icon

Jsem těhotná, přítel dítě nechce

adalind
21. dub 2017

Dobrý den. Chtěla jsem vás poprosit o nějaké rady. Je mi 17 let a jsem v 9tt. V době porodu mi bude 18. Děti mám moc ráda a jsem šťastná z pocitu, že budu mít miminko. Vím, že jsem mladá, ale jít na potrat je mi proti srsti. :/ Opravdu si myslím, že bych to zvládla. Mám i skvělou maminku která by mi s čímkoli poradila, pomohla. 🙂 Ale přítel (21) je rozhodnutý, že mám jít na potrat. Říká, že kvůli financím a volnosti. Myslím, že je to i skrz to, že se nechce nějak usadit...Tohle by byl tedy nejspíš trošku problém. Pritel má hold jiné priority. Hodně mě to mrzí, protože moc nevím, co dělat. :( Když bych šla na potrat, tak budou sice všichni šťastní, ale já smutná. Myslím, že bych si to nikdy neodpustila. Ale když si miminko nechám, tak k tomu přítele vlastně donutím. Dám mu dít, i když ho nechce. A toho se bojím už skrz to dítě. Nejradši bych byla, kdyby si to přítel nějak rozmyslel, ale už ani nevím, co bych proto měla ještě udělat. :(

Strana
z8
blecha94
22. dub 2017

@j.a.n.i Stejně jako spala ona s ním. Ona se může rozhodnou, jestli půjde na potrat, dá děcko k adopci, nebo si ho nechá. Proč by to on měl mít jinak? Proč na něj házet povinnosti, o které nestojí?

Ženská má hlavní slovo v tom, zda dítě donosí a co s ním udělá - v pořádku, jde o její tělo, ale i chlap by měl mít možnost vzdát se povinností, pokud se to nestalo jeho vinnou (třeba že tvrdil, jak to stihne).

j.a.n.i
22. dub 2017

@blecha94 Ona se může pouze rozhodnout o tom, zda půjde na potrat... o případné adopci už rozhodují oba dva. A jeho spuluvinou se to stalo, on u toho sexu byl přítomen... ano, pokud by ona ukradla jeho sperma z masturbace, tak souhlasím s tím aby žádné povinnosti neměl, ale tak se to nejšpíš nestalo... Prostě i on udělal chybu a za chybí se platí...

belleelle
22. dub 2017

Nikomu nepřijde divné, že si někdo zrovna založil profil, aby řešil tuto "událost"?
Zvláštní je, že nikde se nic o náhodě nepíše, pak jen miminko a maminka.
Zase někdo sleduje z druhé strany, jak se tu skupiny dohadují? Spíš by to měli správci celé stopnout.
Takových profilů už tu bylo, vzpomeňte na porod trojčat, muž měl úraz a pak sám odepisoval...

belleelle
22. dub 2017

A těch řešící od zakladatelky...

giovik
22. dub 2017

@marion2017 tu holku si pamatuju, akorat ta si udelala dite s hostem z baru, protoze byla cisnice, znamost na jednu noc, ale jinak jak pises, dluhy vsude, kam se podivas, chlap platit nechtel, rodina v podstate zadna a jak prisla k penezum, tak je rozfofrovala za veci pro brachu a ten se nestydel si je vzit.

kajulinek
22. dub 2017

@belleelle nejak nechapu, co ti vadi. I kdyby snad to byl fake (coz nechapu proc by mel, toto neni zadne extra zhave tema), tak to tezko zjistime. A ja teda nevidim nic, co by tomu nasvedcovalo.

adalind
autor
22. dub 2017

@belleelle Nevím, proč bych si to měla vymyslet. Založila jsem si ten účet teď, protože nikdy dřív jsem ho nepotřebovala. Pokud jste to četla, tak je mi 17, né 30. Takže já tady dřív neměla proč být. Teď jsem chtěla jen pár názoru nebo rád.

knuffel
22. dub 2017

@adalind Já už jsem se vyjádřila na začátku, držím Ti palce, na čtení celé diskuze nemám čas, ale mám dojem, že se to šouplo někam úplně mimo, v rámci zachování psychického zdraví to tu odpískej a vyprdni se na blbý kecy 🙂.

nafuka
22. dub 2017

na přítele se vyprdni, nejdůležitější jsi ty a miminko.Už o tom ví maminka? Držím všechny palečky . Já bych dceru na potrat nikdy neposlala.

koordinatorka_odboje
22. dub 2017

@blecha94 v dospělém životě se za chyby platí. Někdy i celý život, všechny jsme to určitě nějakým způsobem zažily.

giovik
22. dub 2017

@belleelle Narazis na konkretni "udalost", protoze ty co tu nejsou 5, 10 let, tak budou tezko chapat, o cem mluvis. Ale vyloucit se neda zadny duvod vytvoreni tematu.

blecha94
22. dub 2017

@koordinatorka_odboje Jistě. Ale on bude platit. Do konce života bude žít s vědomím, že má dítě. A všichni, kteří to budou vědět, ho budou považovat za hajzla, co kašle na svýho syna/svou dceru. A to dítě - to jím bude nejspíš pohrdat. To je jeho daň, pokud se rozhodne se zříct otcovství v právní rovině. Nevidím důvod, proč ho ještě obírat o peníze. Buď to dítě chci, a tak se o něj postarám i bez finanční podpory "partnera", nebo ho nechci. Tečka.

Navíc, všichni tak nějak opomíjíte, že za těch pár šupů z alimentů mu vzniknou na dítě určitá práva a v budoucnosti by mohl slečně komplikovat život. I kdybych se vůbec nebavila o tom, že to není fér, tak už jen kvůli tomu to za to nestojí, ne? ;)

koordinatorka_odboje
22. dub 2017

@blecha94 jako narazila jsi na celkem ozehavou otazku - mohou muzi rozhodovat o tom, jestli budou mit dite? 😉 Ano, ale jenom ve fazi pred koitem. Pocita s tim tak i nas pravni rad, zda to je nebo neni moralni, je otazka. Ale na druhou stranu muzi v teto spolecnosti maji zase mnoho jinych vyhod nad zenami.
Ale chapu te, jak se na to divas. Kluk to bude mit take nelehke, nektere jeho vrstevnice nebudou nadsene vyhlidkou nemanzelskeho ditete - ja teda urcite v 21 letech, to jsem byla s kazdy hotova hned 😒 Bohuzel v teto fazi uz neudela nic a pochybuji, ze si nejaka necha ujit alimenty... mozna nejdriv ano, ale jakmile dojdou penize, pujde hrdost stranou a tatko, plat. Coz se mi zda mnohem min moralni prijit az za x let, nez se domluvit hned odzacatku.

filetra
22. dub 2017

@blecha94
@koordinatorka_odboje Ožehavá otázka to v každém případě je, ovšem nikdy na ni nenajdeme uspokojivou odpověď, s níž by byli všichni zúčastnění spokojeni.
Otcovstí se nelze "zříct", v momentě otěhotnění už prostě otec o narození dítěte nerozhoduje (s každou souloží jde prostě do tohoto rizika). Žena má ještě legální možnost rozhodnout v určité omezené době o své těle (což je jistě dobře, protože jinak bychom měli ve společnosti velké množství pokoutných a nebezpečných potratů). Pak už převáží zájem nenarozeného dítěte (a práva a povinnosti OBOU rodičů k němu, tj. jak rodičovská zodpovědnost, styk s dítetěm, právo rozhodovat o důležitých otázkách, které se dítěte týkají, tak i povinnost k jeho výživě). S tím pak souvisí právo matky, dítěte i otce na určení/popření otcovství, právo dítěte znát svůj původ a další. Tak to je, a žádný "spravedlivější" systém s méně nedostaky se vymyslet nedá.

koordinatorka_odboje
22. dub 2017

@filetra ano, tak to v tuzemsku je.

belleelle
22. dub 2017

Pokud par používá kontraceptiva a nějak se chrání, přesto mladá dívka otěhotní a muž ji opusti - je to ha.zl.
Pokud mladá nezajištěná dívka těhotenství na muže navleče tvrzením, že bere se chrání, je to pot.ora. A jeho bych pochopila, že dítě nechce.
Pokud chtějí oba dítě a on ji opustí, také nemá charakter.
Jak to tedy bylo zakladatelko, která jdeš pro radu na MK?

pratensis
22. dub 2017

@belleelle Zakladatelka si ovšem na MK přišla pro radu, co v dané situaci dělat. Zda se podřídit přání partnera, aby šla na potrat, ačkoli to sama cítí jinak, nebo zda si dítě nechat. A ještě spíš, než o radě, bych mluvila o utřídění myšlenek. Protože ať jí tu poradí kdo chce, co chce, stejně se nakonec bude muset rozhodnout sama na svoji zodpovědnost. Za sebe i za dítě. Nechápu, proč tu tolik z vás řeší, kdo z partnerů je/není podrazák a už vůbec mi není jasné, proč by se měla zakladatelka komukoli zpovídat "jak to bylo". Je to mimo mísu, mimo téma a hlavně za hranicemi slušnosti.

j.a.n.i
22. dub 2017

@pratensis No, ono to tak úplně mimo mísu není, protože samozřejmě to, za jakých okolností to dítě vzniklo má vliv na to, jak se k nastalé situaci aktéři postaví či mohou postavit...

tomikjoejoe
22. dub 2017

@adalind Já už sice děti mám, ale před necelými třemi lety a opětovně před půl rokem jsem byla v podobné situaci, nechtěně jsem počtvrté otěhotněla. Manžel si další dítě nepřál a rodina do mě hučela, ať jdu na potrat vč. nabídky uhrazení nákladů.

Vždycky je to o Vašem a jen Vašem rozhodnutí, proti všem jsem se rozhodla miminko nechat i když jsem byla téměř reálně v situaci, že bych zůstala sama se čtyřmi děti. Neříkám, že je snadné se rozhodnout, ale myslím, že pokud jen trošku o potratu pochybujete, tak si miminko nejspíš chcete nechat.

Na chlapa se vykašlete, vy s tím potratem budete muset žít do konce života, přítel ne. Neříkám, že jsem nikdy nelitovala toho, že budu mít čtyři děti, kvůli kterým už školu, kterou jsem přerušila z finančních důvodů nejspíš nikdy nedodělám, ale ty děti za to stojí 🙂

Držím palce 🙂 I když se tady v několika příspěvcích píše, že se při rozhodování o potratu bere v potaz i ekonomická situace, tak už jsem ji nakonec zase tak moc v potaz sase nebrala ...

To miminko, o kterém moje rodina ani manžel nechtěli dlouhých pět měsíců slyšet se má narodit v létě, jsem na rizikovém těhotenství a najednou mají všichni strach, aby bylo dítě v pořádku, takže názor také může směnit opravdu každý 🙂

belleelle
23. dub 2017

@pratensis jakoze slusne je psat ťuťu ňuňu miminko je super? A my pracující na něj budeme rádi přispívat ze svých daní? I na nepracující matku? Nechápu, proč negativní názor je neslušný. Nežijeme někde v pralese, nejsme v Africe a opravdu není normální, aby dítě mělo dítě.
Nevěřím, že matka je šteštím bez sebe, že její nezaopatřená a nevzdělaná dcera čeká dítě.
Pochybuji i o skutečnosti.

koordinatorka_odboje
23. dub 2017

@belleelle ano, nezijeme v pralese, ale v humanni svobodne spolecnosti, proto je nasi povinnosti se postarat a hlavne, nechat ji se svobodne rozhodnout. A co se tyce dani, davat je na matku s ditetem je mnohem lepsi investice, nez aby pripadly na vytunelovane projekty, poslanecke nahrady a odmeny, "dotace" pro spratelene firmy apod.

pratensis
23. dub 2017

@belleelle Negativní názor ano, ale s respektem a bez urážek a výpadů. Proč někoho nazývat ha.zlem a pot.orou (cituji). Nikdo po vás nechce, abyste dělali soudce a hodnotili jejich morální kredit. Znáte jen zlomek z toho, co se stalo, a ještě jen verzi jedné strany. Já bych si to třeba nedovolila, chce to trochu pokory. 😉 Hlavní otázka zněla, zda se v rámci urovnání vztahů (ať už klidného rozchodu nebo zachování vztahu)podvolit přemlouvání partnera a jít na potrat, i když s tím zakladatelka sama není srovnaná. Dle mého názoru by si pak nesla minimálně psychické následky do konce života. Já nevidím vůbec rozdíl v tom, zda dítě nejdřív oba chtěli/selhala ak/žena to na muže navlékla. Ano, v posledním případě je to velký podraz, ale jde to napsat věcně a bez urážek. Výsledek je ale ve všech třech případech stejný: dítě na cestě, a je třeba se k tomu nějak postavit a nést následky. To riziko otěhotnění je vždy, jediná spolehlivá ochrana je nemít sex. Věděli to oba. Vůbec bych neřešila to, zda je nebo není její maminka štěstím bez sebe nebo jestli je nevzdělaná (mimochodem, znám několik případů, co s dítětem nastoupili na VŠ a dodělali ji). Do toho nám nic není, k úvodní otázce je to irelevantní. Byla tu velká spousta užitečných a věcných komentářů a zkušeností, co za problémy a rizika může nést porod v tomhle věku, přiznání otce do RL a další. Jedině takové komentáře bez urážek mají smysl.

belleelle
23. dub 2017

@pratensis to je obecne pojmenování na kohokoliv - prostě kdokoliv to udělá.
A Vš a SŠ není to stejné. Není nutné mít vš

pratensis
23. dub 2017

@belleelle Tím spíš, pak jí zbývá jen dokončit sš, udělat maturitu nebo výuční list, podle toho, co má rozdělané. S podporou rodiny, kterou má, to dá. 😉

belleelle
23. dub 2017

@pratensis takových bylo 🙂 a je, co prerusili a pak hledali důvody, proc to nejde. Asi jsem jedina, ale s takovým startem do života nesouhlasím.
Ani nemusí mit vyucnak, staci dvouletý obor.

