Jake máte profese ty z vás, co jste od začátku v PN?
Ahoj Devcata, zajimalo by mne, jake mate profese a zda jste museli nebo chteli jit na PN. Nenudite se? Ja pracuji jako zdrav.sestra v ambulanci, neni to prace fyzicky namahava, ale denne pruchazim do styku s bacili... mam jit na PN? Jsem 6tt, po 1ZT.....dekuji za odpovedi.....
Pokud jsou dvě těhotné, tak to taky snad nějak musí udělat, musí se přeci počítat i s tím, že se to může stát, ale raději bych se zeptala ještě své doktorky, oni se neozvou jako první, když mají někomu něco platit jakoby zadarmo že jo...
Já jsem mluvila pouze o tom, kdyby zaměstnavatel neměl náhradní práci, co já o tom vím a co jsem slyšela...Z vlastní zkušenosti nevím, já jsem stále v práci a hodlám tam být co nejdéle to bude možné.
@xpila Tak to promiň, jestli to tak vyznělo. Prostě u soukromníka s jedním zaměstnancem je to obtížné-já nešla na neschopenku, ale ostatní doktoři mu nadávali-pak jsem šla na MD o měsíc dřív, s tím že zaměstnání bylo do června na dobu určitou a odcházela jsem v dubnu. Byla jsem ráda, že na ty doktory nedal a nechal mě tam, bez dětí jako prvorodička bych doma byla otrávená a práce mě bavila. Spíš , pokud tomu rozumíš, napiš mi, jak by se to mělo řešit v souladu s prac. právem. To mne zajímá, nerozumím vůbec těmhle věcem. Díky. 🙂
@kika_21 Právě tak, jak jsem psala. Pokud se jedná o práci pro těhotnou nevhodnou, musí ji zaměstnavatel přeřadit na jinou pozici, která je pro těhotné vhodná. Pokud takovou pozici nemá, tak se jedná o překážky na straně zaměstnavatele a jsi doma za 100 % platu. Prostě peníze stejné, jako kdybys chodila do práce. Ono tohle bohužel spousta lidí neví, jak zaměstnavatelů, tak těhotných. Proto je tolik těhotných na neschopence i přes to, že jim absolutně nic není.
Naopak já tomu moc dobře rozumím, ale asi jste mě vůbec nepochopila. Psala jsem o tom kvůli tomu, kdyby se slečna rozhodla, že chce být v práci už z jakéhokoliv důvodu, ale měla by obavy, jestli by zvládala stejné podmínky jako měla předtím, že je tu možnost toho, aby ji zaměstnavatel umožnil tu lehčí práci jak už jsem zmiňovala. Nechytejte se hned jedné věty, když nerozumíte tomu, co jsem měla na mysli děkuji. Já se snažila pomoci ji, i kdyby o to neměla zájem..Na váš příspěvek jsem nereagovala, Hezký večer.
Tak já jsem si představovala jako lehčí práci jak píšete v těch uvozovkách. Já jsem psala, že jsem měla 3směnny provoz a teď dělám pouze ranní, ale u stroje stojím tak i tak a v těch podmínkách nepříjemných podmínkách jsem stále, ale myslím, že by se více měli brát ohledy jako s těma pauzama apod. Pokud je zaměstnavatel bezohledný blb, zkusila bych si domluvit s doktorkou, ať mi prostě napíše, že mi bývá nevolno a bude to mít černé na bílém, ale z osobních důvodů prostě pracovat chce. Já to tak měla, potřebujeme teď penízky na nové bydlení, takže v žádném případě doma nebudu, a asi bych se doma zbláznila🙂
@smillingangell díky..já otěhotněla přirozeně, ted jsem dle ms začátek 6 týdne, k mudr jdu příští pátek, tak snad bude vše ok a dožiju do té doby...dělám dvanáctky, denní, noční, jsem sestra...sice to nechápu, je to začátek ale poslední denní byla utrpením, byla jsem znavená a odpoledne se mi udělalo z,le...
holky,buďte doma,dlabte na to...já se i bála,přece jen člověk dělá s inf.materiálem a v lecčems se vrtá...
A co kdyz bude situace opacna? Ze mi PN nebude chtit napsat? Je mi 37, jsem po dvou SC.. Slo by k tomu prihlidnout? Nechce se mi byt na jednu stranu doma'ale par dni je mi behem dne soufl..
podle mě k věku určitě...
