Látkové pleny - jakou značku vybrat a kolik stojí
Ahojky holky jaké máte zkušenosti s používáním látkových plen ? Jakou používáte značku ,kolik stojí ? Kolik kusů potrebuji ?
@svntvt Tak mě to taky přišlo jako zhovadilost, proto jsem je ani nezkoušela. A jako jo - možná chyba, že jsem se pokoušela látkovat minimiminko (jo, prvně měl látkovku na sobě, když měl asi 2,5 kila, možná ani to ne) a pak druhý pokus někde kolem těch 3,5 kilo a nejvíc mi vyhovovaly bílé froté pleny - no, opravdu to z toho ručně dostat moc nešlo.
@prejeta_zaba Tak ony jsou fakt krásný a musím říct, že proč chci výhledově látkovky na odplenkování, je to, že jsou opravdu moc hezký 😀. Samozřejmě že buď od kamarádek nebo bazarovky, co pak zase prodám dál 🙂.
Ničeho nekupovat moc, počkat až se dítě narodí. Já třeba teď po pár měsících používání sio a kalhotovek přecházím na aio, protože si to při práci potřebuju zjednodušit. Krize jsem měla dvě - jednu dlouhou na začátku, malá měla 2500g tak asi a nic jí nesedělo a teď když jsem začala pracovat a začla potřebovat stíhat i jiné věci, ale vykašlat jsem se na to nikdy nechtěla, jen trošku pozměním systémy.
Cenu moc neřeším, já dám zase raději pár tisíc za aio a kalhotovky než se otravovat se čtverci (vím, že spoustě lidí vyhovují, ale mně ne - dcera je fakt učůraná, takže buď by měla megabalíček anebo bych přebalovala á půl hodiny a navíc mám malý balkón a čtverce za dva dny by se mi na něj nevešly, nebavilo mě skládat sklady, navíc čtverce se vždycky trochu vytahají, takže sklady jsou fakt šišaté).
@merope hej ak chces aby bolo dieta v roku bez plienky tak by som aspon trochu zacala s BKM, nie je to zaruka samozrejme, ale v skupinke rijnoviek 2018 vacsina ludi ani neskusa na nocnik. Ak dieta rok cura a kaka do plienky, tak v roku je tazke ho to prenaucit - oni tie decka enemaju este tak rozvinute myslenie aby sa zrazu pytali na zachod a iba sa tam pasivne vycuraju ked ich tam posadis. Moj je totalna vynimka medzi vynimkami, ze sa ani nie v roku pyta na zachod a to odplienkovanie uplne vidim najskor v 1.5-2 rokoch. Ako samozrejme mozno mas mimi genia, to ta nechcem odradzat alebo byt clovek co ti buse hovorit, ze je to nemozne, vsetko je mozne 🙂 ale pride mi ze mas trosku naivnu predstavu o tom, co zvlada rocne dieta (ale mozno sa mylil a mas okolo seba malych geniov a tym padom iny vzorec) 🙂
Já látkuju už třetí dítko a to i na ven a v noci. Když spí, zásadně nepřebaluji. Používám fleecové separační. Vyzkoušeno mám toho hodně. Teď jedu v Yháček na snappi na den i noc - místo čtverců které jsem používala na předchozí dvě děti, SIO Bamboolik na den a kalhotkove Anavy. Svrchní jsem nakoupila vlněné, jsou super prodyšné, ale musí se impregnovat. Nejradši mám jednovelikostni vlňáčky od Anavy, vkládám do nich i vnitřní plenky z Bamboolika. Sušičku nemáme.
@ah1234 no, tak já nějak podobně - a netušila jsem, že nahoru mají přijít nějaké svrchňáky 😀. Nadšená prvomatka. Dítě jak kulička zvyklé už z inkubátoru spát pořád na břiše. Takže jsem ho v plíně položila na záda a on chudák totál zmatený. Naštěstí během pár hodin pročůral plíny, co jsem měla a než uschly, byl zase v papíru 😀.
