Jake máte profese ty z vás, co jste od začátku v PN?
Ahoj Devcata, zajimalo by mne, jake mate profese a zda jste museli nebo chteli jit na PN. Nenudite se? Ja pracuji jako zdrav.sestra v ambulanci, neni to prace fyzicky namahava, ale denne pruchazim do styku s bacili... mam jit na PN? Jsem 6tt, po 1ZT.....dekuji za odpovedi.....
Při všech třech dětech jsem pracovala do samého konce, při prvním - recepční, 12 hodinové směny, ale noční jsem nedělala, nenechali mě, takže jen denní krátký/dlouhý týden, při druhém jsem dělala provozní hotelu, v práci od rána do večera, pomáhala jsem v kuchyni, na place co se dalo, bylo mi fajn a teď při třetím vedoucí školní jídelny, občas jsem pomáhala při výdeji a v kuchyni. Taky jsem dotáhla do konce. Doma bych nevydržela, jak jsem zůstala na MD, tak mě teprve začalo všechno bolet a začala jsem se pozorovat. Do té doby pohodové těhu 😀 . Jsem toho názoru, pokud ženě nic není, nekrvácí, nemá obrovské nevolnosti znemožňující se hnout od záchodu tak do práce může normálně chodit. Těhotenství není nemoc.
@jajaninikaka co jsem si zjistovala primo od pani ktera dela v soc davkach.. Pokud mas neschopenku..a konci ti smluva-budes normalne dostavat penize PN.. Pokud od ukonceni smlouvy a nastupem na MD neni vic jak 180dni..mas normalne narok na ni. Pocita se z platu nimoliv pn
ja byla na up dneska se na to ptat a tam mi teda moc neporadila tak si jeste zajdu na socialku... pac me i zajima kam potom po skonceni prac pomeru budu zasilat listek na penize... a jestli je lepsi jit na up nebo zustat na neschopence.... jestli kdyz bych byla na up tak jestli bych pak mela narok na materskou nebo ne.... no tak uvidim co mi reknou na soc.
@xpila vyznate se v tom trosku? ja jsem byla v prac pomeru od 24.4.2015 do 30.4.2016 takze rok ale z toho 2 mesice na neschopence (brezen, duben) takze to by mi melo vyjit ne?
@jajaninikaka Záleží na tom, kdy máš termín porodu.
@xpila prvni mam 9,10 druhy 16.10.. nevim podle ktereho se orientuji jestli podle prniho nebo druheho....
@jajaninikaka zůstaň marodit,nebo si spočítej,co buse výhodnější,,,na ÚPje podpůrčí doba 5měsíců,pak nedostaneš už ani korunu...na mateřskou budeš mít nárok,je tam nějaký plnění odpracovaných dní za poslední dva roky,tak jestli jsi do teď pracovala,tak dobrý..
@kvetule1 tech 5 mesicu by mi vyslo .... jedna se mi cca o necele 4 mesice.... ale spis me zajima kdo mi teda bude platit materskou kdyz bych sla na pracak kdyz materskou ( to prvni co je jen par tydnu pred a po porodu - pletu si to mozna s rodicakem.... proste to co je prvni :D ) plati zamestnavatel ....tak kdyz bych byla na pracaku a nebyla bych jako by pod zamestnavatelem tak prave nevim kdo by mi to platil
@jajaninikaka Zaměstnavatel nic neplatí, mateřskou platí sociálka.
@jajaninikaka jj,sociálka..
@xpila aaha tak to ja vubec nevim mela jsem za to ze zamestnavatel... tak jsem zas o neco moudrejsi... no ja uz byla se na tohle ptat na pracaku i na socce a nikde mi nebyli schopni rict jestli je lepsi ukoncit prac pomer a jit na 5 mesicu na pracak nebo zustat na neschopence.....porad me posilaji nekam jinam.....
@jajaninikaka Tak protože tohle není vůbec jejich starost. A hlavně - to, jestli budeš na neschopence, rozhoduje doktor a ne ty.
@xpila jasne ale nekde by mi poradit meli kdyz jsem v tehle situaci poprvy... tehotna a konci prac pomer...nekde by meli vedet co a jak
@jajaninikaka zkus najít na netu kalkulačky na výpočet nemocenské a podpory v nezaměstnanosti, uvidíš, co ti vyjde výhodněji. Každopádně by to mělo záležet na tvém zdravotním stavu a rozhodnutí doktora, ale je mi jasné, že s dr. se lze asi domluvit
@jajaninikaka Ahojky tobě končí prac. poměr a už nemají v plánu ti dát smlouvu třeba na dobu neurčitou kdyby ano je dobré počkat až ji budeš mít a potom jdi marodit máš potom nárok na proplacené dovolené ale jen pokud máš smlouvu na dobu neurčitou
@jajaninikaka Ale oni ti nemají co poradit - pokud doktor uzná, že ti nechá PN, tak na ni budeš i nadále. Pokud tě uschopní, tak je na tobě, jestli se budeš hlásit na ÚP a nebo třeba budeš doma zadarmo.

@jajaninikaka mám to taky a měla jsem to i u prvního i nadále budeš nosit zaměstnavateli listky na penize i když ti dá výpověd. Až do 8měsíce tuším.🙂 pak nastoupíš na rodičák. Jinak na Up musíš.