviny

Specifické potraviny

Ve vztahu salmonelózy k létu a cestování určitě patří určité specifické potraviny, které mají větší pravděpodobnost přítomnosti bakterií salmonel. Patří mezi ně například zmrzliny, krémové dorty, vaječné potraviny (kde není vajíčko tepelně upravené - např. majonéza), špatně tepelně upravené maso, špekáčky, klobásy.

Prevence před vznikem salmonelózy

  • vyhýbat se rizikovým potravinám. V jídelníčku nejsou nezbytné, člověk bez nich dokáže fungovat bez problémů,
  • dostatečná tepelná úprava masa a vajíček (bakterie jsou zabíjeny při teplotě nad 70°C, doporučuje se proto rizikové potraviny tepelně upravovat alespoň na 75°C po dobu 5 minut),
  • tepelnou úpravou musí projít celá potravina, nikoliv jen její část (např. u grilování se může stát, že je maso uvnitř syrové),
  • pozor na hmyz a hlodavce, i ti mohou být přenašeči salmonelózy.

Salmonela

Salmonelóza - příznaky

  • inkubační doba je kolem 8 hodin, maximálně 48 hodin,
  • začíná nevolnostmi, křečemi v břiše4, pocitem na zvracení, samotným zvracením, s horečkou1 a bolestmi hlavy5,
  • u nemocného se objeví vodnatý průjem1 i 20 - 30 krát za den,
  • ve stolici se může objevovat krev1, hnis, hlen3 apod.,
  • po vysoké ztrátě tekutin se objevuje u nemocného dehydratace,
  • celková slabost,
  • některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejichž projevy trvají několik dní až týdnů, projevy jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelózu. Mezi tyto projevy patří horečky1, návaly potu, bolest svalů, nechutenství4.

Diagnostikování nemoci

  • salmonelózu zpočátku poznáme velmi těžko, protože se příznaky podobají jiné virové gastroenteritídě, pro salmonelózu svědčí intenzita a délka trvání potíží, též horečka1, krev ve stolici.

Salmonelóza - dieta

Zavodnení

Během léčby salmonelózy je velmi důležité zavodňování - dodávat tělu tekutiny, které ztrácí zvracením, horečkou a frekventovaným průjmem:

  • Rehydratace se musí provádět speciálním roztokem - např. Kulíšek (iontový nápoj, který je schopen ty tekutiny a minerály nahradit)
  • nesmí se pít voda, která by způsobila otok mozku,
  • doporučují se pít minerálky, slazený černý čaj
  • tekutiny se pijí po doušcích, studené,
  • jestliže tělo toleruje tekutiny, může se množství postupně zvyšovat

Dieta

Pacient absolvuje přísnou dietu. Během diety je fajn pít sladký černý čaj a jíst suchary, piškoty, suché rohlíky., mrkev, rýži... Pacientům jsou doporučována probiotika6 (např. i ve formě nápojů nebo jogurtů).

Zakázané potraviny

Je nutné dočasně omezit zátěž žaludku a střev. Mezi zakázané potraviny během salmonelózy patří:
-- tučné potraviny a pokrmy (např. krémy, šlehačky),
-- pikantní sýry,
-- tučné maso a uzeniny,
-- tučné a uzené ryby vč. sardinek, kaviáru nebo oček,
-- zelenina a ovoce,
-- luštěniny,
-- koření vč. masoxu nebo maggi a sojové omáčky,
-- pití alkoholu a kávy,
-- jídla z těsta kynutého, listového nebo lineckého.

  • Později může pacient přistoupit ke konzumaci těchto jídel a nápojů:
    • tuky - trochu oleje nebo margarínu,
    • mléko a mléčné výrobky - vynechat tučné,
    • maso - vhodné je libové nebo z mladých zvířat,
    • ryby - musí mít nízký obsah tuku,
    • uzeniny - malé množství drůbeží nebo vepřové šunky,
    • zelenina - ne čerstvá (vhodná je mražená, sterilizovaná nebo sušená),
    • ovoce - zralá jablka, třešně nebo višně, banány, broskve nebo meruňky,
    • koření - bobkový list, kopr, majoránka, sladká paprika.

Doba léčby je 1 - 2 týdny, poté příznaky samy odezní. Pokud je onemocnění salmonelózou dlouhodobé, může dojít k poškození jater nebo ledvin.

Salmonelóza - léčba

Pro léčbu a zavedení režimových opatření není nutné mít výtěrem potvrzenou přítomnost bakterie. Výtěry jsou nutné při intenzivních potížích ( vč. horečky, krve, hlenu ve stolici,...), komplikovaných průběhů, u pracujících v potravinářství a ve službách, atd.

Režimová opatření jsou stejná i při obdobných žaludečních onemocněních a není podstatné, zda jsou virového nebo bakteriálního původu:

  • zavodnění: dostatečný příjem tekutin (vhodné jsou minerálky díky obsahu iontů), u těžké dehydratace je pacient napojen na infuzi,
  • striktní dieta.

Jestliže pacient nezvrací, může být zahájena léčba léky:

  • podání probiotik ( např. Hylak, Enterol, BioGaia, Santax ),
  • léky pro zahuštění stolic (Hydrasec, Tasectan, Smecta)
  • Antibiotika1 se podávají jen ve velmi těžkých případech. Antibiotika nezkrátí dobu trvání ani intenzitu průjmů a prodlouží dobu vylučování salmonel z organismu,

Pokud je průběh nemoci velmi komplikovaný - vysoká horečka, zvracení, časté stolice, zástava močení, nemožnost dodat tekutiny, pak je nutná rehydratace během hospitalizace. Záleží to tedy od průběhu onemocnění, od aktuálního stavu pacienta - například věku pacienta, zda má nějaké další onemocnění, pak je to tělo zranitelnější, je více ohroženo vyčerpáním, dehydratací, minerálním vyčerpáním,

Pokud je průběh nemoci zvládnutelný, zavádějí se režimová opatření jako dieta, klid, snižovat horečku ochlazováním těla, zavodňovat a čekat dokud ten největší nápor (zvracení, křeče) přestane.

Pitný režim pri salmonele

Salmonelóza u dětí

U dětí není dobré podceňovat průjem1 a horečku1, které jsou příznakem infekcí salmonelami. Dětem je nutno podávat co největší množství tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu.

Z léků je možné nasadit Santax nebo Kulíška, které je pro děti možné zakoupit v prášku a slouží k zavodnění a doplnění iontů v organismu. U dětí je nutná návštěva lékaře, aby stanovil diagnózu a vhodnou léčbu.

Komplikace

Vzácně vzniká zánětlivé ložisko i mimo střeva ( klouby, břišní dutina, srdce, mozek , a pod. ), nutná intenzivní léčba za hospitalizace.

Text po odbornej stránke skontrolovala:
MUDr. Lenka Emmerová,
praktický lékař pro děti a dorost, Plzeň

Použité zdroje

  1. A. C. Muntau, Pediatrie. Praha: Grada Publishing, 2009
  2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Salmonelóza
  3. http://nemoci.vitalion.cz/salmoneloza/
  4. http://www.vseprozdravi.cz/diety/diety-pri-onemocneni-salmonelozou.html
  5. http://www.vseprozdravi.cz/nemoci/salmoneloza.html
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Kam dál?

Zkušenosti se Salmonelou

Máš zkušenost se Salmonelou?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
edka76
10. srp 2017

Salmonela

Salmonela je strašná záležitost. Před několika týdny jsem si dala k obědu krabí pomazánku s majonézou. A večer bylo vymalováno!! :-) Noc jsem stràvila na záchodě a v koupelně, celé dva dny jsem čekala až zaberou prášky a z vyčerpání jsem zapomněa pít.

Rozhodla jsem se zajet na pohotovost.