A stran toho nočníku - na BKM jsem absolutně marná ☹. Zkoušela jsem od narození, i u těch látkovek jsem si říkala, že třeba nějaký signál odhalím. Nic. Teď co má tužší bobky, tak často brečí a mě ani nenapadne, že je pokaděný. Jen v podstatě vždy při jídle kadí. Tak nevím, zda krmit na nočníku 😀. Jinak k říjnovkám - mno, já patřím podle původního termínu porodu do dubnovek, jinak únorovky. Dokud aspoň nesedí, tak je víceméně čas.
@merope jj myslela som tak ze v tej nasej skupinke maju decka vacsinou prave ten rok a nocniky moc nejdu 😁😁
Ja by som ho pozvalna skusala davat nad zachod do klbka na ciko - skus tak, ze hned po zobudeni, to decka zvyknu curat (btw moje dieta na 1000% tiez cura v spanku, nazorom ze deti v spanku necuraju sa skoro mam chut smiat, mam videochuvu a jeden den sme ho vylozene cez 1.5 hodinovy spanok pozorovali a ani sa nepomohol a plienka po zobudeni poloplna.. preto si myslim ze on pojde pomaly do skoly a bude mat plienku na noc 😁). A potom este trebars ze ked sa nakoji tak po pol hodinke ked sa mu trosku naplni mocovy mechur.
Co sa tyka kakania, tak skus proste davat trebars po 2 hodinach a mozno sa to podari za 2-3 dni. On si potom na to zvykne a nauci sa ze do plienky sa nekaka, ak mu to teraz vadi ze ma nakadene. Detom ktorym je to sumak si myslim ze to sumak uz zostane.. su proste flegmosi ktorym ani pokakany zadok neprekaza, moj by sa zblaznil 😁 dolezite je proste aby to pochopil no - ale ide to. Moj mal dlho spojene curanie a kakanie s klbkom a az posledne tyzdne pochopil sediacu polohu na nocniku (a to sedi cca od 7 mesiacov ale vtedy to absolutne nepoberal). Ale je to pracne toto cele.. akoze mega pracne 😂 ale to vsetko co decko musi clovek naucit 🤷🏻♀️
@ah1234 Když už tak radíš, tak tě zkusím zneužít - co znamená / jak ho držet v tom klubíčku? Já když to zkoušela, tak mi přišlo, že ho držím tak blbě, že se ani vyčůrat fakt nemůže. V podstatě velmi spolehlivě kaká, když ho dám do lehačky (při krmení), v leže mám pocit, že moc nekadí. Tak v 50% případů u toho vydává zvuky, že poznám, že kadí, tak by asi nějak do klubíčka dát šel (jen nevím, zda jako kvůli tomu přerušit krmení? nebo to nějak zkusit před tím jídlem?), ale já nevím, jak ho nějak chytit.
Jinak mi pořád přijde jednodušší dítě naučit na nočník dřív než později - než ho pořád přebalovat 🙂.
@astyna88
Taky jsem nadšeně nakoupila látkovky. Jenže syn byl kojící maniak a ne, že po hodině čůral, on třeba desetkrát denně kadil, byla jsem zavalená plínkama, nedělala jsem nic jinýho, záviděla maminkám, kterým děti kadili jednou za tři dny, vzdala jsem to, kupovala jsem eko pleny z DM.
@prejeta_zaba tak kdyz bude plina vypadat pekne, bude to urcite bonus. Ale za sebe osobne muzu rict, ze radsi investuju nesmyslnou castku do latkovek, nez pouzivat jednorazovky. Dite ma plinu na zadku chvili, ale ta plina za sebou zanecha takovou stopu (od vyroby po likvidaci), ze bych si to proste nemohla s klidnym svedomim dovolit udelat. Na sve dite tesim kazdym dnem vic a vic, ale urcite nas neberu jako stredobod vesmiru, aby na nicem jinem nezalezelo.
Zalezi,proc jsi chtela separacky pouzivat - dite vzdy citi mokro, tak to proste normalne funguje. I to caste curani,ty take urcite chodis casteji nez za 3-4 h. Deti ale behem spanku,noseni necuraji, az kdyz se vzbudi,tak pusti plnou davku a jak je ta moc nenaredena,tak je hustsi a je ji hlavne vic. Proto jsou nocni plenky vic tlustsi.
Kalhotovky mi schnou take dva dny, jak je to hodne savy material,tak to chce proste cas. Ale ha zase nemam jen par kusu,tak mi to klidne muze dva dny viset na susaku.
Ono je to vzdy neco za neco. Jednoraz se vyhodi a neresi, jen ho porad musis kupovat a existuji teorie,ze za nizsi plodnost muzu mohou prave jednorazove plenky, je to i logicky. Zase u latky se to musi vychytat,co funguje u jednoho,nemusi u druheho.
A je fakt mytem,ze se dite na latce nauci drive.Starsi syn sice v 18m bez plen uplne,ale mladsimu je to uplne sumak. Holky citi to mokro vice a taky se to nauci casteji drive.
@astyna88 Já chtěla separačky hlavně proto, aby se mi po hodině spánku nebudil, že je v mokrém - protože to bylo hlavní, co jsem řešila a když jsem to řešila, tak reakce všech byla, že mám používat separačky, že ty jsou od toho, aby dítě necítilo mokro (včetně toho, že se separačkami pak přebalují po těch 3-4 hodinách). A taky jsem tím pádem potkala názor, že děti ve spánku nikdy nečůrají. Jak už tu zaznělo, jsou prostě děti, které ve spánku čůrají. Ono to taky může být i tím, že máš různé fáze spánku a holt v těch méně hlubokých děti čůrají a v těch hlubokých ne, netuším. Jelikož já to mám sama tak, že jsem zjistila, že když se mi v noci chce na záchod, začnu si ze spánku kousat prst a to mě teprve probudí, tak proč ne to dítě? Mě rodiče v noci prostě budili na záchod a při libovolné změně doma museli hlídat, protože já se nikdy úplně neprobudila, chodila jsem na záchod v polospánku, takže stačil přestěhovaný pokojíček a došla jsem někam úplně jinam. A to buzení byla v podstatě nutnost - jinak to šlo do postele ještě na základce (ještě v osmnácti se mi jednou stalo, že se mi zdálo jako sen, že jsem došla na záchod - a vzbudilo mě mokro). Mám prostě tvrdý spánek (ale zase jsem usla u repráků na rockovém koncertě a vůbec mě to nerozhodilo 😀 ).
Zajímavý tip - jak často chodím na záchod 🙂. Já to věděla jen ve škole (učím), tam jsem chodila po těch cca 3 hodinách (tzn. ob přestávku).
To sušení je u nás fakt problém - jsem už ve stavu, kdy začínám přemýšlet o tom, že budu běhat 4 patra nahoru na půdu a začnu sušit tam (protože o sušák pořád zakopáváme a teď se mi na něj ještě malý začal věšet, což není divu, když kvůli němu vždycky rozeberu kus jeho puzzlí a postavím ho tam, ale jenom čekám, kdy ho na sebe hodí).
Jojo, všechno vím, před porodem jsem se s oblibou hádala s mojí mámou, že určitě látkové pleny, že do papíru určitě ne, že by se mi chudák opruzoval. Nakonec se opruzuje v látce. A koukám, že i to s tím, že se na látce naučí dříve je mýtus. Tak uvidím, tajně doufám, že příští léto malého odplenkuji a bude, představa dítěte ve 2 letech v plínách mi přijde úplně šílená. Ale z toho, jak mi včera ječel, když jsem mu zapomněla dát plínu a počůral se a jak nesnese látkovky jen je má trošku mokré - třeba když seberu plíny, tak se naučí 🙂. Doufám 😀.
@merope jak pride chlap vecer domov, tak to skusim nafotit.