Delam v malem zařízení luzkoveho charakteru.. Delame denni nocni kdy na nocni jsem sama. V celem baraku. Chtela jsem z kraje chodit aspon do pulky kvetna. Jenze uz ted jsem vyrizena v polovine denni sluzby a cely den je mi blbe. Nezvracim ale proste neni mi dobre obecne.. Proste to nedavam.. Vim stat se muze cokoliv.. V patek jdu k mudr a budu v 7tydnu..zkraje jsem mela strach ze mi PN bude nutit. Ted se zas myslenky otocili s tim ze mi ji treba dat nebude chtit
Teda musim říct, že vás obdivuju, co jste x měsíců na nemocenský, já bych doma být nezvládla (byla jsem týden a stačilo!).. Dělám průvodčí ve vlaku, takže práce s lidmi, nepravidelné směny, nepravidelné stravování (kolikrát nemožnost teplého jídla), přespávání na neútulných nádražních nocležnách, fyzicky náročná práce.. Měla jsem bezproblémové těhu, tak jsem jezdila na vlaku do pátého měsíce, důvod byl že v kanceláři bylo místo jen pro dvě těhotné, tak chtěli abych šla na nemocenskou do doby než kolegyně odejde na MD, to jsem odmítla, pak odešla a já jsem mohla jít na její místo což bylo super 🙂 je fakt smutný, že mají někteří zaměstnavatelé takový problém s náhradní prací ☹ u nás to problém nebyl, práce v kanceláři byla nenáročná administrativa a já se nemusela kousat nudou doma 🙂
Pracuji (pracovala 🙂) jsem ve fastfoodu) > nevím zda bych na neschopenku šla i kdyby bylo v OK - ale asi jo ono se to nemusí zdát, ale celý den na nohou v kuchyni kde se můžete sklouznout po oleji (stalo se mi to - jak se běží může se uklouznout) . Na mě začali jít mdloby a točit se halvu docela brzo cca 6tt a od asi 7-8 týdne sjem zvracela (2x denně) > upřímně si nedovedu představit jak obsluhuji zákazníky . nebo dělám dětskou párty kde mám za děti odpovědnost a odběhnu se vyzvracet a od cca 7 měsíce my začlo tvrdnout břicho. Doma jsem se první měsíce nudila - nenudila > chodit zvracet a prospat půl dne a během ,,volna´´ jsem sledovala seriály - jo po x týdnech mi to už šlo na nervy, ale to mi začlo být lépe tak jsem chodila na procházky a šlo to
@martinka_33 u nás třeba fakt není...leda bych šla jen na denní, což je pro mě snad i horší než ty noční.- polohování, dopomoc s ležícími pacienty..a jsem tam sama sestra s ošetřovatelkama...
jak říkám, původně uplně zkraje když jsem přišla na dvě čárky jsem si říkala že teda budu v práci jak dlouho to půjde ovšem ted co je mi tak blbě, jsem to přehodnotila...
při prvním těhotenství jsem také chodila do práce do konce...dělnická profese, osm hodin na nohách, ale šéf byl tolerantní, sedla jsem si kdy jsem potřebovala..dalo se to..ovšem to mi taky ale vůbec nic nebylo🙂)
U obou dětí jsem pracovala v podstatě až do porodu. Doma bych se zblaznila. Pracuju v kanceláři. Ale u nás zaměstnankyně často pracují až do nástupu na MD a to mluvím o dělnických profesích.
@kerstinka pokud děláš práci pro těhotnou nevhodnou a jinou práci zaměstnavatel nemá, můžeš být doma za 100 % platu, ale nejdříve musíš požádat o převedení na práci vhodnou pro těhotnou, pokud ji zaměstnavatel nemá, je to jeho problém. Nebudeš tratit na penězích a nebudeš omezená vycházkami.
@kerstinka ono se to dá, ale jen když se snaží ti vyjít vstříc, jakože si můžeš sednout když potřebuješ atd., já jsem moc nezvládala vstávat ve 3 na ranní, ale fakt se mi snažili maximálně vyhovět 🙂 no a smlouvy na dobu určitou jsou mor dnešní doby ☹ to jtž u nás dávaj teď taky a když jde ženská na mateřskou tak má smůlu a nemá se kam vrátit ☹ ono mámy s malýma dětma nikdo zaměstnávat nechce...
To ja se jako sestra nebojim ze bych se nemela kam vratit..jsem dnes na nocni myslela ze nedockam rana..na omdleni.blbe od zaludku
ja jsem zustala doma cca od 9tt.... pracovala jsem na vesnici na poste a byla jsem tam sama a tahala tezke baliky.... jinou praci pro me nemeli tak me dr nechala doma .... akorat je ted blbe ze mi za mesic konci smlouva.... nemate to taky tak nektera? samo ze pujdu na pracak zeptat se co a jak... jestli ukoncit prac. neshopnost potom a nahlasit se u nich na pracaku... nebo co... jen se ptam jestli s tim nemate nektera zkusenost...? spis se mi jedna i o to z ceho pak bude pocitana materska (nebo rodicovska -proste ta prcni co je par mesicu) ....kdyz budu cca 6 mesicu kdyztak na pracaku
já jsem doma taky asi od 9.tt. a pracovala jsem ve zdravotnictví jako logoped,...ve své podstatě nenáročná práce, ale každou chvilku přišel někdo nachřapaný, chodila mi tam paní která každou chvilku měla pásový opar a jiná inf.on. a ze začátku jsem byla sama týden nemocná a pak jsem měla i opar a navíc jsem dojížděla daleko a nedělala mi dobře cesta a do toho únava a tak jsem dostala nemocenskou...ty vycházky to je blbý a kolikrát nevím co doma dělat, ale vím, že je to pro mě lepší než se stresovat v práci a chodit bacilům naproti... 🙂

@weronikad Jenže to je ten rozdíl - zaměstnavatel platí plat, případně náhradu platu (v případě překážek). Ale neschopenka je jen jedna a je jedno, z jakého důvodu na ni jsi.
@kika_21 Nechápu, proč píšeš tak útočně. To je problém zaměstnavatele, ne můj. Zaměstnavatel tě prostě nemůže donutit jít na neschopenku, neschopenku určuje doktor a ne on.