Corona a PN. Šly byste v začátku těhu?

klchudik
9. zář 2020

Ahoj všem, ráda bych znala váš názor. Prosím, ale bez jakéhokoliv rýpání.
Jsem v 7 týdnu těhotenství (1. těhu) a zvažuji jestli jít či nejít na PN. Pracuji v oční optice a roušky u nás v práci ztrácí význam, protože lidi si je jak při měření, tak při zkoušení obruby musí sundat.
Jak byste řešili vy? Šli byste na PN?
Všem děkuji za odpovědi a nezlobte se za dotaz

veroniquecz
9. zář 2020

@klchudik Neschopenka je jen ze zdravotních důvodů. To ze pracujes v obchodě na to nemá vůbec vliv.

sigyn
9. zář 2020

Chodila jsem normálně do práce (i během covid). Stejně musíte na různá vyšetření do nemocnice, kde budete sedět v čekárně s řadou dalších lidí, stejně tak na nákup aj.

michaela666
9. zář 2020

Zkusila bych si sehnat kvalitnější respirátory. Taky jsem pracovala v obchodě, dokonce v době kdy nás tady zavřeli a dělali z nás odstrašující případ pro zbytek republiky, jak jsme údajně nakažení všichni. Přistupovala bych k tomu obezřetně ( odstup, respirátor, dezinfekce), ale určitě bych se kvůli strachu z nákazy nezavírala doma.

vineta
9. zář 2020

@klchudik Šla bych bez debat na PN.

tasimia
9. zář 2020

@klchudik chodila jsem normálně do práce a pracuji s lidmi u kterých fakt nikdy nevíš, co od nich můžeš dostat. A pohoda 🙂. Ale pokud se budeš cítit líp, tak na PN jdi. Co chceš na to slyšet, já šla na PN v 7 měsíci a žádna sláva, ty vycházky a všechno a to ty si teprve 7tt.

veroniquecz
9. zář 2020

@vineta to si neurčuje těhotná, ale její ošetřující lékař.

tasimia
9. zář 2020

@veroniquecz hele me se doktorka několikrát ptala, zda nechci PN skrze Covidu a mé práce. Tak jsem ji řekla, že sedět doma nehodlám. Nakonec jsem šla, ale ze zdravotního důvodu.

veroniquecz
9. zář 2020

@tasimia tak pokud to nabídne lékař je to na něm jak si to obhájí. Ale otázka mi vyzněla jako by si o tom tazatelka rozhodovala sama.

klchudik
autor
9. zář 2020

@veroniquecz volala jsen na gyndu a bylo mi sděleno, že pokud PN budu chtít, napíšou hned bez diskuse, že prý jako těhotná mám na to v tomto období 100% nárok

lolam10
9. zář 2020

Já bych se zblaznila byt cele tehotenstvi na pn.sezente si kvalitní rousky/respiratory podle me

tasimia
9. zář 2020

@klchudik nikdo neřekl, že ne. Jen ses ptala zda by jsme to řešily stejně. Ne.

nita1984
9. zář 2020

Jsem těhotná podruhé, obě těhu po IVF, první až na sedmý pokus. Chodila jsem do práce celé těhu, budu i teď. Corona, necorona. Představa, že jsem doma na vycházkach, na vánoce nemůžu za rodinou a ještě na 60% platu. Fakt ne, díky.

nat
9. zář 2020

@klchudik rekla bych ,ze neni duvod.jini pracuji ve zdravotnictvi a jsou na tom hure jak vy a normalne pracuji,takze urcite neni duvod jit na PN

michaela666
9. zář 2020

@klchudik Tak to máte fajn doktorku, ale být doma vás bude bavit za začátku...Odpočinete se, doma doděláte resty a pak pokud budete mít bezproblémové těhotenství začne hromada omezování a nudy. Chcete jet na víkend někam na výlet nebo na návštěvu a máte na to akorát 6 hodin denně maximálně. Potřebujete na poštu nebo na úřad a zrovna vám to nesedí s vycházkama, ... CO si budem povídat peníze minimální.

marti89
9. zář 2020

Pokud nemáš odpovídající respirátor ideálně po celý den, kdy přijdeš do kontaktu s jakoukoli další osobou, můžeš to chytit kdykoli a kdekoli (potraviny, drogerie, na kontrole na gyndě, na ulici, doma..). Je to věc, která se příliš ovlivnit nedá a kdo se jí moc bojí, si to akorát přivolá.. Těch lidí bez příznaků tady chodí spoustu mezi námi.

vineta
9. zář 2020

@veroniquecz Nepovídej.

vineta
9. zář 2020

@lolam10 Trávit zrovna první trimestr pracovní dobu v roušce, nedej bože v respirátoru může být pěkný peklo.

vineta
9. zář 2020

@klchudik Nekoukej moc na názory kolem, okolí ti za případný zbytečný potrat nic nedá. V současný situaci, pokud nebydlíš někde, kde se nákaza skoro nevyskytuje, bych se obzvlášť v prvním trimestru snažila srazit riziko nákazy na minimum, stačí zvýšená teplota a muže to být pro těhotenství fatální. Nikdo neříká, že musíš být v PN celý těhotenství, ale ten začátek je zrovna dost podstatnej. Tady se ještě nejspíš, jako u podobných diskuzí, dozvíš věcí o zneužívání systému atp., ale fakt je ten, že nikdo nežije cizí život a následky si neseme každý sám. Přeju bezproblémové těhotenství, ať se rozhodneš jakkoliv...