Urcite prerusit krmenie a dat kakat 🙂 nam sa to tiez obcas stavalo, ze sa zacal rozculovat pri krmeni, alebo ked mal bojkot tak vylozene tlacil - rychlo som stiahla plienku a letel nad misku. Treba potom chvalit ze aky je paradne sikovny, tlieskat, pusinkovat... moj je zo seba uplne nadseny ked sa tesim :D a inak vo veku tvojho prdolu sme davali nad misku do klbka oproti zrkadlu - to ho bavilo na seba kukat a trebars ked bol uplne skvrna, tak sa vycural aj omylom od radosti a vzdy som chvalila a zrazu to prislo a pochopil :D
@merope ja som sa tiez s kazdym natahovala ze budem latkovat urcite 😀😀😀 dokonca som bola jemne urazena ked mi svokra povedala, ze si mysli, ze ma to nebude popri vsetkom co robim bavit a ja tam vtedy v hlave si hovorim ze boze, ona by radsej dieta kvoli pohodlnosti data do chemickej plienky, fuuuj.. potom som si hovorila ze este stastie ze som vtedy nic nepovedala 😀
Ako latkovanie je fajn, ale ja na to nemam cas ani nervy. Asi by sa nejako dalo, ale proste syn to nenavidel a vzhladom na to, ake bol do 2 mesiacov uvierskane mimino, tak si neviem predstavit ho balit este do latkovky, co jacal len jak ju videl.. a potom som zlenivela no to znovu skusat po x mesiacov a vybavu proste predala s nejakou stratou a povedala si ze aj horsie veci sa stavaju jak prist o 2.5 tisic
Přijde mi, ze ta diskuze uplne ztratila vyznam, kdyz si tu akorat dve tri zeny navzajem pisou proc nakonec nelatkovaly a obhajuji se. V poradku, dejme prostor ale i jinym, otazky znely jinak, nez to co tu dlouhosahle probirate...
@svntvt Otázka zněla, jaké máme zkušenosti 🙂. A když se diskutuje, to nezapadne a třeba se přidá někdo další s dalšími zkušenostmi. Protože mi přijde, že tu každý má ty zkušenosti jiné a sama teď řeším, že mi kamarádka už půl roku skladuje dva obří balíky látkovek pro větší děti a kolik z toho vlastně mám chtít.
Což mě napadá - jako odpověď přesně na otázky:
- zkušenost mám takovou, že když se začne příliš brzo, tak to člověka otráví a má sklony to zabalit (koukám, že i @ah1234 zkoušela látkovat totální mrně - nedonošenec?)
- někdo mi i na začátku říkal, že se na newborn mám vykašlat a jít až do větších, ale já chtěla být děsně eko, nedávat ho do papírovek vůbec (no, na neonatologii to ani jinak nešlo než papírovky 🙂 ) a pak jsem z toho byla zklamaná
- možná mít až klasické, tak je budu doma opečovávat a sledovat, kdy mi do nich doroste, aby s tím mohla začít, myslím, že teď tak akorát začíná být ve stavu, kdy by začátek byl tak akorát (tuhá stolice, přes 6 kilo, pohybuje se), potřetí začínat zrovna v období, kdy vše schne absolutně naprd, se mi nechce a pár měsíců ještě počkám
- plíny jsou krásné, člověk se na ně vyloženě těší, prvních pár týdnů tak zvládne i to nepohodlí - takže já bych to časovala opravdu na to období kolem půl roku s drobnou výhradou - pro správný vývoj kyčlí se hodí mít doma pár newborn plenek a občas je nasazovat
- a značka a cena? Pokud máš látkující kamarádky, tak bych zkusila brát od nich - mám možnost si ty látkovky normálně půjčit dokonce v množství větším než použiji (více holek mi nabízelo látkovky na půjčení). Určitě bych pro začátek nekupovala nové, je to podle mě zcela zbytečné.