Dopotácela jsem se do ordinace, kde mi naměřili teplotu 34,0 stihla jsem se i vyzvracet a odjela sanitkou na infekční. Byla jsem těžce dehydratovaná a dostala infuze a během 4 dnů mi doplňovali vodu, jelikož jsem byla bez vody, tak mě nemohli pořádně napíchnout kanylu a ruce mám modré ještě teď. Teď jsem stále doma - jsou to už skoro 3 týdny a musím držet dietu a pít min.3litry vody.

I když je nejhorší za mnou, infekce pryč, já doma, tak mohu s jistotou říct, že na takové peklo se nedá zapomenout, proto už dbám a dbejte na pitný a lepší suchar, než zrádná mňamka.:-) :-) :-).E.
0 poděkování
andrejkonellis
19. kvě 2015

Salmonela u 7-mi měsíčního miminka

Moje holčička překonala salmonelózu ani ne v roku.

V červnu 2013 nám byla výtěrem potvrzená salmonelóza. Alička několik dní průjmovala "vodu". V té době jsme s masem v jejím jídelníčku teprve začínali a jediná možnost nákazy byla od Bio kuřete z Globusu, nebo od špatně umytých ruk nebo náčiní.

Průjem se po nasazení Enterolu a Smektě zmírnil, ale průjmovala průběžně cca 3 měsíce, samozřejmě přísná dieta, cca 2kg z váhy dolů. Až v říjnu nám vyšly testy negativní, i když jsme přísně dodržovali dietu.

Nicméně, Alička nemůže jíst vajíčka - ihned průjem a kdykoliv se v okolí jenom vyskytne střevní chřipka, hned jí máme. :-(

PS: pokud máte starší dítko, dejte mu do čaje nebo jídla kapku alkoholu (víno, pivo, někdo dává i rum), salmonelózu to zabije a testy jsou za pár týdnů negativní. (zkušenosti maminek z okolí)
0 poděkování
pampa92
8. lis 2014

Z tatarky...

I já se setkala se salmonelou.

Dostala jsem ji pravděpodobně z tatarky, kterou jsem si nechala otevřenou v plastové krabičce do druhého dne. Zhruba za 24 hodin od požití jsem měla velké křeče a vodnatý průjem. Trvalo to celý víkend, zhubla jsem 6 kg, protože jsem v sobě neudržela jídlo ani pití.

Potom jsem musela chodit na kontroly, kde mi byl vždy udělán výtěr a čekalo se na tři negativní výtěry po sobě. Trvalo to tři měsíce, než jsem se z toho dostala.

Jediný, kdo měl z mé salmonely asi radost, byla mamka, která pracuje v potravinách a když se takové onemocnění v rodině objevilo, musela jít na neschopenku a mohla být doma :-)
1 poděkování
lucius0
5. srp 2014

Salmonela

Ahojky všichni,

mám naštěstí dobrou zkušenost s lékaři.

Mé dceři bylo nedávno 6 týdnů a začla si cucat prstíky. Jednou ráno měla zelenou stolici, já se vyděsila a okamžitě jela na pohotovost v Náchodě, lékařky se samy vyděsily nad takovou stolicí a hned udělaly výtěr a okamžitě nás přijaly. Dcera ten večer měla pěkně perný, vůbec nebrečela a nic ji nebolelo, jen měla hlenovitou zelenou stolici každou hodinu a 40°C horečky. Nasadily jí okamžitě antibiotika do žíly a zavodňovaly. Tu noc jsem nespala ani já ani lékařka, byla u nás každou chvilku. Po pár dnech se dcera, zase začala opět projevovat jako obvykle. Při propuštění mi doktorka řekla, že měla takový strach o moji dceru, že to nikdy nezažila. Dcera byla plně kojena a doteď nikdo neví kde to mohla dostat. Celá rodina byla negativní. Taky mi mohla umřít, ale vaše zkušenosti mě vyděsily. Proto si myslím, že to je hodně na přístupu lékařů.
0 poděkování
kajk84
31. led 2014

Už tuto nemoc máme taky za sebou :/

V červnu 2013 jsem se vdávala, poslední den před svatbou jsme měli největší fofry, že jsme se s manželem ani nestíhali za ten den najíst, tak jsme si koupili ve stánku manžel hamburger a já sýr v housce. Prcek (tou dobou měl 11 měsíců a už 2 měsíce s námi baštil všechno) si dal sýr v housce se mnou.

Necelé dva týdny po svatbě jsem takhle jednou večer dostala silné průjmy a zvracela jsem, malého to chytlo časně ráno potom. Byli jsme zrovna na dvoudenní dovolené, tak jsme se vrátili o den dřív. Ta cesta zpátky byla příšerná, 2 hodiny autem, z toho snad 15 zastávek kvůli záchodu. Malej naštěstí tu cestu celou prospinkal, ale v těch teplech, co byly tou dobou, s tím, jak nám bylo příšerně a ještě měl Miky vysoké horečky, to byl hrozný pocit.

Dojeli jsme domů a okamžitě jeli na pohotovost. Tam nám nějaké zvláštní vyšetření nedělali, tak jsme další den jeli na pediatrii a k mému obvodnímu. Udělali nám stěry z konečníku a do týdne jsme zjistili, že je to salmonela :-(. Mě se průjem a zvracení drželo ještě asi přes týden, malý zvracel sice naštěstí jen 2x tu noc, ale průjem mu trval asi o 3 týdny déle, než mě.

Asi po 2 měsících přísné diety jsme se z toho konečně dostali. Malej byl v pořádku hned po všech prvních kontrolních stěrech, akorát já to měla o něco déle. Byla jsem ráda, že malej hodně pil, že nemusel na kapačky. Manžel měl tou dobou týden volno, takže místo volna lítal kolem mě a malého. Zvládl to na výbornou. Teď už je nám skvěle, malej může zase baštit všechno. Mě od této doby ale stále vadí vajíčka. Jak si dám vajíčko, když není třeba vmíchané v buchtě, okamžitě mám běhavku. Už si ale v životě nedám nic, co prodávají ve stáncích, ani svému manželovi ani Mikymu nic takového nedám.

Hodně jsem se tím poučila a tuhle "zkušenost" bych už nerada prožívala znovu. Nejvíc mě to mrzí kvůli Mikymu, prootže nemohl oslavit ani své první narozeniny.
0 poděkování
kapulet
31. led 2014

Salmonela u nás, kdysi.

Moje zkušenost se salmonelou?

Byla jsem v pubertě, když se objevila v naší rodině. Tenkrát to přinesl táta, když v závodní jídelně snědl nějaký salát :-| No já, bratr a máma jsem měli pouze nález, ale bez příznaků, samo karanténa, výtěry pravidelně atd., ale mladší sestra - té tenkrát bylo 8M - ta málem umřela, ale spíše na lhostejnost lékařů. Táta s vysokýma horečkama a běhavkou každých 5 min.

Táta malou vezl i s mámou na nejbližší pohotovost (cca 20 km, tam ji ani neprohlídli a okamžitě vzali do nemocnice, takže šup do nejbližší nemocnice tam, že ji příjmout nemůžou (už nevím důvod) a prý do další nemocnice, to už konečně dali sanitku, protože táta už prostě nemohl. No a než přijeli do nemocnice (od domu to bylo asi 70 km co najeli) tak měla z horečky zástavu a obrovské svalové křeče, nějak prý naskočila (to už taky nevím) no a na příjmu si sedla lékařka k psacímu stroji a ani se na ni nekoukla, až prý vrchní sestra udělala povyk, tak se začalo rychle vyšetřovat, srážet horečky atd.

No byla cca měsíc na infekčním, nikoho z rodiny k ní nepustili ( i když myslím, že tam mohl klidně být táta, když měl to samé). Když si pro ni konečně přijeli a šla domů, nikoho nepoznala, ani mámu ani tátu.

Takže salmonela může být klíďo píďo velmi nebezpečná, ale i mít lehký průběh. To ale neznamená, že se může člověk toulat venku a být přenašeč. Mám z této nemoci respekt a budu se snažit, aby se u nás doma nikdy neobjevila. A lékaři? Nikdy mě nedostanou od mých dětí! ]-(
0 poděkování