barunka2020
9. zář 2020

Kamarádka když otěhotněla tak jí gynekolog rovnou poslal na PN, pracuje v obchodě a rovnou ji řekl že jí to nedoporučuje.

mona91
9. zář 2020

@klchudik naprosto chápu tvé obavy. Jsem těhotná podruhé a šla jsem na odběry na hube roušku FFP2 muzu rict ze po 20 minutách jsem tam s sebou malem sekla. A to mám teď zatím tehu bez větších problému (první rizikové) nebylo mi ani spatne ani se mi nemotala hlava nic... a jsem zvykla pracovat v rousce i v ochranném obleku (jako netehotna). I když rousky nebyly povinné stejně jsem je nosila na nákup a podobne, už jen z důvodu ze ty lidi jsou hova** a nedavaj si při kychani a kaslani ruku před pusu (to mi vadí i bez corony) a o nějakých rozestupech nemůže byt řec. Jako chřipka to není, zatím nikdo nevi co to muže udělat s plodem nebo nemůže. Ano PN té omezí ale já třeba u prvního nevyuzila ani cele vycházky protože to proste kolikrát neslo. Ale zase co je víc byt v klidu a mít čisté svědomí ze pro dítě děláš co můžeš nebo svědomitě chodit do práce a do společnosti... když se nakazis a nedej bože to tomu plodu ublíží ty budeš ta co si to bude vyčítat A v tu chvíli nebudou reakce jako ze těhotenství není nemoc chodit do práce můžeš ale to ze si za to můžeš sama v pandemii chodit do práce...

klchudik
autor
9. zář 2020

@mona91 děkuji ti za rozumný a racionální názor. 😊

malvinz
9. zář 2020

@klchudik já jsem na konci prvního trim. a do práce sice chodím ale dělat s lidmi asi bych si to rozmyslela. Já teda hlavně kvůli zvracení. Sedím v kanclu kde nikoho 2m kolem sebe nemam, ale jakmile mě to chytne - nasadim roušku a bezim na wc😬 to je pak docela výživné..

michaela1990xx
9. zář 2020

Ja pracuju na infekcnim odd. Sla jsem na PN téměř hned jak jsem zjistila, ze jsem v tom. Tady na MK me za to málem ukamenovali 😀

tulikiss
9. zář 2020

achjo zase dalsi diskuze o ....... naco nekdo zaklada diskuzi, kdyz uz je rozhodnuty a rozumny a racionalni nazor je jen ten, ktery schvaluje PN.

nita1984
9. zář 2020

@tulikiss no jistě. Všechny ostatní jsme hloupé a nezodpovědné. Základ je přece udělat všechno a za každou cenu pro zdraví miminka. A je jedno jestli je zaklinadlem stres, zvedani věcí, stání nebo corona. Sakra, když chce někdo jít na PN, ať jde. Ale proč to potřebuje řešit na MK? Asi chce dobrozdání, protože co je psáno na internetu, to je svaté a pravda 🤦‍♀️🤷‍♀️

klchudik
autor
9. zář 2020

@tulikiss
@nita1984 víte co dámy? Omlouvám se všem, že jsem se na něco zeptala.
Děkuji za názory všem, tak jak jste to měli nebo neměli vy. Moralizovat opravdu nepotřebuji.
Téměř poprvé jsem se tu na MK na něco zeptala a hned je to špatně. Vše si snažím najít nebo načíst, kde to jde, ale tohle jsem bohužel nikde nenašla a tím pádem vás musela otravovat svým dotazem. Nemuseli jste odpovídat.
Dnes a denně tu jsou otázky typu jsem těhotná? Je to duch nebo ne? Vidíte to taky..... Pardon, že tenhle typ dotazu jsem nikde nenašla a tak se zeptala. Ukamenujte mě.

nazka
9. zář 2020

@klchudik to je jasný, že teď nárok máš.. Ale mně by strašně vadily vycházky a nemoct skoro nic.. Pak zajdes do obchodu a můžeš to dostat taky..
A nejde v práci zalízt někam dozadu, kde bys vidala min lidi?
Ale jestli ti nevadí to omezení kolem PN, tak jdi

vineta
9. zář 2020

@nita1984 Má obavy, chce se poradit. Nevím, co je na tom tak k nepochopení... každá máme ty limity jinde. Ty by sis nevyčítala, kdyby se něco stalo, máš k tomu víc fatalistickej přístup a je to v pořádku, jiné holky se zase bojí a případnej průšvih by si vyčítaly. Chápu obojí a myslím, že ta korona je zrovna v tomhle dost nevyzpytatelná, potraty jsou vcelku běžný i při chřipce, která má přitom míru nakažlivosti trochu jinde než covid. Taky bych šla rovnou na neschopenku, kdybych neměla v prvním trimestru zrovna HO, přece jen čtvrté těhotenství po třech potratech bych ve svém věku prostě náhodě neobětovala.
Empatie, děvčata...

mona91
10. zář 2020

@michaela1990xx já na Emergency kde to je hned z první ruky a taky ze mě udělali státní vyzirku😂

drep
10. zář 2020

@mona91 Vidíš a u nás těhotné holky z UP sedí u registračního okénka za plexisklem. Nebo jsou přeřazeny někam jinam. Neb nejsou zaměstnankyně emergency, ale nemocnice (stejně jako doktorky), takže nemocnice jim je povinná najít místo, když není nic lepšího, tak naše staniční byla před lety v mléčné kuchyňce. V neděli na dispečinku záchranky taky sloužila kočka svou poslední službu před odchodem na mateřskou. Ale jo, poplácejte se tu, jak sestřičky prostě pracovat nemůžou.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru