Jsem těhotná, přítel dítě nechce
Dobrý den. Chtěla jsem vás poprosit o nějaké rady. Je mi 17 let a jsem v 9tt. V době porodu mi bude 18. Děti mám moc ráda a jsem šťastná z pocitu, že budu mít miminko. Vím, že jsem mladá, ale jít na potrat je mi proti srsti. :/ Opravdu si myslím, že bych to zvládla. Mám i skvělou maminku která by mi s čímkoli poradila, pomohla. 🙂 Ale přítel (21) je rozhodnutý, že mám jít na potrat. Říká, že kvůli financím a volnosti. Myslím, že je to i skrz to, že se nechce nějak usadit...Tohle by byl tedy nejspíš trošku problém. Pritel má hold jiné priority. Hodně mě to mrzí, protože moc nevím, co dělat. :( Když bych šla na potrat, tak budou sice všichni šťastní, ale já smutná. Myslím, že bych si to nikdy neodpustila. Ale když si miminko nechám, tak k tomu přítele vlastně donutím. Dám mu dít, i když ho nechce. A toho se bojím už skrz to dítě. Nejradši bych byla, kdyby si to přítel nějak rozmyslel, ale už ani nevím, co bych proto měla ještě udělat. :(
Podle me slečna samozrejme v ideální situaci není, nicméně taky bych to nehodnotila tak, ze je v nějakém srabu. Spousta z Vas z ni tady dela sociální případ, který nikdy nesahne na praci, ale tohle smysleni není dano tim, kdy bude mit dítě ale většinou tim, z jakého prostředí pochází.
Neni ji 14, v dobe porodu ma byt zletila a pokud je slecna zodpovedna, škola se da uplne v pohodě dodělat dalkove během mateřské. Otázkou je, jestli se z ni nestane dalsi radoby matka, která si udělala dítě jen aby byla zajímavá - protože i takové jsem uz viděla.
Druha věc je, jakým způsobem se k tomu stavi jeji rodice, to jsou ti, kteří ji i dítě budou ze začátku živit, tedy do toho maji hodne co mluvit.
@ivet1987 jani ma pravdu !
@j.a.n.i článek jsem nečetla. ale taky budeme mít mateřskou na chlapa. po tu dobu nebude pracovat na svojí pozici, to je pravda. bude papírově na jiné.. normálně za 100% platu. plus k tomu ta mateřská. zaměstnavatel s tím nemá problém,mu takto pomoci. fyzicky budu s dítětem doma já.
@muhehehe Nojo, ale o tom to přesně je, že je to vlastně podvod, neb dle ZP nesmí dělat něco jiného, než co má napsané v pracovní smlouvě a druhá věc je ta, že do toho rozhodně nejde každý zaměstnavatel, neb co si budeme povídat, na OSSZ nejsou úplně pitomí a tedy to může být podnět pro kontrolu.
@j.a.n.i Zákon to umožňuje, tečka. Na ossz je jim to úplně u ..... (tedy alespoň u nás), informace jak to udělat jsem si zjišťovala tam, normálně na rovinu. Ta paní na přepážce tu mateřskou fakt nevyplácí. Co se týče morálních potíží, já je nemám. Na oltář socky jsem coby osvč vysázela až dost, dobrovolně nemocenské jsem si taky platila.. vypočtená mateřská je však katastrofální. Takže využíváme možnosti. Z manžela na odvodech šlo také to co mělo jít.. takže já problém fakt nemám. A případná kontrola.... tak ať. Nedovedu si představit, jak bude na víceméně manažerské pozici zjišťovat, jestli byla pracovní náplň před půl rokem přesně stejná jako dneska- to ani nebyla, když jsme u toho... pořád se něco děje 🙂 A formálně je vše ve 100% pořádku, dle zákona. Z jedné pracovní smlouvy výplata mateřské, z druhé příjem.