pratensis
23. dub 2017

@belleelle Jen doplním, já měla na mysli lidi, co založili rodinu těsně po dokončení sš nebo v začátku vš. Znám i děvče, které plánovaně a chtěně otěhotnělo v posledním ročníku na sš a maturitu dělala asi v sedmém nebo osmém měsíci. Ano, nebylo to snadné, ale zas taková tragédie to není. Teď nastoupila do práce po mateřské, nenazvala bych ji příživníkem. Ale jak jsem psala, soudy nejsou věcí této diskuse.

filetra
23. dub 2017

@belleelle Tak slečna už je spíš mladá žena na prahu zletilosti, v době porodu už by měla být plně svéprávná. Kdyby jí bylo 14, tak neřeknu. A to "drancování" státu bych taky neviděla tak bledě. Bude to spíš almužna. Na mateřskou nárok nemá, tak jen RP (stejně jako všechny matky), porodné, přídavek na dítě. Pokud žije s matkou, možná nedosáhne nani na příspěvek na bydlení. Výživné asi taky nebude kdovíjak závratné (malé dítě, mladý tatínek). Moc toho mít nebude, a už brzo po narození dítěte ji to zřejmě vyžene do práce.

pratensis
23. dub 2017

@belleelle Ale je to jejich start do života. Jejich rozhodnutí, jejich zodpovědnost. 😉 "Dovoluji si nechat lidi kolem sebe volně dýchat a žít." Nikdo z nás nemůže spasit svět tím, že bude lidi kolem sebe přemlouvat "na víru pravou".

aiva01
23. dub 2017

@adalind byla jsem ve stejne situaci jako ty. Ze jsem tehu jsem zjistila v 10.tt. Rekl mi at jdu na potrat nebo dam dite do ustavu. S nim jsem se rozesla a mimi si nechala. Ma prijmeni po me a v RL neni zapsany. Alimenty neplati, k soudu se nechystam. 2x behem tehu kdyz jsem byla vecer sama jsem si rikala jestli jsem fakt udelala spravne. A ted? Kdyz se na me moje holcicka uz rano po probuzeni zasmeje, kdyz me chyti temi malinkymi prsticky za muj prst, kdyz zacina mit to bublave bezzube uprimne chechtani, kdyz kojis a dite ti cumla prs, kdyz vidis jak roste a dela pokroky a je spokojena u mamy... jsem prestastna a nic a nikdo ti nikdy nevynahradi to, co dite. Behem tehu jsem nepobirala zadnou podporu, nemela jsem materskou, sla jsem po porodu rovnou na rodicak. Prvnich 9 mesicu 7600,- pak do 4 let veku 3800,- ( pak pravdepodobne nejaka hmotna nouze k tomu) + 500, - prisp.na dite + podpora na bydleni. Kdyby jsi zila s rodici nevim kolik bys dostala prisp.na bydleni. Ja bydlim sama. Da se to fin.zvladnout. Pracovat pri rodicaku muzes, ten ti nikdo nevezme. Kamosky mi daly spoustu oblecku, v sekaci jsou taky pekne a levne.Sama jsem zila z nasetrenych penez. Kdyz mi skoncila smlouva u jednoho zamestnavatele a mela jsem nastoupit do prace snu, zjistila jsem ze jsem tehu. Nebylo tezky se rozhodnout. Moje dcera je jedina a vzhledem k memu veku uz mit jine mimi nemuzu. Za nic na svete( pokud je dite zdrave) bych nemenila. Prvni 3 mesice byly tezke ale ted uz se to da. A to jsem sama v baraku. Po porodu jsem byla u mamky 2 tydny a pak supito presto do svyho. A zadna extra podpora ze strany rodicu se rozhodne nekonala... ani vozeni kocarku, vareni jidla, nic. Nemuzu ti radit ale miminko bych si urcite nechala. Dite te udela stastnou; jinak nez jsi nyni nebo kdyz jsi zamilovana do chlapa. Dite te celou naplni takovymi pocity o kterych jsi nevedela ze mohou existovat. Kam se hrabe laska mezi muzem a zenou. Laska mezi matkou a ditetem je nejvic na svete. Osobne povazuji sve detatko za nejvetsi vyhru sveho zivota. Mam obrovske stesti, ze se na moje miminko prave ted mohu divat jak si v postylce dava sloficka... hodne stesti!

belleelle
24. dub 2017

@filetra to není až tak pravda. Jsou děvčata, která na práci nešáhla a mají mateřskou i nejvyšší rodičák. Jde to napsat na chlapa. Což je výhodné a jsou takové, které s tím kalkulují.

Strana
z8