@svntvt ja som tiez normalne poradila, co a jak 🙂 debata sa potom zvrhla ale nikto by sa nemusel ako pises "objahovat", keby neprisli nazory ako sme latkovat mohli ale nechceli - len som napisala ze netreba nakupovat extremne mnozstvo pred narodenim a radsej si to vyskusat, nemusi to byt pre kazdeho 🙂 a autorka sa vyjadrila, ze jeden z dovodov latkovat je ekologia, tak tu pisem o BKM, lebo to je rozhodne najekologickejsia metoda. Nevidim na tom nic zle ;)
Tak to nelam pres koleno. Pokud te to nechytne a ja vzdy rikam,ze to musi bavit. Jinak to nema cenu. Ma kamaradka ma dcerku,ktera ma treba na bavlnu a flis alergii. Ale fakt brutus, to mi bylo az k placi,kdyz jsem to videla. Na stesi mame dnes uz plno dalsich moznosti a prece se nebudeme zasekavat u plenkovani. Me to treba bavi,kdyz v lete sedi syn v natahovacich pul katach v kocarku, lid se ptaji,co ma za kratasky a jsou to vlastne plenky. Me kluci navic oba nesnasi jednoraz, hrozne byli cerveni, takze latka je vlastne nase spasa. Latkovani neni dogma,jen dalsi moznost. Ja zase nejsem takovy maniak,ikdyz to vyznit mozna tak mohlo 😉😀
A kdyby jen 😀😀😀 latkovavi maniacky maji sladene plenky i s oblecenim 😀
Já se přidávám k těm, pro které látkování není. Vyzkoušela jsem si dlouhodobě a není to nic pro mě. Také doporučuju opatrně vyzkoušet, nenakupovat hned výbavu za tisíce. Nicméně nákup látkovací výbavy z Aliexpressu jak se tu často na koníku objevuje mě docela děsí.
Upřímně říkám, že jsem vděčná za ekoplíny díky kterým můžu čas využít efektivněji a syn je v pohodě. Jsem barbar, přiznávám, ale aktuálně víc než životní prostředí řeším pohodu syna a vlastně i svojí. Kupuju Mumínky a pro nás jsou top
@astyna88
@beatty
@merope Tak ono co dnes na děti pěkné není 🤷 Ale účel plní stejně i když střídáš troje svrchňáky, nemusí jich člověk nakoupit 50, to už se pak nebavme o nějaké ekologické zátěži. 😆Kolikpak lidí kouká dítěti na plínu. 😆Nebo jestli si někdo myslí, že nakoupit obr sadu plínek a pak je obden prát je až tak super pro planetu, tak různé ty nepromokavé vrstvy a prací prostředky kromě mýdla asi taky nebudou až tak super rozkladatelné a přátelské k přírodě.🤷
@prejeta_zaba Jj, ekologická zátěž v podobě hromady oblečků, hromady plínek a tak 🙂. Já měla plíny všechny z druhé ruky a až na pár výjimek to fakt nevadilo.
@journals Tak ono i pokud se koupí "vyrobeno v ČR", tak jak bavlna tak bambus v ČR neroste.
@merope podobný problém. Malý je "silnoproudař" takže krom prebaleni bylo i prevlekani. Do toho tam kde jsme,je strašně tvrdá voda a pleny nechtějí sát i když pridavam do praní sodu a ocet. Takže nechávám až bude větší a budeme učit na nočník

To opravdu někdo koupí plínky za 15 tisíc a ještě ani neví jestli je bude používat?! 😲 Ehm..800 za látkové čtverce + 50 snapi sponky + 500 za patery svrchňáky z bazaru + doma ušité skládačky ze starších ručníků. Vystačilo na dvě děti. Nutno říci, že jakmile se začaly víc hýbat, přestala jsem to tak prožívat a radši dala jednorázovou, než poslouchat nevrlé uřvané batole, kterému vadí těžká plínka. No jo, ale je víc cool si nakoupit krásné designové eko bio moderní látkovky za nebetyčné částky.🤷