Zakladatelka sice pise, ze se chlap vymlouva na finance, coz muze byt vymluva a proste jde jenom o tu volnost, pr penize jsou silny argument a samozrejme by se od nej cekalo, ze se bude starat on, navic celou diskuzi jsem taky necetla, takze nevim, jestli zakladatelka neuvedla z jakeho je prostredi, ale co kdyz holcina sedi u pocitace v druhem patre rodinneho domu na jehoz verande je virivka v zahrade bazen a v garazi nove bmw, to tu nikdo nemuze vedet, pro ni bylo prioritni, jestli si nechat nebo ne. Nevsimla jsem si, ze by resila penize. Jestli jo, tak me prosim opravte. Jde mi jen o to, ze ji tu zadna nezname, nevime, jak to opravdu je. Ona muze byt dobre situovana, ale vi, ze by tatinek ocekaval, ze se kluk bude starat, no jo, ale kdyz odmitne byt otcem, tak tatinek holt holcicku na ulici nenecha, ze. Mam podobny priklad ve svem okoli. 🙂
Zakladatelko nic osobniho, pouze dedukce 🙂
@adalind Ahoj, začnu tím, co už tu psaly ostatní přispivatelky... a to, že konečné rozhodnutí bude vždycky jen na Tobě! Ty s tím budeš žít, ať už to dopadne jakkoliv.
Snad Tě neotrávím svými "životními" postřehy a dlouhým slintem 🙂. Vše má samozřejmě svoje plusy i mínusy.
Za to pozitivní rozhodně můžu říct, že je Tvůj věk... mladé tělo snáší těhotenství i porod daleko lépe než to "opotřebované" 🙂. Mně je 34 roků a čekám svoje prvňátko, takže vím o čem mluvím - zdravotních komplikací mám až hrůza! Můj předchozí partner nikdy děti nechtěl a tak plynul čas, mně tikaly biologické hodiny a byla jsem čím dál tím nešťastnější, že nemám svou vytouženou rodinu.
Se současným manželem jsme děti chtěli oba a moc. A kvůli zdraví jsme si na něj museli docela dlouho počkat... Jestli dnes lituji něčeho v "osudu" tak toho, že jsme se s manželem nepoznali o pár let dřív. Z tohoto pohledu bych se i bála jít na potrat kvůli možným (neznamená to, že musí nastat) komplikacím.
To jestli budeš dobrá máma vůbec nezáleží na věku. Mám kamarádku, která se stala maminkou ve 21 letech a je maminka naprosto ukázková!!! Na druhou stranu mám kolegyni, která na svoje děti kašle a má je doslova z povinnosti, že splnila očekávání okolí. Věnuje se jen své kariéře a děti jí rostou jako dříví v lese - a žádné finance a "rozmazlování" v tomto směru jim nevynahradí pomazlení a čas svýh rodičů....
Co se týká partnera a jak se tu řešila otázka alimentů... Samozřejmě jsou ženy, které svého partnera vodí za nos tím, jak berou antikoncepci (rozhodně neříkám, že to je Tvůj případ!!!) a pak chtějí zodpovědnost přenést na chlapa - to mi přijde podraz. Ale pokud jste oba moc dobře znali rizika při nechráněném sexu, zodpovědnost je na Vás obou. Nikdo ho nemůže nutit být "tatínkem", ale v pak by se měl postavit k problému zodpovědně alespoň z pohledu "otcovství a jeho právních následků". Možná by měli situaci znát i jeho rodiče...? Jaký máš s nimi vztah?
Každopádě stejně Ti nikdo nezaručí, že byste spolu byli / nebyli. Jsou plánované rodičovství, kdy to chlap stejně neustojí a odejde od rodiny a jsou vztahy, kdy chlapi s láskou a na jedničku vychovávají "kukaččí" děcka...
Jedno je jasné... k dítěti budeš v noci vstavat Ty! Na Tobě bude největší zodpovědnost se o toho malého tvorečka starat. Protože máma to je záležitost na plný úvazek!
Finance jsou samozřejmě hodně velký problém... Ale na druhou stranu se dá řada věcí zvládnout i když máš hodně hluboko do kapsy (viz. ta moje kamarádka). Holt nebudeš kupovat drahé věcičky, ale postačí Ti výbava z druhé ruky. Budeš si muset sestavit rozpočet tak, aby si měla peníze na miminko, bydlení a jídlo... Hold ostatní výstřelky budou mít prostror jen pokud Ti na ně zůstanou peníze.
Jinak být mladou maminkou (z mého pohledu "vyschlé ranní rosy 🙂 " má určitě i své výhody. Až bude děcko větší, stále budeš mít síly na to s ním řádit. Já už jsem občas unavená jenom z toho, že přijdu z práce 🙂. Kariéru si můžeš tedy nastartovat potom. Ono v tom, zda kariéru začneš tvořit třeba ve 27 letech nebo zda ji začneš a pak přerušíš... Oboje má svoje pro a proti... Já například dělám daně a účetnictví a teď jsem nešťastná z toho, jak budu s malým stíhat termíny a vrtochy svých klientů. Stojím tedy před otázkou, zda část klientely omezit a pak se nervovat tím, že jinou neseženu nebo zda se nervovat tím, že nestíhám rodinu a kariéru současně...
Klidně bych si našla kontakty na nějaká centra svobodných maminek a běž s nimi pokecat... Tam si určitě uděláš lepší přestavu, protože budeš mluvit s ženami, které toto prožívají na vlastní kůži.
Držím palce při rozhodování!!!
Mimochodem k věcem z druhé ruky... Starší syn mel ze začátku výbavu povetsinou z druhé ruky z finančních důvodů, ted uz ne, ted si uz vybira, co si oblece, ale i pro druhé dítě mi přijde zbytečnost pořizovat vse nove, přestože dnes bych si to mohla dovolit.
@blecha94 V okamžiku, kdy s někým spím, i jako muž, jsem zodpovědný a musím si připustit riziko, že veškerá možná antikoncepce selže a já jako muž budu zodpovědný za život, a hnát partnerku na potrat je zbabělé, jak tu už někdo psal, on už otec je v tuto chvíli, nemusí se cítit na výchovu, ale už v okamžiku toho, že s ní spí, má zodpovědnost starat se - takže minimálně formou finanční podpory, to je prostě důsledek.
@lennus Ježiš jo, tohle jsem tu četla už milionkrát. A pořád si stojím za tím, že je to pitomost. Holku nikdo nemůže odvléct na potrat (vyjma situace, kdy jí nebylo 16), stejně tak jí nikdo nemůže přinutit to dítě donosit a vychovávat. I když taktéž měla dobrovolně sex, má i po otěhotnění hned několik možností, jak s tím naložit.
Chlapi jsou na tom ale jinak - nikdo se jich už potom na nic neptá. Čekají v koutě na rozsudek a jejich názor nikoho nezajímá. Proč?
Pokud s někým nedopatřením zplodím dítě, budu si ho chtít nechat - ale on ne, tak je férový vysvětlit mu, že to dítě se sice narodí, i když s tím on nesouhlasí, ale zároveň mu nebudu bránit zříct se právního otcovství, zápisu do RL a tím i finanční odpovědnosti.
Trestat někoho za to, že selhala antikoncepce a on dítě, který absolutně neplánoval a nechtěl, odmítá teď s láskou dalších 20 let vychovávat, to je prostě pod mojí úroveň. Stejně jako očekávám, že partner v takové situaci dá volbu mně, jsem při každém sexu připravená na to, že budu dávat volit i jemu, pokud se něco pokazí. To je ta OBOUSTRANNÁ zodpovědnost. ;)
@blecha94 Na jednu stranu mas pravdu, ale je tady i druha stranka veci a to zasah do organismu zeny. A ze potrat je zasah veliky. Nejsem odpurcem potratu, ale zase mam problem s tim, ze by se nezodpovedny mladik takto lehce zbavil zodpovednosti. Ano, souhlasim s tim, nemuzu te nutit chovat se jako otec. Ale rozhodne toto nikoho nezbavuje financni zodpovědnosti.
Nebo by jsi souhlasila s tim, ze pokud bude zploditel trvat na potratu a nasledne z potratu vzniknou komplikace, bude tyto komplikace zploditel financne kompenzovat? Ja myslim, ze soucasna pravni uprava je v poradku. Vzdyt mohl pouzit prezervativ. Zjevne nepouzil, nechoval se zodpovedne, necht si nese nasledky.
@blecha94 takze kdyz v prubehu let otehotnis s 5 chlapama a oni nebudou chtit to dite, tak pujdes 5x na potrat a nebo si deti nechas a das je asi do kojenaku, nebo kam, kdyz teda nebudes chtit vyzivne a budes tak bez vetsiho prijmu, jo? Zakony jsou tu pro lidi. Zakon nerozlisuje, jestli zploditel dite chtel nebo ne. Kazde, tedy i nechtene dite, ma pravo na vyzivne!!
@blecha94 Ale tak se to prostě nedá chápat. Jde o právo dítěte (na styk s rodiči, na výživu), nikoliv matky. A dítě je prostě v tomhle ohledu právem chráněno. Trestání to není v žádném případě, je to odpovědnost. Ano, matka a otec nikdy nemají a nemohou mít zcela rovné postavení ve všech ohledech. Je to dáno tím, že biologicky si prostě nejsme rovni. Jinak pokud otec se angažovat nechce, tak ona ta tíha rodičovství leží z velké většiny na matce, a to jak pokud jde o osobní péči o dítě, tak o výživu.
@ilonne Já bych nešla na potrat, pokud by mi partner řekl, že dítě nechce a já ho chtěla. Ale nenutila bych ho platit mi alimenty, nestála bych o ně. Když o dítě nestojí, neplatil by, zároveň by tím ale přišel i o veškeré práva, nebyl by zapsán v RL a měl by už na vždycky smůlu. ;)
@brokovich Pokud během 5 let otěhotním s 5 chlapama, tak se nad sebou zamyslím a půjdu na sterilizaci. 😂
@filetra OK, práva dítěte, to beru jako argument. To ovšem moc nekoresponduje s tím, jak to většinou bývá: Tak on tě poslal na potrat? Sedři toho hajzla z kůže a ať platí jak mourovatej! Nakonec to vypadá spíš tak, že otec se s dítětem nestýká, protože jeho matku právem nenávidí a dítě je jen svědkem toho, jak maminka imrvére nadává na tatínka, že neplatí, nebo platí málo. :D
Ale jistě - každýho věc, ale z mýho pohledu bych se akorát ponížila. Alimenty bych chtěla pouze po chlapovi, co se mnou dítě chtěl a potom utekl.
@blecha94 No tak případ co jsi uvedla, určitě není většinou (jakkoli s tímhle přístupem samozřejmě nesouhlasím!). Nezřídka to bývá taky tak, že žena otěhotní, a otec se snaží ze všech sil alimentační povinnosti bránit, dělá načerno, majetek převede na rodiče nebo novou přítelkyni, udělá si x dalších dětí k nimž přistupuje úplně stejně atd. A není z čeho brát, dítě má smůlu. To už je ale o lidských vztazích. Kdo koho "právem" nenávidí se nedá zobecňovat, každá situace bude jiná. Ale v žádné situaci by tím nemělo trpět dítě, které si už vůbec nemohlo vybrat, jestli na svět přijde, a které se o sebe neumí postarat, ať už si jeho rodiče udělali cokoliv. A znovu, výživné je pro dítě, nikoliv pro matku. Na vymáhání vyživovací povinnosti vůči druhému rodiči proto opravdu nevidím nic ponižujícího.
@blecha94 No, holka, s tím navždy smůlu bych byla opatrná, protože on se může kdykoliv o své otcovství hlásit soudně... a jinak ano, ty ho nemusíš chtít zapsat do RL a nemusíš ho k tomu nutit, to je samozřejmé, ale pokud tam bude chtít být, tak tomu nezabráníš. A stejně tak, pokud ho tam neuvedeš, tak si živ dítě sama a nechtěj to po státu, protože je tvůj problém, že ses vzdala výživného, což přesně může udělat ta zajištěná žena, ta 17ka blbě.

@belleelle Ne, mateřská na chlapa opravdu napsat nejde, tu by musel brát ten chlap a po tu dobu nesmí pracovat na svoji pozici.